Category:
bucuria vietii
SAU CATE BORDEIE,ATATEA OBICEIE..NIMIC MAI ADEVARAT,LA FINAL DE AN VECHI SI INCEPUT DE AN,IN TRADITIILE ROMANESTI,,
SUNT POATE PREA PUTINI CEI CARE STIU CA CELEBRAREA NASTERIILUI IISUS HRISTOS NU S-A FACUT DINTOTEAUNA IN BISERICA. IN SECOLUL AL III-LEA SE OBISNUIA ,IN ORIENT,CA PE DATA DE 6 IANUARIE SA FIE SARBATORITA EPIFANIA SAU TEOFANIA(DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU),UN EVENIMENT UNIVERSAL CE REUNEA LAOLALTA,NASTERA DOMNULUI,BOTEZUL LUI DE CATRE SFANTUL IOAN SI NUNTA DIN CANA GALILEII.
PAPA LIBERTIU ESTE CEL CARE A INTRODUSIN ANUL354,DATA DE 25 DECEMBRIE DREPT ZIUA NASTERII LUI IISUS CARE A INLOCUIT ASTFEL SARBATOAREA PAGANA A SOLSTITIULUI DE IARNA.DE ATUNCI,TREPTAT,FIECARE NOUA COMUNITATE DE CRESTINI ,A IMBRACAT CRACIUNUL IN HAINE NOI.
LA CRACIUN ,E UN INCEPUT
NASTEREA DOMNULUI ESTE CEAMAI INDRAGITA SI ASTEPTATA SARBATOARE.PE LINGA IMPODOBIREA BRADULUI ,MERSUL CU COLINDUL,IMPACHETAREA DARURILOR SI PREPARAREA BUCATELOR SAVUROASE ,EXISTA IN POPOR TRADITII CARE SE RESPECTA CU SFINTENIE.ASA SE FACE CAPE 20 DECEMBRIE ARE LOC UN MOMENT FOARTE IMPORTANTA:IGNATUL PORCILOR SAU CRACIUNUL TIGANILOR.
E UN OBICEI AUTENTIC ROMANESC DIN PERIOADA PRECRESTINA.POTRIVIT TRADITIEI,UNGEREA OBRAJILOR SI A FRUNTII CU SNGELE CALD AL PORCULUI TAIAT ADUCE SANATATE SI VIATA LUNGA.ACUM INCEP PREGATIRILE PENTRU MASA DE CRACIUN
GOSODINELEPREPARA CARPELE SA PELINCILE DOMNULUI IISUS ,TURTITE FOARTE SUBTIRI DIN FAINA APA SI PUTINA SARE CARE SE INSIROPEAZA CU MIERE AROME SI NUCA MACINATA SAU CANEPA SI SE SERVESC IN AJUNUL CRACIUNULUI
TOT ACUM SE PREGATESTE CARNEA PENTRU SARMALE SIFRIPTURI PRECUM SI OSANZADEDICATAPRAJITURILOR.SE CREDE CA CINE MANANCA MERE IN AJUNUL CRACIUNULUI VA FII SANTOS TOT ANUL