Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2018, 00:58:33
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

„Dumnezeeasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtășire tuturor credincioșilor. Acesta este întreg scopul și rostul Liturghiei: împărtășirea credincioșilor” (Sf. Simeon al Tesalonicului)

„Bun și folositor lucru este a ne împărtăși în fiecare zi cu Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, întrucât El Însuși spune: ”Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică”. Căci cine se îndoiește de faptul că a te împărtăși încontinuu de viață nu e nimic altceva decât a fi de mai multe ori viu?” (Sf. Vasile cel Mare)

"În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți [...] Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei nu ești vrednic să le auzi [...], deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumenii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei." (Sf. Ioan Gură de Aur)

„Așa cum pruncul când se naște și caută cu multă râvnă hrana și laptele, iar atunci când este alăptat, dar n-are poftă de mâncare, e semn că e bolnav și e în primejdie de moarte, tot așa și noi se cade să avem râvnă spre a ne alăpta cu Sfânta Împărtășanie, hrana cea duhovnicească, ca să ne facem vii, iar dacă nu vom face aceasta, vom fi în primejdie să murim de moarte sufletească.” (Sf. Nicodim Aghioritul)

„Nu trebuie să pierdem ocazia de a ne folosi cât mai des posibil de harul oferit prin împărtășirea cu Sfintele lui Hristos Taine” (Sf. Serafim de Sarov)

„Iată mijloacele care garantează nădejdea creștină: rugăciunea, mai cu seamă cea deasă, mărturisirea sinceră a păcatelor, când ne rugăm, citirea deasă a cuvântului lui Dumnezeu și mai ales împărtășirea cât mai deasă cu De-viață-făcătoarele Taine, cu Trupul și Sângele lui Hristos.” (Sf. Ioan de Kronstadt)

„Prețuiește după vrednicie cea mai mare minune a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, cea care se vădește în împărtășirea cu Dumnezeieștile Sale Taine. Ce fel de minune este aceasta? Cea care dă pace și înzdrăvenire (însănătoșire) inimii celei mortificate de păcat, minunea care se arată după o deasă împărtășire, primită după ce ai trăit un timp în neliniște și moarte spirituală.” (Sf. Ioan de Kronstadt)

”Trebuie să rămânem neabătuți în tot cinul și în tostă rânduiala bisericească, altfel spus în osteneala rugăciunii și nevoinței după cinul și rânduiala Sfintei Biserici. Aici se au în vedere ținerea posturilor și deasa împărtășire cu Sfintele Taine după pregătirea cea potrivită, toate celalte rânduieli sfințitoare ale Bisericii, mersul la biserică la toate slujbele [...] (Sf. Teofan Zăvorâtul)

Toți sfinții cred că nu există mântuire fără împărtășire și că nu există progres în viața duhovnicească fără împărtășirea deasă. (Sf. Teofan Zăvorâtul)

„Toate să le faci cu înțelepciune și cu sfat bun. Să iubești spovedania și să te împărtășești des. Nu căuta să vezi lumea, pentru ca să te vadă pe tine Dumnezeu.” (Pr. Iosif Isihastul)
Reply With Quote
Vechi 04.06.2018, 01:34:19
Senior Member

Implicit

„Nu trebuie să ne oprim singuri de la împărtășirea cu Domnul, pentru că avem conștiința faptului că suntem păcătoși. Dimpotrivă, vom merge să-L primim cu o dorință mai mare pentru a obține sănătatea sufletului și curăția duhului, dar cu credință și umilință, considerându-ne nevrednici de un asemenea har și căutând mai degrabă medicamentul pentru rănile noastre. Dacă așteptăm să fim vrednici, nu ne vom împărtăși nici măcar o dată pe an. Practica împărtășirii anuale este a multora din cei care rămân în mănăstiri. Ei își creează o anumită idee despre vrednicie, despre sfințenie și despre măreția Sfintelor Taine, considerând că nu trebuie să ne apropiem de acestea, în înțelesul lor, decât dacă suntem sfinți și fără pată și nu mai degrabă pentru a deveni. Ei cred că evită, astfel orice duh de mândrie. În realitate, ei cad într-o mândrie și mai mare, căci cel puțin în ziua în care se împărtășesc se consideră vrednici de împărtășanie. Cât de preferabil este să primim Sfintele Taine în fiecare duminică, ca remediu pentru patimile noastre, cu inima zdrobită, plini de credință și mărturisind că nu merităm acest har, în loc să ne umplem de această convingere deșartă că măcar la sfârșitul anului o să fim vrednici.” (Sf. Ioan Casian)

