Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.01.2015, 22:51:20
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Lăsând la o parte problema cipurilor, vă mărturisesc că eu mă simt cam pe dinafară în ce privește pericolul la care suntem expuși din cauza informatizării, adică a faptului că sistemul știe despre mine „totul”. Adică îmi cunoaște numele, CNP-ul, vârsta, greutatea, culoarea ochilor, dacă vreți, starea de sănătate, bolile pe care le-am avut sau le am, unde am fost astăzi, la ce oră, și ce am mâncat la micul dejun, ce cumpărături am făcut ș.a.m.d.

N-ar fi pentru prima dată când aș da dovadă de naivitate, de aceea aș vrea să mă lămurească cineva de ce anume ar trebui să mă tem. Ce ar putea să mi se întâmple? Cu atât mai mult cu cât eu însumi furnizez benevol date despre mine. Spre exemplu, google (cuviincios) mă întreabă dacă doresc să împărtășesc locația în care mă aflu. Zic „da”, pentru că, deși știu că este interesul lui, consider că este și al meu, în felul ăsta aprovizionându-mă cu informații mai bine țintite pe interesul meu. În același timp, și el dorește să „mă cunoască”, pentru a-mi face oferte cât mai potrivite. Asta înseamnă pentru mine timp câștigat.

Apoi, vorbind despre sistem. Cine este el? Este unul singur, sunt mai multe? Există cineva, o persoană, o organizație în spatele acestui sistem care să mă manipuleze dintr-un alt interes decât cel economic (de care, de altfel, nu prin informația personală sunt legat, ci prin interese pe care pot să le am sau nu). Mă simt foarte liber, în necunoștința mea, probabil, iar acest sistem nu simt că mă controlează, ci că mă asistă discret, gata să mă servească; din interes, bineînțeles; dar reciproc.

Iarăși nu înțeleg de ce se invocă atentarea la intimitate. Nimeni nu mi-a cerut să dezvălui chestiuni pe care le consider intime. Nu se bagă nimeni cu forța în sufletul meu, în viața mea. Pe de altă parte, faptele care nu țin de intimitate n-am niciun interes să le ascund, având în vedere că ele „vor fi strigate de pe case” la Judecată, dacă sunt rele și nu mă pocăiesc. Deci dacă cineva știe ceva rău despre mine și o spune, ar putea mai degrabă să-mi facă un bine, ca să mă îndrept.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2015, 22:18:47
Barsaumas
Guest

