![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O armata propriu-zisa de mercenari a organizat-o Mihai Viteazul. Pana la el nu am avut o armata profesionista. In caz de primejdie, la chemarea domnitorului oamenii (de regula tarani) erau incorporati, iar dupa incetarea primejdiei unitatile se dizolvau. Nu exista o armata permanenta (existau garnizoane, strajeri in subordinea parcalabilor de cetati, dar asta e altceva) In timpul domniilor fanariote ii era interzis domnitorului sa aiba armata, fie ea de mercenari sau nu. Singurii militari erau cei din Agie, jandarmeria epocii, iar Aga era numit de turci. Cu anii, apare un corp al pompierilor, al caror sef era numit de domnitor. Acesta e motivul pentru care ne amintim de eroismul pompierilor din Dealul Spirii: au luptat fiindca nu mai era nimeni altcineva capabil sa lupte, nu aveam armata. In afara de Sfantul Gheorghe au mai fost multi sfinti militari. Tot din timpul lui Diocletian se cuvine amintit Sf Procopie.
|
|||
|
|||
![]()
Nu numai Mihai Viteazul a avut o armata de mercenari. Si alti domnitori romani au platit ucigasi profesionisti ca sa le apere interesele.
Sfantul Gheorghe si alti sfinti nu sunt azi in calendare pentru ca omorau oameni, pe bani. Ci pentru alte, cu totul alte motive, carora voua va scapa dar Domnului si Bisericii nu le-au scapat. Daca voi aveti impresia ca sfintii au ajuns in Imparatie casapind oameni, veti fi fiind orice dar nu crestini. Hristos a predicat razboiul duhovnicesc, nu omorarea aproapelui. In orice caz, cei care s-au supus stapanirii si au fost de meserie soldati, pana la o vreme, si-au castigat locul in Cer prin curatia inimii lor, prin dragoste jertfelnica, prin ascultare de Dumnezeu. Au fost casnici ai Domnului, nu ai zeului mortii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ai dreptate ca Biserica a avut mereu stima pentru soldati. Cate Cruciade a supervizat Papa si Apusul? De cate ori ati vrut voi sa eliberati Sfantul Mormant de cotropitorii cei haini si blestemati? Uitind ca mormantul cel sfant e acela din inima omului, unde zace rastignit Hristos? Sigur ca Biserica a iubit pe soldati. Ce frumosi erau cavalerii, pe caii lor focosi, nu-i asa? Prin ei ati jefuit si Rasaritul si toate celelalte colturi ale lumii. Cu sabia ati pus voi Crucea in viitoarele voastra imperii si colonii. In numele Domnului, cu sabia si tunul ati distrus civilizatii, continente, comunitati. Nu voi, soldatii, ati dat foc caselor unde mamele isi alaptau pruncii? Nu voi, soldatii, ati carat tone de aur la picioarele Papalitatii? Nu sunteti voi innecati in oceane de sange omenesc ale caror valuri va acopera catedralele? Sigur ca voi, Biserica inchipuita, iubiti soldatii! Ce faceati voi fara puterea spadei si a tunului? Ca doara de Mila lui Hristos nu v-a pasat prea mult.... Ce va interesa pe voi, cautatorii de aur, cand El va striga "Imparatia Mea nu e din lumea aceasta!"? Voi aveati treaba cu imparatia voastra, la care va inchinati si azi, inchipuindu-va cu uimitoare inocenta, crestini. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sau, poate, iehovisti ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi |
|
||||
|
||||
![]()
Ia uite ce debordează de dragoste creștină topicul ăsta...
Mai-mai să vă căsăpiți precum militarii huliți-iubiți în egală măsură.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Soldatii ce fac? Vor, nu vor, ei omoara oameni. Asta le e datoria, slujba iar la unii o fi si pasiunea, treaba lor. Printre soldatii lumii asteia sunt credinciosi de toate felurile. Fara exceptie, evident. Dar asta nu inseamna ca pot sa stimez sau sa simpatizez pe soldati. Nu pot face asta, indiferent cat este el de jertfelnic (poftim, zicea Mihnea despre eroii neamului), deoarece ma impiedica fapta omorului la care participa orice soldat activ. De aceea am si amintit trecutul BC, asa cum il gasesc astazi prin carti (ba chiar prin cuvantarile Papei, mai nou, precum am auzit la stiri). E stiut ce orori au avut loc in istorie si stim si de ce si cum s-au facut. Altfel, nu-i asa, Suveranul Pontif nici nu si-ar fi cerut iertare, public, pentru crimele din trecut. L-ai vazut zilele trecute pe copilul sirian? Acel baiat de cativa anisori, insangerat, speriat, care fusese scos de sub daramaturile produse de bombardament. Cine il adusese acolo, in starea aceea? Soldatii! Cine i-a sfartecat pe fratii si pe parintii lui? Soldatii! Cine arde cu foc, cine sfarteca, cine zdrobeste, cine ingrozeste? Soldatii. Fii bun, nu-mi cere sa ii stimez. As vrea s-o fac dar nu pot, sa fiu iertat. |
|
||||
|
||||
![]()
Si pe proorocul David, stii tu, ala care a scris Psalmii si l-a omorat pe filistean, tot criminal il numesti ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi Last edited by GMihai; 30.08.2016 at 00:12:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai, Mihai, tu cum numesti un om care ucide un alt om? Cum se zice asta in limba romana?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fiecare om care ucide pe semenul sau, nu importa din ce motiv, aduce moartea asupra tuturor. Si a lui, mai intai. Cand moare un om ucis de semenul sau, mor toti oamenii impreuna cu el. Razboiul este o nenorocire imposibil de calculat, inteles, masurat. Soladtul, orice elogii i-am putea aduce, nu poate fi o figura luminoasa pana la capat. Soldatii care au omorat pruncii din Rama nu sunt cu nimic mai rai decat orice alt soldat. In orice caz, nu sunt mai rai decat soldatii Apusului care jefuiau Constantinopolul si Ierusalimul, in numele Crucii. Razboiul placut Domnului este cel duhovnicesc. Din pacate putini viteji pe aici si putini se mai inroleaza. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre Post in Biserica universala | achimovjan | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 9 | 06.05.2010 14:53:11 |
Care e adevarat Biserica Crestina?Ne arata istoria aceasta | mihailt | Generalitati | 15 | 09.12.2009 15:00:47 |
BISERICA UNIVERSALA | mara2008 | Generalitati | 8 | 06.08.2008 06:07:57 |
|