Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2017, 07:57:23
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de iana
Cine zice si de ce, ca nu mai are voie nimeni s-o ia?
uite:

9. Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter.

deci e clar, femeia ramane victima.
Nu e victima, ci infidela, ca "se da" dupa altul.
Principiul fidelitatii ii cere femeii ori sa se daruiasca lui Dumnezeu, adica sa ramana fecioara, ori sa se daruiasca unui singur barbat; de aceea este importanta fecioria ei fiindca nu o poate oferi decat o singura data. Ea ramane pe veci femeia celui caruia i s-a daruit la inceput. Daca acela a lasat-o ea ii ramane fidela primei legaturi.

11. Iar de văduvele tinere ferește-te. Căci, atunci când poftele le îndepărtează de Hristos, vor să se mărite.
12. Și își agonisesc osândă, fiindcă și-au călcat credința cea dintâi.(1Tim5,11-12)

Principiul fidelitatii ii cere femeii ori sa se daruiasca lui Dumnezeu, adica sa ramana fecioara, ori sa se daruiasca unui singur barbat; de aceea fecioria femeii este... identitara fiindca femeia nu o poate oferi decat o singura data. Ea ramane pe veci femeia celui caruia i s-a daruit la inceput. Daca acela a lasat-o ea se cuvine sa ramana fidela primei legaturi.

La fel si in privinta barbatului; daca isi lasa femeia pentru o alta femeie, savarseste adulter.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 08:16:37
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de Lancelot
stiu si eu... gura lumii... la noi, prin nordul tarii, daca intrebi prin sate iti vor spune ca femeia nu e om...
Nu stiu ce sa zic... si pa la noi pan' vestu' tarii am auzit ceva, da' nu stiu ce sa zic, tu ce crezi?
Ia vedeti aici cum zice Evanghelia:

38. Iar cei ce au mâncat erau ca la patru mii de bărbați, afară de copii și de femei.(Mt15,38)

Femeile si copiii nu intra la socoteala, iar Hristos zice despre aceiasi 4000 de barbati:

10. Nici de cele șapte pâini, la cei patru mii de oameni, și câte coșuri ați luat?(Mt16,10)
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 09:27:17
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Ia vedeti aici cum zice Evanghelia:

38. Iar cei ce au mâncat erau ca la patru mii de bărbați, afară de copii și de femei.(Mt15,38)

Femeile si copiii nu intra la socoteala, iar Hristos zice despre aceiasi 4000 de barbati:

10. Nici de cele șapte pâini, la cei patru mii de oameni, și câte coșuri ați luat?(Mt16,10)
OK. Am vazut. Concluzia? Ce interpretare ai tu pentru numaratoarea asta?
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 09:32:42
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
stiu si eu... gura lumii... la noi, prin nordul tarii, daca intrebi prin sate iti vor spune ca femeia nu e om...
Pai nici la francezi nu e homme, ci e femme.
''Om'' in vorbirea veche desemna barbatul.

Cu privire, insa, la adulter, el este valabil atat pentru barbat cat si pentru femeie, fiind un pacat fata de unitatea primordiala pe care a lasat-o Dumnezeu intre soti. Cand un barbat se uneste cu o femeie, ei devin un singur trup. Asa incat adulterul, oricare dintre ei l-ar comite, duce la scindare, la nesocotirea darului lui Dumnezeu, Cel care-i uneste pe cei doi.
Vechi 04.04.2017, 09:32:42
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Nu e victima, ci infidela, ca "se da" dupa altul.
Principiul fidelitatii ii cere femeii ori sa se daruiasca lui Dumnezeu, adica sa ramana fecioara, ori sa se daruiasca unui singur barbat; de aceea este importanta fecioria ei fiindca nu o poate oferi decat o singura data. Ea ramane pe veci femeia celui caruia i s-a daruit la inceput. Daca acela a lasat-o ea ii ramane fidela primei legaturi.

