Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.03.2017, 01:40:21
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Exact aceleasi idei protestante de care spune si Parintele Serafim Rose si pe care le impartaseste si parintele Pruteanu.
Ai niște obiecții punctuale ale Părintelui Serafim Rose la propunerile Părintelui Pruteanu? Concret, la propunerea X Părintele Serafim a obiectat astfel... Altfel nu faci decât să manipulezi niște reflecții rupte din context ale Părintelui Serafim Rose despre reformismul liturgic și să le aplici acelora care nu-ți plac ție.

Ideile pe care le împărtășești nu sunt la nivel de Biserică, cum tot susții tu, ci la nivel de Biserică locală (și asta cu indulgență - pentru că nici un canon nu leagă în mod absolut cele două Taine).

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De remarcat ceva foarte interesant, unde duce aceasta gresita intoarcere la origini. Parintele din interviu spune:
Deci cei 2-3 reformatori de la noi vor sa schimbe ca in Grecia, iar aia vor sa se intoarca la vechea practica, pentru ca multi nu se mai spovedesc deloc.
...:)) Asta ai înțeles din tot articolul? Eu am înțeles că cei doi Părinți, Macarie și Pruteanu, împărtășesc aceeași idee. De ce ar mai fi postat Părintele Pruteanu o propunere total contrară ideii lui? E ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare. Părintele Macarie a dat de înțeles că nu sunt bune extremele, dând exemple în ambele cazuri, astfel propune Spovedania de fiecare dată când avem păcate grave.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2017, 01:46:09
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Avem probleme mai importante acum. Cum ar fi condamnarea karatistilor.

Culmea ca ala care a scris chestia asta e prieten cu Parintele Aldea care a scris o carte intitulata Ortodoxia si artele martiale.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2017, 01:50:29
suslik suslik is offline
Senior Member

Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Avem probleme mai importante acum. Cum ar fi condamnarea karatistilor.

Culmea ca ala care a scris chestia asta e prieten cu Parintele Aldea care a scris o carte intitulata Ortodoxia si artele martiale.
Pai anatemele pronuntate de mitropoliti de cartier, de ardei umpluti care se cred sfinti in viata, sau de ciudati pe feisbuc au canci valoare.
Vechi 06.03.2017, 01:52:49
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Dar e ciudat ce i-a trecut teologului prin cap - hai sa bag si karatistii acolo sa fie mai multi ( pe langa aia cu reiki si aia cu acupunctura ). Plus homeopatii, deci daca te tratezi cu ceai de musetel e clar ca nu esti ortodox. :D
Reply With Quote
Vechi 06.03.2017, 01:56:14
suslik suslik is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Dar e ciudat ce i-a trecut teologului prin cap - hai sa bag si karatistii acolo sa fie mai multi ( pe langa aia cu reiki si aia cu acupunctura ). Plus homeopatii, deci daca te tratezi cu ceai de musetel e clar ca nu esti ortodox. :D
Prefer sa ma uit la nemuritorul Darth Marr decit la guitatul marelui teolog de debarcaderul Pireului. Timpitii aia de la Bioware l-au facut Force Ghost, iin loc sa il invieze. Dar poate il invie in Knights of the Eternal Alliance (urmatoarea expansiune SWTOR).
Vechi 06.03.2017, 02:05:11
suslik suslik is offline
Senior Member

Implicit

Numai de al naibii, am sa ii cer lui Capsali, daca ajunge ceva mare bastan, sa deschida cit mai multe spitale homeopate. Bine, nu sint de acord cu platforma nationalista, dar cu unele din ideile lui sint.
Adica dupa mintea lui Cricetus piraeensis e "crestineste" sa bagi medicamente deseori daunatoare in tine cu pumnul, dar nu e crestiineste sa ocrotesti trupul dat de Dumnezeu in vederea mintuirii si invierii de obste. Mda. Si asta doar din spirti de concurenta: nu cumva e ceva care ii face pe oameni mai siguri pe viata de aici, in speta pe sanatate?
Vechi 06.03.2017, 07:16:48
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Moamăă ce-o să-i faci!
Reply With Quote
Vechi 06.03.2017, 20:07:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Ai niște obiecții punctuale ale Părintelui Serafim Rose la propunerile Părintelui Pruteanu? Concret, la propunerea X Părintele Serafim a obiectat astfel... Altfel nu faci decât să manipulezi niște reflecții rupte din context ale Părintelui Serafim Rose despre reformismul liturgic și să le aplici acelora care nu-ți plac ție.
Parintele Pruteanu nu a avut o revelatie si a gasit acele lucruri, la fel si diac. Ica. Toate sunt luate de la alti reformisti, iar punctul de referinta a fost cartea parintelui Schmemann. De aceea am dat ce spun Parintele Serafim si Parintele Pomazansky, doar nu le dadeam doar ca sa spun ceva. Iar acest reformism liturgic e luat dupa catolici si anglicani, asa cum scrie in acel link. Astfel de propuneri au existat in pregatirea din 1961 a Sinodului care s-a tinut in 2016, Patriarhul Athenagoras voia o reforma de genul Vatican II.
Citat:
Ideile pe care le împărtășești nu sunt la nivel de Biserică, cum tot susții tu, ci la nivel de Biserică locală (și asta cu indulgență - pentru că nici un canon nu leagă în mod absolut cele două Taine).
La inceput se lua impartasania si dupa masa, asa cum scrie in Sfanta Scriptura. Biserica a imbunatatit tot timpul, nu a deviat, cum zic acesti reformisti. Chiar si unii dintre parintii colivari exagerau. De exemplu primii parinti colivari spuneau ca cei ce fac pomeniri ale mortilor duminica au cazut in erezie si eu pierdut harul, erau ca un fel de zeloti de ani.
Citat:
Asta ai înțeles din tot articolul? Eu am înțeles că cei doi Părinți, Macarie și Pruteanu, împărtășesc aceeași idee. De ce ar mai fi postat Părintele Pruteanu o propunere total contrară ideii lui? E ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare.
Eu am inteles ce scria acolo, doar nu o sa ma fac ca nu vad, doar ca sa iasa ceea ce sustin. Din cate stiu interviul e luat de diac. Ica, parintele Pruteanu doar la redat. E firesc sa mai fie si altii cu aceleasi conceptii. Dar uite ca si ei spun ca e ceva gresit, deci era mai bine cum e la noi (probabil unii greci au schimbat dupa parintii colivari).
Reply With Quote
Vechi 06.03.2017, 20:23:29
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Implicit

Greciii și alții (spre exemplu la Essex) țin liturghia cum spun "reformiștii" ăștia. Dar nu s-au luat după ei, ci invers, "reformiștii" au observat diferențele, le-au pus în practică și au ajuns la concuzia că așa ar fi mai bine. După logica ta avem o Biserică formată și din reformiști cu idei ecumeniste(grecii și cei asemenea). Iar la Essex a fost unul din cei mai mari teologi trăitori.

Pricepe că doar la nivel de Biserică locală poți susține asemenea idei și asta cu indulgență, petru că, repet, nu există un canon în acest sens.
Reply With Quote
Răspunde