Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.02.2017, 10:14:08
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Din fericire, Ortodoxia are (pe pământ sau în cer) mulți teologi care înțeleg revărsarea harului ca pe razele Soarelui care îi luminează și îi încălzește și pe drepți, și pe nedrepți, pe buni și pe răi – după cum a spus însuși Domnul, care continuă să strice socotelile celor care preferă siguranța căilor înguste ale minții și ale inimii, vrând să limiteze lucrarea Lui într-un sistem atât de restrictiv, încât numărul mântuibililor tinde dramatic spre zero.

Sigur, nu susțin nici că orice om peste care Dumnezeu revarsă lumina Lui se mântuiește. Nu, dacă el nu-și deschide inima și mintea lucrării mântuitoare pe care Duhul Sfânt vrea să o facă împreună cu el.
Vechi 20.02.2017, 10:31:40
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Sigur, nu susțin nici că orice om peste care Dumnezeu revarsă lumina Lui se mântuiește. Nu, dacă el nu-și deschide inima și mintea lucrării mântuitoare pe care Duhul Sfânt vrea să o facă împreună cu el.
Întrebare întrebătoare: până la Mântuitor, nu același Dumnezeu revărsa lumina Lui?
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 10:38:47
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

N-am intenționat să reduc la două-trei fraze învățătura despre mântuire. Sigur că fără Hristos nu ne mântuim.
Însă nu mi se pare cuminte să ne pronunțăm cu privire la limitele lucrării lui Dumnezeu în lume, în oameni. Îi consider mai înțelepți pe teologii care cu privire la mântuirea neortodocșilor spun: Nu știm.

Dacă nu vor sau nu pot să revină la Ortodoxie, cred că e bine să ne rugăm pentru mântuirea lor acolo unde se află.

Last edited by CristianR; 20.02.2017 at 10:41:07.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 10:45:03
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Nu știm.
100% de acord: nu știm.
Atunci hai să ne limităm la a afirma sus și tare DOAR asta.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 10:48:58
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Dragoș, întrebarea mea pentru Cătălin era dacă, dogmatic vorbind, a fost stabiită o erezie a ecumenismului. Ecumenist, pe scurt spus, ar fi cel care consideră că ar putea fi mântuiți și cei de alte confesiuni creștine, dacă nu greșesc.
A spune ''nu știu'' înseamnă a admite posibilitatea asta, după părerea mea.
Vechi 20.02.2017, 10:50:38
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Cristian, ai rezumat perfect si logic. "Nu stiu" e o poarta intredeschisa; "nu!" e o usa trintita in nas.
Vechi 20.02.2017, 10:54:54
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Pai e o deosebire intre a spune ca nu stii ( si eu inclin sa cred ca e mai bine asa desi inteleg si sunt de acord si cu formularea ca nu exista mantuire in afara Bisericii pentru ca asta ar trebui sa ne oblige pe toti sa facem misionarism in loc sa stam ca mutii si sa ne mandrim prosteste ca o sa ne mantuim doar noi intre noi ) si a fi ecumenist deci a crede ca exista har si la ceilalti. E o iubire prost inteleasa exact pe modelul ereziei lui Origen cu mantuirea tuturor. Tot din "iubire" sustinea si el lucrul asta. Deci in loc sa incercam sa indreptam omul, sa-l atragem la ortodoxie sau sa il facem sa nu mai pacatuiasca, spunem ca se mantuieste oricum si acolo unde e acum si o sa-l mantuiasca Dumnezeu pentru ca Dumnezeu e iubire.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 10:59:12
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Pai e o deosebire intre a spune ca nu stii ( si eu inclin sa cred ca e mai bine asa desi inteleg si sunt de acord si cu formularea ca nu exista mantuire in afara Bisericii pentru ca asta ar trebui sa ne oblige pe toti sa facem misionarism in loc sa stam ca mutii si sa ne mandrim prosteste ca o sa ne mantuim doar noi intre noi ) si a fi ecumenist deci a crede ca exista har si la ceilalti.
CU mai mare risipă de vorbe a zis Iuliu ceea ce am zis și cred și eu.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 10:59:32
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

E la fel cum ai spune ca nu stii daca X de pe drum e medic chirurg. E posibil sa fie, nu stii niciodata, dar daca vezi ca unul are nevoie de operatie il indrumi la Y despre care stii sigur ca e medic, nu te multumesti cu faptul ca o sa fie operat de X si e posibil ca si X sa fie medic. Ca poate e sondor sau sculer-matriter.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2017, 11:00:04
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Ai dreptate, Iuliu. Sunt două extreme, iar ortodoxia are întotdeauna înțelepciunea de a alege calea de mijloc.
Nu putem spune că se poate mântui oricine, în orice confesiune s-ar afla. Putem spera.
Eu am pomenit însă și de deschiderea nu doar a inimii, ci și a minții către Dumnezeu, adică nevoia de adevăr pentru a putea primi harul. Aflându-te într-o altă confesiune (= mărturisire de credință), nefiind în adevăr, nu vei putea primi pe deplin harul.
Dar totul devine discutabil acum, pentru că nici în Biserica Ortodoxă fiind nu primești pe deplin harul până nu te curățești și sfințești.

Nu poți spune, așadar, ''există har și la ceilalți'', dar nici ''există har doar la noi''. Există har pretutindeni; dar nu oricine poate să-l primească.

Last edited by CristianR; 20.02.2017 at 11:02:10.
Reply With Quote
Răspunde