Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2010, 22:10:29
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
In zona in care locuiesc, exista doua biserici ortodoxe romanesti la 50 km, dar pt ca inca nu am mashina, de anul trecut din sept, nu am calcat in biserica ortodoxa, dar pt asta nu am intrat in una catolica.
Vezi, eu asa nu pot sa imi traiesc credinta. Pur si simplu nu pot. Cred ca nu m-am facut inteleasa. Sunt unii care pot sa traiasca din punct de vedere duhovnicesc cu doua-trei vizite in Romania pe an in care se spovedesc, mai cumpara niste carti care sa le citeasca, una alta. Mie atitudinea asta mi se pare foarte periculoasa. De asta cred ca tie iti spuneam ca atunci cand esti in vest trebuie sa gasesti o solutie in asa fel incat sa duci o viata spirituala mai aproape de realitate. Fie faci ca mine si iti gasesti o biserica catolica in care sa te simti confortabil sufleteste, fie faci efortul sa mergi 50 de km (in cazul tau) pana la biserica. Eu alta cale de mijloc satisfacatoare nu vad.

Citat:
Daca vrei tamaie, o poti arde si acasa, io una asha fac. Pe net se gaseste orice: acatiste, paraclise, etc.
Sigur, am ditamai Acatistierul aici. Dar cred ca stii de ce crestinii merg la biserica, si de ce lipsa de la biserica este un mare prejudiciu sufletesc?

Citat:
Pentru noi cei de afara e o mare incercare, dar aici e efortul personal al fiecaruia. Ni se pune credinta la incercare, ori ne intarim in credinta ori o luam pe alta cale. Nu exista calea de mijloc.
Eu nu o vad ca o incercare, ci ca o oportunitate. O oportunitate de a imi re-improspata credinta, de a nu o lasa sa se rutinizeze. Credinta ti-o pui singur la incercare cand nu faci nici un efort sa o practici in mod palpabil.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 22:30:23
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Vezi, eu asa nu pot sa imi traiesc credinta. Pur si simplu nu pot. Cred ca nu m-am facut inteleasa. Sunt unii care pot sa traiasca din punct de vedere duhovnicesc cu doua-trei vizite in Romania pe an in care se spovedesc, mai cumpara niste carti care sa le citeasca, una alta. Mie atitudinea asta mi se pare foarte periculoasa. De asta cred ca tie iti spuneam ca atunci cand esti in vest trebuie sa gasesti o solutie in asa fel incat sa duci o viata spirituala mai aproape de realitate. Fie faci ca mine si iti gasesti o biserica catolica in care sa te simti confortabil sufleteste, fie faci efortul sa mergi 50 de km (in cazul tau) pana la biserica. Eu alta cale de mijloc satisfacatoare nu vad.
Deci propui BC cu spovedanie si Impartasanie. Si atunci ne mai numim ortodocsi? Mie mi se pare ca nu. Avem insa botezul, ce-i drept.
Aceasta este una din problemele majore din vest.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 22:45:06
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Deci propui BC cu spovedanie si Impartasanie. Si atunci ne mai numim ortodocsi? Mie mi se pare ca nu. Avem insa botezul, ce-i drept.
Aceasta este una din problemele majore din vest.
Nu este vorba de ce propun eu. Ideea este ca trebuie sa ai o atitudine realista asupra credintei, si nu una de strut cu capul in nisip. Apoi cred ca stii ca in cazul in care esti intr-un oras fara biserica ortodoxa poti sa te spovedesti si impartasesti si la un preot catolic.

Eu am fost in afara Romaniei si fiindca nu aveam biserica romaneasca sau macar ortodoxa in apropiere nu mergeam deloc sau foarte rar fiindca depindeam de masina altora, si altele, sau eram intr-un oras unde era o biserica ortodoxa, dar slujba era total ininteligibila, iar preotul nici macar engleza nu vorbea, ci doar ceva rusa pe care eu nu o vorbesc, deci... Sigur, mergeam din cand inc and dar credinta mea a avut mult de suferit in perioada aceea, desi pe moment nu prea imi dadeam seama, ma gandeam ca asa e normal. Sigur, mergeam acasa de Craciun si de Pasti si ma spovedeam/impartaseam atunci. Dar cam atat, ceea ce e mult prea putin si superficial.

In cei aproape 8 ani de stat in afara Romaniei am ajuns la concluzia ca practicarea credintei in izolare este un drum usor fie spre indiferentism, fie spre o credinta, cum spuneam mai sus, ne-vie.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 22:55:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Apoi cred ca stii ca in cazul in care esti intr-un oras fara biserica ortodoxa poti sa te spovedesti si impartasesti si la un preot catolic.
M-ar mira să fie așa o permisiune la ortodocși. Catolicilor le este STRICT interzis să se spovedească și, mai ales, să se împărtășească la ortodocși sau la orice slujbă acatolică, în afară de cazul unei primejdii de moarte. Împrejurarea că în orașul în care locuim nu există biserică catolică nu dispensează de această regulă. Trebuie să ne spovedim și să ne împărtășim cel puțin o dată pe an. Ei bine, o dată pe an putem să mergem în alt oraș unde există biserică catolică. Orice putem să facem împreună cu frații ortodocși: acțiuni comune, rugăciune comună, vecernii, utrenii, Laude, Vespere, procesiuni comune: dar nu să ne împărtășim ! Prevederile referitoare la Sf Împărtășanie sunt serioase, nu e de glumit cu asta !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 22:57:35
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Ai dreptate Mihnea.. asa este si la ortodocsi. Nu te poti impartasi cu alte confesiuni.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 23:18:42
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ai dreptate Mihnea.. asa este si la ortodocsi. Nu te poti impartasi cu alte confesiuni.