„Cât de des trebuie să se împărtășească și cât trebuie să postească cineva înainte de Sfânta Împărtășanie, acestea nu intră într-un șablon. Duhovnicul va rândui cu discernământ cât de des se va împărtăși și cât va posti, potrivit cu puterea ce o are.” (Sf. Serafim de Sarov)

„Cel care vrea să se împărtășească în fiecare duminică la Sfânta Liturghie trebuie să ducă o viață corectă, nu trebuie să se pregătească în mod special pentru asta, pentru că împărtășirea cu Sfintele Taine nu-i o recompensă, ci e un ajutor. Și atunci, dacă duci o viață corectă, te poți împărtăși, cu binecuvântarea duhovnicului, de câte ori vrei să te împărtășești sau de câte ori îți dă duhovnicul voie să te împărtășești. Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtășească, nu ca să nu se împărtășească.” (Pr. Teofil Părăian)

Sfătuiesc pe toți să se împărtășească cât de des posibil, atât de des cât îi sfătuiesc duhovnicii lor […] eu sfătuiesc la împărtășire cât mai des – nu împărtășanie deasă, ci aș zice împărtășanie des. Dar cât de des este bine ție, sau ție – asta o las duhovnicului tău. Și cer Domnului să insufle pe fiecare duhovnic cât de des e bine pentru cutare și pentru cutare. Pentru tine poate: Vino peste doi ani! Pentru tine, în fiecare Duminică. Pentru altcineva, Duminica și de Praznice, pentru alții la două săptămâni, ș.a.m.d.” (Pr. Rafail Noica)
Reply With Quote
Vechi 04.06.2018, 15:49:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
„Cel care vrea să se împărtășească în fiecare duminică la Sfânta Liturghie trebuie să ducă o viață corectă, nu trebuie să se pregătească în mod special pentru asta, pentru că împărtășirea cu Sfintele Taine nu-i o recompensă, ci e un ajutor. Și atunci, dacă duci o viață corectă, te poți împărtăși, cu binecuvântarea duhovnicului, de câte ori vrei să te împărtășești sau de câte ori îți dă duhovnicul voie să te împărtășești. Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtășească, nu ca să nu se împărtășească.” (Pr. Teofil Părăian)
Tot parintele Teofil spunea si ca un ortodox se poate impartasi la o biserica catolica daca nu are in apropiere una ortodoxa si alte lucruri gresite. E evident ca Parintele Teofil adoptase aceasta conceptie din vest. Totusi, parintele spunea de spovedanie si post inainte de impartasire (chiar am vrut sa dau citatul atunci cand am citat ceilalti duhovnici), nu ceea ce spun adeptii impartasirii dese.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2018, 16:13:56
Senior Member

Implicit

Citat:
„Dumnezeeasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtășire tuturor credincioșilor. Acesta este întreg scopul și rostul Liturghiei: împărtășirea credincioșilor” (Sf. Simeon al Tesalonicului)
Am mai discutat despre asta, e o interpretare partizana. Acolo nu spune impartasirea tuturor credinciosilor de la Liturghie, cum interpreteaza adeptii desei impartasiri. Sfantul Iustin Popovici spune sa se impartaseasca macar o singura persoana, iar daca nu se poate se impartaseste preotul, cel putin. In acest sens este acest citat, altfel nu ar mai avea rost citatul celalalt pe care il dau adeptii, cel cu impartasirea la maxim 40 de zile (din moment ce ar fi spus in fiecare saptamana).
Citat:
„Bun și folositor lucru este a ne împărtăși în fiecare zi cu Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, întrucât El Însuși spune: ”Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică”. Căci cine se îndoiește de faptul că a te împărtăși încontinuu de viață nu e nimic altceva decât a fi de mai multe ori viu?” (Sf. Vasile cel Mare)
Sfantul Vasile e cel care a dat si cele mai aspre canoane pentru pacate. Spune ce am spus si eu, cine ajunge la masura de a se impartasi in fiecare zi, nu tot pacatosul. Asa cum aflam de la Sfantul Ioan Gura de Aur, credinciosii de atunci se impartaseau o data pe an, majoritatea.
Citat:
"În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți [...] Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei nu ești vrednic să le auzi [...], deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumenii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei." (Sf. Ioan Gură de Aur)
Despre acest citat am mai discutat, inclusiv faptul ca e redat gresit. Si interpretat gresit, partizan.
Citat:
”Trebuie să rămânem neabătuți în tot cinul și în tostă rânduiala bisericească, altfel spus în osteneala rugăciunii și nevoinței după cinul și rânduiala Sfintei Biserici. Aici se au în vedere ținerea posturilor și deasa împărtășire cu Sfintele Taine după pregătirea cea potrivită, toate celalte rânduieli sfințitoare ale Bisericii, mersul la biserică la toate slujbele [...] (Sf. Teofan Zăvorâtul)

