Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2015, 11:27:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Mda! E greu de facut un comentariu constructiv dupa o astfel de "pozitie". Dar un amendament nu ma pot abtine sa nu-l fac: cand vorbesti de Parintele Rafail Noica, fa-o cu piosenie, sau TACI. Nu e nevoie sa te convingem in ceva anume. Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, fiindca suntem slabi, dar macar cand vorbim de cineva aflat pe o treapta la care noi, mai ales prin bazaconiile pe care le scoatem pe gurita in vazul tuturor, n-o sa ajungem in veacum veacului, macar sa avem puterea sa... ne abtinem. Nu-mi cer iertare fiindca nu e cazul. Intre tine si Parintele Rafail sunt mii de ani lumina!
Ar trebui totusi sa punctezi ceea ce consideri a fi absurd + nitica argumentatie.
Vechi 05.05.2015, 11:36:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu cred că vreun episcop are curajul să modifice un canon apostolic de o asemenea importanță, adică nu mă interesează mîncatul cărnii de porc. Există în istorie asemenea exemple? În special vizavi de acest canon 9?
Evident, nu intelegi diferenta intre Canon si Dogma.

Citat:
Nu e aceeași situație, chiar dacă pare. Nu încape comparație între acel fariseu și observația mea (care știu despre ce vorbesc spre deosebire de dv.) sau între vameș și persoana respectivă.
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Ar trebui. În special cu cele rujate care se apropie...
Daca rujul e motiv de oprire, atunci ale tale sunt mai mici de atat si pot fi usor trecute cu vederea?

Poate ar trebui sa stii ca prin Sf. Impartasanie nu ti se iarta automat pacatele, ci este spre iertarea pacatelor, adica atat timp cat nu ai perceptia duhovniceasca necesara ca ea sa iti fie motor spiritual (nu doar gestul in sine sub obligatie canonica) si temei al pocaintei, nu prea te ajuta in acest sens. Ba s-ar putea sa te "ajute" in sensul opus.

Citat:
Și nici între ideea de părere de rău versus împărtășirea automată a unui om care nici înainte, nici după aceea nu a frecventat Liturghiile, mai pe scurt nu e creștin. Și totuși a fost împărtășit pentru că s-a spovedit cică. E absolut grav că astfel de lucruri se petrec în BO.
La fel de bine poti spune ca a da dezlegare sa se impartaseasca cand are chef, fara spovedanie, unuia insuficient de matur duhovniceste e un gest si mai hazardat.

Cel caruia i se da dezlegare o data, cu multa iconomie si nu se dovedeste vrednic de ea, poate fi usor oprit pe viitor.
Pe cand celalalt..

Citat:
Nu chiar. Pentru că nu ne mîntuim singuri. Nepăsarea de ceea ce fac cei din jur e în sine un fapt inadmisibil, rău, care nu caracterizează un creștin care are ceva-ceva dragoste pentru semeni.
Cu asta se poate "justifica" inclusiv judecarea aproapelui care e un pacat grav, nu doar opritor de la Sf. Impartasanie ci care chiar trebuie pus sub canon serios.

Citat:
Ar mai fi fecioarele care au un ulei ce nu e de calitate, ele crezînd în sinea lor că e bine plăcut Domnului.
Elitism, fudulie?
Nu exista "ulei de calitate si ne-decalitate". Se stie f. bine ce semnifica uleiul din candela, si ori il ai (suficient) ori nu.

Last edited by AlinB; 05.05.2015 at 11:42:59.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 12:14:24
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Sunt preocupata si ce fac dupa,insa prin natura lucrurilor fiind Duminica,nu fac nimic iesit din comun,este o zi linistita,ma duc dimineata la Biserica,iar dupa-amiaza la serviciu.
Cred că Mihnea se referea la Liturghia de după Liturghie, altfel spus la continuitatea vieții de credință și la roadele Sfintei Împărtășanii în viața noastră. Sfânta Liturghie ar fi și este "motorul" unei vieți cu adevărat creștine, sporită duhovnicește.
Poate părea surprinzător, însă a nu face nimic ieșit din comun după Liturghie/Sfânta Împărtășanie (desigur, nu mă refer la nu știu ce extravaganțe teribile) ar putea să ridice unele semne de întrebare...
Unii se roagă cu mai multă putere, capătă râvnă sporită, fac milostenie, duc la mai mare altitudine (sau în profunzimi noi ale tainițelor sufletului) darul primit la Împărtășanie.
Pe scurt, cu fiecare nouă Liturghie și Împărătășanie ar fi de așteptat o sporire a vieții de credință. Un zvâc de pocăință și de bucurie în Domnul.
Sfânta taină este primenirea sufletului și fortificarea lui în Hristos. E un prilej ori act de creștere duhovnicească, de sporire a darurilor Duhului.