Ba da, ca exceptie, nu ca regula, bineinteles. Si nu este de glumit, intr-adevar.

Mihnea, ai dreptate -- eu fiind ortodoxa in Suceava nu am voie sa ma duc la biserica romano-catolica Johannes Nepomouk tot din Suceava ca sa ma impartasesc sau sa ma spovedesc acolo. Sigur, pot sa merg la orice slujba, sa ma rog, etc, dar nu sa ma impartasesc. Este impotriva regulilor si este un act flagrant de schisma. Preotul catolic de acolo nu m-ar primi cu buna stiinta in nici un caz. Sunt nenumarate biserici ortodoxe in Suceava, chiar una la fiecare 200 de metri in orice directie ai merge, deci....

Dar eu ca ortodoxa in orasul XXXXX, NL, intr-o parte a tarii in care nu sunt imigranti est-europeni, deci ortodoxia nu a patruns, si deci nu sunt biserici ortodoxe pe o raza de 150 km patrati, pot,c a exceptie de la regula. As cauta unde scrie, ca scrie, dar imi e greu. Oricum am vorbit cu preotul catolic despre situatie, si e asa cum spun eu. Si da, obligatia este sa te spovedesti si impartasesti o data pe an, inainte de Pasti. Daca tu poti sa traiesti linistit sufleteste doar implinind obligatia asta, bine petru tine, sau de fapt nu e chiar asa de bine. Dar eu nu pot.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 23:26:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Dar eu nu pot.
În situația dv eu aș considera asta ca o cruce pe care mă cheamă Dumnezeu să o port, pentru păcatele mele. Aș aștepta timp de un an să mă întâlnesc cu Sf Său Trup și Sânge. Oare drepții Vechii Lumi nu au așteptat și mai bine de o mie de ani să-L vadă ? Și ei au avut păcate mai puține ! Trebuie îndelungă răbdare ca să Îl întâlnim pe Mirele nostru. În așteptarea clipei fericite în care, făcându-se anul, Îl vom întâlni sub chipul speciilor euharistice, să facem tot ceea ce i-ar plăcea Lui să facem. Să curățim casa Lui, ca să Îl primim cum se cuvine !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 23:26:22
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Implicit

Citat:
Ba da, ca exceptie, nu ca regula, bineinteles. Si nu este de glumit, intr-adevar.

Mihnea, ai dreptate -- eu fiind ortodoxa in Suceava nu am voie sa ma duc la biserica romano-catolica Johannes Nepomouk tot din Suceava ca sa ma impartasesc sau sa ma spovedesc acolo. Sigur, pot sa merg la orice slujba, sa ma rog, etc, dar nu sa ma impartasesc. Este impotriva regulilor si este un act flagrant de schisma. Preotul catolic de acolo nu m-ar primi cu buna stiinta in nici un caz. Sunt nenumarate biserici ortodoxe in Suceava, chiar una la fiecare 200 de metri in orice directie ai merge, deci....
De cand ortodocsii au voie sa mearga la slujbele ereticilor si la rugaciuni?

Sfintele Canoane ne interzic cu desavarsire participarea la slujbele ereticilor si la rugaciunea in comun, dar observ ca pentru tine a devenit o normalitate...

Dacă cineva s-ar ruga, chiar și în casă, împreună cu cel afurisit (scos din
comuniune) acela să se afurisească. Canonul 10 apostolic.

De ce vreti sa faceti intotdeauna dupa capul vostru? De ce nu ascultati ce zice Sfanta Biserica si Sfintii ei si nu ce afirma ereticii ecumenisti?
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 23:32:13
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:

Dar eu ca ortodoxa in orasul XXXXX, NL, intr-o parte a tarii in care nu sunt imigranti est-europeni, deci ortodoxia nu a patruns, si deci nu sunt biserici ortodoxe pe o raza de 150 km patrati, pot,c a exceptie de la regula. As cauta unde scrie, ca scrie, dar imi e greu. Oricum am vorbit cu preotul catolic despre situatie, si e asa cum spun eu. Si da, obligatia este sa te spovedesti si impartasesti o data pe an, inainte de Pasti. Daca tu poti sa traiesti linistit sufleteste doar implinind obligatia asta, bine petru tine, sau de fapt nu e chiar asa de bine. Dar eu nu pot.
Si sor-mea traieste in Olanda... si o invidiam pentru pretul biletului de avion ca hop-top este in Romania de sarbatori.. De toate sarbatorile!
Eu nu-mi permit asta.
Si cand o viziteaza mama, stiu ca mama merge la biserica ortodoxa acolo. Cum? Ia trenul, schimba trenul, ia trenul etc.. .. se descurca.

Noesisaa, nu cred ca este bine ce faci.
Eu am fost la biserica ortodoxa americana si ma simteam foarte vinovata (nu catolica!). Si l-am chestionat in prealabil pe preotul de acolo: ce parere are despre ecumenism si lucruri de-astea.. ca sa stiu daca merg la slujbe (urat din partea mea, stiu, dar omul a rabdat crestineste umilinta).
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 23:27:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Consider formularea neinspirata..

Despre ce confesiuni ar putea fi vorba, in afara de catolici sau elemente schismatice din Biserica Ortodoxa?

Stim desigur ca in adunarile protestante se foloseste termenul de "impartasi" pentru a pacali naivul ex-ortodox cu "vaste cunostinte biblice" dar fara elementare cunostinte in materie de doctrina protestanta vs. ortodoxa, dar noi stim f. bine ca "impartasit" nu e termenul potrivit.
Acolo doar se consuma must cu biscuite intr-o atmosfera care vrea sa imite palid Liturghia si cam atat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? teodoraianys Generalitati 4 04.04.2012 23:55:18