Toți sfinții cred că nu există mântuire fără împărtășire și că nu există progres în viața duhovnicească fără împărtășirea deasă. (Sf. Teofan Zăvorâtul)
Alte citate scoase din context si interpretate dupa voia adeptilor impartasirii dese. Chiar eu am dat citatul in care sfantul spune sa nu se impartaseasca mai des de cele patru posturi si inca de cateva ori: „Spovedania și Sfânta Împărtășanie sunt neaparat necesare: una curățește, cealaltă este baia, plasturele și hrana. Trebuie să ne împărtășim în toate cele patru posturi. Și mai putem adăuga, în Postul Mare și cel al Nașterii Domnului să ne împărtășim de două ori… Și mai putem adăuga, dar nu prea mult, ca să nu devenim neglijenți față de împărtășanie."

Despre Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Ioan de Kronstadt si Sfantul Nicodim Aghioritul am scris in mesajele precedente. Argumente eronate pentru o conceptie ce a fost preluata doar de cateva decenii de la catolici. Ramai in Biserica.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2018, 19:17:02
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ti-am spus ca toate citatele sunt scoase din contex si interpretate partizan, in mod gresit. Am gasit ce spune Sfantul Serafim de Sarov, tot intr-un articol scris de un adept al impartasirii dese. "Unui mi*rean el i-a dat această poruncă: "Împărtășește-te de patru ori. Măcar și o dată e bine. Așa cum te va învrednici Dumnezeu. Cel ce se împărtășește va fi mântuit; dar cel ce nu se împăr*tășește, cred că nu va fi mântuit."
Nu poți generaliza un sfat adresat unei persoane într-o anumită situație, un anumit timp și un anumit spațiu. Sfatul este dresat ”unui mirean”! Jalnic, mai rău ca sectarii. :))

Citat:
Asadar, asa cum se face azi la noi recomanda si sfantul impartasirea. Impartasirea deasa insemna impartasirea mai deasa de o data pe an, nu saptamanala: "Cel ce cu dragoste se împărtășește cu Sfintele Taine, și aceasta nu doar o dată într-un an, se va mântui, va prospera și va trăi mult pe acest pământ".
Sfântul Serafim pune clar că nu există un șabloane în acest sens. Se pare că această parte a cuvântului lui refuzi să o vezi.

Citat:
Ti-am aratat ca aproape toate arguementele sunt eronate, in mod sigur n-o sa asculti ce spune Sfantul Serafim,
Păi nu există șabloane! O spune clar și răspicat chiar Sfantul Serafim. :))

„Cât de des trebuie să se împărtășească și cât trebuie să postească cineva înainte de Sfânta Împărtășanie, acestea nu intră într-un șablon. Duhovnicul va rândui cu discernământ cât de des se va împărtăși și cât va posti, potrivit cu puterea ce o are.” (Sf. Serafim de Sarov)
Reply With Quote
Vechi 26.10.2018, 19:30:29
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu poți generaliza un sfat adresat unei persoane într-o anumită situație, un anumit timp și un anumit spațiu. Sfatul este dresat ”unui mirean”! Jalnic, mai rău ca sectarii. :))
De fapt e invers, tu rastalmacesti si cei ce sustin pratica preluata de la catolici. Arata un singur citat in care Sfantul Serafim spune de impartasirea saptamanala sau mai deasa. Am aratat in celalalt citat la ce se refera sfantul cand vorbeste de impartasirea mai deasa, impartasirea mai deasa de o singura data pe an. Asa cum am mai spus in acele vremuri rusii obisnuiau sa se impartaseasca o data pe an. In articolul de unde am preluat citatul este si un citat adresat maicilor, cu acelasi indemn sa se impartaseasca des, de patru ori pe an, la care mai adauga sfantul si sarbatorile (deci pentru calugari, cu atat mai putin pentru mireni).
Citat:
Păi nu există șabloane! O spune clar și răspicat chiar Sfantul Serafim. :))

Asta ca vor sa adapteze cei ce sustin practicile catolice de azi la ce a spus sfantul. Nici vorba de impartasirea saptamanala, fara spovedanie, din citate reiese clar faptul ca se refera la impartasirea o data pe an dau mai deasa, in cele patru posturi (si ceva mai deasa pentru calugari). Niciunde nu spune de ceea ce sustin unii in zilele noastre. Sunt doar citate interpretate ca sa iasa cum vor ei.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11