Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Multumesc, Noesis. Asa ma gandeam si eu, ca nu aveti biserica romaneasca.
|
Nu, nu, este biserica romaneasca in Olanda (in Schiedam?). Nu merg eu ca e in cealalta parte a tarii pentru mine, dar ea exista, Coralina iti poate spune mai multe, ca ea am impresia ca merge acolo.
Citat:
Oare nu e un pericol de a deveni catolic, daca cineva frecventeaza Biserica Catolica permanent? Nu vreau sa te supar intreband acest lucru, dar asa am auzit de la un parinte. E o problema cu care se confrunta multi in vest.
|
Nu stiu, posibil. Dar ceea ce stiu cu siguranta si din proprie experienta este ca daca nu mergi la biserica nu te imbogatesti spiritual, nici nu iti intaresti credinta, dimpotriva devii fie indiferent, fie izolat si incrancenat intr-o credinta ne-vie. Prefer sa devin catolica decat indiferenta, de exemplu. Bineinteles, e totul cum vrea Dumnezeu. Nu cred ca a fi catolic este "un pericol" sau un lucru rau in sine totusi. Daca asa a ingaduit Dumnezeu ca eu sa locuiesc intr-un oras unde ortodoxia e practic inexistenta, atunci are El un plan si cu mine. Din fericire nu sunt intr-un oras unde nu sunt decat protestanti, sau un oras in care toate bisericile catolice sunt quasi-protestante. Din fericire este in oras o biserica catolica care sa ma inspire.
Din nou, nu merg la o biserica catolica din rebeliune fata de biserica ortodoxa, ci din necesitate spirituala. Si nu numai din necesitate spirituala, ci si fiindca imi place, de ce sa nu recunosc. Inseamna asta ca imi place mai putin Sf Liturghie bizantina? Nu, o ascult cu placere in fiecare duminica dimineata la radio inainte de a merge la cea catolica.

Sigur, vor spune unii ca te poti ruga acasa, dar EU am nevoie sa fiu in mijlocul crestinilor, am nevoie sa simt mirosul de tamaie, am nevoie sa cant Tatal Nostru impreuna cu altii, am nevoie sa fiu fizic intr-un loc in care simt ca este casa lui Dumnezeu, pe scurt am nevoie sa fiu aproape de Hristos fizic, nu doar pe calea undelor, sau asa, intr-un fel de comuniune spirituala, fiindca credinta mea se bazeaza pe lucruri mult mai palpabile spiritual.