Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 11.07.2015, 01:06:36
forever... forever... is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.09.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 286
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Să nu-ți pese de nimeni și de nimic, trecând prin viață ca un iceberg plimbat de curenții veacului încoace și încolo?
Am primit cândva un răspuns pe care îl prețuiesc: "Ortodoxia nu este un pahar de apă în care noi, ca niște cuburi de gheață, ne topim. Ci cubul de gheață rămâne același" - în sensul de identitate a persoanei botezate.

Mi-am adus aminte de asta citind despre iceberg...

A te însoți în cele rele nu este un fel sănătos de a-ți păsa.

Cât de manipulate pot fi bietele cuvinte, sau cât de des folosite pentru a manipula, influența într-un anumit sens! Când faceți asta, cum puteți fi siguri că aveți dreptate? Sau că sunteți de partea Adevărului?

(Reper: "Dumnezeu se află ascuns în poruncile sale."- Sfântul Marcu Ascetul)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 11.07.2015, 01:47:39
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.250
Implicit

Mulțumesc tuturor pentru postări.

"Îmi pasă..." poate fi un paravan perfect pentru a atrage pe cineva în capcana falsei siguranțe afective, mai ales atunci când beneficiarul atenției se află în derivă existențială. "Binevoitorii" din această categorie se adaptează cu ușurință nevoilor victimei livrându-i cu precizie minciunile preferate, construind astfel o complexă pânză de paianjen a dependențelor morale, emoționale și fizice.

Probabil poți să-ți dai seama că ești de partea Adevărului atunci când respecți libertatea persoanei de care îți pasă până într-acolo încât să-i accepți nepăsarea și dorința de a sta departe de grija ta, chiar dacă știi foarte bine că libertatea ei e egală lungimea lanțului unui ocnaș încătușat de propriile sale limite.

E o altă discuție modul cum selectează unii din "ceea ce învață Domnul" doar ingredientele pentru spoiala de confort psihologic în care le place să-și camufleze incapacitatea de a se maturiza.

Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește, nu neapărat aplicațiile subversive ale "bunăvoinței". Dar asta nu înseamnă că nu sunt atent la orice poziție exprimată pe acest topic.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 11.07.2015 at 07:17:48.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 11.07.2015, 08:11:15
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.933
Implicit

"Imi pasa..." este o dispozitie interioara care, de obicei, nu se manifesta spontan.

Este o calitate, care, ca oricare alta, trebuie antrenata.

In primul rand, ar trebui sa realizam ca este cea mai importanta calitate pe care ar trebui sa o dobandim.

Pana ajungem la aceasta convingere, evaluam repetat beneficiile (rezultate din aceasta virtute) si dezavantajele (daca ne lipseste).

Tactica psihologica de a trezi aceasta caldura speciala in inima poate fi una mai complexa - daca avem multe obstructii interne (traume in relatiile cu ceilalti, tendinte egocentrice accentuate...) sau foarte simpla daca deja o simtim ca pe o scanteie.

Oricum, cultivarea ei este o arta.

O adaptare a perspectivei fata de celalalt prin diferite forme de rationament interne.

Este un mestesug care se invata, de preferat cu cineva experimentat.

Dar daca nu avem invatator trebuie sa ne straduim singuri, dupa puterile noastre.
__________________

Reply With Quote
  #4  
Vechi 11.07.2015, 08:35:43
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.933
Implicit

De multe ori "ne pasa..." de ceilalti doar atunci cand obtinem un anumit beneficiu.

Este o forma de relatie "contaminata" de interes propriu.

Forma virtuoasa presupune doar bucuria de a-l sti pe celalalt fericit. Atat. De a nu astepta nimic la schimb. De a nu-i ingradi libertatea de miscare si decizie.

Cand se asteapta ceva la schimb, fondul relatiei este una de troc, de crearea unei obligativitati. Limitam libertatea celuilalt.

Dragostea curata nu poate exista intr-o astfel de interactiune.
__________________

Reply With Quote
  #5  
Vechi 14.07.2015, 10:45:59
Monnis Monnis is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Religia: Ortodox
Mesaje: 184
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește, nu neapărat aplicațiile subversive ale "bunăvoinței". Dar asta nu înseamnă că nu sunt atent la orice poziție exprimată pe acest topic.
Din experiența mea, când îți pasă într-adevăr de cineva simți și nevoia concretă de a dărui, de a te implica și nu doar la modul declarativ. Și am mai constatat că, de regulă, când îți pasă, nu este întâmplător, ci persoana respectivă chiar are nevoie ca ție să îți pese și să te manifești într-un fel. Pe scurt, este un sentiment extraordinar să dăruiești și e și mai minunat atunci când ai identificat corect atât darul cât și persoana beneficiară (cred că ține cumva și de discernământ). Recunosc însă că eu nu prea despic firul în patru, acordând mai mult credit intuiției.