Implicit

Frate Cristian, nu te supara, dar, daca tot ai cerut sa ti se spuna, eu iti zic: dupa cat ma duce mintea mea, intr-adevar dai doovada, in parte, de o anume naivitate. Repet: in parte.
Ce ti se poate intimpla daca mult-cantatul sistem stie despre tine cam...totul? Pai, stii ce se cheama acela "abuz", nu? Imagineaza-ti un stat politienesc post-modern, garnisit si cu balcanismul autodestructiv tipic romanesc sau grecesc. Fa tu un experiment/calcul mental simplu: fiind dat cadrul legislativ de control total asupra maselor si clasei mijlocii, precum si coruptia totala a clasei politice, sa se calculeze (nu matematic, cat mai degraba ca sentiment, inevitabilitate daca vrei :) ) probabilitatea unui abuz al Puterii, sau mai bine zis al cuiva important din lantul de comanda, asupra cetateanului euroregiunii romania, anume CristianR, fiul lui cutare si cutare, de religie crestina ortodoxa, cu dosarul erpugu92u98yt2X#$$% din zz/ll/aaaa.
Si ma stii ca privesc cu luciditate chestiunea cipurilor, si cu dispret compatimitor pe cipofobi, care se aglutineaza sub potcapul unor fanatici raskolnik-like din manastirile cripto-schismatice Petru voda si Vladimiresti, precum si in anticamera BOSV. Dar realitatea Statului-Monstru, neadormit ca viermii iadului, e greu de negat. Ca orice metastaza, se dezvolta si se extinde coplesitor de rapid, deseori in "salturi" temporale si de eficienta.
Poate la tine acest gen de naivitate e linkat, genetic vorbind (da o goagla ce inseman gene linkate; nu e o insulta, ci doar o reflectie a ex-biologului din mine, pe care desori mi-o aplic si mie) cu credinta. Adica poate superbele tale mesaje, de care Mihnea zicea acum un an sau doi ca tradeaza vocatie preoteasca clara, au frumjusetea alimentata si de o incredere/candoare prea mare privind binele din semeni. Nu stiu cum sa ma explic mai clar ce simt si gindesc, atit ince va priveste, pe tine si alti colegi sau oameni credinciosi din afara forumului, cat si ince ma priveste.
Faptul ca esti asa naiv pro-occidental, incat sa spui ca sistemul vestic mai degraba seduce decat constringe, in opozitie desigur cu afurisita de stanga, e un indice. Afla ca Vestul, cind nu mai e nevoie de sedus, constringe. Da, Occidentul apreciaza mult mai bine profesionistul. De aceea, oameni de elita, inclusiv fratele Mihnea si multi alti medici exceptionali ca el, si nu doar medici, s-au alaturat diasporei. Insa Euro-occidentul NU maii este nici Occidentul precrestin al neincetatelor infruntari dintre Imperiu, celti, germanici si altii, nici cel crestin al Bisericii Nedespartite, nici cel crestin catolic unde au aparut unii ca Sf. Anselm sau Sf. Francis de Sales, nici chiar cel al marilor protestanti, precum Calvin sau Luther. Da, Calvin a ars si el, ca si statele catolice, oameni pe rug pentru "ingrozitorul" delict de opinie/credinta, Papa Borgia pacatuia cu propria fiica, etc., etc. Dar nici macar acestia, in momentele lor de mari scaderi si caderi sufletesti, in cele mai mari pacate pe care le-au facut, nu ar fi atins macar ticalosia sistemului impersonal globalizant in curs de nastere. Ia fie numai si exemplul dat de Mihnea cu eutanasia. Nu te ingrozeste?! Lasa pseudo-preotismele hiper-serene: occidentalul corect politic e degenerat. Clar.
Tine minte un lucru, foarte usor de verificat: de la 1789, 1917, 1945, incoace nu mai exista state traditionale, crestine sau nu, pe aceasta planeta! Cu exceptia Vaticanului, Athonului, si oarecum al Ungariei, Poloniei si Filipinelor. Latratul dracesc al adeptilor/adeptelor avortului, sodomiei, controlului statal absolut, puterii quasi-monarhice a corporatiilor, etc., etc., are guri in cam orice parlament si maini cam in orice guvern de pe lumea asta.
Nu ma intelge gresit: cred sincer ca si USA si Rusia, si Romania si UK, si Franta, Turcia, China, ambele Corei, etc., sunt toate state ale raului, in diferite masuri si proportii. (Da, ai citit bine, si Rusia! Nu sunt un naiv. Cel putin nu in privinta oamenilor si politicii).
Cind eu, lasandu-ma prada furiei, frustrarii si simtului meu poate hipertrofiat pentru armonia cu natura si libertatea omului, recomand bellum omnium contra omnes ca unic mijloc de a distruge sau macar slabi avansul unui Occident nu doar anti-crestin cat mai ales si anti-uman si anti-Dumnezeu, deseori imi sariti in cap, arucind empatia la gunoi. (Macar un "Ma, da' care e rationamentul zarghitului astuia, totusi?!". Sau va e asa frica, deja? Stii ceva: Si mie imi este. Foarte. Dar pur si simplu nu ma pot opri sa cred ce cred).
Cand pe topicul cu cearlihebdo, am atacat-o pe Yasmina, nu am fost un badaran, in ciuda aparentelor. Ma innebunea spalarea pe creier cu "intoleranta toleranta" tipic americana care se ghicea in rindurile ei. Sincer, nu sunt genul care sa imi doresc bine "cuibului" unde stau, daca nu imi convine moral. Traiesc intr-un loc unde e "corect politic" sa fii cat mai depolarizat, cat mai "traieste slasa si pe altii sa traiasca, dupa voia lui Dumnezeu sau a Aluia, cum vor"? Atunci ma rog sa se aleaga praful de acel loc si de locuitorii lui, cu mine cu tot (daca locuiesc acolo) daca cei de acolo scuipa pe Dumnezeu, Natura si semeni si pe normele, deopotriva nescrise si scrise, care ne pun in echilibru cu Legea data de Sus.
Revenind mai strict on-topic: da, exista un mare risc. De aceea eu unul ma rog sa crap inainte ca sistemul sa devina total global si perfect stapin, caci nu vreau sa devin nici sclav al Diavolului, nici martir al lui Cristos. Prima este total de neacceptat, de a doua nici ca mi-as dori-o: credinta, asa cum o aveti voi, eu nu pot avea.
Si incearca sa nu mai privesti arestarile din ultima vreme ca un triumf al justitiei in aceasta tara, parca etern blestemata prin coruptie. Nu e cazul. Inseamna doar ca o gasca de hoti e purgata, pentru a face lor alteia. Cam cum a fost eliminata gasca trotkista, pentru a ajunge la putere gasca lui Stalin. Tine minte: exemplul si puterea vin de la lideri, propagarea si zelul din mase. Ai vazut o crestere, clara, fara dubii, la scara de mari mase, a moralitatii romanilor?! Sa fim seriosi. Mediul e tot acelasi. s-a schimbat doar specia cultivata pe placa. La vremuri noi, oameni noi, nu? Adica e la putere o loja americana in locul uneia europene, sa zicem.

