Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2016, 10:43:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Ei, așa mai ieși la liman...:)
Foarte bine formulat.
(Și zici că asta e ...budism?...:))
Zici tu?
N-ai prins inca ideea?
E bun si crestinismul ala pentru masele de prosti, pentru ca asa oamenii castiga karma buna si cine stie, intr-o incarnare viitoare vor deveni budhisti si vor intelege cu adevarat complexitatea universului spiritual care e mult peste intelegerea lor actuala.
Vechi 13.12.2016, 11:57:59
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Zici tu?
N-ai prins inca ideea?
E bun si crestinismul ala pentru masele de prosti, pentru ca asa oamenii castiga karma buna si cine stie, intr-o incarnare viitoare vor deveni budhisti si vor intelege cu adevarat complexitatea universului spiritual care e mult peste intelegerea lor actuala.
Nu stiu daca a vrut sa spuna chiar asa.
Eu am luat textul in sine si mi-a placut ce si cum a scris.
Si sunt cu totul de acord cu afirmatia facuta de Florin. M-am bucurat de intalnire.
De data asta...:)
Reply With Quote
Vechi 14.12.2016, 22:27:37
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
P.S. Ce ai vrut să spui, mai exact, prin sorgintea aceea budistă a teologiei ortodoxe? Nu știai că Sorgintea Teologiei Ortodoxe este Iisus Hristos?

Oare susții și tu ideea, răspândită pe la budiștii noștri mioritici, că Hristos a fost discipol al inițiaților voștri?... Sper să nu faci asta, totuși.
Cezar, am mai raspuns la aceasta intrebare. Opinia mea este ca Iisus nu a fost budist, nu a avut nicio legatura cu aceasta religie. Pentru ca nu avea nevoie de nicio religie, fiind religia insasi, finalitatea ei - deplinatatea/perfectiunea la care este chemat omul.

Religia este un proces de transformare prin asumarea unor rationamente si atitudini. Dumnezeu manifestat in temporalitatea unui trup a oferit un model, o cale de urmat.

Eu insa am ramas surprins sa constat asemanarea evidenta de abordare in ceea ce priveste cunoasterea transcendenta a Lui Dumnezeu in ortodoxismul mistic si budhism.

Nici macar nu am suspectat ca budhismul ar putea fi o sursa de inspiratie pentru Sf. Ioan Damaschin sau Sf. Maxim Marturisitorul.

Asocierea acestor sfinti cu religia budista este de neconceput, poate fi socant pentru cineva care are o perceptie despre ortodoxie exclusiv formata din invatatura catehetica.

Stiam ca Plotin a influentat teologia ortodoxa in miezul ei mistic insa nu m-am intrebat niciodata cine l-a influentat pe Plotin.

...

Reply With Quote
Vechi 15.12.2016, 00:47:03
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

OK, mulțumesc pentru precizări.
Toate cele bune!
Reply With Quote
Vechi 15.12.2016, 16:00:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Eu zic ca te contrazici

Mai intai afirmi:
Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Nici macar nu am suspectat ca budhismul ar putea fi o sursa de inspiratie pentru Sf. Ioan Damaschin sau Sf. Maxim Marturisitorul.
Pe urma:

Citat:
Stiam ca Plotin a influentat teologia ortodoxa in miezul ei mistic insa nu m-am intrebat niciodata cine l-a influentat pe Plotin.
...
Iar raspunsul tau e..budhismul.

Deci Sf. Ioan Damaschin sau Sf. Maxim Marturisitorul nu s-au inspirat din budhism, ci au fost inspirati de unul care s-a inspirat din budhism.

Pe cine crezi ca pacalesti?
Vechi 15.12.2016, 16:29:35
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eu zic ca te contrazici

Mai intai afirmi:

Pe urma:

Iar raspunsul tau e..budhismul.

Deci Sf. Ioan Damaschin sau Sf. Maxim Marturisitorul nu s-au inspirat din budhism, ci au fost inspirati de unul care s-a inspirat din budhism.

Pe cine crezi ca pacalesti?
urmeaza sa spuna ca Hristos la plagiat pe...Buddha