Citat:
În prealabil postat de catalin2
E adevarat, in vest in epoca Renasterii s-a produs o aplecare catre cultura antica, dar eu ma refeream al iluminism, pentru ca in Renastere oamanii mai erau credinciosi. In iluminism ia avant ateismul
|
In principiu iluminismul - din punct de vedere religios - promova deismul. Conceptia (ca nu o pot numi religie) potrivit careia Dumnezeu-Creatorul, numit "Ceasornicarul" sau Marele Arhitect (denumire preluata de francmasonerie) a creat ceasul ("lumea") pe care l-a intors, astfel incat sa mearga si...apoi a disparut de unde "a venit". Cu alte cuvinte nu s-a mai implicat cu nimic. Asta e cel mai prielnic mediu pentru evolutionism. Si oricine afirma ca evolutionismul poate fi in vreun fel si teist (cu un Dumnezeu care "supravegheaza" evolutia speciilor) este un om imprastiat - sa nu zic aiurit (pe unii poate i-ar leza exprimarea) -, neasezat...poate si un pic ignorant. Ideea unui evolutionism teist nu are nici o legatura cu ortodoxia si nici o legatura cu deismul; deci e o "varza", un compromis de neiertat!
Dar deismul de unde/de ce a aparut? Fondul pre-deist a fost insasi teologia apuseana care - stricata cum era - se imputise de-a binelea. Cand papii au lansat si dogma harurilor create ale lui Dumnezeu (anti-teologia palamita), deja in catolicism ideea unui Dumnezeu activ era din ce in ce mai vaga... Cu alte cuvinte harurile (energiile lui Dumnezeu), o data create, functionau de la sine asemeni...gravitatiei. Deismul a facut urmatorul pas: le-a cam ignorat cu desavarsire (si asa nu prea prezentau interes). Peste putin a aparut evolutionismul care-i taia Creatorului orice merit asupra fiintei umane. Cand au introdus big-bangul (ideea potrivit careia pana si universul putea sa apara fara un Creator), Dumnezeu si-a cam luat ramas bun definitiv din "teologia" nou-formata - ateismul. Acestia au adoptat o teologie a negatiei (dar care este in fond o "vorbire despre Dumnezeu").
Acesti pasi evidenti sunt adesea omisi din vedere de catre noii nostri teologi... Nu poti lua o astfel de mizerie - adevarata "pronie" satanica - si sa-i faci loc in teologia ortodoxa rasariteana care, inca de la Grigorie Palama a fost scutita de o astfel de catastrofa. Si, mai dureros este ca unei astfel de "teologii stiintifice" (sau in duhul veacului acestuia) i se face loc pe usa din fata, in timp ce Sfintilor Parinti li se face cale pe usa din dos... Exact pe unde au iesit "bizantinii, fundamentalistii, fanaticii, legionarii, antisemitii, obscurii, ignorantii" s.a.m.d...
Acestea ce le-am aflat si eu de la altii mai mari ca mine ti le-am spus si tie, frate, spre intarire. Asa, dupa cat mi-a dat Dumnezeu priceperea - caci El imparte darurile dupa cum stie: unuia mai mult, altuia mai putin, dupa trebuinte, ca nimeni sa nu duca lipsa si nimeni sa nu se mandreasca.
De este ceva gresit in cele ce ti-am zis, rogu-te, corecteaza-ma cu crestineasca iubire.
Doamne-ajuta!