![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Faptul ca Mantuitorul a serbat pastele iudaic si sabatul nu reprezinta un argument pentru noi crestinii. Apropo, noi ne numim dupa numele Mantuitorului Hristos. Nu ne numim sabatini sau folosind un termen cu forma asemanatoare. Mantuitorul a participat la serbarile traditionale iudaice, pentru ca nu era un non conformist. Mantuitorul ne indeamna sa ne supunem regulior, sa dam cezarului ce e a cezarului. Si, cel mai important nu era inca ce sa se sarbatoreasca Duminica. Sfintirea acestei zile facand-use odata cu Invierea Mantuitorului. Si mai mult Mantuitorul a incalcat sabatul de atatea ori. Vezi vindecarea orbului din nastere. Nu spune Mantuitorul ca sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru sabat. Pentru mine un crestin ortodox sambata nu are nici o insemnatate. "Ce ma doare" pe mine crestin ortodox ca acum "n" mii de ani evrei au fost izbaviti din robia egipteana(o imparatie pamanteana care robea doar trupul, pe cand sufletul iti era liber). In schimb duminica pentru mine un crestin inseamna foarte mult. Este ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos a inviat din morti, eliberand neamul omenesc din robia diavolului(o robie a sufletului, vesnica). Duminica crestinul ortodox se bucura pentru faptul ca acum 2000 de ani Mantuitorul mi-a dat posibilitatea de a ma matui, de a petrece impreuna cu el in Rai pentru vesnicie. Ei ce zici, pentru un crestin ce zi ar trebui sa fie mai importanta, sambata sau duminica. Te rog apeleaza un pic la logica. Citat:
Citat:
Existau in epoca crestini(iudei) printre ei chiar si apostoli care tineau si vechile traditii iudaice, printre care si taierea imprejur(este prezenta in Biblie polemica intre primii crestini cu privire la acest subiect). Cel putin pentru crestinii de origine iudaica din acele vremuri aceste obiceiuri reprezentatau inca ceva. Cred ca stii ca unii chiar propuneau taierea imprejur a viitorilor crestini inainte de a primii Botezul, si faptul ca pana la urma Biserica luminata de harul Duhului Sfant nu a acceptat aceasta considerand-o fara sens in noua conjunctura. La fel si cu cinstirea sambetei. Folosind un termen lumesc: "nu mai exista obiectul muncii". Pentru lamurire vezi Sinodul Apostolic de la Ierusalim din anul 50. Sf. Constantin cel Mare in anul 321 a dat un edict prin care ziua de celebrare a crestinilor: DUMINICA sa fie zi de celabrare si odihna in intreg Imperiul. Scopul acesuia a fost acela de a consolida crestinismul, de a da posibilitatea crestinilor de a se aduna duminica(chiar si aceia mai nevoiasi care lucrau pentru altii). Acest edict a facut parte dintr-o serie de edicte incepand cu cel ce da libertate crestinilor si continuand cu altele(imbunatairea vietii sclavilor - a incercat desfiintarea treptata a sclaviei, incercarea de protejarea familiei, reinapoierea lacasurilor de cult Bisericii, excluderea Bisericii de la impozitarea spre deosebire de cultele pagane, posibilitaea ca Biserica sa detina lacasuri de cult, de a primii donatii, bani de la stat pentru intretinerea Bisericii). Asa ca te rog sa te abtii sa mai manipulezi diferite situatii istorice cu scopul de a sustine ratacirile profetesei. Stiu ca e greu fiind obisnuiti in a manipula diferite pasaje Biblice scoase din context si intelese gresit. Macar daca v-ati limita in a rataci doar voi, si a nu mai rataci si pe altii. O ultima intrebare aici care poate o sa ti se para off topic: cand apreciezi un tablou ce faci? Ai in vedere intreg tabloul sau ai in vedere doar o portiune mica(ex 1 cm2), excluzand restul. Se pare ca sunteti obisnuiti sa luati cuvintele ad-literam(se observa si din modul in care interpretati Sf. Scriptura). Capul Bisericii(Trupul), cel care o conduce, are grija de ea, este Hristos. De aici venind infailibilitatea Bisericii. Daca nu ma crezi, citeste te rog in scrierile Sf. Apostol Pavel despre Trupul tainic al lui Hristos - Biserica. Last edited by ciprian85; 02.11.2009 at 20:51:35. