![]() |
![]() |
|
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Poate ar trebui sa stii ca prin Sf. Impartasanie nu ti se iarta automat pacatele, ci este spre iertarea pacatelor, adica atat timp cat nu ai perceptia duhovniceasca necesara ca ea sa iti fie motor spiritual (nu doar gestul in sine sub obligatie canonica) si temei al pocaintei, nu prea te ajuta in acest sens. Ba s-ar putea sa te "ajute" in sensul opus. Citat:
Cel caruia i se da dezlegare o data, cu multa iconomie si nu se dovedeste vrednic de ea, poate fi usor oprit pe viitor. Pe cand celalalt.. Citat:
Citat:
Nu exista "ulei de calitate si ne-decalitate". Se stie f. bine ce semnifica uleiul din candela, si ori il ai (suficient) ori nu.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 05.05.2015 at 11:42:59. |
|
|||
|
|||
![]()
Mereu si mereu aceleasi discutii, fara vreo solutie concreta.
Eu am mai spus si repet pana am sa pot sa ma lamuresc. Sf. Impartasanie este ceva deosebit, trebuie primita cu respect si trebuie sa fii pregatit asa cum se cuvine. Ca sa o primesti saptamanal trebuie sa postesti. Acum unii spun macar 3 zile. Asta inseamna de joi, deci si joi post. Altii spun ca si miercuri. Ce facem cu oamenii casatoriti? Ii facem si pe ei abstinenti? Ca ce le mai ramane din saptamana. De post de mancare nu mai spun. Si asta deci in fiecare saptamana. Asa spun niste canoane totusi. Ca trebuie sa postesti inainte. Eu am cateva doamne la biserica pe care le admir si ma intreb cum fac totusi: ele se impartasesc la fiecare slujba. Si daca este ceva in timpul saptamanii, si la sarbatori (Craciun, Pasti, in toate zilele de sarbatoare). Sa inteleg ca ele postesc mereu, sau au dezlegare de la preot. Si unele sunt maritate. Si atunci ori ne impartasim normal, la saptamana, dar fara cerinta postului, ori mai rar, fiecare cum poate si cu post si asa cum se cuvine. Nu stiu cum este mai bine. Si cu spovedania este o alta problema. La noi (nu stiu in alte biserici in tara), este foarte greu in perioada in care se impartaseste multa lume. Ca majoritatea o fac la posturile importante de pe ste an. Preotul nu face fata, slujba intarzie mult de fiecare data, sunt cozi. Eu as vrea sa se ia hotarare unitara, sa se termine cu discutiile astea fara rost. Vrem asa sau vrem altfel. Dar nu tot timpul sa-i judeci pe unii sau pe altii, sa vii cu cerinte si lumea sa nu stie ce sa faca. Nu stiu de ce este asa de greu sa ia BOR o hotarare si sa spuna cum sa facem. Pur si simplu te face sa te simti prost. Tu om care nu poti posti asa intr-una, sau tu om casatorit. Ai impresia ca mereu ca esti un pacatos nenorocit. Cineva spune aici ca nu ne mai apartinem ca suntem cu televizor, celular si altele. Nu, nu asta este problema. Poate la unii. E vorba ca nu mai stim de noi si de familia noastra, pentru ca nici nu stim ce ni se mai cere: slujbe, impartasit mereu, post. Daca un om vrea sa fie credincios dupa regula scripturii, atunci nu mai poate sa aibe familie, prieteni, serviciu. Pentru ca nu sunt compatibile. Nu poti. Cat de mult ti-ai dori. @Florin-Ionut (si altii care va impartasiti saptamanal) - voi cum faceti? Hai ca tu si asa esti vegan, o problema mai putin. Si cu restul cum faci? Ca unii sunt mai tineri, altii mai vor sa faca prunci inca... Cum v-a spus preotul sa va pregatiti?
