Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.12.2014, 22:23:35
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E bine sa incercam sa lucram la schimbarea in bine in interior si nu la imaginea noastra.
Aici e marea durere si ai pus punctul pe I , draga Catalin !
Vechi 26.12.2014, 22:34:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Critic, dar binevenit. Potrivit temperării avântului în lupta împotriva a ceva ce nouă ni se pare nepotrivit, drăcesc etc, care nu neapărat are legătura cu Moș Crăciun, brad etc. Nu degeaba pr. Arsenie Papacioc spunea pacea e de patru ori mai mare decât dreptatea. Depinde cu ce ochi privim mesajul, în ce stare ne aflăm și cum îl trecem prin filtrul minții și al inimii. Dacă nu apelez la prejudecăți față user, atunci pot vedea mesajul ca pe unul pedagogic, indiferent de limbajul, metodele folosite, dar dacă îl privesc ca pe unul al disputei, adică mă văd mai bun sau mesajul nu e în acord cu ideie mele, atunci mă simt jignit, indiferent dacă cel care îmi transmite mesajul are sau nu dreptate. Vorbesc de mesajul care face subiectul discuției și nu de orice mesaj lipsit de discernământ.
Excelent mesajul tau, din cate inteleg intr-un dialog ideal este cand cineva il face pe interlocutorul sau idiot, nebun, nesimtit, stupid, mascarici, etc. Iar interlocutorul ar fi bine sa radieze de fericire si sa se simta un om norocos pentru lectia de pedagogie primita. Dar nu mi se pare ceva nou, la prima discutie avuta impreuna sustineai cam aceleasi lucruri interesante. Problema e ca teoria e buna, dar practica ne cam omoara. Si ma refer si la partea cu pacea si dreptatea, din cate imi amintesc aproape toate discutiile noastre au sfarsit cu o disputa. Unul din motive era si ca nu renunti nicicum la adevarul tau si te deranjeaza o critica.
Dar am vazut ca in ultimul timp incerci sa nu mai procedezi asa si sa aplanezi o eventuala disputa, ceea ce e un lucru bun.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2014, 22:53:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Și cred că părerea de mai sus este cea pe care o adoptă Biserica, atunci când, fără a uita niciodată de Cel ce S-a născut și că pe El îl căutăm, nu exclude nici bradul împodobit, nici pe moș, care aduce atâta bucurie copiilor.
Am impresia ca unii s-au luat dupa articolul diac. Aniculoae, crezand ca domnia sa pledeaza in favoarea povestii cu Mos Craciun. De fapt e invers, da prima data cand l-am citti si eu am crezut ca e asa. M-a indus in eroare partea cu "De ce credem în Moș Crăciun". De fapt acolo autorul vrea sa explice de ce credem cand suntem mici, si nu de ce lumea trebuie sa creada povestea.
Parerea diaconului e exprimata in pasajul urmator: "Deci merită să scoatem în evidență mai mult pe Moș Crăciun decât bucuria Nașterii lui Hristos exprimată atât de frumos în colinde? Merită oare copiii noștri să creadă într-o creație a oamenilor sau în adevăratul Moș Crăciun, Sfântul Nicolae? Crăciunul nu trebuie limitat doar la sărbătoarea cadourilor, ci întărit cu bucuria de a cânta alături de îngeri colindele divine închinate Nașterii Fiului lui Omului, Fiului lui Dumnezeu, Domnul Nostru Iisus Hristos."

In concluzie, parerea mea e ca se poate spune povestea aceasta in diverse moduri copiilor, fara sa fie vreo problema. Si fara sa fie povestea cu un spirit care zboara si aduce personal cadouri, ca apoi sa nu mai existe.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2014, 22:57:42
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Mos Craciun,cu tot arsenalul lui de marketing,nu cred ca poate genera fiorii pe care ii naste o poveste horror, din folclorul nostru, intitulata ,,Capra cu trei iezi".Acolo nene sursa de inspirat copii :))
Reply With Quote
Vechi 26.12.2014, 23:09:41
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Mos Craciun,cu tot arsenalul lui de marketing,nu cred ca poate genera fiorii pe care ii naste o poveste horror, din folclorul nostru, intitulata ,,Capra cu trei iezi".Acolo nene sursa de inspirat copii :))
Cum am mai scris, acolo e o povestire, in cazul celalalt e un personaj real (pentru copil), care interactioneaza cu copilul, se creaza un intreg univers in sufletul copilului, care tine si de spiritualitate. Iar apoi afla ca totul a fost o minciuna. Cei care isi dau seama pe parcurs probabil sunt mai putin afectati, dar unii afla dintr-o data, de la altii. Din articolele date reiese ca unii sunt afectati, bineinteles ca nu toti.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2014, 23:25:05
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Pai nu,in povestea lui Creanga afli abia la final ca este minciuna si asta dupa urmatoarele evenimente,pe scurt.La un anumit moment al povestii lupul il mananca pe primul ied,dupa ce ii reteaza capul.Apoi,satisfacut partial si cu botul,cel mai probabil,plin de sange,cutreiera casa pana da peste al doilea.Pe acesta doar il jupoaie de viu si apoi il mananca.Negasindu-l pe al treilea ia capetele ranjite la primii doi miei si le pune-n geam.Un fel de Freddy Krueger in varianta lui Creanga.Apoi,ca sa crape inima in capra,manjeste si toti peretii cu sangele mieilor ucisi.Totul cu lux de amanunte.Deja intram in patologie criminala,sau cel mai probabil aveam de-a face cu un ucigas in serie,varianta animala.Oricum cand capra revine pune la cale un plan sicilian de razbunare cu ajutorul iedului mai mic:ceva intre Victoria Lipan si asasinate ochi pentru ochi.Il cheama pe lup la un fel de parastas(dupa scurte reflectii cu privire la plecarea mieilor la Dumnezeu-asta da minciuna teologica)si il imbuiba pe lup.Lupul cade in jeratic si incepe un dialog halucinant (cu meditatii ale caprei despre viziunea lui Dumnezeu si a ei)intre capra si ied,intr-o tabara,si lupul care ardea incet urland (descris cu lux de amanunte).La final capra si iedul nu se multumesc
sa-l arda pe lup cu incetinitorul ci il fac bucati cu bolovani si tot ce le pica-n mana.Caprele vecine cand aud de moartea lupului vin la ,,priveghi"(banuiesc ca al mieilor ucisi ca doar nu al lupului)si totul se termina intr-o ghiftuiala generala cu mancare,veselie si bautura.