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu acelasi respect va reamintesc ca expresia "ziua a 7-a" DISTINGE ziua Domnului de celelalte sase, dar nu o DENOMINEAZA. Zilele nu sunt denominate. Porunca nu individualizeaza ca nume ziua, ci doar o distinge de restul. Pe aceasta zi DISTINCTA (adica nu una din celelalte sase) o sfinteste si o binecuvanteaza Domnul. PRINCIPIUL BATE INTERPRETAREA.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
tricesimusquintus ma dezamagesti.Am crezut ca nu esti fanatic(in sens negativ ma refer).Tu prin aceasta vrei sa spui ca doar religia "adventista" este cea adevarata,pentru ca stim ca doar cultul adventist are in dogma sa referiri legate de ziua a a saptea(poate o fi avand si altele?oricum eu atat cunosc)
Iar ce ai spus tu,e exact in stil fariseic daca trebuie sa iti spun: "Putem să fim mântuiți dacă nu ținem sabatul în aceeași măsură în care putem fi mântuiți și dacă furăm, ucidem, curvim, etc."Asa credeau si fariseii despre care tu spui ca "au fixat aceste reguli stricte referitosre la sabat.",desi ele erau inca din vremea lui Moise(prin aceasta nu vreau sa iau apararea fariseilor).Nu calca nimeni sambata in picioare.Eu nu am spus sa nu o tii,ci doar sa admiti logic si biblic ca porunca a patra se poate referi la fel de bine si la duminica nu numai la sambata.In Exod 20:8-11 se spune clar ca "Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău",se intelege ca ziua a saptea dupa ce ai muncit 6 zile nu a saptea a saptamanii.Asa apare in biblie si daca cineva "tine" duminica oare incalca porunca a patra?Nici pe departe.Eu am mai spus si o mai repet trebuie sa ii slujim lui Dumnezeu tot timpul,nu numai in ziua de odihna.Daca ii slujim tot timpul,adica "cinstim" toate zilele nu se poate sa incalcam porunca a patra fie la ce zi s-ar referi.Tu ai spus parca ca in vremea lui Isus poporul evreu "era in aceeasi masura calcator de sabat ".Daca si atunci erau calcatori de sabat cu toate regulile de atunci,azi eu nu stiu ce sunt. Isus nu a stricat legea,nu am spus eu asta,El a "modificat-o".Sabatul a "re"devenit al omului si nu omul al sabatului(pentru ca tu mi-ai spus ca Dumnezeu a facut de la inceput sabatul pentru oameni).Cel mai puternic argument in favoarea ideei mele ca a modifict-o(ca sa nu ma mai contrazici inutil) este ca a inlocuit legea talionului,care era tot in "legea lui Moise". Ai spus ca Moise "nu a ales această zi de odihnă. Ea era aleasă de la Facere ca zi de odihnă.".Eu am spus cand apare prima data termenul de sabat ca denumire a zilei a saptea.Biblia spune ca Dumnezeu a saptea zi dupa ce a terminat creatia s-a odihnit.Denumirile si ordinea zilelor a aparut mult mai tarziu,asta fiecare popor antic in parte a stabilit.Acum dupa mii si mii de ani dupa creatie s-a stabilit ca ziua a saptea e sambata,aceasta zi putea capata orice alte denumiri,dar a fost numita de evrei "sabat".Alte popoare normal ca au numit-o altfel.Pentru mine asta nu ma intereseaza,ea are si un substrat simbolic,ne-a fost poruncit sa o tinem pentru ca si Dumnezeu s-a odihnit atunci.Dar ziua ca atare nu are importanta,putea fi numita oricum,chiar si duminica(desi sunt multi care cred ca duminica si nu sambata este ziua a saptea),ideea e sa tinem o zi de odihna,dupa ce am