Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2016, 10:57:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Posibil/ plauzibil.
Totusi, triada vesmant-carti-pergamente ne duce cu gandul in primul rand la slujirea preoteasca, la actul liturgic.
Eu cred ca e vorba despre felon.
Pavel nu ramane in Scriptura pentru lucruri minore, deci cred ca e potrivit sa intelegem textul legat de cele majore (liturgice, mai intai), chiar daca e plauzibila si o alta interpretare.
Si tu, Brutus ? :))

Mai ai putin si ai sa vezi unde nu scrie "sfantul antimis", "cadelnita", "sfantul potir", "sfantul disc", "copie","lingurita", " etc.
Vechi 01.02.2016, 10:57:55
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, argumentul acesta cu valoarea sentimentala nu cred ca i se potriveste Apostolului.
Dimpotriva, pentru un misionar de talia lui Pavel cred ca totul se cere inteles prin prisma activitatii lui de capatai.
Care binenteles, era facuta cu o pasiune rece, pur cerebrala.
Vechi 01.02.2016, 13:21:21
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Care binenteles, era facuta cu o pasiune rece, pur cerebrala.
...:)
Nu, Alin, nu asa. Dimpotriva, ceea ce vreau sa spun e ca viata Apostolului, dupa evenimentul de pe Drumul Damascului, trebe inteleasa in alti termeni. De ce vrei tu sa rastignesti pe Apostol pe axa lumeasca, bipolara, a extremelor emotionale?
Eu cred ca viata induhovnicitului Pavel este in alte coordonate decat acestea.
Deci sa renuntam la acesti termeni lumesti si la aceste continuturi ale omului ordinar, cand cutezam sa privim la Pavel Apostolul.
Viata lui sufleteasca este, cred, radical diferita de a lui Saul.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2016, 13:31:48
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Ști ce e un exeget?
E un medic chirurg al textului.
Adicatelea, frate Igor, textul acela (Sfanta Scriptura!) e un corp bolnav?, care trage sa moara? si, hop!, vine doctorul cutarescu/exegescu si taie Scriptura cu briciul mintii lui ca sa o salveze de la moarte??....:))))
Igor,
tu chiar crezi ca exegetul salveaza Scriptura? Sau, mai degraba, Scriptura salveaza pe exeget....:)

P.S. Fara suparare, asculta te rog imnul din semnatura mea. Ca sa nu mai scri prostiii.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2016, 13:56:30
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
Si tu, Brutus ? :))

Mai ai putin si ai sa vezi unde nu scrie "sfantul antimis", "cadelnita", "sfantul potir", "sfantul disc", "copie","lingurita", " etc.
Nu aveau cum să existe astea pe acea vreme. Era abia primul secol după Hristos. Liturghia primului secol era destul de simplă și scurtă. Cred că interpretarea dată de tine și Iuliu este cea corectă.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2016, 14:00:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
...:)
Nu, Alin, nu asa. Dimpotriva, ceea ce vreau sa spun e ca viata Apostolului, dupa evenimentul de pe Drumul Damascului, trebe inteleasa in alti termeni. De ce vrei tu sa rastignesti pe Apostol pe axa lumeasca, bipolara, a extremelor emotionale?
Eu cred ca viata induhovnicitului Pavel este in alte coordonate decat acestea.
Deci sa renuntam la acesti termeni lumesti si la aceste continuturi ale omului ordinar, cand cutezam sa privim la Pavel Apostolul.
Viata lui sufleteasca este, cred, radical diferita de a lui Saul.

Evident, nu ai citit tot ce s-a scris aici referitor la interpretarea fantezista a lui Emilian

Ai putea sa te iei de piept cu Sf. Ioan Gura de Aur sau Sf. Teofilact al Bulgariei si nu in ultimul rand cu logica si bunul simt in dorinta de a apara fanteziile lui Igor-Emilian.

Logica si bunul simt - pentru ca nici imbracamintea liturgica nici cartile de slujbe - nu au un caracter unicat ca sa fie musai aduse de peste mari si tari.
iar o conexiiune sentimentala, dupa vorbele tale, o excludem din start, da?

Un preot poate f. bine pleca la drum fara ele si sa slujeasca acolo unde este chemat cu ceea ce gaseste acolo iar daca e o plecare definitiva, ceea ce ramane in urma, poate lasa celui care urmeaza dupa el, nu sa le ceara in mod expres...pentru ce anume zici tu ???

