Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2015, 00:24:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Canoanele privitoare la disciplina sacramentelor, si, in general canoanele privitoare la disciplina si la liturgica au fost schimbate de Apostoli. Spre exemplu, canonul de a nu manca porc. Scrie in Noul Testament (Fapte, cap 10). Tot asa, oricare canon disciplinar sau liturgic (dar nu si hotarari dogmatice infailibile) poate fi modificat de Apostolii de azi, care sunt episcopii.
Nu cred că vreun episcop are curajul să modifice un canon apostolic de o asemenea importanță, adică nu mă interesează mîncatul cărnii de porc. Există în istorie asemenea exemple? În special vizavi de acest canon 9?

Citat:
Mai exact, catolicii (sau, cel putin, eu) arata cu degetul nu faptul ca nu sunt reguli in BOR. Sunt destule si chiar prea multe, care se bat cap in cap. Ci faptul ca nu exista un cod canonic adus la zi si de referinta pentru toti ortodocsii.
Au mai zis-o și alții, prin alte țări. Starea asta e generală cred în BO.

Citat:
Foarte rau. Nu exista o obligatie de a te impartasi saptamanal, in schimb exista o obligatie grava de a merge saptamanal la biserica.
Am patru motive pentru care nu am mers, vreți să vi le spun? Cu toate astea am ascultat cît mi s-a permis Liturghia în direct de la Patriarhie.

Citat:
E delicios: pacatele mele nu-s "de talia celor opritoare", in schimb pacatele altora, dupa cum aflam din paragraful de dinainte, sunt terrrribile: asa de mari, incat preotii indraznesc cam mult impartasindu-i dupa ce i-au spovedit pe acei pacatosi.
Exact.

Citat:
Multumesc Domnului ca nu-s ca vamesii aceia!
Nu e aceeași situație, chiar dacă pare. Nu încape comparație între acel fariseu și observația mea (care știu despre ce vorbesc spre deosebire de dv.) sau între vameș și persoana respectivă. Și nici între ideea de părere de rău versus împărtășirea automată a unui om care nici înainte, nici după aceea nu a frecventat Liturghiile, mai pe scurt nu e creștin. Și totuși a fost împărtășit pentru că s-a spovedit cică. E absolut grav că astfel de lucruri se petrec în BO.

Citat:
Ideea pe care incerc sa v-o transmit, Ionut, este ca e bine ca fiecare sa-si vada in primul rand de mantuirea sa.
Nu chiar. Pentru că nu ne mîntuim singuri. Nepăsarea de ceea ce fac cei din jur e în sine un fapt inadmisibil, rău, care nu caracterizează un creștin care are ceva-ceva dragoste pentru semeni.

Citat:
Cei care se socotesc vrednici sa se impartaseasca saptamanal, bravo lor! Si cei care se socotesc nevrednici, dar se spovedesc si se impartasesc macar odata intr-un an, bravo lor!
Sună a Rafail Noica, care încerca să împace cele două ”școli”. Drăguț, dar nu tocmai corect.

Citat:
Si unii, si ceilalti sa ia aminte la pilda vamesului si fariseului.
Să ia aminte, da.

Citat:
Si sa fie atenti cu ei insisi: primii, sa fie atenti mai ales sa nu cada in automatism si minimizarea sacramentului,
E o ispită într-adevăr acest automatism. Una nouă și periculoasă. Cît despre minimizare, de ce? Nici prin gînd nu mi-a trecut, fiindcă Împărtășirea ar trebui să devină pentru orice creștin ortodox scopul vieții lui, motivul pentru care merge la Liturghie, motivul pentru care caută să aibă o viață bine plăcută Domnului. Cît reușește și cît nu, depinde de fiecare - dar contează să încerce și să insiste mereu. Întru Hristos.

Citat:
de aici la a uita Cine este cel care se ofera in impartasanie si Cine este cel care impartaseste, iar de aici la pacatul teribil al sacrilegiului.
Cel care împărtășește este și el un om ca noi, cu păcate și probleme, cu gînduri și ispite de același gen (vizavi de primirea Sfîntului Trup și Cinstitului Sînge), dar un om care are Har și o misiune ce depășește imaginația mea sau puterea mea de înțelegere cel puțin. Tot respectul pentru preoți, dar să nu exagerăm cu majusculele.

Citat:
Ultimii, sa fie atenti ca, din prea multe scrupule, sa nu pateasca precum fecioarele nebune, Mirele surprinzandu-i in prea lungile perioada cand nu au ulei.
Ar mai fi fecioarele care au un ulei ce nu e de calitate, ele crezînd în sinea lor că e bine plăcut Domnului.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 00:40:19
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu cred că vreun episcop are curajul să modifice un canon apostolic de o asemenea importanță, adică nu mă interesează mîncatul cărnii de porc. Există în istorie asemenea exemple? În special vizavi de acest canon 9?