Last edited by Barsaumas; 31.01.2015 at 22:45:38.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 19:12:39
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Frate Cristian, nu te supara, dar, daca tot ai cerut sa ti se spuna, eu iti zic: dupa cat ma duce mintea mea, intr-adevar dai doovada, in parte, de o anume naivitate. Repet: in parte.
Ce ti se poate intimpla daca mult-cantatul sistem stie despre tine cam...totul? Pai, stii ce se cheama acela "abuz", nu? Imagineaza-ti un stat politienesc post-modern, garnisit si cu balcanismul autodestructiv tipic romanesc sau grecesc.
Sigur că nu mă supăr, pentru că de-asta am întrebat, cunoscându-mi oarecum naivitatea și știind că nu m-am vindecat de ea. După cum spui, însă, este chestie de imaginație. Iar scenarii se pot imagina cu duiumul, în orice condiții social-politice ne-am afla. Este adevărat, cred că oamenii sunt mai mult buni decât răi, pentru că altfel n-am putea trăi în viața de zi cu zi, pentru că posibilitățile ca cineva să ne facă rău sunt la tot pasul și, totuși, toți străinii pe care-i întâlnești zilnic aleg dacă nu să-ți facă vreun bine, măcar să nu-ți facă un rău. Dumnezeu ține lumea asta să nu se prăbușească și o ține prin oameni. Cu toate astea, nu sunt atât de curat la suflet încât să nu mi se întâmple destul de des să bănuiesc de intenții, de gânduri sau de fapte rele diverse persoane. Iar bănuiala este un păcat grav, pe care-l justificăm adesea ca ferindu-ne de naivitate. Opusul acesteia, însă, consider că este luciditatea, care este de dorit.

