Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 22.03.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: bucuria vietii

Bucuria de a trai

Bucuria de a trai Mareste imaginea.

Cel mai greu ii este omului sa iubeasca si sa moara.

A iubi, e mai presus de cuvinte, e mai inalt decat orice vis si mai inimaginabil decat orice ideal, e mai viu decat orice forma de viata si de traire, depaseste orice gand si orice arta.

A iubi e mai presus decat orice forma de credinta pentru ca da viata adevaratei conditii umane si e mai presus de orice sentiment, caci exprima sensul, rostul si cauza pentru care am fost creati. A iubi e forma cea mai desavarsita, perfectibila, permanent perfectibila, a creatiei, a actului creatiei. Este incununarea artei de a trai ca o bucurie deplina, de a da sens vietii prin bucuria interioara a fiintei atinse de aripa acestui dar divin.

Insa ii este foarte greu omului sa iubeasca pentru ca, oricat de minunat ar fi acest sentiment, oricat de coplesitoare ar fi aceasta stare, iubirea bate, trebuie sa bata si nu poate altfel face, la usa inimii fiecaruia dintre noi, a fiecarei persoane de pe acest pamant care a trait, traieste si va trai in acest univers. Asemeni unui pelerin (sau pribeag), adesea in haine modeste, dar cu tinuta demna, eleganta si smerita, iubirea ne cheama, ne indeamna sa deschidem usa inimilor noastre nu pentru a o ospata, nu pentru a o milui, nu pentru a ne deranja, ci pentru a o primi pur si simplu,pentru a fi noi cei miluiti, noi ospatati, noi daruiti cu starea ei de fericire si blandete pura, cu energia ei, cu credinta ei. si fiecaruia dintre noi i se adreseaza pe nume si i se arata sub un chip anume. Fiecare vedem altfel, simtim altfel, doar inimile noastre, asemenea caselor, desi sunt asemanatoare, se deosebesc prin multe elemente, detalii importante.

Iubirea, uneori obosita de cale, caci rataceste mult pana sa ajunga la usa inimilor noastre pentru a ne face fericiti, ne roaga s-o primim, sa-i raspundem, ca sa se daruiasca, noua, celor ce, poate nici nu banuim sansa care ni se ofera, atat de rara in viata: aceea de a fi gazde bune ei, iubirii pribeag, iubirii sentiment, trimisa de mila divina.

Si cand n-o primim, as putea spune ca asemenea unui cersetor sau pelerin care gaseste usi inchise, porti ferecate, oameni reci si neprietenosi cu strainii, se intristeaza, Cel ce a trimis-o se intristeaza, pentru ca nu o mai cunoastem, pentru ca ne-am instrainat de ea, pentru ca avem alte preocupari decat a o odihni, asa cum ar trebui sa odihnim un pelerin sau pribeag care ne cere gazduire.

Si neprimind-o pe ea in inimile noastre, nu-L primim pe Hristos, chipul iubirii desavarsite care pe cruce a patimit pentru noi, pentru mantuirea, fericirea noastra.

Dumnezeu se intristeaza pentru ca nu mai stim sa ne bucuram, pentru ca nu mai stim sa traim si sa iubim, pentru ca am pierdut din inima noastra linistea, veselia, bucuria, inocenta, seninatatea care ne-ar fi indemnat si ajutat sa deschidem cat mai grabnic, usa sufletelor noastre. Deschizand iubirii, L-am primit pe Hristos in sufletele noastre, in casele noastre, in vietile noastre. insa, lipsiti de energie, ne-am pierdut pacea sufleteasca, fara a mai putea depasi emotiile, tensiunile, conflictele, razboiul cu noi insine si cu cei din jur.

Cat de greu ii este omului sa iubeasca, sa-si iubeasca aproapele, sa-l ierte, sa-l omeneasca, sa-l odihneasca prin starea sa de pace si de liniste, insuflandu-i acestuia, daruindu-i, din bucuria sa interioara, din credinta sa, din visele sale. Doar bucuria poate aduce celui de langa tine obosit, ranit, necajit, o picatura de dragoste, o scanteie de lumina si speranta, o intrezarire a pacii interioare si implicit exterioare.

Omului ii este greu sa mai iubeasca, neconditionat, pentru ca a uitat sa fie senin si generos, a pierdut sensul nobletei si al omeniei, cazand intr-o stare de pesimism, tristete. Atat de greu a devenit gestul simplu al deschiderii unei usi interioare pentru ca lumina sa ne invadeze intunericul din launtrul fiintei,gandurilor, vietilor noastre. Pentru ca bunatatea sa covarseasca raceala, nelinistea noastra care ne impiedica sa iertam, sa uitam, sa uram chiar pe cei de langa noi. Atat de greu ne este a iubi pentru ca nu ne gandim la Hristos si nu ne bucuram de Hristos, caci am obosit de greseli si resemnare, impovarandu-ne.

