Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2015, 18:53:44
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
1. Scrie ca Mantuitorul a vestit tuturor Evanghelia in Iad (in unele surse chiar si Sfantul Ioan Botezatorul a propovaduit), dar au fost luati din Iad doar dreptii, adica cei ce aveau credinta si faptele credintei, dar aveau urmarile pacatului stramosesc, lipsa harului. Cei ce se inchinau la idoli (demoni) sau aveau fapte rele nu se puteau mantui, asa cum ne spune si sf. Chiril: „deci, precum prin venirea Sa în trup Hristos a vorbit cu cei de pe pământ și cei ce au crezut s-au folosit, tot astfel și prin pogorârea la iad, El a slobozit din legăturile morții numai pe cei ce L-ar fi cunoscut și ar fi crezut în El. Căci sufletele care au trăit în idololatrie și în neîngăduite desfrâuri, ca și cum ar fi fost orbite de poftele lor trupești, nu puteau privi spre strălucirea arătării Lui."
2. Este un eveniment unic, care s-a intamplat dupa Rastignire, pana la Inviere. Altfel, Dumnezeu este pretutindeni, inclusiv in Iad. La fel ca celelalte
3. Probabil pentru ca este inceputul formarii Bisericii nevazute, o multime de oameni ajungand in Rai in aceasta perioada.
În fine, niște opinii pe care nu le mai comentez că n-are sens. Subiectul e oricum cu multe etaje mai sus decât nivelul ăsta de interpretare.
Vechi 15.04.2015, 21:58:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
În fine, niște opinii pe care nu le mai comentez că n-are sens. Subiectul e oricum cu multe etaje mai sus decât nivelul ăsta de interpretare.
Adica nu e ceea ce vrei sa auzi, nu sunt opinii (din acestea au protestantii), sunt din articole ortodoxe. De exemplu acesta: http://www.doxologia.ro/studiul-sfin...hristos-la-iad
Si e si un sfant citat, dar daca sfintii sunt la nivel prea scazut, eu nu stiu alte filozofii din alte culte.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2015, 22:36:51
Senior Member

Implicit

Citat:
Adica nu e ceea ce vrei sa auzi, nu sunt opinii (din acestea au protestantii), sunt din articole ortodoxe. De exemplu acesta: http://www.doxologia.ro/studiul-sfin...hristos-la-iad
Si e si un sfant citat, dar daca sfintii sunt la nivel prea scazut, eu nu stiu alte filozofii din alte culte.
Nu, nivelul tău de înțelegere este foarte scăzut. Sfinții n-au nicio vină că pot fi interpretați și manipulați de oameni înguști la minte.

Cunosc articolul, e dezamăgitor atât prin calitatea expozitivă cât și prin selecția textelor, limitată doar la cele care pot argumenta o anumită teză. În plus pare sudat din părți pescuite cine știe de pe unde și conține exprimări de o neglijență uluitoare. Un singur exemplu din ultimul paragraf care sare în ochi:

"Hristos coboară la Iad ca un Împărat, ca un biruitor, vestește victoria morții și a diavolului și îi eliberează de acolo pe cei drepți. Raiul,„patria strămoșească și părintească, rămăsese închis pentru toți, după îndepărtarea lui Adam."

Mă întreb, oare nu se uită nimeni peste ele înainte să fie publicate?
Vechi 16.04.2015, 00:10:05
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Mă întreb, oare nu se uită nimeni peste ele înainte să fie publicate?
Pai daca te uiti mai atent la articol, este semnat de preot Liviu Petcu.
http://www.doxologia.ro/autor/pr-liviu-petcu
Citez:
"Asistent Cercetător științific al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu cu calificativul "Magda cum Laude". Autorul mai multor cărți, compendii și antologii tematice patristice: „Lumina din inimi” etc."
Asadar nu e un tip "oarecare" de pe net.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2015, 00:28:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Citez:
"Asistent Cercetător științific al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu cu calificativul "Magda cum Laude". Autorul mai multor cărți, compendii și antologii tematice patristice: „Lumina din inimi” etc."
Nu e acesta singurul, mai sunt si alte articole.