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 05.05.2015 at 12:27:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ajunare totală (inclusiv fară apă) de la miezul noptii de sâmbătă spre Duminică, pâna la Împărtăsanie. Spovedanie cel putin 1 dată pe lună. Mai des dacă simt că ceva nu este în regulă cu constiinta mea. :) PS pentru Yasmina : socializarea de week-end nu cred că este un impediment. doar dacă nu sari calul cu ceva ! |
|
|||
|
|||
![]()
Probabil daca sari calul cu ceva ( te certi cu cineva, petreci sambata seara pana tarziu, etc), nu te mai duci...sau te spovedesti inainte, daca apuci, si vezi ce zice preotul...
Totusi cred ca pe la noi majoritatea preotilor nu accepta asa ceva, sa te impartasesti fara sa te spovedesti inainte...poate doar copiii, sau am mai vazut cateva femei insarcinate ( avansat) impartasindu-se cateva saptamani la rand, dar acum n-am d unde sa stiu eu daca se spovedisera sau nu inaite... Si pe mine m-a intrebat una, duminica trecuta, paremi-se chiar una din cele care a nascut de curand, daca nu ma impartasesc, eu doar tineam lumanarea unui copil care mai are maica-sa unul mic in brate, si i-am zis ca nu, abia trecuse 1 sapt sau 2 de la Pasti, si mi s-a parut destul de mirata...dar acum, ce sa fac, pana nu imi zice parintele ( daca mai zice) sa ma mai impartasesc, n-am cum s-o mai fac... Daca ar fi sa judec numai dupa constiinta mea, daca mai e sau nu cazul sa ma impartasesc, mi-ar fi cam greu, chiar si asa, in conditiile de acum...de multe ori ma trezesc dimineata si nu stiu daca se cuvine sau nu sa mai iau aghiazma si anafura, dupa ce am gandit sau visat peste noapte, sau dupa relele pe care le-am facut in ajun...daca era pt mine nu as face-o, aproape niciodata, dar zic mereu ca e pt sanatatea copilului...dar si asa mi se pare ipocrizie, sa iei anafura si aghiazma doar asa pt sanatate, parca ar fi niste leacuri miraculoase, care te vindeca de orice, indiferent ce pacate faci sau nu faci... . Culmea ca analizandu-mi constiinta, pana la urma pacatele trupesti, lacomia pantecelui si celelalte, mis e par chiar mai putin grave decat altele pe care le poti face mai ales cand pe celelalte fie nule mai faci datorita starii fiziologice, fie ti se ingaduie tocmai din aceasta cauza ( sa mananci orice/oricat, de exemplu)... In fine, mi-aduc aminte ca intr-o zi de sarbatoare, in vara, era in cursul saptamanii, pe la pranz, a venit un preot la mine la magazin. Am intrebat " gata slujba, parinte, asa repede"? Zice pai da, ca e in cursul saptamanii, n-a prea venit lumea...zic si nici la impartasit nu au venit ( macar copii/batrani)? Zice pai nu, cine se mai impartaseste azi,in zi de sarbatoare, la mine doar cine se spvedeste in ziua aia se impartaseste, ca de pe o zi pe alta, sigur mai faci pacate... Si iar am ramas putin surprinsa, ca noi ne spvedisem cu o seaa inainte, la vecernie ( adica dupa), eu am luat aghiazma mare de dim si apoi am plecat la munca ( poate dac aveam voie ma impartasea la prima ora, inainte de servicu ???), iar cei care au putut au mers la slujba si s-au impartasit. Ba chiar cativa s-au impartasit duminca imediat urmatoare, cei care probabil au muncit si n-au ajuns in ziua praznicului... |
|
|||
|
|||
![]()
1.@Mirela - multumesc