Tot astfel ii este greu omului a muri. Omul se teme de moarte, fuge de ea ingrozit, crezand-o teribil sfarsit, cununa a resemnarii, finalitate frustranta, chinuitoare. De aceea se infioara si o ocoleste, aruncandu-se in viata nu pentru a se exprima ca om, ci ca vietate speriata, nepasatoare, dornica de a se infrupta din tot ceea ce inca e palpabil pana nu se sfarseste :hrana,idei, viata. ii este greu omului a muri pentru ca ii este greu a trai si a iubi, ii este teribil de teama de moarte, deoarece nu cunoaste bucuria vietii, bucuria interioara, binecuvantata, negustand din ea aproape deloc sau chiar deloc. Aceasta bucurie vine din iubirea din noi, din legatura puternica cu Hristos, din fericirea de a trai, cat mai mult, cat mai frumos cu Hristos si pentru Hristos. Asa cum si a muri, trebuie sa mori pentru Hristos. Uitand aceastea, pierzandu-le, viata nu mai are sens, nu mai are culoare, lumina. Totul devine povara, totul devine chin, gust amar al vietii.

Dar moartea nu e decat o trecere binecuvantata spre o viata care va fi traita in adevar, o intoarcere acasa, asa cum visam si tanjim. Moartea, in mod paradoxal nu e inchidere, ci deschidere, nu e incorsetare, ci dimpotriva eliberare, nu e intunecat si nefericit eveniment, ci nespus de senin si plin de speranta. Dar aceasta numai daca murind, pastrezi in suflet credinta, speranta, dragostea pentru Hristos. Murind pentru Hristos, daruind si daruindu-te, iubind, aducand jertfa nesangeroasa prin gesturile tale de zi cu zi, prin iertarea si binecuvantarea pe care o dai celor de langa tine, prin gandul senin indreptat cat mai des catre Dumnezeu. Caci a muri pentru Hristos inseamna incununarea vietii tale de crestin. A trai traind, a iubi iubind.

Cel ce a gustat din bucuria de a trai, gusta si din starea senina, de pace deplina care-l insoteste si in momentul mortii, cu gandul la Hristos.

Nimic nu putem dobandi, nimic nu putem darui, nimic nu putem rosti si simti cu adevarat decat in felul acesta unic, covarsitor, emotionant: a fi, permanent ( ideal ar fi bine sa fie asa) cu gandul la Hristos, pentru a trai vesnic, iubind, fiind fericiti.

Postat: 24.12.2011 - 1 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: bucuria vietii

E VREMEA COLINDELOR,E VREMEA ACESTUI CANT CE SE AUDE IN FIECARE CASA DE ROMAN,IN CARE MIROASE  A COZONAC ,SI SARMALE.
SA NU UITAM DE CEI NAPASTUITI ,SA NE GANDIM MACAR O CLIPA LA EI ,CACI MARE NE E RASLATA SUS IN CERURI.

DE DAM UN COVRIG  SA IL DAM CU SUFLETUL DIN SUFLET,MANTUITORUL SPUNEA,BATE LA USA SI TI SE VA DESCHIDE

INAINTE DE A GUSTA DIN PREPARATELE TRADITIONALE,SA RIDICAM OCHII CATRE CER ,CA PENTRU O RUGA ,SI SA NE GANDIM SI LA CEI NEVOIASI.

DE AVEM ACASA LUCRURI CE NU LE MAI FOLOSIM,SA LE FACEM COLET SI SA LE DUCEM LA SFANTA BISERICA,,CU NIMIC NU SE COMPARA TRAIREA SUFLEATEASCA CA AI FACUT O FAPTA BUNA..CACI DAR DIN DAR DUMNEZEU FACE RAIUL...

 

Postat: 19.12.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: bucuria vietii

 SAU CATE BORDEIE,ATATEA OBICEIE..NIMIC MAI ADEVARAT,LA FINAL DE AN VECHI SI INCEPUT DE AN,IN TRADITIILE ROMANESTI,,

SUNT POATE PREA PUTINI CEI CARE STIU CA CELEBRAREA NASTERIILUI IISUS HRISTOS NU S-A FACUT DINTOTEAUNA IN BISERICA. IN SECOLUL  AL III-LEA SE OBISNUIA ,IN ORIENT,CA PE DATA DE 6 IANUARIE SA FIE SARBATORITA EPIFANIA SAU TEOFANIA(DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU),UN EVENIMENT UNIVERSAL CE REUNEA LAOLALTA,NASTERA DOMNULUI,BOTEZUL LUI DE CATRE SFANTUL IOAN SI NUNTA DIN CANA GALILEII.

