Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.01.2015, 01:52:00
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Trebuie sa completam ca Domnul ingaduie sa se faca si raul, pentru a lasa liberul arbitru fiecaruia. Vedem in capitoul despre Iov cum se intampla aceasta, ingerii cazuti nu ar putea sa faca nimic fara sa fie lasati de Domnul. Dar aceste actiuni nu sunt la intamplare, adica moare un om care trebuia sa moara atunci. Adica nimic nu se intampla fara stirea lui Dumnezeu.
Sf Nicolae Velimirovici - http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Raspunsuri.pdf
DESPRE ÎNTELESUL CUVINTELOR LUI HRISTOS: "NU AM VENIT SĂ ADUC PACE, CI SABIE"

Oare un om atât de drept si milostiv să nu stie adâncul înteles al acestor cuvinte? Eu cred că stii, si cauti doar o întărire. Celor drepti si milostivi Dumnezeu însusi le descoperă tainele prin Duhul Său. Dacă ai fi fost singurul fierar din Ierusalim atunci când evreii L-au răstignit pe Domnul, nu ar fi avut cine să facă piroanele.

Nu socotiti că pace am venit să aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace, ci sabie.
Asa a grăit Domnul. A se citi: "Nu am venit să împac adevărul si minciuna, întelepciunea si prostia, binele si răul, dreptatea si silnicia, dobitocia si omenia, nevinovătia si desfrânarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie ca să tai si să le despart, încât să nu se amestece". Cu ce să le tai si să le desparti, Doamne? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindcă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, si cuvântul lui Dumnezeu este adevărul.

Apostolul Pavel sfătuieste: Luati sabia duhovnicească, care este cuvântul lui Dumnezeu. Iar sfântul Ioan a văzut în vedenie pe Fiul lui Dumnezeu în mijlocul a sapte sfesnice, si din gura Lui iesea o sabie ascutită de amândouă părtile. Sabia care iese din gură ce altceva poate fi decât cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul adevărului? Această sabie este mântuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu răul. si atunci, si acum, si din veac si până în veac.

Că această întelegere este dreaptă se vede si din ce spune Hristos în continuare: că am venit să despart pe om de tatăl său, si pe fiică de mama sa, si pe noră de soacra sa. Căci dacă fiul merge după Hristos, iar tatăl rămâne în întunericul minciunii, sabia adevărului lui Hristos îi va despărti. Adevărul este mai vrednic de iubit decât tatăl. si dacă fiica merge după Hristos, iar mama rămâne îndărătnică în tăgăduirea lui Hristos, ce unire poate fi acolo? Oare nu este Hristos mai dulce decât mama? La fel si cu nora si soacra ei.

Dar să nu întelegi strâmb - că cel ce îl cunoaste si-L îndrăgeste pe Hristos trebuie deodată să se despartă trupeste de rudele sale. Asa ceva nu scrie. Este destul a fi despărtit cu sufletul si a nu primi în el nimic din gândurile si faptele necredintei; căci dacă credinciosii sar despărti si trupeste de necredinciosi, s-ar face în lume două tabere potrivnice. Cine i-ar învăta si îndrepta atunci pe necredinciosi? si Domnul însusi l-a răbdat lângă Sine pe necredinciosul Iuda trei ani în cap. Înteleptul Pavel scrie: că se sfinteste bărbatul necredincios prin femeia credincioasă, si se sfinteste femeia necredincioasă prin bărbatul credincios.

În fine, pot să-ti aduc la cunostintă felul în care tâlcuieste duhovniceste aceste cuvinte ale lui Hristos slăvitul Teofilact al Ohridei: "Prin tată si mamă si soacră întelege tot ce este vechi, iar prin fiu si fiică tot ce este nou. Asadar, Dumnezeu voieste ca noile si dumnezeiestile Lui porunci si învătături să biruiască toate vechile noastre obiceiuri si deprinderi păcătoase".

Asadar, cuvintele despre aducerea săbiei pe pământ sunt pe deplin potrivite cu Hristos - Făcătorul de pace si Dătătorul de pace. El dă cereasca Sa pace, ca pe un balsam ceresc, celor ce cred în El fără fătărnicie, însă nu a venit ca să facă pace între fiii luminii si fiii întunericului.