Mi se pare corect si normal cum spui tu. Totusi eu una am unele probleme in a merge la impartasit fara post, macar de 3 zile. Mi se pare ca nu respectam suficient. 2. Exact ce spune fallen se intampla daca nu se reglementeaza cumva. Prin reglementare stiu si preotii ce au de facut. Preotii nu te impartasesc fara spovedanie si te intreaba si de post. 3. @Catalin - sunt interesante povestile tale, dar noua ne trebuie solutii si nicaieri nu sunt scrise. Cum ne pregatim pentru impartasirea deasa? Vedeti voi, dupa ce tot timpul suntem luati cu severitatea si regulile si ca fiecare gest are o importanta in credinta, acum brusc trebuie sa dam drumul si sa luam impartasania ca pe bombonica. Cat este de derutant pentru noi! Exista si printre teologi si preoti doua tabere si nu se cade la consens si cereti de la noi amaratii? Pai scrieti dragilor, care sunteti in BOR regulile, dati-ne drumul si noi venim sa ne impartasim. Preotii nu stiu si cer, noi nu stim si ne rusinam. Apropos de ce scrie Catalin despre pomelnice si parastase duminica - si la noi se face asa. Nu avem slujba sambata. Eu sunt obisnuita din tara altfel si nu reusesc sa ma acomodez asa.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 07.05.2015 at 11:51:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, cred ca cel mai simplu e sa faca fiecare cum ii spune/cere preotul lui...daca ii cere sa sespovedeasca saptamanal, daca vrea sfanta impartasanie, asa sa faca. Daca ii cere sa posteasca, asisderea ( daca nu e post, poate ajunge miercurea si vinerea, sau poate unii cer si sambata, daca vrei sa te impartasesti duminica ???); femeile insarcinate, de asemenea, sau bolnavii, sa faca tot asa cum le spune duhovnicul lor, eventual sa specifice daca au vreun tratament special ( medicatie) sau regim de urmat cu strictete ( mancat la ore fixe etc), si sa gaseasca o solutie de comun acord.
In fine, nu stiu daca o solutie ( buna) ar fi ca in cazul in care nu ne convin reglementarile impuse de duhovnicul nostru, sa cautam altul sau sa mergem la unul care am auzir noi ca ar fi mai permisiv... daca a fost cu cineva nu inseamna musai ca e cu toata lumea; sa nu fie similar cu ce auzim prin vecini ca lui cutare i-a dat doctorul un anume medicament si a fost " mai bun" ca ce ne-a dat noua medicul nostru...( ca si cum toti am suferi de aceiiasi boala :) Last edited by fallen; 07.05.2015 at 12:33:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Adevarul asta e, daca vrei sa te impartasesti rar, te duci la unul care iti da dezlegare doar de 2 ori pe an.
Daca vrei sa te impartasesti des, cauti pe unul care sa-ti dea saptamanal daca chiar vrei si cu spovedanie mai rara si etc. Pana la urma cu adevarat, reperul nu este duhovnicul ci constiinta credinciosului. Si constiinta asta, pe unii ii duce la mantuire, pe altii la pierzare daca omul nu isi cunoaste masura. Chiar ca si credinciosi practicanti.
|
||||
|
||||
![]()
Acuma nici să-ți cauți duhovnicul după cum îți dă sau nu dezlegare la Potir.
|
|||||
|
|||||
![]()
Bun. A emis vreun episcop scutirea de la aplicarea canonului 9 în zona lui?
Citat:
Citat:
Frica de sensul opus ar trebui să se manifeste indiferent de frecvența împărtășirii. Pe criteriul fricii n-o să te împărtășești niciodată, deci trebuie s-o depășești și să îndrăznești. Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Ti-am raspuns la acest lucru, nu stiu de ce il repeti. In acel canon spune de cei ce pleaca la jumatatea slujbei, nu e vorba doar despre Impartasanie. De altfel si cei ce invoca acest canon, in favoarea impartasirii saptamanale, spun ca acolo s-ar presupune ca e vorba de impartasire. Ar insemna ca e obligatoriu sa se impartaseasca un credincios la fiecare Liturghie, ceea ce e fals. UNde tin Liturghii in fiecare zi ar trebui sa se impartaseasca zilnic?
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|