PAPA LIBERTIU ESTE CEL CARE A INTRODUSIN ANUL354,DATA DE 25 DECEMBRIE DREPT ZIUA NASTERII LUI IISUS CARE A INLOCUIT ASTFEL SARBATOAREA PAGANA A SOLSTITIULUI DE IARNA.DE ATUNCI,TREPTAT,FIECARE NOUA COMUNITATE DE CRESTINI ,A IMBRACAT CRACIUNUL IN HAINE NOI.

LA CRACIUN ,E UN INCEPUT

NASTEREA DOMNULUI ESTE CEAMAI INDRAGITA SI ASTEPTATA SARBATOARE.PE  LINGA IMPODOBIREA  BRADULUI ,MERSUL CU COLINDUL,IMPACHETAREA DARURILOR SI PREPARAREA BUCATELOR SAVUROASE ,EXISTA IN POPOR TRADITII CARE SE RESPECTA CU SFINTENIE.ASA SE FACE CAPE 20 DECEMBRIE ARE LOC UN MOMENT FOARTE IMPORTANTA:IGNATUL PORCILOR SAU CRACIUNUL TIGANILOR.

E UN OBICEI AUTENTIC ROMANESC DIN PERIOADA PRECRESTINA.POTRIVIT TRADITIEI,UNGEREA OBRAJILOR SI A FRUNTII CU SNGELE CALD AL PORCULUI TAIAT ADUCE SANATATE SI VIATA LUNGA.ACUM INCEP PREGATIRILE PENTRU MASA DE CRACIUN

GOSODINELEPREPARA CARPELE SA PELINCILE DOMNULUI IISUS ,TURTITE FOARTE SUBTIRI DIN  FAINA APA SI PUTINA SARE CARE SE INSIROPEAZA CU MIERE AROME SI NUCA MACINATA SAU CANEPA SI SE SERVESC IN AJUNUL CRACIUNULUI

TOT ACUM SE PREGATESTE CARNEA PENTRU SARMALE SIFRIPTURI PRECUM SI OSANZADEDICATAPRAJITURILOR.SE CREDE  CA CINE MANANCA MERE IN AJUNUL CRACIUNULUI VA FII SANTOS TOT ANUL

Postat: 18.12.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: bucuria vietii

Sarbatorile crestine ale Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei au in viata credinciosilor o semnificatie aparte. Ele trezesc rezonante afective de inalta sensibilitate si de puternica intensitate, creand o atmosfera de bucurie si un farmec cu totul specifice in trairea religioasa. La aceasta contribuie in cea mai mare masura traditia veche si scumpa a colindelor, care infatiseaza evenimentul de extraordinara importanta al venirii in lume a Fiului lui Dumnezeu intrupat, intr-un nimb de deosebita frumusete si duiosie.

Ca parte integranta a folclorului religios, colindele prezinta o valoare nepretuita prin originea si mai ales prin vechimea lor. Ele reprezinta cantecul nostru stramosesc si una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios romanesc. Oricare ar fi parerea specialistilor in aceasta privinta, un lucru este sigur si anume ca ele sunt foarte vechi, formandu-se odata cu poporul roman si cu raspandirea crestinismului pe meleagurile noastre. Prezenta in colindele si plugusoarele noastre a numelui lui "Badica Traian" ne aminteste de timpul formarii poporului roman si de stramosii neamului nostru. Dupa parerea unora, cele mai vechi colinde ar fi acelea care au refrenul "Lerui Doamne" sau "Alilerui Doamne", care ar fi forma arhaica, pe cat se pare, a cuvantului bisericesc "Aliluia".

Colindele, "aceste minunate creatii populare", s-au pastrat din generatie in generatie si au rasunat in fiecare an, fara intrerupere, in casele crestinilor, in noaptea sfanta a Nasterii Domnului, sub luceafarul de argint al pacii, in seara de Anul Nou si la alte sarbatori, indatinandu-se, raspandindu-se si fiind nelipsite din manifestarile religioase ale credinciosilor nostri.