Last edited by catalin2; 16.04.2015 at 00:39:05.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2015, 00:38:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Citez:
Nici Doxologia nu e un site oarecare de pe net, mă gândesc că trebuie să aibă măcar un editor sau cel puțin un simplu corector.
Vechi 16.04.2015, 17:06:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Citez:
Nu degeaba pare scris cu viteza doxatului care le scoate din reflex nude putine ori :)
Numai ca ar trebui sa-si formeze si un reflex la verificare ca sa nu-l mai puna pe Hristos vestitor al victoriei "mortii si a diavolului".

Last edited by AlinB; 16.04.2015 at 19:08:23.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2015, 00:23:40
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nivelul tău de înțelegere este foarte scăzut. Sfinții n-au nicio vină că pot fi interpretați și manipulați de oameni înguști la minte.
Corect, cum am spus si eu, cei care spun ce vrei tu sa auzi au nivel de intelegere ridicat si sunt si deschisi la minte. Eu am vazut asta de cand ai deschis topicul, ca te chinui sa arati ceva, de aceea am si scris. Un catolic cu vederi ecumeniste pare sa se fi apropiat de intelegerea superioara pe care o presupui (adica ce vrei sa auzi). Bineinteles, articolele ortodoxe sunt gresite si intereptarea sfintilor e gresita (articolul e semnat de un preot), eventual vreun mare teolog John sau Jack sa se apropie de o intelegere superioara, eventual o apocatastaza, idealul ecumenist.
Sper sa nu te superi, imi spun si eu parerea, nu sunt de acord ca in Iad straluceste lumina harului de-ti ia ochii, mai ceva ca-n Rai. Nu pot spune nici ca e inalta intelegere, ci mai mult de amuzament, daca ai vrut sa glumesti.
Desigur, daca tu gasesti interpretari ai articole de inalta intelegere nu te opreste nimeni sa le postezi.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2015, 01:01:00
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect, cum am spus si eu, cei care spun ce vrei tu sa auzi au nivel de intelegere ridicat si sunt si deschisi la minte. Eu am vazut asta de cand ai deschis topicul, ca te chinui sa arati ceva, de aceea am si scris. Un catolic cu vederi ecumeniste pare sa se fi apropiat de intelegerea superioara pe care o presupui (adica ce vrei sa auzi). Bineinteles, articolele ortodoxe sunt gresite si intereptarea sfintilor e gresita (articolul e semnat de un preot), eventual vreun mare teolog John sau Jack sa se apropie de o intelegere superioara, eventual o apocatastaza, idealul ecumenist.
Sper sa nu te superi, imi spun si eu parerea, nu sunt de acord ca in Iad straluceste lumina harului de-ti ia ochii, mai ceva ca-n Rai. Nu pot spune nici ca e inalta intelegere, ci mai mult de amuzament, daca ai vrut sa glumesti.
Desigur, daca tu gasesti interpretari ai articole de inalta intelegere nu te opreste nimeni sa le postezi.
Uite care e treaba: nu am timp, nici răbdare, nici energie să-ți acompaniez platitudinile. Eu zic să te concentrezi pe discuțiile de pe alte topicuri, unde îți poți exersa cu mai multe satisfacții talentul de a te contrazice cu toată lumea.
Nu mă supăr că-ți spui părerea, dar nu te supăra nici tu dacă părerea mea despre părerea ta este aceea că nu merită comentată.
Vechi 16.04.2015, 01:21:43
Senior Member

Implicit

Citat:
Uite care e treaba: nu am timp, nici răbdare, nici energie să-ți acompaniez platitudinile. Eu zic să te concentrezi pe discuțiile de pe alte topicuri, unde îți poți exersa cu mai multe satisfacții talentul de a te contrazice cu toată lumea.
Nu mă supăr că-ți spui părerea, dar nu te supăra nici tu dacă părerea mea despre părerea ta este aceea că nu merită comentată.
Perfect, e exact ce imi doream si eu. Pe alte topicuri incerc sa scap de dialoguri fara rost, dar nu-mi dau pace interlocutorii.
Eu am scris despre acest subiect, nu imi doream (neaparat) un dialog cu tine, doar am citat mesajul cu intrebarile. Pentru ca sunt si altii care citesc. De aceea, stiu ce crezi si am spus care e invatatura si o sa mai spus cand e cazul, nu neaparat ca s-o citesti doar tu.
Reply With Quote
Răspunde