Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2015, 13:02:36
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Am gresit o litera si iata intelesul s-a schimbat simtitor.

Eu una nu sunt de acord cu exprimarea "suflet de capra"sau"de porc"...
Am copilarit la tara,iar animalele astea sunt prea dragute si naïve pt a fi comparate cu abisul ,cu iadul din om(din unii oameni se intelege).
Am mai spus-o,un om poate fi mai bun sau mai rau decat un animal,o fiara. Depinde de el.
Asemanarea cu animalele ,le nedreptateste pe acestea din urma :)
Noi am fost "proiectati" pt mai mult(cu alte asteptari),insa situatiile nefericite arata ca nu ne putem ridica mai mult decat niste mamifere fioroase.
La fel cum existenta palpabila a Sfintilor ne arata cum ar trebui sa fim de fapt :)

scuze pt offtopic.
Mi-am pus și eu întrebarea, de multe ori, de ce folosim expresii metaforice care fac apel la diverse animale atunci când evaluăm un om: rău ca un câine, fioros ca tigrul, urât ca porcu, agitat ca o maimuță, mut ca o lebădă, prost ca găina, curajos ca un leu, curat ca porumbelul, înțelept ca șarpele. Fiind iubitor de animale, și încă unul pătimaș de-a dreptul, am avut uneori impresia că da, nedreptățim animalele când le asociem cu omul...:)
Cu toate acestea, în limbajul cotidian expresiile acestea sunt atât de mult folosite încât s-a ajuns și la prescurtări gen: câine!, porcule!, vaco!, șarpe!, respectiv gândăcelule..., iepurașule..., piiisi, cocoșelule....:)
Ce să zic acum, știu și eu ... E limpede că baza trimiterilor către frații noștri cu mai multe sau mai puține picioare (chiar așa, râma are picioare? melcul, parcă, n-are!) o constituie anumite însușiri de caracter ale omului pe care ni se pare că le găsim exemplar ilustrate la animale.
Capra, de pildă, lasă impresia că are însușirea de a fi rebelă, încăpățânată, neascultătoare, mândră. Sau așa ni se pare nouă când dăm de ea...:) Calul pare blând și foarte muncitor, porcul înclinat spre murdărie și lăcomie iar maimuța spre agitație.

Cred că nu folosim analogia cu vreun animal în mod depreciativ pentru acesta din urmă, ca și cum animalul ar fi inferior omului, ci pentru că însușirea respectivă apare în mod exemplar, bine conturată, la animalul respectiv. Față de însușirile caracteriale ale unui om, animalul pare un prototip, un exemplar care ilustrează cu tărie/cu pregnanță însușirea respectivă.
Și totuși, una e încăpățânarea asinului, alta încăpățânarea omului. Dacă primului nu avem ce-i reproșa, că așa l-a lăsat pe el Dumnezeu, omului însă îi putem reproșa că nu e atent la însușirile lui de personalitate, că nu caută să se automodeleze, să învețe de la alții etc.
Cât privește oaia și capra așa cum apar ele în Biblie, poate ne spune mai multe Pelerinul întrucât el a studiat mai aprofundat obiceiurile, cultura, credințele iudeilor din vechime.
Reply With Quote

Tags
acceptare, pierdere, resemnare, singuratate