Sub raportul maiestriei artistice a versului si a melodiei, colindele ocupa un loc de seama in creatia poporului nostru. Ele formeaza un tot unitar cu doinele, baladele populare si cantecele de vitejie, cu basmele, ghicitorile, proverbele si zicatorile. Venind din lumea obstilor satesti, colindele pastreaza, fara indoiala, unele din ele mai vechi realizari poetice romanesti. Ele exprima, sub forma poeziei populare florile alese ale simtamintelor noastre crestinesti in fata tainei celei din veac ascunse, precum si binefacerile ce s-au revarsat asupra omenirii prin intruparea Fiului lui Dumnezeu.

Putine popoare din lume au insotit minunea venirii Fiului lui Dumnezeu cu o imbratisare asa de calda si de duioasa si au exprimat-o asa de bogat in forme artistice, cum a facut-o poporul roman. In colinde, simplitatea, usurinta si cursivitatea versului popular, exprima o mare bogatie de idei, intr-o forma plina de frumuseti artistice, in care figurile de stil abunda, comparatiile se intrec una pe alta, iar epitetele si mai ales diminutivele nu lipsesc aproape din nici un vers. Este, de altfel, tot ceea ce da gingasie, frumusete, farmec si duiosie colindelor.

In vremea noastra colindele se situeaza, prin valoarea lor literara si muzicala, in constelatia artistica europeana.

Dar, colindele romanesti sunt pastrate, gustate si apreciate pentru valoarea lor teologica. Ele sunt inmiresmate de parfumul cel mai ales al evlaviei noastre crestinesti si stramosesti, sunt o transpunere in forma populara cantata a credintei noastre ortodoxe. Ele sunt inspirate din Sfanta Scriptura si din Sfanta Traditie, din slujbele divine si din iconografie. In ele respira puternic duhul crestin si se pastreaza ceva din fragezimea crestinismului primar. In versurile lor duioase si pline de credinta se descifreaza sensurile adanci ale unei trairi religioase autentice, bazate pe marturia de nezdruncinat a dreptei credinte.

Ele prezinta ascultatorilor dogma ortodoxa invesmantata in straiul idilic si naiv al versului popular al colindei. Nici una din invataturile de baza ale credintei crestine nu este uitata sau nefolosita in colindele noastre romanesti. In ele se rasfrange invatatura crestina despre pacatul stramosesc, intruparea si nasterea Mantuitorului, rascumpararea oamenilor prin moarte si Invierea Sa, supracinstirea Maicii Domnului, cinstirea Sfintilor, Sfintele Taine, invatatura despre rai si iad si judecata viitoare.

Majoritatea colindelor au in centrul lor persoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos, descriind mai ales intruparea si nasterea Lui cea mai presus de minte, pe care o exprima in mod simplu, fara speculatii teologice subtile, ci cu sentimentul trairii unui mare adevar de credinta. Fiul lui Dumnezeu s-a nascut:

  "Din Fecioara Maria
   Din neamul lui Avraam,
   Din saminta lui David,
   Din Duhul Sfint zamislit"

caci :
  "Dumnezeu fiind din fire,
   Ai luat chip de omenire
   Si te-ai dat spre rastignire,
   Pentru a noastra mantuire".

Iata cum este redata, de exemplu, invatatura despre judecata universala in colindul urmator:
  "Tu, Fiule, nu mai plange,
   Ca eu tie ti-oi aduce
   Un scaun de judecata,
   Ca sa judeci lumea toata.

   Sa dai dreptii la dreptate
   Si strambii la strambatate,
   Sa iei ceru-n stapanire,
   Pamantul in mostenire".

Maica Domnului, care ocupa un loc central in evlavia si in cultul ortodox, este prezenta la tot pasul in colindele romanesti, alaturi de Fiul sau iubit, Mantuitorul Hristos. Credinciosii o numesc pe Maica Domnului "Curata", "Preanevinovata", "Fecioara Maria", "Lumina preasfinta", "Precista blagoslovita":

  "Ca astazi curata,
   Prea nevinovata,
   Fecioara Maria
   Naste pe Mesia".

Colindele noastre religioase infatiseaza pe Maica Domnului ca mijlocitoare pentru credniciosi si rugatoare pentru neamul omenes in versuri de o rara frumusete si de o putere intuitiva vrednica de admirat.

Dar toate invataturile de credinta exprimate in colinde sunt in legatura cu aceea de mantuire, foarte frecventa si ea in aceste creatii, accentul punandu-se pe frumusetea cadrului spectacular al Nasterii si pe bucuriile luminoase ca soarele, pe care aceasta nastere le picura in sufletele crestinilor. La evenimentul Nasterii sunt de fata toate planurile creatiei si ale firii: cerul reprezentat prin ingeri, lumea cuvantatoare a pamantenilor, infatisata prin pastori si lumea necuvantatoare, infatisata prin plante si animale de tot felul. Tatal insusi coboara din ceruri sa binecuvinteze lumea. Totul se petrece ca intr-o slujba cereasca asemanatoare Sfintei Liturghii, pe care credinciosii o asculta in fiecare Duminica:

  "De-auzi gazda ori n-auzi
   Toaca-n cer si slujba-n rai,
   Toaca-n cer cum o batea,
   Slujba-n rai cum o facea,
   Dumnezeu cum cuvanta,
   Maica Sfanta se ruga.