lucrat sase,pentru ca si Dumnezeu a creat lumea in 6 zile si s-a odihnit in a saptea.Oare are asa de mare importanta denumirea unei zile?De ce te-am intrebat daca lucrezi duminica?pentru ca stiu ca de obicei duminica e zi libera in mai toate institutiile,si atunci,dupa "regulile stricte" ale VT,cei care nu lucreaza nici sambata nici duminica,incalca porunca a patra pentru ca muncesc 5 zile si se odihnesc 2 :).SI vezi bine pana unde mergem daca ne axam pe "regulile stricte" ale VT. Si daca tu sustii ca legea nu a fost modificta,oare de ce ignorati si celelalte aspecte precum taierea imprejur pe care evreii inca o mai practica si azi si pe care de-a lungul timpului in antichitate o practicau si neamurile care se "converteau la noua religie"?Ea face partea de asemenea "din legea lui Moise".Poate imi vei spune ca era de pe vremea lui Avraam,eu iti spun ca nu era mai devreme de binecuvantarea zilei a saptea. Last edited by Totpeetor; 02.11.2009 at 21:54:14. |
|
||||||||||||||
|
||||||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"29. Iar Petru și apostolii, răspunzând, au zis: Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni." (Fapte 5) Mda, decât numele și destule elemente comune... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Dar înțelege odată pentru totdeauna că cele 10 Porunci sunt ale lui Dumnezeu, nu ale lui Moise! |
|
||||
|
||||
![]()
In loc de DENOMINARE folositi termenul DESEMNARE. Am
observat ca denominare se foloseste la monede si probabil v-a indus in eroare. Scuze, eu sunt de vina. Nu mi-a venit in minte termenul si la repezeala am utilizat altul.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
Omuletul3 stilul tau iti tradeaza persoana.Acum nu mai spun cine esti ca poate iar vei fi banat:)Si degeaba cred ca nu esti.Daca esti persoana la care ma refer,iti dau un sfat:accepta ideile celor de langa tine si nu jigni oamenii sau cee ce cred ceilalti,desi tu nu crezi in ele.Noi trebuie sa urmam exemplul Lui Isus.Isus nu a fost de acord cu fariseii si cu multi din cei care nu faceau voia lui Dumnezeu,dar a jignit El vreodata pe cineva,si-a expus punctul de vedere cu brutalitate??Nu a facut asa ceva desi este Fiul Lui Dumnezeu.De ce sa nu procedam si noi la fel?
Acum dupa aceasta paranteza sa discutam asupra a ceea ce ai adus tu in discutie.Dumnezeu a scris intr-adevar acele porunci pe piatra,dar prin jertfa lui Isus ele sunt scrise in inima celor mantuiti:"Ieremia 31:33 "Ci iată legământul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu." Acum in inimile unora porunca a patra are in vedere duminica,in a altora sambata.Ele asa sunt scrise insa,si asa crede acea persoana ca este bine.Eu nu stiu de unde deduci tu ca cel care nu "tine" sambata incalca poruncile?In porunca din Exod nici macar nu se vorbeste despre sambata.Dar n-a,cum va este obiceiul(daca sunteti persoana despre care vb) nu va intereseaza alte lucruri decat parerile dvs,care in viziunea dvs sunt "singurele corecte si universal valabile".Ca cineva il iubeste pe Dumnezeu nu reiese din faptul ca "tine" sambata,ci din modul lui de a trai,mai ales si in celelalte zile. Multi dintre noi nu avem imaginatie si afirmam lucruri pe care daca ne-am gandi bine nu le-am spune.Am vazut ca si tricesimusseptimus,vorbea despre imaginatie ca si cum ar fi ceva rau(poate a fost o impresie).La baza gandirii noastre sta imaginatia,noi putem lua decizii bune pentru ca ne gandim dinainte la consecinte,il putem ajuta pe cel sarac pentru ca ne imaginam ce inseamna sa fim noi insine saraci si asa mai departe.Acum sa ne folosim putin imaginatia sa vedem daca avem dreptate.Asta pentru