Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2015, 02:26:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Fals,o spune Adam,nu Dumnezeu...e o oarecare diferenta intre o profetie facuta de Adam referitoare la urmasii sai dupa cadere si ce insinuezi ca ar fi :intentia cu care a facut Dumnezeu pe om.
Eu zic sa terminati cu aiurelile. Am inteles ca ortodocsii siluiesc Biblia ca adventistii, pana iese ce cred ei mai dinainte, dar chiar sa ajungeti a atribui lui Adam cuvintele lui Dumnezeu si sa numiti poruncile Lui profetii facute de oameni, e cam mult!

Asadar, cand popa din cartier citeste la nunta "va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa", ce citeste, de fapt ? Cuvantul Domnului sau "profetiile lui Adam" ? Acuma, presupunand ca editia dubioasa a Bibliei pe care o folositi a mutat ghilimelele mai incolo, ca sa se potriveasca, oare chiar nu va dati seama din stil ca sunt cuvintele lui Dumnezeu ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 02.03.2015 at 02:28:41.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2015, 23:22:05
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu zic sa terminati cu aiurelile.
Pai tocmai asta incercam: sa terminam cu aiurelile spuse de unii ,dar ei continua si continua...

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Asadar, cand popa din cartier citeste la nunta "va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa", ce citeste, de fapt ?
..."popa din cartier" citeste oamenilor cu natura pervertita de pacat...si desigur ca toata lumea(cazuta) intelege ce inseamna "se va uni cu femeia sa" in contextul actual,intrebarea e daca unirea acesta are acelasi sens intr-o lume in care nu exista pacat...si nu cred ca cineva cu firea cazuta poate intelege sensul primordial al "unirii".Taine peste care sfintii au trecut cu intelepciune ,dar despre care MihneaDragomir n-are dubii.

Oricum e o discutie irelevanta pentru mantuire,dar relevanta pentru orgolii.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 00:24:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Oricum e o discutie irelevanta pentru mantuire,dar relevanta pentru orgolii.
In fond, aveti perfecta dreptate. Nu are nici cea mai mica importanta pentru mantuire cum credem noi ca s-ar fi multiplicat oamenii daca nu ar fi avut loc Caderea. E o discutie de tip "cum ar fi fost daca n-ar fi fost". In cazul in care ar fi avut o importanta pentru mantuire, Dumnezeu ne-ar fi revelat acest lucru, asa cum a facut cu altele.

Dar, fiindca tot ati adus vorba de orgolii, am urmatoarea rugaminte. Cand discutati data viitoare cu preotul dv, intrebati-l asa: "Parinte, spuneti-mi, va rog, cine a spus cuvintele "va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup": Adam sau Dumnezeu ?"
Sa ne transmiteti si noua raspunsul!

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 00:33:12
ovidiu b.
Guest

Implicit

Cum cine? Adam.
Mură-n gură și tot degeaba.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 00:50:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cum cine? Adam.
Mură-n gură și tot degeaba.
Eu am crezut dintotdeauna si cred si acum ca cel care a pronuntat cuvintele din versetul Gen 2:24 este Dumnezeu. A se corobora si cu Matei 19:2-4.

In fine, nu insist. E o chestiune in care fiecare incredintare e legitima, nu e ceva ce tine de Revelatie, nici nu e ceva dogmatic formulat. Ceea ce am avut de spus, am spus, iar a spune mai departe inseamna a intra in bucla. Sa ne citim cu bine, pe alte topicuri.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 01:03:06
ovidiu b.
Guest

Implicit

Ești liber să crezi. Omiliile la Gen 2, 23-24 vorbesc destul de clar. Ai cerut citate din Sfinții Părinți. Le-ai primit, se pare, degeaba.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 01:06:53
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Este o problema de traducere in Geneza 2.24. Depinde cum traduci in context ceea ce urmeaza dupa sintagma 'al-ken(de aceea).Eu am vazut doua opinii: daca verbul care urmeaza este la timpul viitor atunci s-a mers pe interpretarea (dpdv lingvistic) ca Dumnezeu spune acele cuvinte lui Adam.Daca verbul care urmeaza este la prezent atunci ceea ce urmeaza este de fapt o concluzie redactionala a celui care a scris textul.Traducerea ortodoxa pare a sprijini prima varianta ( va lasa).Eu optez pt a doua: nota redactionala explicativa.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 03.03.2015 at 01:10:16.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2015, 22:55:27
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Este o problema de traducere in Geneza 2.24. Depinde cum traduci in context ceea ce urmeaza dupa sintagma 'al-ken(de aceea).Eu am vazut doua opinii: daca verbul care urmeaza este la timpul viitor atunci s-a mers pe interpretarea (dpdv lingvistic) ca Dumnezeu spune acele cuvinte lui Adam.Daca verbul care urmeaza este la prezent atunci ceea ce urmeaza este de fapt o concluzie redactionala a celui care a scris textul.Traducerea ortodoxa pare a sprijini prima varianta ( va lasa).Eu optez pt a doua: nota redactionala explicativa.
Ai grija ca s-ar putea sa fi considerat anatema. Nu te pune cu teologii.

Reply With Quote
Vechi 04.03.2015, 09:58:41
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Noul Testament il clarifica pe cel Vechi (si invers). In cazul in care nu ne e clar, judecand numai pe baza versetului Gen 2:24, cine a spus acele cuvinte, le regasim in Matei 19:5. Acolo, vedem bine ca aceste cuvinte sunt rostite de Fiul lui Dumnezeu.

www.catehism.com
Reply With Quote
Răspunde