Au mai zis-o și alții, prin alte țări. Starea asta e generală cred în BO.

Am patru motive pentru care nu am mers, vreți să vi le spun? Cu toate astea am ascultat cît mi s-a permis Liturghia în direct de la Patriarhie.

Exact.

Nu e aceeași situație, chiar dacă pare. Nu încape comparație între acel fariseu și observația mea (care știu despre ce vorbesc spre deosebire de dv.) sau între vameș și persoana respectivă. Și nici între ideea de părere de rău versus împărtășirea automată a unui om care nici înainte, nici după aceea nu a frecventat Liturghiile, mai pe scurt nu e creștin. Și totuși a fost împărtășit pentru că s-a spovedit cică. E absolut grav că astfel de lucruri se petrec în BO.

Nu chiar. Pentru că nu ne mîntuim singuri. Nepăsarea de ceea ce fac cei din jur e în sine un fapt inadmisibil, rău, care nu caracterizează un creștin care are ceva-ceva dragoste pentru semeni.

Sună a Rafail Noica, care încerca să împace cele două ”școli”. Drăguț, dar nu tocmai corect.

Să ia aminte, da.

E o ispită într-adevăr acest automatism. Una nouă și periculoasă. Cît despre minimizare, de ce? Nici prin gînd nu mi-a trecut, fiindcă Împărtășirea ar trebui să devină pentru orice creștin ortodox scopul vieții lui, motivul pentru care merge la Liturghie, motivul pentru care caută să aibă o viață bine plăcută Domnului. Cît reușește și cît nu, depinde de fiecare - dar contează să încerce și să insiste mereu. Întru Hristos.

Cel care împărtășește este și el un om ca noi, cu păcate și probleme, cu gînduri și ispite de același gen (vizavi de primirea Sfîntului Trup și Cinstitului Sînge), dar un om care are Har și o misiune ce depășește imaginația mea sau puterea mea de înțelegere cel puțin. Tot respectul pentru preoți, dar să nu exagerăm cu majusculele.

Ar mai fi fecioarele care au un ulei ce nu e de calitate, ele crezînd în sinea lor că e bine plăcut Domnului.
Mda! E greu de facut un comentariu constructiv dupa o astfel de "pozitie". Dar un amendament nu ma pot abtine sa nu-l fac: cand vorbesti de Parintele Rafail Noica, fa-o cu piosenie, sau TACI. Nu e nevoie sa te convingem in ceva anume. Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, fiindca suntem slabi, dar macar cand vorbim de cineva aflat pe o treapta la care noi, mai ales prin bazaconiile pe care le scoatem pe gurita in vazul tuturor, n-o sa ajungem in veacum veacului, macar sa avem puterea sa... ne abtinem. Nu-mi cer iertare fiindca nu e cazul. Intre tine si Parintele Rafail sunt mii de ani lumina!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 00:40:24
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

La fel de bine, putem toata saptamana sa ne contabilizam permanent faptele,gandurile,atitudinile luand in considerare importanta intalnirii Domnului ,in fata potirului.
Adica straja gurii,straja mintii.

Sa fie clar,vrednic nu este nimeni de a se impartasi...si totusi,nu o facem ca suntem vrednici 100% ci pt ca nu suntem si tindem sa fim.
Daca nu avem pacate grave,care ne opresc si canon,nu vad care este impedimentul?! Adica sa implinesc conditiile de ma putea impartasi dar sa n-o fac dintr-o falsa smerenie,ca este prea"des" ?
Nu inteleg...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 00:44:27
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
La fel de bine, putem toata saptamana sa ne contabilizam permanent faptele,gandurile,atitudinile luand in considerare importanta intalnirii Domnului ,in fata potirului.
Adica straja gurii,straja mintii.

Sa fie clar,vrednic nu este nimeni de a se impartasi...si totusi,nu o facem ca suntem vrednici 100% ci pt ca nu suntem si tindem sa fim.
Daca nu avem pacate grave,care ne opresc si canon,nu vad care este impedimentul?! Adica sa implinesc conditiile de ma putea impartasi dar sa n-o fac dintr-o falsa smerenie,ca este prea"des" ?
Nu inteleg...
Daca indeplinesti conditiile, cine te retine? Ai tinut post, ai primit dezlegare, unde-i problema? Eu ma refer la cei care sambata fac de toate (chef, dragoste, griji lumesti dintre cele mai... diverse), iar duminica... "sunt vrednici"!

Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 01:00:04
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Daca indeplinesti conditiile, cine te retine? Ai tinut post, ai primit dezlegare, unde-i problema? Eu ma refer la cei care sambata fac de toate (chef, dragoste, griji lumesti dintre cele mai... diverse), iar duminica... "sunt vrednici"!

Inteleg,dar cum sa tii post acum cand pana si miercurile si vinerile sunt dezlegate? Poate dupa Inaltare sa se tina 3 zile de post(care daca tii si miercuri se vor face 4 zile-miercuri,joi,vineri,sambata).

Vad ca s-au scris pagini intregi de la intrebarea pe care am lansat-o eu,aia cu putem sa socializam cu prietenii vinerea seara sau sambata,sa iesim la masa unde pe langa mancare se consuma si un pahar de vin si apoi ne impartasim Duminica?Se considera asta chef sau nu?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 01:10:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Vad ca s-au scris pagini intregi de la intrebarea pe care am lansat-o eu,aia cu putem sa socializam cu prietenii vinerea seara sau sambata,sa iesim la masa unde pe langa mancare se consuma si un pahar de vin si apoi ne impartasim Duminica?Se considera asta chef sau nu?
Pana si calugarii se mai intalnesc cu fratii la o agapa si ciocnesc un pahar cu vin.

Yasmina: nu e deloc rau sa luati cat mai in serios disciplina sacramentelor. Dar ce-ar fi sa fiti cel putin la fel de preocupata pentru ce faceti DUPA ce va impartasiti? Nu ati avea inca si mai mult de castigat, urcand de doua ori mai mult decat ati urcati pana atunci ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 01:23:07
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Inteleg,dar cum sa tii post acum cand pana si miercurile si vinerile sunt dezlegate? Poate dupa Inaltare sa se tina 3 zile de post(care daca tii si miercuri se vor face 4 zile-miercuri,joi,vineri,sambata).

Pentru fiecare Sfanta Impartasanie sunt niste reguli: orice mirean le cunoaste. Citind cele oranduite inainte de a primi Sfintele Taine, intelegem fara pic de efort, in ce conditii avem ingaduinta morala sa ne impartasim. Preotul nu cunoaste subiectivitatea omului si il lasa sa hotarasca singur, dar astfel, mireanul ajunge sa nu mai inteleaga nimic, fiindca in loc de pace, are ispite din ce in ce mai mari, si daca tot nu se intelepteste, este lovit de anumite necazuri aparent inexplicabile. Totul are sens. In principiu, logica e simpla: in trei ore ajungi din Bucuresti la Londra, dar timpul de rugaciune curata s-a imputinat si s-a bagatelizat. Odata deschis televizorul, suntem acaparati de orice in defavoarea a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi - discutii in familie, educatie, imbarbatare, incurajare, blandete, cuvinte de folos aduse de Ingerul Pazitor, direct de la Dumnezeu. Noi nu ne mai apartinem noua, ci telefonului, televizorului, internetlui si afacerilor... Ori in goana dupa nimic, e putin probabil ca suntem vrednici sa ne impartasim fara post si multa rugaciune...

Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 01:58:12
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pana si calugarii se mai intalnesc cu fratii la o agapa si ciocnesc un pahar cu vin.

Yasmina: nu e deloc rau sa luati cat mai in serios disciplina sacramentelor. Dar ce-ar fi sa fiti cel putin la fel de preocupata pentru ce faceti DUPA ce va impartasiti? Nu ati avea inca si mai mult de castigat, urcand de doua ori mai mult decat ati urcati pana atunci ?

Sunt preocupata si ce fac dupa,insa prin natura lucrurilor fiind Duminica,nu fac nimic iesit din comun,este o zi linistita,ma duc dimineata la Biserica,iar dupa-amiaza la serviciu.
Nu este o zi de socializat(decat in limitele timpului,dupa slujba cu cei de la biserica,unde ramanem sa luam pranzul impreuna si sa ne mai cunoastem).

Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 03:57:26
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Sunt preocupata si ce fac dupa,insa prin natura lucrurilor fiind Duminica,nu fac nimic iesit din comun,este o zi linistita,ma duc dimineata la Biserica,iar dupa-amiaza la serviciu.
In Duminici n-ai voie sa muncesti.Cum nu faci nimic iesit din comun ?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2015, 10:27:09
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
In Duminici n-ai voie sa muncesti.Cum nu faci nimic iesit din comun ?
Cei care o fac impotriva voii lor ca sunt obligati,sunt scutiti de vina asta!
Nu sunt doctori,asistente,farmaciste,lucratori in azile sau ospicii,fochisti,pompieri care trebuie sa fie la datorie,in slujba altora?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16