Cred că în sensul ăsta a intervenit Mihnea și, dacă am înțeles bine intenția/mesajul lui, sunt și eu de acord cu el.
Liturghia și Sfânta Împărtășanie nu sunt (doar) un capăt de drum, ci (și) un început....:)

P.S. Cred că aici ar merge bine postarea 6, a Mihaelei Dobrin - topicul "Semințe filocalice". Zice acolo Sfântul Simeon despre saltul de la frică la dragoste și, mai ales, despre sporirea nevoințelor ca act al iubirii. Iată, deci, un rod al fericitei participări la Sfânta Liturghie și Împărtășanie: sporirea nevoințelor, ca plinire în iubirea lui Dumnezeu.

Last edited by Ioan_Cezar; 05.05.2015 at 12:32:14.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 12:19:00
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Mereu si mereu aceleasi discutii, fara vreo solutie concreta.
Eu am mai spus si repet pana am sa pot sa ma lamuresc.

Sf. Impartasanie este ceva deosebit, trebuie primita cu respect si trebuie sa fii pregatit asa cum se cuvine.

Ca sa o primesti saptamanal trebuie sa postesti. Acum unii spun macar 3 zile.
Asta inseamna de joi, deci si joi post. Altii spun ca si miercuri.
Ce facem cu oamenii casatoriti? Ii facem si pe ei abstinenti? Ca ce le mai ramane din saptamana.
De post de mancare nu mai spun.
Si asta deci in fiecare saptamana.

Asa spun niste canoane totusi. Ca trebuie sa postesti inainte.

Eu am cateva doamne la biserica pe care le admir si ma intreb cum fac totusi: ele se impartasesc la fiecare slujba. Si daca este ceva in timpul saptamanii, si la sarbatori (Craciun, Pasti, in toate zilele de sarbatoare).
Sa inteleg ca ele postesc mereu, sau au dezlegare de la preot. Si unele sunt maritate.

Si atunci ori ne impartasim normal, la saptamana, dar fara cerinta postului, ori mai rar, fiecare cum poate si cu post si asa cum se cuvine.
Nu stiu cum este mai bine.

Si cu spovedania este o alta problema. La noi (nu stiu in alte biserici in tara), este foarte greu in perioada in care se impartaseste multa lume. Ca majoritatea o fac la posturile importante de pe ste an.
Preotul nu face fata, slujba intarzie mult de fiecare data, sunt cozi.

Eu as vrea sa se ia hotarare unitara, sa se termine cu discutiile astea fara rost. Vrem asa sau vrem altfel.
Dar nu tot timpul sa-i judeci pe unii sau pe altii, sa vii cu cerinte si lumea sa nu stie ce sa faca.
Nu stiu de ce este asa de greu sa ia BOR o hotarare si sa spuna cum sa facem.

Pur si simplu te face sa te simti prost. Tu om care nu poti posti asa intr-una, sau tu om casatorit. Ai impresia ca mereu ca esti un pacatos nenorocit.

Cineva spune aici ca nu ne mai apartinem ca suntem cu televizor, celular si altele.
Nu, nu asta este problema. Poate la unii.
E vorba ca nu mai stim de noi si de familia noastra, pentru ca nici nu stim ce ni se mai cere: slujbe, impartasit mereu, post.

Daca un om vrea sa fie credincios dupa regula scripturii, atunci nu mai poate sa aibe familie, prieteni, serviciu. Pentru ca nu sunt compatibile. Nu poti.
Cat de mult ti-ai dori.

@Florin-Ionut (si altii care va impartasiti saptamanal) - voi cum faceti? Hai ca tu si asa esti vegan, o problema mai putin. Si cu restul cum faci? Ca unii sunt mai tineri, altii mai vor sa faca prunci inca...
Cum v-a spus preotul sa va pregatiti?

Last edited by sophia; 05.05.2015 at 12:27:15.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 17:23:07
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Cred că Mihnea se referea la Liturghia de după Liturghie, altfel spus la continuitatea vieții de credință și la roadele Sfintei Împărtășanii în viața noastră. Sfânta Liturghie ar fi și este "motorul" unei vieți cu adevărat creștine, sporită duhovnicește.
Poate părea surprinzător, însă a nu face nimic ieșit din comun după Liturghie/Sfânta Împărtășanie (desigur, nu mă refer la nu știu ce extravaganțe teribile) ar putea să ridice unele semne de întrebare...
Unii se roagă cu mai multă putere, capătă râvnă sporită, fac milostenie, duc la mai mare altitudine (sau în profunzimi noi ale tainițelor sufletului) darul primit la Împărtășanie.
Pe scurt, cu fiecare nouă Liturghie și Împărătășanie ar fi de așteptat o sporire a vieții de credință. Un zvâc de pocăință și de bucurie în Domnul.
Sfânta taină este primenirea sufletului și fortificarea lui în Hristos. E un prilej ori act de creștere duhovnicească, de sporire a darurilor Duhului.