Venim dintr-o societate în care abuzul era la ordinea zilei, fără să fie nevoie pentru asta de informatizare. Se știe că adesea orice inovație tehnică este o sabie cu două tăișuri, putând fi folosită bine sau rău, pentru a vindeca sau pentru a distruge (spre exemplu energia nucleară, nu?). A lipsi statul de un instrument nu înseamnă că îl împiedici să comită abuzuri; sau persoanele particulare cu acces la informație.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2015, 03:21:42
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
... Este adevărat, cred că oamenii sunt mai mult buni decât răi, pentru că altfel n-am putea trăi în viața de zi cu zi,..
”Nu sunteti ceea ce nu ati devenit.”-Sf Grigore de Nyssa
Cu alte cuvinte, omul poate deveni bun(daca se deschide), dar inca nu este fiindca nu a ajuns la meritul ce i-a fost randuit, de care nu e capabil el singur, fara asistenta Duhului Sfant.
Adam nu avea cum sa nu cada, din moment ce eu, chiar botezat si catehizat, tot pacatos sunt.
Privindu-l pe om ca fiind deja bun, mereu vom fi marcati de faptele sale care nu sunt asa cum ne asteptam de la el; prefer sa-l privesc cu suspiciune fireasca pentru ca sa nu fiu lezat de asteptari, dar si pentru ca sa fiu impresionat de faptele lui cele... simple.

10. După cum este scris: "Nu este drept nici unul;
11. Nu este cel ce înțelege, nu este cel ce caută pe Dumnezeu.
12. Toți s-au abătut, împreună, netrebnici s-au făcut. Nu este cine să facă binele, nici măcar unul nu este.(Rom3,10-12)

Daca oamenii ar fi mai mult buni decat rai, de ce ar mai fi venit Hristosul, sau de ce ramane prezent intre noi?
Pentru ca noi avem nevoie de El, nu El de noi, pentru ca nu suntem asa cum ne place sa credem despre noi.

Citat:
Răspunsul tău(al lui antoniap-nm) nu mă lămures™te cu privire la întrebarea pe care am pus-o cu sinceritate, nu cu vreo ascunsă ironie (dacă la asta te-ai gândit).
Cred cu aceeasi sinceritate ca daca ai vrea cu adevarat sa intelegi, ai cauta si ai gasi tu singur, insa e foarte posibil sa fii sub influenta unui duh cu adevarat perfid, care te "convinge" ca ai o conceptie curata si binevoitoare, ca prin iubirea(oarba-sm) cu care-ti creditezi aproapele sa cauti ceea ce in realitate nu exista, dar tu sa cauti ca-ti va fi revelat... candva(prea tarziu-sm). Se prea poate ca tu sa fii "interesat" sa-l privesti cu ingaduinta pe aproapele, ca astfel sa te fenteze pe tine ca esti... impecabil.

Daca raspunsul meu e cat se poate de sincer, atunci intrebarea ta catre antoniap nu e sincera.
E imposibil sa nu gasesti ceea ce cauti in numele Duhului Sfant! Scormoneste in tine!
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 02.02.2015 at 03:30:11.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2015, 09:16:08
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

[quote=Demetrius;579824]

Citat:
Daca oamenii ar fi mai mult buni decat rai, de ce ar mai fi venit Hristosul, sau de ce ramane prezent intre noi?
Pentru ca noi avem nevoie de El, nu El de noi, pentru ca nu suntem asa cum ne place sa credem despre noi.
Păi să nu uităm că a venit și că noi umblăm mai ales printre oameni botezați, în care a fost răsădită sămânța binelui. Omul este după chpul lui Dumnezeu făcut, iar El ese bun. Este singurul bun, îți dau dreptate aici. Omul a căzut din această bunătate, din har. Dar fundamentul este bun pentru că este zidit de Dumnezeu și nu va pieri niciodată.

Lăsând puțin teoria la o parte, totuși, să vorbim despre ce vedem. Dar și aici nu vom putea spune că suntem obiectivi, pentru că, după cum iarăși Mântuitorul a spus, depinde cât de curat ne este ochiul. Totuși, oare nu toți întâlnim adesea oameni cumsecade, între care nu te simți amenințat de ceva, ba adesea chiar și ajutat? Nu vi se întâmplă uneori să fiți suprins de bunătatea nemeritată pe care cineva v-o arată? Nu se întâmplă să te ierte cineva deși îți dai seama că ai greșit față de el? Eu, unul, am fost înconjurat de oameni buni de când m-am născut și probabil că ei mi-au dat această încredere care mi se confirmă acum destul de adesea.