   Si sa stai sa tot privesti
   Cum facea slujbe ceresti
   Ingerii tinand stalpari
   Cantau sfintele cantari".

Colindele au avut si marele rol de a pastra si apara credinta ortodoxa atunci cand prozelitismul eterodox incerca sa rupa unitatea de credinta a ortodocsilor, pentru a dezmembra, in acelasi timp si unitatea lor nationala. Pastrand si marturisind aceleasi adevaruri de credinta, colindele s-au numarat printre mijloacele populare cele mai eficace de aparare a ortodoxiei, dovedind unitatea sufleteasca a credinciosilor nostri ortodocsi de pe tot intinsul patrie. Documente vrednice de incredere marturisesc ca romanii transilvaneni preferau sa cante de Craciun colindele invatate din strabuni, in locul cantecelor care li se impuneau de cei straini de legea lor.

In acelasi timp, colindele scot in evidenta legatura stransa a stramosilor cu Ortodoxia si, in special cu Patriarhia ecumenica facand ca in versurile lor sa rasune numele orasului Constantinopol:

  "La poarta la Taringrad,
   S-a nascut mare-mparat".

Colindele noastre romanesti sunt deosebit de valoroase pentru bogatele idei morale si sociale pe care le exprima. Pe langa mesajul ceresc al mantuirii, colindele au format si o scoala de imbarbatare, de nadejde si de virtuti morale in viata credinciosilor, exprimand dragostea de oameni, facerea de bine, smerenia, ascultarea si bunatatea, cinstea, dragostea de tara, eroismul, bucuria sarbatorilor, dorinta de prosperitate, belsug si pace, ca idealuri nepieritoare si caracteristici esentiale ale sufletului poporului nostru. In ele eticul s-a imbinat in chipul cel mai armonios si mai fericit cu esteticul.

Actualizand in fiecare an amintirea Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, colindatorii duc cu ei la casele credinciosilor voia buna, cinstea si dragostea, asa cum se vede din aceste urari:

  "Troscotel de p-anga drum,
   Voie buna cui ma-nchin!
   Troscotel de p-anga cale,
   Cinste si dragoste-n fata Dumitale!"

Colindele reflecta bunatatea proverbiala a romanului, credinciosii avand pilda de bunatate pe Mantuitorul Iisus Hristos, care in colinde apare ca un Domn "prea bun":

  "Sus in curtea lui Craciun,
   S-a nascut un domn prea bun".

Luand ca pilda aceasta bunatate a Domnului si Mantuitorului Hristos, colindele indeamna pe credinciosi ca si ei sa fie buni mereu, dar mai ales acum, cand s-a nascut "Pastorul cel bun":

  "Acuma pe la Craciun,
   Tot omul sa fie bun".

Bunatatea aceasta a romanului, cunoscuta pretutindeni sub numele de ospitalitate, este rasplatita de urarile de la sfarsitul colindelor:

  "Busuioc verde pe masa,
   Ramai gazda sanatoasa.
   La multi ani cu sanatate
   Domnul sa va dea de toate!"

Alaturi de bunatatile care izvorasc din iubirea de Dumnezeu si de aproapele, colindele reflecta o calitate si o virtute tot asa de specific pentru credinciosii nostri si anume cinstea. Pentru poporul roman cinstea este tot asa de valoroasa si de scumpa ca si dreptatea si libertatea, iar colindele au fost un indemn permanent la pastrarea ei.

Colindele preamaresc virtutea cumpatarii, si strans legat de ea, postul din care, de altfel, izvoraste, laudand pe cei ce postesc:

  "Ferice de cei postelnici,
   Care-mi postesc posturile
   Si-mi ajuna ajunurile".

Cadrul virtutilor infatisate de colinde se intregeste si cu aceea a darniciei, adica a intr-ajutorarii aproapelui, a celui lipsit de ajutor, atunci cand el este in suferinta si in necaz. Ea este reflectata astfel intr-un colind in care "Domnul bun, cest, Domn bun si Om bun":

  "Cati flamanzi imi trec
   Pe toti ii satura.
   Cati setosi imi trec
   Pe toti ii adapa.

   Cati goli ii venea
   Toti ii imbraca.
   Cati desculti venea,
   Pe toti ii incalta".