ca nu m-ati contrazis cand am spus ca "religia adventista este singura adevarata". Sa ne imaginam ca o persoana se infatiseaza la Marea Judecata.Acea persoana a facut voia lui Dumnezeu,a implinit poruncile a crezut in jertfa lui Isus,dar nu a "tinut" sambata ci duminica.Este intrebat de ce "a incalcat porunca a patra",si el spune ca asa a stiut,asa s-a nascut,toti ai lui mergeau duminica la biserica.Este osandit din pricina poruncii a patra.Oare s-ar intampla in realitate aceasta situatie?In nici un caz.Poruncile lui Dumnezeu sunt in inimile celui neprihanit.Cine crede in Isus va face voia lui si chiar daca "tine" duminica,important este sa creada in jertfa lui Isus pentru ca doar ea are puterea sa ne mantuiasca. Stim ca noi avem propriile conceptii,dar daca ar fi dupa noi cred ca in Rai vom fi doar noi si eventual rudele noastre :).Dumnezeu insa cum spune biblia alege pe cine vrea El. Stiti era o gluma care spune ca in cer vor fi doua categorii de oameni:cei care se vor minuna de ce vor vedea acolo si cei care se vor minuna de cei cu care se vor intalni acolo:). Noi putem imparti oamenii dupa dogme,dupa tot ce ne este la indemana.Dumnezeu insa priveste la inima omului si alege pe cine vrea.Oare cum a fost mantuit talharul de pe cruce?Biblia nu spune daca a "tinut" sabatul,nu spune nici daca era evreu(putea sa nu fie),cert este ca Isus i-a vazut credinta si din pricina acestui lucru a fost mantuit. Haideti sa nu "monopolizam" noi accesul la mantuire. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ca DESEMNARE in loc de DISTINCTIE. Faceti o incercare si folositi aceea expresie ca distinctie si o sa vedeti ca ambele propozitii (1. si 2.) sunt corecte. Deci din p.d.v. al poruncii IV ambele 1. si 2. sunt corecte. Deci PRINCIPIUL e baza. "Ziua a 7-a" ca DESEMNARE inseamna sambata, iar "ziua a 7-a" ca DISTINCTIE inseamna o ALTA zi decat celelalte sase. Ziua distincta de cele sase poate fi oricare nu neaparat sambata. Deci principiul PORUNCII IV este ca nu defineste ziua ca nume, ci o zi DISTINCTA de celelalte sase. Voi luati expresia DISTINCTIEI (adica "ziua a 7-a") si o aplicati in propozitii cu sens DESEMNATIV (adica a 7-a zi a saptamanii, adica sambata). Deci ii schimbati SENSUL. Am corectat erorile de exprimare, DENOMINARE cu DESEMNARE. Scuze inca o data. Restul ramane valabil.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Convingerea mea (și asta contează) este că nu e cazul nostru, al celor de pe acest topic. Domnul să ne lumineze! |
|
|||
|
|||
![]()
Iar tricesimusseptimus mi-ai spus doar de dragul contraziceii:
"Cum putea s-o modifice fără a schimba nici măcar o cirtă sau o iotă din ea?" A modifica cu a schimba sunt sinonime.Isus spre exemplu in ceea ce priveste legea talionului trebuie sa fii de acord cu mine,a schimbat-o(daca vrei a anulat-o) aratandu-ne sa ne iubim si vrasmasii.Iar mi-ai mai spus: "Sabatul a fost dintotdeauna pentru om (în ciuda încercărilor disperate ale unora de a o atribui doar evreilor), Hristos a corectat doar concepția fariseilor cu privire la menirea lui." Sabatul era dintotdeauna pentru om,(depinde ce intelegem prin sabat),doar ca in timp s-au creat "conceptii." asa cum ai spus si tu,Isus a anulat aceste conceptii.Folosesc "legea lui Moise" pentru a face o deosebire intre vechiul si noul legamant,intre legea scrisa pe piatra si cea scrisa "in inimi". |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. | AdrianAamz | Din Vechiul Testament | 9 | 08.02.2011 10:02:02 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre ziua de sabat a adventistilor | Iustin32 | Secte si culte | 747 | 04.06.2009 15:32:12 |
|