Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2017, 09:32:42
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
stiu si eu... gura lumii... la noi, prin nordul tarii, daca intrebi prin sate iti vor spune ca femeia nu e om...
Pai nici la francezi nu e homme, ci e femme.
''Om'' in vorbirea veche desemna barbatul.

Cu privire, insa, la adulter, el este valabil atat pentru barbat cat si pentru femeie, fiind un pacat fata de unitatea primordiala pe care a lasat-o Dumnezeu intre soti. Cand un barbat se uneste cu o femeie, ei devin un singur trup. Asa incat adulterul, oricare dintre ei l-ar comite, duce la scindare, la nesocotirea darului lui Dumnezeu, Cel care-i uneste pe cei doi.
Vechi 04.04.2017, 09:49:31
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Pai nici la francezi nu e homme, ci e femme.
''Om'' in vorbirea veche desemna barbatul.

Cu privire, insa, la adulter, el este valabil atat pentru barbat cat si pentru femeie, fiind un pacat fata de unitatea primordiala pe care a lasat-o Dumnezeu intre soti. Cand un barbat se uneste cu o femeie, ei devin un singur trup. Asa incat adulterul, oricare dintre ei l-ar comite, duce la scindare, la nesocotirea darului lui Dumnezeu, Cel care-i uneste pe cei doi.
vin din latina, nu? homo/om, barbat, femina/femeie
as fi curios cum se spunea in arameica om, barbat, femeie...

in ceea ce priveste adulterul, cei doi nu-s egali, daca femeia e adulterina barbatul o da afara din casa, dupa ce o si bate de-i suna apa-n cap :), si se recasatoreste fara probleme, ea nu poate sa faca acelasi lucru.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 09:54:46
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Sunt egali in fata lui Dumnezeu, adica la fel de pacatosi; oamenii ii trateaza diferit.
Vechi 04.04.2017, 10:00:44
Banned

Implicit

Citat:
Sunt egali in fata lui Dumnezeu, adica la fel de pacatosi; oamenii ii trateaza diferit.
pai stati, e clar ca barbatul a carui nevasta e desfranata o poate izgoni, deci implicit se poate recasatori, nu? dar nu si femeia al carei barbat este desfranat, ea trebuie sa ramana langa acesta.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2017, 10:08:59
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Asa era in Legea Veche. Moise ingaduise divortul - barbatul trebuia sa-i dea carte de despartire sotiei pe care, din diverse motive, nu o mai dorea.

Hristos arata, insa, ca „intru inceput n-a fost asa”, adica cei doi care s-au unit au facut-o pentru totdeauna, iar daca se unesc cu altcineva, asta inseamna adulter. (Responsabilitatea este mai mult a barbatului, el fiind cel care lasa sau care ia).

Dar unirea pentru toata viata implica si iubire pentru totdeauna, care este proprie omului fara pacat, respectiv a celui care ramane in unire cu Dumnezeu.
Vechi 04.04.2017, 10:16:51
Banned

Implicit

Citat:
Asa era in Legea Veche. Moise ingaduise divortul - barbatul trebuia sa-i dea carte de despartire sotiei pe care, din diverse motive, nu o mai dorea.

Hristos arata, insa, ca „intru inceput n-a fost asa”, adica cei doi care s-au unit au facut-o pentru totdeauna, iar daca se unesc cu altcineva, asta inseamna adulter. (Responsabilitatea este mai mult a barbatului, el fiind cel care lasa sau care ia).

Dar unirea pentru toata viata implica si iubire pentru totdeauna, care este proprie omului fara pacat, respectiv a celui care ramane in unire cu Dumnezeu.
stiu si eu... daca era asa n-ar fi mentionat posibilitatea casatoriei cu alta femeie, spune asa:

9. Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter.

deci se poate recasatori numai daca isi alunga nevasta din pricina de desfranare. e discriminare evidenta!
Reply With Quote
Răspunde