De asemenea, virtutea barbatiei, de care este legata rabdarea, este oglindita in colindele noastre romanesti.

In opozitie cu lauda virtutilor, colindele condamna pacatele si patimile omenesti sau viciile, pentru urmarile lor nefaste. Astfel, minciuna este infierata in colinde, indemnand pe cei care o practica sa se lepede de ea. Patima inselatoriei, opusa cinstei si corectitudinii, este biciuita in colindele cu caracter social, ca si patima betiei, ca izvor al altor patimi si pacate.

Dintre ideile sociale cea mai des intalnita in colinde este aceea de pace, poporul roman fiind un popor iubitor de pace. Aceasta se potriveste cu firea lui buna si blajina, cu dragostea si cu generozitatea sa. Poporul nostru, care a cunoscut ororile razboiului, si-a dorit siesi si la toata lumea pacea, ca pe bunul cel mai scump si mai indispensabil vietii sale, ca aceea care conditioneaza bunastarea materiala si spirituala a oamenilor. In colinde, taina intruparii Fiului lui Dumnezeu este slavita pentru ca ea a adus lumii impacarea cu Dumnezeu, pentru ca Pruncul nascut in pestera este "Domn al pacii" si fiindca nasterea Lui a fost salutata cu imnul ceresc al slavei lui Dumnezeu si al pacii oamenilor. Aceasta pace se instaureaza odata cu venirea in lume a Mantuitorului Hristos, a carui imparatie este o imparatie a pacii. Iata cat de frumos reda aceasta idee un colind de vanatoare:

  "Ho, ho-ho! Nu va-narmati!
   Ca pe cer azi s-a ivit
   Un luceafar stralucit.

   Ca astazi Fiul cel Sfant 
   Pace-aduce pe pamant
   Sange azi sa nu mai curga,
   Lacrimi azi sa nu se scurga.

   Vanatorii ca-mi cadeau
   In genunchi si se rugau,
   Din sageti cruce faceau".

Pacea adusa de Mantuitorul este o pace vesnica si universala:
  "Intru cei de sus marire
   Si pe pamant paciuire,
   La toti oamenii sa fie
   De acum pana-n vecie".

  "Marire intru cei de sus,
   Si pace pan-la Apus".

Munca se reflecta si ea din plin in colindele noastre romanesti. Versurile lor amintesc de toate categoriile de varsta si de ocupatii cintind insusiriile care trebuie sa impodobeasca sufletul unui crestin: destoinicia in munca, harnicia, indemanarea si curatenia. Munca pamantului, grija pentru unelte si animale, cresterea vitelor, pescuitul, albinaritul, moraritul si, mai ales, vanatoarea, sunt descrise maiestrit in colinde. Prin acestea ele scot in evidenta doua din caracteristicile esentiale ale neamului nostru: munca si harnicia.

Alaturi de pace si de munca, din colinde desprindem ideea de dreptate. Colindele infiereaza pe cei care o calca in picioare pagubind pe semenii lor prin furt, inselaciune sau in alt chip. Prin colinde, poporul pretuind la justa ei valoare functia sociala a dreptatii, a luptat continuu impotriva abuzurilor si nedreptatii.

Colindele noastre romanesti sunt valoroase si pentru ideile patriotice pe care le exprima. Originea, viata, graiul si obiceiurile poporului roman, dragostea pentru tara si jertfirea pentru ea, frumusetile patriei, vitejia si eroismul poporului raman doar cateva din aceste idei care se oglindesc in colinde. Astfel, in unul din ele, tara noastra este numita "mosie dumnezeiasca" si "asezare stramoseasca". Prin intruparea si nasterea, Mantuitorului, Dumnezeu coboara in lume ca sa o binecuvinteze. Printre altele, El binecuvinteaza si tara noastra. Iata cum descrie aceasta scena un colind de prin partile Albei:

  "Dumnezeu s-a desteptat
   Mana stinga-a scuturat,
   Trei inele i-au picat.

   Randuneaua le-a luat
   Si le-a dus in departare,
   Sa le-aseze pe hotare
   Unu-n tara Nilului
   Altu-intr-a Iordanului
   Unu-n Tara Romaneasca,
   Asezare stramoseasca".

Pe aceasta mosie se preumbla Dumnezeu cu Sfantul Petru, iar Maica Domnului, urmarita de mana ucigatoare a lui Irod, gaseste scapare si adapost, impreuna cu Fiul sau in muntii romanesti in casa unui roman care ii primeste la caldura vetrei lui.

