Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.12.2014, 01:49:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mai lipsea să înțelegi că e și pro Coca-Coala, tocmai Yasmina. ....)))
Ai înțeles greșit.
Eu ma refeream la Mos.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 01:51:21
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu ma refeream la Mos.
Glumeam. Iertare.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 01:57:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Probabil am vrut sa subliniez ca nu este rau ca copiii sa primeasca cadouri de la parinti,in urma unei povesti ca un mos vine si le lasa acolo.
Desigur ca nu e nimic rau in a face cadouri. Problema e povestea asociata cu asta. Pana la urma parntii nu au niciun merit in ochiii copiilor, mosul face totul.
Citat:
Numai ca si copiii sunt diferiti,altii afla se supara si le trece repede ,altii nu uita o viata!
Poate asa este, dar daca si numai 10% din copii sunt mai tare afectati, nu este deja o problema? Pe el nu il intereseaza asa mult statisticile si ca 90% uita repede.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 02:11:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Desigur ca nu e nimic rau in a face cadouri. Problema e povestea asociata cu asta. Pana la urma parntii nu au niciun merit in ochiii copiilor, mosul face totul.

Poate asa este, dar daca si numai 10% din copii sunt mai tare afectati, nu este deja o problema? Pe el nu il intereseaza asa mult statisticile si ca 90% uita repede.
Oare acel om care s-a smintit din copilarie devenind ateu ce va spune la judecata?ca de vina este Mos Craciun?
Mie imi este clar ca noi insine ne zidim sau ne smintim,nu putem da vina pe X si Y ca ne-au"furat".
In Africa inca se mai boteaza unii,in America la fel devenind ortodocsi iar altii spun ca i-a smintit Mosul?
Cand esti usor de smintit te sminteste si o coala de hartie.
Parerea mea,in tot cazul.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 02:18:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Sunt curios dacă s-ar face un sondaj câți dintre copii din Biserică știu troparul Nașterii Domnului și câți știu cântecul Moș Crăciun.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 02:46:36
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Oare acel om care s-a smintit din copilarie devenind ateu ce va spune la judecata?ca de vina este Mos Craciun?
Mie imi este clar ca noi insine ne zidim sau ne smintim,nu putem da vina pe X si Y ca ne-au"furat".
In Africa inca se mai boteaza unii,in America la fel devenind ortodocsi iar altii spun ca i-a smintit Mosul?
Cand esti usor de smintit te sminteste si o coala de hartie.
Parerea mea,in tot cazul.
Clar, se smintesc cei smintiți. Însă, nu cred că scopul acestui obicei este sminteala, ci mai degrabă de a te distrage de la cele cu adevărat folositoare, iar pentru cei mici distugerea conștiinței creștine, a valorilor spirituale, globalizarea. Pentru cei necredincioși scopul este unul clar, idiloatrizarea.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 02:58:44
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit Troparul Nasterii Domnului

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Sunt curios dacă s-ar face un sondaj câți dintre copii din Biserică știu troparul Nașterii Domnului și câți știu cântecul Moș Crăciun.
Nu-l stiu ei adultii, si tu ai pretentii de la copii? :)

Last edited by mirela.t; 23.12.2014 at 06:09:36.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 07:11:18
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Smile cum descoperă copiii cine e Moș Crăciun

De pe site-ul "Jurnal Scotian" al părintelui Ioan Florin Florescu :

ziua când m-a uitat moș crăciun

"cea mai frumoasă jucărie pe care mi-a adus-o moș crăciun a fost o mașinuță roșie cu baterii, care mergea înainte și înapoi. Nu mai știu exact când s-a întâmplat, cred că aveam vreo zece ani. Era o mașinuță tare faină, un sedan de poliție, avea girofar și i se deschideau portierele. Am găsit-o de dimineață sub brăduț, împreună cu celelalte daruri pe care le lăsase moșul pentru noi. M-am jucat cu ea toată ziua, iar seara am luat-o și am ieșit pe scara blocului, cu ceilalți copii, să ne lăudăm cu ce ne adusese moș crăciun. Când colo, o fetiță din bloc a venit cu o mașinuță de tablă pe care scria „salvarea”. Era o mașinuță simplă, pe care trebuia să o împingi cu mâna, și probabil foarte ieftină, dar pe mine m-a uluit faptul că pe ea scria „salvarea”, așa cum văzusem eu pe mașinile adevărate din oraș. Dar și fetiței i-a plăcut foarte mult mașinuța mea. Ne-am jucat noi cât ne-am jucat, apoi i-am propus să facem schimb. Ea a fost foarte încântată, a luat sedanul și a zbughit-o, iar eu m-am întors triumfător acasă cu salvarea. Când a văzut taică-meu ce-am făcut, s-a schimbat la față. Mi-a smuls salvarea din mână și, jap, o palmă. Păi eu dau banii pe jucării ca să le schimbi tu pe toate prostiile? Cu salvarea în mână, m-a luat de-o aripă și m-a tras până la apartamentul fetiței. A ieșit maică-sa, fetița se ițea după ea. Mă scuzați, doamnă, copii, ce să le faci, și-au schimbat jucăriile. I-a întins salvarea, aia s-a dus în casă și a venit cu sedanul. Apoi toată seara, stând eu singur și supărat în camera mea, mi-a venit să mor de rușine că anul ăla moșul nu mai venise ca de obicei și a trebuit să-mi cumpere taică-meu o mașinuță."