Iar daca ai sa citesti mai jos, poate ai sa intelegi de ce trebuie sa renunti la tirade asemena:

Citat:
rastignesti pe Apostol pe axa lumeasca, bipolara, a extremelor emotionale?
Citat:
Si sa incerci sa ai o intelegere mai complexa a "sentimentalismului" la care ma refeream.

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Haideți să vedem se spune Sfântul Teofilact al Bulgariei despre felon:

"Felonul acesta ce zice Pavel aicea e o îmbrăcăminte și cere să i-o aducă Timotei, care îmbrăcându-o, să nu aibă trebuință a lua dela altul, fiindcă dumnezescul Apostolul acesta totdeuna și pretutindenea poartă grijă și se păzește a nu avea trebuință a lua dela alții ceva, nici argint, nici pâne, nici haină ! Iar unii zic că felonul acesta era o prostire, întru care erau cărțile învechite; dar ce trebuință avea Pavel de cărți, în vreme ce el urma să se ducă către Dumnezeu în mucenicie ? Răspundem, că îi trebuia pentru ca să le lase hristianilor celor ce crezuse în Roma, ca să le aibă mângâere în locul lui Pavel. Poate că memvranele acestea aveau oare-cari învățături mai folositoare scrise decât cele în cărți și pentru acestea le cerea Apostolul cu mai mult dor".
"aveau oare-cari învățături mai folositoare scrise decât cele în cărți" - deci iata, aveau si un continut unicat.

Last edited by AlinB; 01.02.2016 at 14:04:35.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2016, 14:33:18
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Tot ce-i posibil. Ramane de studiat, desigur.
Si nu iau apararea lui Igor, cum zici. Ci pur si simplu am aceeasi opinie cu a lui (exceptind metafora cu chirurgul) in chestiunea dezbatuta aici.
Toate cele bune!
P.S. Cat despre logica si bunul simt... Iti avansez o intrebare: oare obiectul folosit de un sfant, de pilda o haina sau o carte, sunt la fel cu oricare obiect din clasa aceea? Felonul lui Pavel este acelasi felon cu oricare altul existent aiurea in lume? Biblia lui Pavel e aceeasi cu oricare alta?
Daca tu crezi ca Fat/Frumos merge la lupta cu orice martoaga, ori samuraiul lupta cu orice bat, eu cred ca te inseli. Nici Fat-Frumos, nici samuraiul, nici Pavel nu sunt indiferenti la obiectele lor personale. Si nu e vorba despre sentimentalism aici, cat despre legatura tainica (harica?) dintre persoana si lucrurile ei.

Last edited by ahilpterodactil; 01.02.2016 at 14:53:29.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2016, 08:58:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Tot ce-i posibil. Ramane de studiat, desigur.
Si nu iau apararea lui Igor, cum zici. Ci pur si simplu am aceeasi opinie cu a lui (exceptind metafora cu chirurgul) in chestiunea dezbatuta aici.
Toate cele bune!
P.S. Cat despre logica si bunul simt... Iti avansez o intrebare: oare obiectul folosit de un sfant, de pilda o haina sau o carte, sunt la fel cu oricare obiect din clasa aceea? Felonul lui Pavel este acelasi felon cu oricare altul existent aiurea in lume? Biblia lui Pavel e aceeasi cu oricare alta?
Daca tu crezi ca Fat/Frumos merge la lupta cu orice martoaga, ori samuraiul lupta cu orice bat, eu cred ca te inseli. Nici Fat-Frumos, nici samuraiul, nici Pavel nu sunt indiferenti la obiectele lor personale. Si nu e vorba despre sentimentalism aici, cat despre legatura tainica (harica?) dintre persoana si lucrurile ei.
cine stie?! Poate in zona in care se afla Pavel atunci era criza de feloane si din acest motiv ii spine lui Timotei sa il aduca!
Vechi 06.02.2016, 09:21:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Sigur, si aceasta e un motiv care ramane de studiat :)
Vechi 08.02.2016, 10:42:42
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Sigur, si aceasta e un motiv care ramane de studiat :)
s-a plecat de la icoane si s-a ajuns la feloane