Cred că în sensul ăsta a intervenit Mihnea și, dacă am înțeles bine intenția/mesajul lui, sunt și eu de acord cu el.
Liturghia și Sfânta Împărtășanie nu sunt (doar) un capăt de drum, ci (și) un început....:)

P.S. Cred că aici ar merge bine postarea 6, a Mihaelei Dobrin - topicul "Semințe filocalice". Zice acolo Sfântul Simeon despre saltul de la frică la dragoste și, mai ales, despre sporirea nevoințelor ca act al iubirii. Iată, deci, un rod al fericitei participări la Sfânta Liturghie și Împărtășanie: sporirea nevoințelor, ca plinire în iubirea lui Dumnezeu.
Nu fac nimic neobisnuit dpdv al extravagantelor :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 17:46:23
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Cei care o fac impotriva voii lor ca sunt obligati,sunt scutiti de vina asta!
Nu sunt doctori,asistente,farmaciste,lucratori in azile sau ospicii,fochisti,pompieri care trebuie sa fie la datorie,in slujba altora?
Pai o fac impotriva dorintei lor sau o fac pentru ca vor ?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 18:15:31
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Evident, nu intelegi diferenta intre Canon si Dogma.
Bun. A emis vreun episcop scutirea de la aplicarea canonului 9 în zona lui?

Citat:
Daca rujul e motiv de oprire, atunci ale tale sunt mai mici de atat si pot fi usor trecute cu vederea?
Rujul e motiv de oprire nu pentru că e păcat în sine, deși e păcat, ci pentru că murdărești lingurița în care se află ce e mai scump pe lumea asta. Tanti care face asta necesită cateheză... Eu nu cunosc nici o creștină serioasă care se rujează.

Citat:
Poate ar trebui sa stii ca prin Sf. Impartasanie nu ti se iarta automat pacatele, ci este spre iertarea pacatelor, adica atat timp cat nu ai perceptia duhovniceasca necesara ca ea sa iti fie motor spiritual (nu doar gestul in sine sub obligatie canonica) si temei al pocaintei, nu prea te ajuta in acest sens. Ba s-ar putea sa te "ajute" in sensul opus.
Am mai spus-o aici că iertarea nu e automată, ci condiționată de puterea ta de a ierta altora, de felul în care-ți manifești dragostea față de semeni, de credința că acolo e Hristos care te invită să-ți spele păcatele și prin cuminecare șamd.

Frica de sensul opus ar trebui să se manifeste indiferent de frecvența împărtășirii. Pe criteriul fricii n-o să te împărtășești niciodată, deci trebuie s-o depășești și să îndrăznești.

Citat:
La fel de bine poti spune ca a da dezlegare sa se impartaseasca cand are chef, fara spovedanie, unuia insuficient de matur duhovniceste e un gest si mai hazardat.
Depinde de duhovnic și de credincios. La urma urmei el hotărăște, nu facem de capul nostru cum poate au unii-alții impresia.

Citat:
Cu asta se poate "justifica" inclusiv judecarea aproapelui care e un pacat grav, nu doar opritor de la Sf. Impartasanie ci care chiar trebuie pus sub canon serios.
Cred că faci tu de data asta o confuzie, anume că judecata nu e critica ci condamnarea celorlalți. A critica nu e păcat, pe cînd a te face judecător în locul Domnului e destul de grav.

Citat:
Elitism, fudulie?
Nu exista "ulei de calitate si ne-decalitate". Se stie f. bine ce semnifica uleiul din candela, si ori il ai (suficient) ori nu.
Aici m-am referit strict la domnul Mihnea care e catolic, or pentru mine catolicii implicit doar au impresia greșită că se găsesc în barca salvatoare. Deci uleiul adunat de ei... poate nici nu e ulei. Părerea mea.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 20:10:05
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Pai o fac impotriva dorintei lor sau o fac pentru ca vor ?
Cum adica o fac pt ca vor? sunt servicii unde obligatoriu trebuie sa lucrezi anumite zile sau ore!
Iar aceste obligatii vin la pachet odata cu jobul!
Tu cam ce ai face daca spitalul de urgenta sau pompierii ar fi inchisi in ziua de duminica??
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 20:14:53
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Cum adica o fac pt ca vor? sunt servicii unde obligatoriu trebuie sa lucrezi anumite zile sau ore!
Iar aceste obligatii vin la pachet odata cu jobul!
Tu cam ce ai face daca spitalul de urgenta sau pompierii ar fi inchisi in ziua de duminica??
Eu intrebam daca lucreaza Duminica pt ca vor sa ajute oamenii sau o fac
din scarba sau interes material ?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 20:52:04
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Eu intrebam daca lucreaza Duminica pt ca vor sa ajute oamenii sau o fac
din scarba sau interes material ?
Dar asta e o întrebare care la fel de bine se poate pune raportat la munca în oricare zi a săptămânii.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16