11. Iar de văduvele tinere ferește-te. Căci, atunci când poftele le îndepărtează de Hristos, vor să se mărite.
12. Și își agonisesc osândă, fiindcă și-au călcat credința cea dintâi.(1Tim5,11-12)

Principiul fidelitatii ii cere femeii ori sa se daruiasca lui Dumnezeu, adica sa ramana fecioara, ori sa se daruiasca unui singur barbat; de aceea fecioria femeii este... identitara fiindca femeia nu o poate oferi decat o singura data. Ea ramane pe veci femeia celui caruia i s-a daruit la inceput. Daca acela a lasat-o ea se cuvine sa ramana fidela primei legaturi.

La fel si in privinta barbatului; daca isi lasa femeia pentru o alta femeie, savarseste adulter.
Prinicipiul fedelitatii e valabil si pentru ea si pentru el, toata viata, si daca unul moare. (Cred intr-o singura casatorie) Si fecioria la fel e pentru amandoi.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 09:49:31
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Pai nici la francezi nu e homme, ci e femme.
''Om'' in vorbirea veche desemna barbatul.

Cu privire, insa, la adulter, el este valabil atat pentru barbat cat si pentru femeie, fiind un pacat fata de unitatea primordiala pe care a lasat-o Dumnezeu intre soti. Cand un barbat se uneste cu o femeie, ei devin un singur trup. Asa incat adulterul, oricare dintre ei l-ar comite, duce la scindare, la nesocotirea darului lui Dumnezeu, Cel care-i uneste pe cei doi.
vin din latina, nu? homo/om, barbat, femina/femeie
as fi curios cum se spunea in arameica om, barbat, femeie...

in ceea ce priveste adulterul, cei doi nu-s egali, daca femeia e adulterina barbatul o da afara din casa, dupa ce o si bate de-i suna apa-n cap :), si se recasatoreste fara probleme, ea nu poate sa faca acelasi lucru.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 09:54:46
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Sunt egali in fata lui Dumnezeu, adica la fel de pacatosi; oamenii ii trateaza diferit.
Vechi 04.04.2017, 10:00:44
Banned

Implicit

Citat:
Sunt egali in fata lui Dumnezeu, adica la fel de pacatosi; oamenii ii trateaza diferit.
pai stati, e clar ca barbatul a carui nevasta e desfranata o poate izgoni, deci implicit se poate recasatori, nu? dar nu si femeia al carei barbat este desfranat, ea trebuie sa ramana langa acesta.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 10:08:59
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Asa era in Legea Veche. Moise ingaduise divortul - barbatul trebuia sa-i dea carte de despartire sotiei pe care, din diverse motive, nu o mai dorea.

Hristos arata, insa, ca „intru inceput n-a fost asa”, adica cei doi care s-au unit au facut-o pentru totdeauna, iar daca se unesc cu altcineva, asta inseamna adulter. (Responsabilitatea este mai mult a barbatului, el fiind cel care lasa sau care ia).

Dar unirea pentru toata viata implica si iubire pentru totdeauna, care este proprie omului fara pacat, respectiv a celui care ramane in unire cu Dumnezeu.
Vechi 04.04.2017, 10:16:51
Banned

Implicit

Citat:
Asa era in Legea Veche. Moise ingaduise divortul - barbatul trebuia sa-i dea carte de despartire sotiei pe care, din diverse motive, nu o mai dorea.

Hristos arata, insa, ca „intru inceput n-a fost asa”, adica cei doi care s-au unit au facut-o pentru totdeauna, iar daca se unesc cu altcineva, asta inseamna adulter. (Responsabilitatea este mai mult a barbatului, el fiind cel care lasa sau care ia).

Dar unirea pentru toata viata implica si iubire pentru totdeauna, care este proprie omului fara pacat, respectiv a celui care ramane in unire cu Dumnezeu.
stiu si eu... daca era asa n-ar fi mentionat posibilitatea casatoriei cu alta femeie, spune asa:

9. Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter.

deci se poate recasatori numai daca isi alunga nevasta din pricina de desfranare. e discriminare evidenta!
Reply With Quote
Răspunde