Frumusetile Carpatilor nostri cu bogata lor fauna si flora, sunt prinse cu maiestrie in tezaurul colindelor. Caprioarele, cerbii si iepurasii sunt doar cateva din vietuitoarele lor, iar "Cetinita cetioara" si "Coroana de trandafiri" sunt buchete din resursele naturale ale patriei. Copiii care colinda traiesc o lume de basm:

  "In poiana muntelui,
   Iese cerbul Domnului".

sau:
  "Sus in varful muntelui
   Pe la crucea bradului,
   Pe o scara de argint
   Se coboara Domnul Sfant".

Colindele infatiseaza si pilde de patriotism si eroism din trecutul nostru istoric, preamarind, de exemplu, figura legendara a voievodului Moldovei, Stefan cel Mare, in colindul "La poarta lui Stefan Voda":
  "Atunci Stefan Domn cel Sfant
   Despre ruga auzind,
   El pe data a plecat
   Si cu toti s-au inchinat".

Ele amintesc de lupta poporului pentru independenta nationala si pentru apararea pamantului stramosesc si jertfirea pentru patrie:
  "Cand cu turcii ne-am batut,
   Bulzul marii ne-o-imbulzit,
   Multi voinici s-or prapadit".

Ele scot in evidenta vitejia poporului roman care, lasand totul acasa, pornea la razboi pentru a apara tot ce avea mai scump si pentru a alunga si a invinge pe dusmani:

  "Vifor la razboi pornea,
   Pe dusmani mi-i prapadea
   De-o mers vestea-n tara noua,
   Cum va colindaram voua".

Din istoria contemporana a neamului, colindele mai noi amintesc lupta pentru reintregire, asa cum vedem din cantecul soldatului care isi cara pe mormant:

  "Busuioc, margaritar,
   C-a murit pentru Ardeal.
   Pe plaiul muntilor,
   In desimea brazilor,
   In mijlocul florilor
   Aparand un tricolor".

In felul acesta, colindele au avut si un rol de manifestare si de intarire a unitatii si solidaritatii dintre toti fiii neamului nostru, de pe ambele versante ale Carpatilor. Ele dovedeau continuitatea populatei romanesti pe meleagurile patriei noastre si unitatea de neam si limba intre Moldova si Banat, intre Transilvania si Dobrogea, intre Tara Romaneasca si Maramures. Pentru romanii transilvaneni, colindele trezeau rezonante deosebite, vestindu-le unitatea lor cu moldovenii si muntenii. Fie ca s-au cantat la Suceava sau la Caransebes, la Oradea sau Dorohoi, la Sibiu sau la Iasi, la Brasov, Bucuresti, sau Constanta, in satele de munte sau in campie, cu toata gama varietatii cuvintelor sau melodiilor, ele au vestit aceeasi bucurie si au chemat pe toti credinciosii romani sa-l preamareasca pe Dumnezeu in acelasi grai.

Colindele au si marele rol de a uni generatiile intre ele si de a intari sentimentul comuniunii cu stramosii nostri. De aceea, asa cum frumos arata P.F. Parinte Patriarh Teoctist, "aceste colinde, creatii de gen, sunt socotite drept marturii fara asemanare, marturii nepretuite pentru adeverirea existentei noastre ortodoxe si pentru continuitatea noastra neintrerupta pe firul traditiei, pe aceasta vatra de dezvoltare a poporului roman. Aceste creatii sunt si raman, impreuna cu fondul spiritual romanesc, in galeria comorilor de credinta si de viata pe care Biserica noastra le asaza la loc de cinste. Ele sunt si raman margaritare izvoditoare de cultura cu care s-ar mandri orice popor. Ele sunt bunuri bisericesti si modalitati eficiente de activitate pastorala, prin care preotul intretine dragostea de Biserice, dezvolta interesul pentru invatatura de credinta si promoveaza cintarea bisericeasca pe care credinciosii o iubesc si astazi foarte mult".

Pentru toate acestea, colindele, aceste nestemate ale folclorului romanesc, sunt pastrate cu sfintenie, ca niste adevarate rituri ale unui cult mostenit de la stramosi, purtand suflet din sufletul strabunilor si seva din glia noastra stramoseasca.

Pentru noi, slujitorii de azi si de maine ai Bisericii noastre stramosesti, ele vin din pridvorul vechilor biserici romanesti, impartasind un aer arhaic de cronica si cazanie. Ele pastreaza nealterat duhul autentic crestin pe care il exprima in uluitoare frumuseti de stil si limba romaneasca. Lucrate parca in filigran, colindele vadesc arta unui mare sculptor de cuvant, care s-a identificat, trup si suflet, cu creatia sa, punand in opera sa amprenta vesniciei si atmosfera sfanta a sarbatorilor.