Sunt însă și situații când îți pasă, te implici, dar există și durere; altfel spus, atunci când îți pasă, îți asumi cumva și durerea celuilalt. Acum am în minte exemplul a două dintre prietenele mele, ambele implicate în activități de ajutorare a copilașilor bolnavi de cancer. Se atașează de copii, povestesc despre ei și apoi sunt zile în care li se citește durerea pe chip. Sunt zile în care încă un copilaș a plecat la Domnul, după multă suferință.
__________________
"Fiți întelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii" (Matei 10, 16-22)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 20.07.2015, 00:15:14
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
"Binevoitorii" din această categorie se adaptează cu ușurință nevoilor victimei livrându-i cu precizie minciunile preferate...
Ar reieși, printre altele, că e lucru bun să-i trântești omului verde-n față ceea ce crezi despre el, "adevărul" - tocmai ca exprimare a faptului că îți pasă la modul curat, "sincer", "autentic" de el. Hîm...
Eu unul nu am motive să mă încred în acest mod de a arăta că îți pasă. Am văzut prea multe cazuri de oameni răniți, striviți chiar de grosolănia și nesimțirea patologice ale interlocutorilor lor care jucau rolul de "binevoitori autentici". În fond, buldozere agresive care nu își pot îndrepta lucrarea pe propriul ogor către blândețe și pricepere în relația cu semenii. Asta presupunînd și informare sistematică (studiu, căutarea de a înțelege, exercițiu etc.).

*
Încercările unei relații de compasiune binevoitoare (postura de "îmi pasă") trec mereu prin scanarea atentă a posturilor din triunghiul dramei.
Cred că o relație centrată, ca atitudine, pe nevoile și slăbiciunile/neputințele/nedesăvârșirile semenului (nu neapărat pe satisfacerea acestor nevoi oricum și oricînd și în nici un caz prin martirajul ușuratic de sine) este cea mai potrivită pentru starea de "îmi pasă". Deși aici pericolul de a pica în postura Salvatorului e foarte mare.
Și mereu îmi pare că oamenii se reped să ajute, chipurile, înainte să se asigure că au cercetat bine pe aproapele, că au înțeles bine care îi sunt adevăratele așezări sufletești, limitele, posibilitățile, resursele etc. Și înainte de a cerceta cu atenție propriile posibilități, propriile limite.
Problema, ar mai fi pentru mine și aceea că noi, oamenii "sufletești", avem de obicei mai multe nevoi active simultan (adeseori conflictuale în mod reciproc) și, afară de cazul când una dintre nevoi este prea intens neîmplinită (frustrarea a trecut peste limitele de gestionare), se ridică mereu întrebarea: cum va reacționa omul când împlinirea unei nevoi va intra, eventual, în conflict cu o alta? - pentru că majoritatea dintre oameni sunt în mod complex și puternic conflictuali. Lăuntric, vreau să spun, mai întâi...
Și cum va opera el cu intervenția ta, dacă e plin de neputință și răni? Nu-i va fi, eventual, chiar mai rău decât înainte să intervii?
Unii vor atenție. Ei cred că a-ți păsa de ei înseamnă în primul rând să le acorzi atenție. Mereu, la orice gest al lor, dacă se poate. Eventual sub forma unor aplauze. Sunt atât de centrați pe obținerea atenției în varianta ei gratificantă laudativ încât uneori fac orice pentru a o obține... Dar tocmai a le hrăni această nevoie mărită/exagerată de atenție poate fi un gest dăunător. E drept că ai arătat că îți pasă, însă modul în care ai practicat aceasta e dăunător, de fapt, semenului. Poate că e de ajuns, în astfel de cazuri, o simplă încuviințare discretă... Ar putea să dea de gândit...

*
Îmi pasă de un om și atunci când mă străduiesc, cât de cât, să îi cunosc personalitatea în mod decent, cuminte, respectuos. (Era să zic smerit...) Și să iau în calcul eventualele consecințe care ar apărea ca urmare a acțiunii mele (verbală, "practică", prin alte mijloace de expresie - inclusiv artistică) asupra lui, ținînd cont de tendințele active în personalitatea lui. Desigur, nu e sarcina mea să gestionez toate consecințele posibile (asta ar însemna, printre altele, că îl desconsider pe omul în cauză precum și pe Dumnezeu Cel Proniator), însă e datoria mea să arunc măcar o privire în direcția asta, în scop profilactic.

*
A-ți păsa înseamnă, în ultima instanță, cred: a lăsa pe Dumnezeu să lucreze în viața omului de care îți pasă și în relația cu el. A face un loc cât de mic și Domnului în intervenția pe care tu crezi și vrei să o ai, mintal sau acțional efectiv (concret) în relația cu un alt om. A nu interveni singur, doar după mintea ta. A interveni din starea de rugăciune, dacă ai. Și din oarece ascultare sau, măcar, din împărtășirea cu semenii care ar putea constitui o conștiință superioară ție...
Iubiți-vă, spunea poetul persan, parcă, dar nu uitați să lăsați un loc cât de mic, între voi, ca să danseze acolo vânturile Cerului...

