![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De obicei nu-i dau ca exemplu pe catolici, insa daca insusi Vaticanul impodobeste in fiecare an un pom de Craciun in piata San Pietro, am incredere ca armata de teologi catolici ,toata scoala de gandire catolica a studiat mult mai bine problema "paganismului" decat d-voastra, decat mine sau dna Ana; nu si-ar fi permis o asemenea abatere. Toate sarbatorile crestine se suprapun in calendar peste vechi sarbatori pagane. Faptul ca ziua coincide, nu inseamna ca sarbatoarea e pagana; tot astfel o "forma" este purtatoarea unor semnificatii multiple, in functie de contextul istoric,cultural si social. Citat:
Last edited by ioanna; 19.12.2011 at 15:08:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca va intereseaza problema, cautati in cartile de istorie si de istorie a religiilor. Acolo veti gasi si acel "adevar imuabil". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu am gasit informatii despre aceasta. In plus, nu gasesc un istoric al traditiei "crestine" a bradului.. (decat ce a spus Profetul de carton : Luther). M-ar interesa daca ai astfel de informatii (dar nu pareri personale cu pomul din rai, ca asa pot si eu sa "interpretez" daca ma straduiesc) Cred ca ar fi un pas mai firesc decat sa arat eu ca este simbol pagan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar trebuie sa recunosc faptul ca niciodata nu am privit din aceasta perspectiva bradul de Craciun si podoabele lui. De acum inainte, se pare ca voi avea un gand in plus cu care trebuie sa lupt. Si cred ca sunt multi asemenea mie. Pentru mine lucrurile sunt mai simple. Chiar daca sunt prea impietrit la inima pentru ca prezenta bradului sa ma mai miste, incerc sa ma las miscat macar de bucuria celor mici, pe care inca nu ii lasa indiferenti, prin mirosul sau specific, prin podoabele sale, prin mitul Mosului legat de El. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred ca ne instrainam de Hristos daca impodobim bradul de Craciun sau daca le povestim celor mici despre Mosul.
Sa produca oare tuburare in sufletul lor prezenta in casa a bradutului impodobit si asteptarea Mosului? Ma indoiesc. Nu-s de parere ca Il impiedicam pe Hristos sa locuiasca in noi prin aceea ca impodobim braduti. Altele sunt cele ce ne impietresc inimile. |
|
||||
|
||||
![]()
Santa
anagramat- natas care in spaniola, catalana si portugheza inseamnaaa......smantana! Care e alba ca zapada, pe care ne-o dorim de Craciun! |
|
|||
|
|||
![]()
Evident este alegerea fiecaruia, dar macar sa fie in cunostinta de cauza.
Deocamdata nimeni nu a adus un argument ca bradul si Mosul ("mitul mosului", cum spunea cineva) sunt crestine. La fel de bine putem sarbatori si Hanukkah pt ca place copiilor (daca acesta este argumentul!) sa se joace cu dreidel (sper ca nu fac confuzii). Sau putem sarbatori Halloween pt ca este tot sarbatoare pagana ca si YULE (- sarbatoare vrajitoreasca din care s-au preluat majoritatea simbolurilor de Craciun !) Cautati Yule pe net ca sa aflati originea bradului impodobit, cadourilor, culorilor (verde, rosu, negru), lumanarilor de Craciun... Aveau si mistletoe, colindat etc... Iar precursorul mosului venind pe cos cu daruri este Thor/Odin.. Deci tot din aceleasi ritualuri provine. Zilele trecute, copilul ma intreba daca este pacat sa sarbatoresti sarbatorile altora (traieste in media multicultural). Eu nu am stiut ce sa-i raspund! In |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ref. la "simbolistica bradului si a coronitelor de Craciun" pe care le-ai decartat aici.. cred ca asa ti-ai mai usurat si tu povara gandurilor, nu-i asa? Bine ca sunt unii la Marius22 si altii ca el, care o sa se lupte de acum (si ei) cu ele! |
|
|||
|
|||
![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|