Prin frumusetea lor stilistica, prin farmecul arhaic, prin simplitatea exprimarii, prin duhovniceasca legatura a omului cu Dumnezeu, colindele raman icoane vechi in altarul spiritual al fiilor Bisericii noastre Ortodoxe Romane, la care ne inchinam si ingenuncherii si noi cu evlavie, legandu-ne astfel cu duhul crestin ortodox, cu credinta stramosilor, cu credinta primelor veacuri crestine.

Transparenta de cristal a constructiei lor melodice ca si atmosfera lor de o calda si rara duiosie, ne poarta nostalgic pasii pe aripile amintirilor copilariei noastre, la anii fericiti ai sufletelor neprihanite, ai inimilor calde si pline de bucurie, cand in ciuda nametilor de zapada, plecam in cete pe la casele crestinilor, cu vestea cea buna a Nasterii, cu urarile de pace si belsug pentru noul an care se apropia.

In noaptea sfanta si plina de taina a Craciunului, acest "praznic luminos", in fata acestor podoabe minunate ale sufletului romanesc, care ne aduc mesajul maririi lui Dumnezeu, al pacii si infratirii intre oameni, portile inimilor noastre se deschid mai larg pentru a canta, dupa datina strabuna, "colindul sfant si bun" si pentru a primi bunele vestiri ale colindelor si urarile lor, impreuna cu Mantuitorul Hristos care vine, odata cu solia lor:

  "Sa se nasca si sa creasca,
   Sa ne mantuiasca."

Postat: 8.05.2011 - 2 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Category: bucuria vietii

ERAM DEUNAZI IN PARC SI TRECAND PE O ALEE ,PE BANCA STATEAU DE VORBA DOUA DOAMNE ,DESPRE VIATA COTIDIANA ,DE CEEA CE TRAIM  NOI IN FIECARE ZI ,.SOMAJ SALARII MICI ETC .AM MAI MERS CE AM MAI MERS,SI M-AM ASEZAT PE BANCA.MA GANDEAM LA CE VORBEAU CELE DOUA DOAMNE..M-AM INTREBAT IN SINEA MEA ,OK.DAR SUFLETUL NOSTRU NU ARE NEVOIE DE HRANA PENTRU A TRAI,? BA DA ,FIRESTE CA DA. NUMAI CA TREBUIE SA CAUTAM HRANA SUFLETEASCA .IN TOT CEEA CE DUMNEZEU NE-A DARUIT. UN RASARIT SUPERB LA MARE ,UN APUS SPLENDID VAZUT DE PE CRESTELE MUNTILOR,RASUL ZGLOBIU AL UNUI COPIL,SA STAI LA UMBRA UNUI TEI ,INTINS PE IARBA,SA VEZI DANSUL NORILOR DE ZAHAR PE CERUL SENIN AL UNEI ZILE TORIDE DE VARA,SA VEZI CURCUBEUL DUPA O PLOAIE DE VARA,SA MERGI DESCULT ,LA TARA FIIND PRIN IARBA UDA DE ROUA DIMINETII,.SA FACEM BINE FARA A PRETINDE IN SCHIMB NIMIC,SA DARUIESTI DIN PUTINUL TAU SI CELORLALTI,,CACI CUM SPUNEA MANTUITORUL,,AM FOST GOL SI M-ATI IMBRACAT ,MI-A FOST SETE,SI MI-ATI DAT SA BEAU ,MI-A FOST FOAME SI M-ATI HRANIT. CACI DAR DIN DAR DUMNEZEU FACE RAI .SA NU JUDECAM CACI LA RINDU-NE PUTEM FII JUDECATI DE ALTI

SA INTRAM IN CASA TATALUI CERESC ,CU SMERENIE ,PIOSENIE,SI BUCURIE,CACI NIMIC NU E MAI PLACUT DECAT SA AUZI GLASUL LUI DUMNEZEU PRIN A PREOTULUI GRAIRE!

INDIFERENT DE TOATE VICISITUDINILE VIETII CE NE SUNT DATE SA LE TRECEM ZI DE ZI,SA NU UITAM SA NE HRANIM SUFLETUL

VIATA TINE DE BIOLOGIC DE EFEMER DE TRECATOR,IN TIMP CE SUFLETUL TINE DE ETERNITATE.IMPORTANT ESTE SA TI MAI MULT LA SUFLET

BARTOLOMEU ANANIA

FERICIREA UNUI OM STA IN LUCRURI MARUNTE!

CAT NE TREBUIE SA FIM FERICITI!?


Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni