Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.06.2013, 21:20:10
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Nu exista acest risc de "pierdere in ipoteze" ...
pentru ca in principiu sunt doar doua:

cand Dumnezeu iti cere sa actionezi in conformitate cu "bunul simt" si stim raspunsul: 'e firesc sa ascult pentru ca am discernamant'

si cand iti cere sa nu actionezi conform "bunului simt" (cazul Avraam).

De ce obedienta lui Avraam este virtuoasa?
Citat:
Annyta, ceea ce vrem sa elucidam este de ce obedienta impotriva ratiunii firii este in anumite cazuri virtuoasa, nu importa daca este sau nu intermediata de agent.
Sa nu pierdem din vedere ca Avraam a ascultat de Dumnezeu si asa cum a spus si Annyta, Dumnezeu i-a vorbit in mod direct. Oare este putin acest lucru?

Daca nu suntem obedienti fata de Dumnezeu, atunci fata de cine?
De ce obedienta este periculoasa? Pentru ca nu poti sa anticipezi ca ascultand orbeste de cineva vei ajunge la un lucru bun, in cazul credintei ca esti pe calea cea buna, mai ales in zilele noastre cand sunt atatia lupi in piele de oaie. Dar ascultand de Dumnezeu, fiind obedienti fata de El, acest risc iese din discutie. Obedienta lui Avraam este virtuoasa pentru ca este fata de Persoana potrivita, care nu vrea sa piarda omul si tot ceea ce face este spre binele lui.

Cred ca este important daca obedienta este intermediata de agent. O situatie este cand asculti direct de Dumnezeu (ca in cazul lui Avraam, cand nu putea gresi) si alta cand asculti prin intermediari.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2013, 23:43:26
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Esti dragut.

Unde scrie ca "a fost convins de invierea fiului sau"?

Si chiar daca este precum spui, este un non-sens sa omori pe cineva pentru a fi inviat.

Virtutea ascultarii in acest caz isi pierde semnificatia.

Pentru ca prin “convingerea ta” astepti o decizie favorabila tie!

Nu spui “fie ce o fi – poate nu doresti Doamne sa-l invii – Fie precum vrei!”

Este ca si cum ai trisa la un examen, la care deja ii stii rezultatul si iti joci convingator rolul de elev care raspunde constiincios la intrebarile profesorului.

Virtutea care este testata este "obedienta" - nu convingerile, asteptarile sau sperantele.

Oricum, nu stiu care este diferenta intre 'virtute' si 'virtute teologica'...??
E interpretarea unui preot local și mi-a plăcut. Poate că așa a fost.

E un non sens să omori pe cineva.

Trebuie să faci diferența între a crede și a ști. Avraam a crezut, dar ce anume - nu se știe. Nu a știut de ce a vrut Dumnezeu ca el să-l sacrifice pe Isaac. E dovada de maximă ascultare, dusă pînă la absurd.

Virtuți sînt multe, dar numai trei sînt teologice: credința, nădejdea și dragostea (1 Corinteni 13,13). Nu-mi spune că nu știai.

Citat:
Cati demoni sunt si nume au?
Sînt destui. Am și eu cîțiva, dar poate într-o zi o să scap de ei definitiv.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 00:17:09
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
O lume fără iubire este un templu cu trepte mânjite de sânge. Mulți închinători rabdă Dumnezeu în acest templu sinistru...
Splendida exprimare a unui adevar profund, domnule profesor!
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 00:25:15
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Astăzi la ora de religie copiii din clasa I, unde Tudor este elev, au aflat de la profesoara lor că "ascultarea de fapt nici nu există". După ce a făcut această afirmație profesoara a plecat, lăsînd ca temă copiilor să cugete la această afirmație. Vor discuta ora viitoare subiectul, mai în amănunt.
Tudor a cugetat deja și mi-a spus pe seară opinia lui, care sună cam așa:
"Doamna a vrut, cu siguranță, să ne provoace să gândim. E tare bine să gândești, tati, ai avut dreptate! Știi, eu când gândesc simt așa o plăcere de parcă aș zbura cu un cornet de înghețată aromată prin cer... E un fel de bucurie dulce, nu știu cum să zic... Aproape ca la rugăciune.
Așa, să revin, că mi-am dat seama ce ar putea să ne spună profa.
Eu, după cum ai observat, nu sunt prea ascultător. Mi-am dat și seama de ce: oamenii mari, chiar și tu și mami, aduc mereu argumente sau sfaturi doar dintr-o parte. De exemplu, tu mi-ai arătat ieri de ce să-mi vând telefonul primit ca premiu la concurs (Tudor a câștigat un premiu la șah) dar nu ai arătat nici un motiv pentru care l-aș putea păstra... Eu nu prea am încredere în sfaturi de genul ăsta, să nu te superi... Nu pot să te ascult pentru că simt că vrei să mă păcălești, să mă forțezi.
Dimpotrivă, eu am descoperit că nici un lucru nu e cu totul bun sau cu totul rău.
Mai mult, Dumnezeu ne pune în față și răul și binele și ni le argumentează pe amândouă. Nu așa m-ai învățat? Nu avem noi de ales și moartea și viața? Nu alegem una din acestea două?
Și uite, aici e de fapt poanta: eu nu pot asculta decât acolo unde am de ales. Unde nu am de ales pot să mă supun, da, dar cred că asta nu e de la Dumnezeu, tati...
Eu cred că Dumnezeu ne-a creat liberi să alegem. Dacă asta e ascultarea la care ne cheamă oamenii mari, eu sunt ascultător. Dacă nu, atunci eu aleg să fiu neascultător.
Acum, dacă am zis bine, îmi iei o înghețată?...:) Te rooog!"

Nu știu dacă a zis bine dar cred că a adus o contribuție la tema topicului. Mi-a dat voie să o scriu aici, înainte să meargă la culcare. E a doua lui postare, după cadoul către ceilalți copii, de 1 Iunie. Se pare că avem așadar un nou forumist, în vârstă de 7 ani. Cred că ar fi momentul să-i fac un cont, de nu încalc cumva o regulă a forumului (o încalc?). Să nu vă supărați dacă uneori se exprimă copilărește, vă rog!...:)
Domnule profesor, fiul dvs. este de o profunzime minunata. Sapte ani, ati scris? Sa va triasca, si sa va umple inima de bucurii! E ca acele pietre pretiuoase mentionate in Scriptura, din care sunt facute cele douasprezece porti ale Templului din Cer. De ce zic asta? Pentru ca intelepciunea, la virste tinere, imi evoca o prospetime de clestar. Pietrele pretioase sunt din Pamint. Pamintul, care ne-a nascut si ne tine pe toti. Acolo este intuneric. Insa pietrele raspindesc stralucire, inmultesc lumina soarelui incidenta pe ele. "Si Lumina a stralucit in intuneric, si intunericul nu a biruit-o". Ce spune si cum spune fiul dvs. e ca un semn de Sus ca intunericul ce deja este peste lume nu va birui Lumina: inca sunt clestare tinere care O reflecta.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 01:05:51
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit Mulțumesc, Theo, pentru cuvintele frumoase!

Mai întâi felicitări profei de Religie că a avut curajul (nebun?) să pună o așa problemă copiilor de clasa întâi!

Și totuși, colegul nostru Florin Ionuț zice bine: e prea devreme, poate.
M-am consultat și cu alți forumiști și mi-au recomandat răbdare, încă. Mă supun conștiinței grupului.
Îi voi citi, o vreme, dincolo de poveștile dinaintea somnului, unele postări de pe forum și îl voi solicita să își spună opinia, ca antrenament pentru dialogul de mai târziu, cândva.
Nu vreau să îl împing unde nu cere cu dinadinsul.
Apoi, din ce îmbătrânesc cred tot mai tare în strămoșescul: "Toate la vremea lor!"

Poate m-am pripit, deh, entuziasmat de precocitatea evidentă și copleșitoare a lui Tudor.
Poate s-a "pripit" tinerețea din el, iureșul vârstei, forța primară a naturii... Știu și eu? Teamă îmi e, încât visez fel de fel în timpul somnului, cu feciorul ăsta năzdrăvan, pricină deopotrivă a bucuriilor și spaimelor mele celor mai mari...

Mă iertați, vă rog, sunt doar un tată încântat, până la mare plâns, că are un așa copil iubitor și îndrăzneț, dăruit cu duhul nobilei risipe...

Dacă duhul lui Tudor e de la Dumnezeu, îmi zic mie însumi adeseori, se va vedea deplin la vremea sorocită. "Răbdare, tăticuțule, răbdare!" (îmi zice Tudor, ca unui copil)
Dacă nu, iarăși se va vedea, vai. (Să nu fie, Doamne!)

P.S. Obediența (că despre asta mă tot țin să rostesc, de fapt) îmi pare o înfrângere a omului acolo unde miezul lui e cel mai moale și mai dulce, moale precum coarnele unui melc prost...:)

http://meditatiilaromana.wordpress.c...-de-ion-barbu/

Last edited by cezar_ioan; 06.06.2013 at 01:41:19.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 01:15:34
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
. Știu și eu? Teamă îmi e, încât visez fel de fel în timpul somnului, cu feciorul ăsta năzdrăvan, pricină deopotrivă a bucuriilor și spaimelor mele celor mai mari...!)
Te inteleg atat de bine Ioane,mai ales cand stau noaptea si ma uit la ai mei cum dorm,si toate sperantele si fricile posibile trec prin inima mea.Orice tata te intelege.Uite o postare pt fiul tau:,,Tudor ai un tata minunat si credincios si esti un copil minunat.Sa ai credinta ca tatal tau si incredere in Dumnezeu mereu,sa fii cuminte si bun,credincios si curajos,sa legi rani si sa aduci bucurie si sa ai grija de parintii tai cum si ei au grija de tine.Dumnezeu sa va ajute!"
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 01:26:01
Banned

Implicit Poftiți să auzim aici, frumusețe!

Un alt mod de abordare a temei obedienței:
http://www.trilulilu.ro/muzica-folk/...upa-melci-1979
http://www.trilulilu.ro/muzica-diver...re-vorbele-sun

P.S. În dar mai întâi Pelerinului și tuturor copiilor năzdrăvani, care mai forumicesc pe aici...:)

Last edited by cezar_ioan; 06.06.2013 at 01:37:44.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 01:45:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
... stau noaptea si ma uit la ai mei cum dorm,si toate sperantele si fricile posibile trec prin inima mea.
Are Marin Preda un pasaj, în "Cel mai iubit dintre pământeni", cu Petrini întors din pușcărie, când își privește fetița dormind...
Bîrrr!
Ce meditație fără anestezie acolo...

Last edited by cezar_ioan; 06.06.2013 at 03:58:15.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2013, 20:31:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Cezar_Ioan

Frumos a spus copilul tau! I-ai luat inghetata?
Si apropos de inghetata - de ce vrei sa-si vanda celularul primit ca premiu?
Este mic la 7 ani pentru celular, dar este totusi un lucru util. Poti sa tii contact cu el, sa-l controlezi, poate fi utilizat in caz de urgenta.

Nu inseamna sa-l foloseasca pentru prostii.
Si este lucrul lui, o amintire de suflet legata de castigarea unui concurs.

Are mare dreptate cand spune ca judecam numai dintr-o parte. In multe privinte.
Mereu uitam o parte implicata. De obicei copilul, sau omul care sufera.

Pare un copil foarte matur pentru varsta lui. Ai grija! Nu-i "omori" copilaria, nu-l maturiza inainte de vreme. Are tot timpul sa fie matur si adult. Impinge-l sa fie copil.
Vechi 06.06.2013, 23:03:13
Banned

Implicit

Telefonul acela e prea pretențios, ultima generație, iar aici în Titan prin parcuri și unde se mai joacă el e o lume prea pestriță ca să-l știu în siguranță cu telefonul în buzunar. Poate fi lesne agresat, prădat etc. Au mai pățit-o și alții, a încasat-o și el pentru un lucru mult mai puțin tentant. De fapt telefonul îi place pentru că are jocuri și acces la internet, tot pentru jocuri, de strategie, precum și pentru desene animate. Astea sunt pasiunile generației lui!
Cu banii ar vrea să-și cumpere... trotinetă! Face tot felul de figuri cu trotineta, cam ca rollerii, sare, se învârte în aer, se dă peste cap etc. Vrea să meargă la campionatul mondial de trotinetiști dar nu are antrenor bun pentru figuri "supertari", cum îi plac lui...:)

Un lucru e cert: dezbatem de câteva zile problema telefonului și găsesc ca fiind minunat că nu se grăbește să ia o hotărâre definitivă, încă pune în balanță alternativele... cântărește, deh, ca un șahist... Iar noi încercăm să-l ajutăm să facă o plajă rezonabilă de argumente și contraargumente și să ia, totuși, o hotărâre.
Dar copilul tot copil: noaptea doarme cu telefonul sub pernă, așa băgat în țiplă cum e, că s-a atașat deja de el...:))

Last edited by cezar_ioan; 07.06.2013 at 00:59:39.
Reply With Quote
Răspunde