Când oamenii devin răi și când răul lor devine și puternic asta se întâmplă atunci când se aglutinează, vorba lui Theo, iar atunci nu mai sunt ei înșiși, fiind mânați de un duh străin de Dumnezeu, care poate fi o ideologie sau altceva, ce anulează personalitatea și face din oameni o masă care se manifestă uneori ca un monstru.

Nu neg posibilitatea unui rău organizat care ne-ar putea afecta pe toți și față de care trebuie să ne protejăm. Dar cred că acest rău ar trebui să fie mai bine definit, să ne fie mai clar cu cine sau cu ce ne luptăm, să nu fie doar un dușman bănuit care poate ataca din orice moment din umbră, imaginându-ne despre el orice, cuprinși de o teamă cu atât mai mare cu cât nu-i cunoaștem puterea, numărul, intențiile.

De altfel, însăși frica ține de imaginație și de aceea cred că trebuie să ne ținem în frâu imaginația, așa cum este recomandat și de către duhovnici. Nu trebuie să ai imaginație nici la rugăciune, este păcat să-ți imaginezi tot felul de lucruri despre un om sau altul, asta însemnând adeseori bănuială.

Apoi, cu atâta frică și dorință de a ne apăra, unde mai este încrederea în Hristos care, deși ne-a spus că în lume necazuri vom avea, deci ele sunt inevitabile, totuși, să îndrăznim, fiind cu El, care a biruit lumea? Cine, ce ne poate face când tot ce contează este credința în El, indiferent cât de bune sau cât de rele sunt împrejurările vieții?

Căci, apropo, adesea uităm de riscul traiului bun, care este mai mare decât al celui în lipsuri și necazuri. De acesta ne îndulcim cu toții, și când duci o viață ușoară mai repede uiți de Cel căruia I-o datorezi.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 07:09:33
antoniap
Guest

Implicit

CristianR, amestecul de miere cu fiere nu e caracteristic Ortodoxiei. Ori suntem ortodocsi si ne asumam acest statut, ori suntem slujitori ai lui antihrist si ne asumam statutul respectiv cu tot ce presupune.

Nu putem fi in ambele parti. Pe Dumnezeu nu-L inselam noi.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 10:35:03
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
CristianR, amestecul de miere cu fiere nu e caracteristic Ortodoxiei. Ori suntem ortodocsi si ne asumam acest statut, ori suntem slujitori ai lui antihrist si ne asumam statutul respectiv cu tot ce presupune.

Ti-am mai zis ca atitudinea ta amana a doua venire a lui Iisus?

Vezi ce-ai facut! Refuzand cardul, ai amanat venirea cu inca vreo o mie de ani. offf :))
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 12:24:13
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Ti-am mai zis ca atitudinea ta amana a doua venire a lui Iisus?

Vezi ce-ai facut! Refuzand cardul, ai amanat venirea cu inca vreo o mie de ani. offf :))
Tant mieux! Nu ma topesc dupa apucarea respectivului moment.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 19:15:19
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul

Răspunsul tău nu mă lămurește cu privire la întrebarea pe care am pus-o cu sinceritate, nu cu vreo ascunsă ironie (dacă la asta te-ai gândit).
Reply With Quote
Vechi 01.02.2015, 07:51:05
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
...
Iarăs™i nu înt›eleg de ce se invocă atentarea la intimitate. Nimeni nu mi-a cerut să dezvălui chestiuni pe care le consider intime.
Nu t›i-au cerut fiidncă le-au dedus(sau sunt pe cale să le deducă).
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sanatate Mosh-Neagu Postul 255 30.07.2017 13:46:00
o rugaciune pentru sanatate maria32 Umanitare 34 09.07.2015 16:05:09
Crestinul ortodox si cardurile de sanatate dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 134 26.11.2012 01:34:06
Religie alternativa CristanN29 Despre Biserica Ortodoxa in general 8 25.11.2010 12:05:42
Rugaciune pentru Sanatate t_a_pirvu Umanitare 4 15.09.2010 12:58:53