![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Avand in vedere ca acest topic este despre resemnare si acceptare ar fi o idee sa fie adusa in discutie cartea lui Iov. Este mai mult decat potrivita pt aceasta tema. Pe acest topic au comentat multe doamne si domnisoare si as avea o intrebare pt ele, din perspectiva cartii lui Iov.
Pana recent am trecut mereu cu vederea un detaliu din aceasta carte. Dupa cum stim dreptul Iov este lovit pe rand de o serie de nenorociri, una dintre ele fiind de-a dreptul cumplita: moartea copiilor sai intr-o singura zi. Cu toate acestea sotia lui Iov nu apare in descriere la acest moment, care ar fi terminat-o pe orice mama. Ea apare in descriere, cedand durerii, abia in clipa cand insasi Iov este lovit de o boala cumplita. De ce apare tocmai la acel moment? A fost acel moment punctul culminant al suferintei ei cand a cedat? De ce nu a cedat cand i-au murit toti copii, clipa in care, sa recunoastem, orice mama ar fi la marginea prapastiei? Am citit recent o explicatie a unei cercetatoare biblice pe aceasta tema care motiva asa momentul revoltei ei: ,,Atat timp cat sotia lui Iov a putut lua parte la suferintele sale, ea le-a suportat brav, dar indata ce Iov patrunde intr-un nou cuptor al suferintei, in care ea nu mai are acces, curajul o paraseste. Pentru ea singura tragedie pe care nu o poate suporta este cea pe care nu are voie s-o imparta cu sotul ei". Cum vedeti aceasta opinie? |
|
|||
|
|||
![]()
Mulțumesc, frate!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tânăr și entuziast m-am apucat să fac ce știam eu mai bine - să ascult și să vorbesc, să vorbesc ca o moară stricată, cum bine a remarcat un prieten, cândva. Dar durerea nu ceda... Omul acela arăta îngrozitor, rămăsese piele și os, era desfigurat. Vă asigur că nu vreți să vedeți un chip omenesc cuprins de o asemenea suferință. Nemaiștiind ce să fac, mi-am amintit că în copilărie auzisem de la mama de un sfânt sau cam așa ceva, unul Iov...:) Adeseori, îngrozită de nebuniile mele, mama se tânguia: "O să ajung ca Iov pe gunoi din pricina năzdrăvăniei tale!..." îmi zicea deseori biata mama... Cum eu nu știam pe atunci decât o carte cu sfinți, am făcut rost de o Biblie, de la niște cunoscuți (evangheliști) și l-am căutat pe bunul Iov. N-am citit prea mult, scria atât de mic în Biblia aceea de buzunar, încât am amânat lectura pentru a doua zi când urma să îl întâlnesc pe V. Am citit... Am citit împreună, alternativ, capitol cu capitol... Citeam și ne opream, el să plângă, eu să meditez sau...invers. A durat câteva zile până am terminat lectura. Iar la sfârșit, cu oarece mirare, V. mi-a spus simplu: "Am înțeles! Acum știu ce să fac." Și a fost externat, ameliorat. Ce-o fi înțeles V. eu nu știu prea bine. Se pare că totuși a resemnificat evenimentul printr-o prismă nouă... L-am întâlnitdupă vreo doi ani, se recăsătorise și avea o afacere despre care mi-a vorbit cu multă pasiune. Își iertase fosta soție, avea relații bune cu copiii din fosta căsătorie și aștepta acum un copil cu noua lui soție... Pentru mine cartea lui Iov a rămas de atunci un text de referință și un medicament puternic. Nu de puține ori am căpătat și eu puțină liniște, cât să trec peste momente foarte grele (pierderi mari de tot felul) și să pot trăi mai departe. Cu adevărat ai recomandat o lectură foarte potrivită, Pelerinule! Uite, o voi reciti și eu, împreună, poate, cu Gabriela care cred că ar avea multe de descoperit și multă alinare ar găsi acolo dacă ar citi fie și câte un capitol pe seară, înainte de culcare...:) |
|
|||
|
|||
![]()
Shakespeare era efectiv fascinat de cartea lui Iov, se spune ca o studia mereu :)
|
|