Last edited by Ioan_Cezar; 20.07.2015 at 03:21:51.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 20.07.2015, 02:24:46
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Implicit



"Nu-mi place să cer nimic, as™a că, de cele mai multe ori prefer să tac chiar dacă as™ putea spune că mă doare, că mi-e gol, sau că pur s™i simplu as™ avea nevoie de o îmbrăt›is™are... Dar eu tac... tac s™i as™tept... căci s™tiu că oamenii cărora le pasă cu adevărat de tine pot simt›i s™i singuri golul dinăuntrul tău s™i fără să te plângi sau să le ceri să te cuprindă în brat›e..."
Reply With Quote
  #8  
Vechi 21.07.2015, 01:11:59
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.250
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Ar reieși, printre altele, că e lucru bun să-i trântești omului verde-n față ceea ce crezi despre el, "adevărul" - tocmai ca exprimare a faptului că îți pasă la modul curat, "sincer", "autentic" de el. Hîm...
Eu unul nu am motive să mă încred în acest mod de a arăta că îți pasă. Am văzut prea multe cazuri de oameni răniți, striviți chiar de grosolănia și nesimțirea patologice ale interlocutorilor lor care jucau rolul de "binevoitori autentici". În fond, buldozere agresive care nu își pot îndrepta lucrarea pe propriul ogor către blândețe și pricepere în relația cu semenii. Asta presupunînd și informare sistematică (studiu, căutarea de a înțelege, exercițiu etc.).
Apreciez comentariul tău, dar te rog să asamblezi fragmentul înapoi în contextul său, ca să-l înțelegi mai aproape de ceea ce vrea să spună. În niciun caz că opțiunea corectă ar fi contrariul, o altă formă de abuz și anume sinceritatea agresivă și sufocantă. Dacă n-a fost înțeles corect paragraful cu pricina, de vină e probabil stângăcia mea în a schița portretul robot al veritabilului manipulator al cărui prototip metafizic este Vrăjmașul în-ființării oricărui bine, cât de mic.

Dozajul potrivit al adevărului, cred eu, se stabilește conform situației "ipostatice". Prescripțiile generale au și aici, ca întotdeauna în relațiile dintre persoane, valoare de reper ideal, așa cum e inclusiv canonul în Biserică. Însă adevărul nu poate lipsi niciodată, chiar dacă se mai întâmplă să și doară puțin.

Întra-adevăr Gibrain arată o cale a înțelepciunii înalte când spune prin gura "Profetului" său "lăsați loc vânturilor Raiului să danseze între voi", adică adierilor Duhului libertății . Cine-și găsește însoțirea potrivită pe o asemenea cale, pe care merg laolaltă împăcate între ele, iubirea emițătorului și libertatea receptorului în ambele sensuri, nu mai are de ce să propună dileme tâmpite pe forum, așa cum fac eu pe topicul de față.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 21.07.2015 at 01:46:43.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 24.07.2015, 01:57:07
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește...
Câteva asocieri de suprafață care ar putea fi corelative cu atitudinea de compasiune/bunăvoință pe care le văd cuprinse în poziția "îmi pasă":
- a te opri; a face un popas, chiar dacă drumul tău îți pare singurul care contează pentru tine în acel moment;
- a te reorienta, fie și pentru o clipă;
- a renunța la etichetare și încadrări "mintoase", pentru a afla concret despre ce-i vorba cu semenul tău (aici îmi amintesc de o scenă cu o tânără care țipa, minute în șir, și nimeni nu s-a oprit din preocupările personale pentru a întreba, măcar, despre ce-i vorba...; toată lumea "știa" deja despre ce-i vorba, cazul fusese clasat înainte să fie cercetat);
- a jertfi un scop, o șansă, o oportunitate, un ceva prețios pentru tine atunci când întâlnești pe aproapele; a petrece împreună cu el un fapt al vieții tale (și a lui) în ciuda "importanței" treburilor (și persoanei) tale;
- a te decentra de pe poziția ta de soare și beneficiar al vieții tale;
- a împărtăși;
- a rămâne în ...celălalt, pentru a forma o tovărășie;
- a te deschide la schimb, cu simțământul că nu știi dacă dai sau dacă primești; taina relației...;
- a face contact în condițiile unei receptivități noncritice (în orice caz, binevoitoare) cu alter;
- a făptui procesul de deschidere și schimb, asumîndu-ți riscuri;
- a da mai departe ceea ce ai primit și crezi că merită dăruit (în baza experienței valoroase cu acel dar);
- a pune în comun.

"Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzîndu-l, a trecut pe alături.
De asemenea și un levit, ajungînd în acel loc și, văzînd, a trecut pe alături.
Iar un samarinean, mergînd pe cale, a venit la el și, văzîndu-l..." ( Lc 10, 31-37)

Unul vede și trece mai departe. Altul vine, mai întâi (adică se angajează într-o relație de apropiere) și abia apoi vede...
Reply With Quote
Răspunde