http://ioanflorin.wordpress.com/
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 09:47:09
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Diferenta dintre un copil care stie de Mos Craciun si cel care nu stie de Mos Craciun, e similara cu diferenta dintre un copil care crede ca l-a adus barza si unul care stie ca nu e asa. Probabil comparatia nu este f.reusita. Oricum, sper ca nu e cineva pe aici care crede ca nu e bine sa le spunem copiilor de unde vin, mai ales in ziua de astazi.
*
Nu sunt neaparat impotriva lui Mos Craciun. Pe mine nu m-a influentat in mod negativ faptul ca credeam in Mos Craciun si Mos Nicolae(care chiar exista).

Stiam ca Mos Craciun este sotul femeii care a ajutat-o pe Maica Domnului, inainte sa nasca. Pe barbat il chema Craciun. Dansul s-a suparat tare pe femeia lui ptr. ca a ajutat-o pe Maica Domnului si a pedepsit-o. Dupa Nasterea Domnului, vazandu-L pe Hristos, Craciun s-a pocait si ptr. a isi spala greseala, aduce in fiecare an daruri copiilor in ziua in care s-a nascut Hristos.

Apoi, in 90 inca era 'la moda' colindatul. Si la tara, si la oras. Am invatat colinde si la scoala, si la gradinita. Era imposibil ca si copil sa nu stii ca, pe 25 Decembrie sarbatorim Nasterea Domnului, cand tu pe 24 mergeai cu Steatua, Sus la Poartea Raiului etc. Acum, dupa cum se vede, nu mai e la moda colindatul, mai ales la oras.

Mos Craciun a existat si inainte de comunism. Doar comunismul l-a inlocuit cu Mos Gerila, nu? Doar ca, inainte nu era Mos Craciunul varianta americana, ci era legat de Nasterea Domnului, chiar daca nu era 100% adevarata povestea.

In engleza se spune Santa Claus. Daca ar fi sa traducem exact in romana, ar fi Sfantul Nicolae, nu Mos Craciun; Coca-cola sunt cei care au inventat acel om gras, cu parul alb, si haine rosii si au atribuit sarbatoarea Sf.Nicolae cu personajul inventat de ei. Stiti ca Sf.Nicolae a aruncat banii pe fereastra omului bogat ajuns sarac ptr. a salva fetele lui. In vest circula varianta cu aruncatul banilor pe horn.

Daca de Sf.Nicolae si Nasterea Domnului, poti sa legi povestile de sarbatorile crestine, pe iepurasul de Pasti chiar nu ai cum.
*
Bradul de Craciun. Si aici este o poveste cu Hristos si bradul-cea cu randunicile. Oricum, bradul este simbolul vietii ptr. ca nu se usuca niciodata. Hristos este Viata, iar omul in Hristos nu moare niciodata.

Putem sa renuntam la aceste obiceiuri de sarbatorile iarna(Sf.Nicolae, Nasterea Domnului), ori putem sa le legam de Biserica. Sa nu uitam, insa, ca Biserica a fixat sarbatori crestine in zilele de sarbatoare pagana cu un scop. Nu a fost intamplator. Ce a fost rau a fost eliminat, iar ce a fost bun a fost increstinat. (Parintii de la Oasa au o conferinta pe teme similare; explica mai bine decat mine.)
Reply With Quote
Vechi 23.12.2014, 09:48:57
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Sunt si eu curioasa. Cati dintre copii crescuti de parinti ortodocsi, merg la colindat? Mai ales ca acest obicei, colindatul, este 100% crestin.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04