Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2015, 22:39:30
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Desigur. Și mulțumesc frumos pentru îndrumare.
Totodată, sper că ești de acord, Mihai, anumite distincții ori delimitări putem face și trebuie să facem, cât ne e omenește cu putință, cuviincios și frumos. Altminteri, libertatea de a cunoaște și contempla cu bucurie Creația (implicit pe Creator) la ce ne-a fost dăruită? Iar despre minte ce vom zice? Cumva că a fost făcută doar să înalțe rugăciuni, după cum mâinile doar să facă semnul crucii iar picioarele doar să alerge la biserică?...:)
De acord în mare parte, însă eu prefer să-mi țin în frâu zburdălnicia teoretizantă asupra lucrurilor despre care Biserica vorbește șoptit, atât de încet încât îți pare că numai mișcă buzele fără sonor.

Dar Cuviosul Andrei Rubliov, fiind deopotrivă sfânt și geniu, știe a teologhisi tăcut în limbajul iconic, despre ce spuneam în postarea anterioară:

Vechi 06.08.2015, 22:40:27
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Vă întreb eu pe voi altceva:
1. Este Duhul Sfânt în Sfintele Moaște ale Sfinților, sau nu este ?
Da.
Citat:
2. Biologic, Duhul Sfânt e viu sau e mort ?
Pai Duhul Sfant e nemuritor.El exista indepedent de existenta materiei in
sine.Asta inseamna ca nu este conditionat de existenta materiei.Deci dpdv
biologic nu prea ar avea sens intrebarea.
Citat:
3. Dacă Duhul Sfânt e viu biologic, Sfintele Moaște sunt Sfinte Trupuri Vii sau sfinte trupuri moarte ?
Sfintele moaste nu sunt vii in sensul biologic ci ele sunt vii din perspectiva
existentei vietii asa cum o defineste(creaza) Duhul Sfant.

Citat:
4. Putem să definim Sfințenia, biologic ?
Nu.Pt ca orice este biologic este materie.Ori materia este inferioara duhului.
Deci nu poti defini, creea, un univers spiritual dintr-un univers material.
Materia nu poate crea Duh.
In schimb poti defini un univers material pe baza unui univers spiritual.Duhul poate creea materie, deoarece materia poate reprezenta o alta stare de manifestare a duhului.De aici rezulta ca Duhul poate influenta materia,
ba chiar mai mult modificarea materiei (propietatile sale) poate survenii ca
urmarea a interactiunii Duhului cu aceasta.
Citat:
5. Biologic, Sfintele Moaște ale Sfântului Elisei, când a înviat un mort, erau vii sau moarte ?
Vezi mai sus raspunsul.Nu erau vii dpdv biologic insa erau vii spirtiual, dar
cum spiritualul poate influenta biologicul rezulta ca ramane la dorinta lui
Dumnezeu cum poate fii starea sfintelor moaste.

Citat:
6. Dacă Sfintele Moaște sunt moarte, poate aduce moartea, viață ?
Vezi mai sus
Citat:
7. De ce purtau evreii, Sfintele Moaște ale Patriarhilor și Regilor cu ei, peste tot pe unde mergeau? (exemplu: racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Patriarh Iacov, luată cu ei în Egipt și din Egipt în pustie cu Moise)
Pai o portau, nu pleacau singure moastele. Dar asta nu exclude faptul ca
daca Dumnezeu doreste, puteau sa devina iarasi trupuri vii cu sufletele celor
care le-au locuit.

Citat:
8. Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, care sunt luați cu trupul la Cer, sunt vii sau sunt morți ?
Vii din toate punctele de vedere.

Citat:
9. Sfinții ceilalți, pe care i-a cinstit Dumnezeu cu Sfinte Moaște, înafară de Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, sunt vii sau sunt morți, biologic ?
Pana in prezent, biologic nu ,dar la voia lui Dumnezeu se poate si biologic.

Citat:
10. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, care a fost luată și ea cu trupul la cer, e vie sau e moartă ?
Fecioara intai a gustat moartea trupeasca si apoi a venit Hristos si i-a ridicat
trupul la Cer.
Citat:
Răspunsurile vin de la sine și se îndreaptă luminoase spre Ortodoxie...
Nu chiar....
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 22:41:01
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Vă întreb eu pe voi altceva:

1. Este Duhul Sfânt în Sfintele Moaște ale Sfinților, sau nu este ?

2. Biologic, Duhul Sfânt e viu sau e mort ?

3. Dacă Duhul Sfânt e viu biologic, Sfintele Moaște sunt Sfinte Trupuri Vii sau sfinte trupuri moarte ?

4. Putem să definim Sfințenia, biologic ?

5. Biologic, Sfintele Moaște ale Sfântului Elisei, când a înviat un mort, erau vii sau moarte ?

6. Dacă Sfintele Moaște sunt moarte, poate aduce moartea, viață ?

7. De ce purtau evreii, Sfintele Moaște ale Patriarhilor și Regilor cu ei, peste tot pe unde mergeau? (exemplu: racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Patriarh Iacov, luată cu ei în Egipt și din Egipt în pustie cu Moise)

8. Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, care sunt luați cu trupul la Cer, sunt vii sau sunt morți ?

9. Sfinții ceilalți, pe care i-a cinstit Dumnezeu cu Sfinte Moaște, înafară de Sfinții Prooroci Ilie și Enoh, sunt vii sau sunt morți, biologic ?

10. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria, care a fost luată și ea cu trupul la cer, e vie sau e moartă ?

Răspunsurile vin de la sine și se îndreaptă luminoase spre Ortodoxie...
Igor, poate că îți e greu să accepți ideea morții, realitatea ei. Poate că sună urât că trupul tău va fi mort, materie moartă și va fi mâncat de viermișorii cei delicați. Ca și trupul meu ca și trupul tuturor...
Știu că moartea e ceva terifiant. Nu-i om să nu se sperie de ea, din motive variate. Altminteri nici nu ar îndemna Părinții să cugetăm la ceasul morții, ca mijloc de adunare e minții etc. Altminteri nici nu ar fi omul mort atât de urât. Domnul a lăsat urâțenia mortului tocmai pentru ca noi să pricepem ce este aia păcat și toate cele care îl însoțesc...
Apoi, sunt atâtea scrieri ale părinților despre moarte și despre viața de după moarte încât e curios că pui problema cum o pui, ca și când ai nega (atenție!) realitatea morții.
Cred că învățătura creștină nu neagă moartea, ci arată cum o poate omul birui. Faci, oare, distincția?
Iar biruința nu constă în a nu muri fizic, biologic sau cum mai scrii tu. Ci, dimpotrivă, în ciuda faptului că, indiscutabil, murim biologic noi suntem totuși vii, și încă în Împărăție, la Viață veșnică.
Tocmai aici e măreția Dumnezeirii și a condiției creștinului. Că deși nu negăm moartea, totuși o depășim, prin nevoință și har.
Însă, negînd moartea nu faci decât să cobori măreția lucrării dumnezeiești în om (care se face în ciuda morții). Mie așa îmi pare, să mă ierți...

P.S. Nu sfintele moaște în sine aduc viața, nu ele tămăduiesc, ci Harul din ele. Ele sunt vii în alt sens decât viul obișnuit. Nu se autoîntrețin prin metabolism ca organele din corpul nostru viu. Energia vieții din ele nu este creată, Igor, ca în corpul nostru viu biologic. Ci este necreată. Moaștele sunt purtătoare ale energiei necreate, nu ale energiei corpurilor vii biologic. Ele sunt țărână (materie moartă) și totodată sunt Cer. Au această dublă natură, care le conferă proprietăți aparte, minunate.
Eu așa disting aceste lucruri, să fiu iertat dacă greșesc.

Last edited by Ioan_Cezar; 06.08.2015 at 22:43:20.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 22:46:07
Banned

Implicit

Citat:
Igor, poate că îți e greu să accepți ideea morții, realitatea ei. Poate că sună urât că trupul tău va fi mort, materie moartă și va fi mâncat de viermișorii cei delicați. Ca și trupul meu ca și trupul tuturor...
Da, dar asta este doar ambalajul nostru in lumea aceasta.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 22:54:21
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Nu, nu e ambalaj. Această concepție e falsă și, în orice caz, nu e ortodoxă.
Amintește-ți că Domnul e cu "ambalajul" în Cer... L-a pipăit Toma. L-a văzut Ștefan. Etcaetera, etcaetera....
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 23:00:11
Banned

Implicit

Citat:
Nu, nu e ambalaj. Această concepție e falsă și, în orice caz, nu e ortodoxă.
Amintește-ți că Domnul e cu "ambalajul" în Cer... L-a pipăit Toma. L-a văzut Ștefan. Etcaetera, etcaetera....
Asa o fii...dar atunci cand mori biologic il lasi in urma, precum un ambalaj.
Ai vazut atunci cand scoti un cadou ,trebuie sa desfaci intai ambalajul.
Ai vazut cum arata ambalajul dupa ce ai scos cadoul din el ?
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 23:09:06
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Am văzut eu.... zâmbitor, mai că ai zice chiar binedispus!

Scuze pentru interferența cu discuția voastră!
Vechi 06.08.2015, 23:09:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Invatatura ortodoxa exista in catehismul ortodox. Altfel fiecare spune ce stie si ce a inteles, pe forum.
Si iata ca in ciuda acestui fapt, sunt destui care pun ce vor ei sa priceapa pe post de "ortodoxie autentica".
Vechi 06.08.2015, 23:14:58
Banned

Implicit

Citat:
Asa o fii...dar atunci cand mori biologic il lasi in urma, precum un ambalaj.
Ai vazut atunci cand scoti un cadou ,trebuie sa desfaci intai ambalajul.
Nu e același raport. Tu vorbești de un raport material, mecanic. De o relație între două obiecte.
Or, nu așa e relația dintre corp și suflet! Spre deosebire de obiectele cadou/ambalaj, corpul și sufletul sunt convive, se întrepătrund, se influențează, se luptă uneori sau se sprijină. E o dinamică vie, biologică, psihologică și chiar duhovnicească între corp și suflet. Or, nu putem spune același lucru despre obiectele cuplului cadou-ambalaj.

P.S. Ai văzut tu cadou care să anime ambalajul?...:)
Ai văzut tu ambalaj care să împiedice cadoul să crească, să se mântuiască?....:)

P.P.S. Mesajul ioanit despre legătura organică (organismică?) dintre creștini și Hristos e plin de învățăminte, cred, și ar putea fi amintit mai pe îndelete în această discuție. E vorba despre un alt fel de viață...
"Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele..."
(Ioan 15, 1-12)

Last edited by Ioan_Cezar; 06.08.2015 at 23:28:30.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 23:19:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Erezie, ignoranta dogmatica, etc.