Apoi,la acest moment,dupa ce copilul,insipirat in imaginatia sa de imaginile pe care le genereaza povestea,se da jos de pe tavan probabil ca va pleca direct in Legiunea Straina pt ca antrenamentul psihic i-a fost facut din frageda pruncie :)PS:autorul,intr-un acces de sadism,mentioneaza la final ca oricum nu are rost sa tragi invataminte(desi senzatiile vor ramane)pt ca totul a fost o minciuna ,,gogonata".Nu mai conteaza ca l-a pomenit si pe Dumnezeu prin ea.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 26.12.2014 at 23:30:25.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 00:57:46
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

E mai faina,mai crestineasca povestea scrisa de Danion Vasile: capra-iezii-si-lupul-buclucas: http://palatulpovestilor.ro/capra-ie...upul-buclucas/

"Ma bucur ca cititi acum povestea pe care am scris o. Vreau sa va spun in primul rand de ce scriu: pentru ca gura targului, care de multe ori amesteca adevarul cu minciuna, a modificat si povestea noastra. A schimbat-o intr-un vis urat. Doar stiti si voi ca, dupa ce auzi o intamplare spusa de un prieten care a auzit-o de la alt prieten care a auzit- o de la altcineva, multe amanunte s-au schimbat.
Chiar lupul, care nu stie nici sa scrie, nici sa citeasca, m-a rugat sa scriu eu povestea adevarata, ca sa afle toti cum au stat de fapt lucrurile...

....Mama m-a lasat sa termin de scris povestea, ca maine o sa mergem sa i-o citim Marelui Urs. Sa ne spuna daca e bine sau daca trebuie schimbat ceva. Ca si el s-a suparat auzind povestea in care lupul ne-a mancat si apoi a murit din cauza mamei. Astea sunt povesti. Dar povesti care l-au intristat si pe urs, asa cum ne-au intristat si pe noi. L-au intristat chiar si pe lup.
Se zice ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Ei bine, se pare ca lupul nostru si a schimbat si naravul, nu numai parul. Chiar daca si l-a schimbat abia dupa ce a ramas stirb.
Mai multe, nu am ce sa va spun. Oricum, lupul m-a rugat sa va transmit un mesaj: €žNu va luati dupa zvonuri. Uneori, ceilalti nu sunt chiar atat de rai cum ii vad cei din jurul lor.€ Cred ca are dreptate. Nu?"

"Povestea €žCapra cu trei iezi€ a lui Ion Creanga este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute povesti din literatura romana. Totusi, pe unii copii aceasta poveste i-a intristat. Printre acestia, se numara si fiica mea cea mare, Nectaria, care mi-a spus ca nu ii place o poveste in care familia nu ramane intreaga. Aceasta idee, cat se poate de simpla, a fost cheia care m-a ajutat sa rescriu povestea caprei cu trei iezi.

Daca astazi sunt apreciate povestile cu final neasteptat, in care continutul e modificat pentru a corespunde exigentelor unui public de varsta tanara hranit cu desene animate pline de monstri si de violenta, prin textul de fata am incercat un demers invers – acela de a le oferi copiilor o poveste care, luand ce e mai frumos in scenariul original, sa ii invete ca bunatatea invinge raul, ca iertarea e mai importanta decat razbunarea.
"
Danion Vasile

Last edited by cristirg; 27.12.2014 at 01:01:05.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 01:00:51
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Poate apuc mâine să îți zic și eu Scufița Roșie.
Nici asta nu-i normală. Și desigur trebuie să-i modificăm scenariul.
Sau nu?
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 01:15:41
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

-Cel putin Scufita Rosie si bunica ei scap cu viata, sunt salvate de vanator ,happy end
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 01:21:12
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-Cel putin Scufita Rosie si bunica ei scap cu viata, sunt salvate de vanator ,happy end
Da, dar mama? Așa se poartă un părinte?
Ce-ar zice Protecția Copilului dacă aș trimite-o pe fiica mea singură prin pădure cu un coșuleț la braț?...
Iar vânătorul mi se pare un Moș camuflat.:))
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04