Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2014, 22:25:23
calinp calinp is offline
Member

Data înregistrării: 20.04.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
ecumenismul e o intreaga invatatura
pai ia defineste-o tu atunci

Citat:
nu are cum sa se tina un Sinod ecumenic cu catolicii sau protestantii. Decat daca vor sa vina in Biserica. Altfel sinoade s-au mai tinut, dar sinoade se tin doar in cadrul Bisericii. Au fost si doua Sinoade cu catolicii, la Lyon si Ferrara, dar acelea sunt numite talharesti.
am zis si eu asa, de sinod ecumenic. evident ca nu sunt conditiile, in primul rand pentru ca nu avem imparat care sa il convoace si sa il impuna. Sinoadele s-au tinut in cadrul Bisericii, cum spui, al Bisericii in care ortodocsii de multe ori erau minoritari. Fie in fata arienilor, fie a macedonienilor etc. La Lyon si Ferrara au fost sinoane de unire nereusite. Cel talharesc a fost la Efes, a avut toate datele unui sinod ecumenic, doar ca au avut castig de cauza ereticii, drept pentru care nu a fost receptat de credinciosi.
Citat:
De vorbit se poate vorbi, dar zi-ne tu un singur rezultat in cei 100 de ani de ecumensim. Nu-i asa ca sunt si mai multe culte si denominatiuni acum decat cand a inceput ecumensimul? S-a unit cineva?
am amintit mai sus unele rezultate. mici, dar mai mult decat nimic. denominatiuni nu sunt din cauza ecumenismului, ci a unei anumite atitudini, care e tot mai raspandita, uneori si sub spoiala ortodoxiei

chiar si fara unire, ecumenismul trebuie sa existe: din punctul de vedere al laicilor sa-l sprijine cu sufletul si sa nu-si ia ca indrumatori antiecumenisti, iar din punctul de vedere al celor care trebuie sa dea marturie, sa o dea, sa nu de contramarturie

Citat:
Invatatura ortodoxa exista de 2000 de ani, nici nu e nevoie de a observa ce e diferit fata de aceasta invatatura. Iar despre ecumensim cred ca scrie aproape fiecare articol ortodox care se refera la perioada din ultimii zeci de ani, dar cine nu vrea sa vada nici nu vede.
cam simplist spus cu cei 2000 de ani. Poate nu ai citit cum s-au format dogmele, cand, si in ce conditii. Primii crestini desenau un peste pe perete, apoi erau umflati de politie si executati - cam asta, pe scurt. Dar converteau toti paganii prin viata lor. Dogmele s-au definit in urma unor dezbateri lungi si serioase fata in fata cu ereticii, gata de orice argument.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2014, 23:04:34
klamath klamath is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calinp Vezi mesajul
sinoadele s-au tinut in cadrul bisericii, cum spui, al bisericii in care ortodocsii de multe ori erau minoritari.
?!?!

Citat:
am amintit mai sus unele rezultate. Mici, dar mai mult decat nimic.
?!?!

Nu te supara, dar am indoieli ca ai fi ortodox.
Prefer sa raman antiecumenist (sau cum vrei tu sa ii spui) in cazul asta.
Prefer sa gandesc ca Arsenie Papacioc si Arhimandritul Epifanie Teodoropulos.

Subiect incheiat pentru mine.

Last edited by klamath; 07.05.2014 at 23:07:23.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2014, 23:17:08
calinp calinp is offline
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de klamath Vezi mesajul
Nu te supara, dar am indoieli ca ai fi ortodox.
nu ma supar, dar si ortodoxometrul meu imi spune ca nu prea ai cultura teologica. daca te-ai smintit pentru ce am zis despre sinoade, iti mai spun ceva: daca traiai traiai in sec IV, ai fi putut fi un vajnic arian, evlavios fata de marii duhovnici arieni

Citat:
În prealabil postat de klamath Vezi mesajul
Prefer sa raman antiecumenist (sau cum vrei tu sa ii spui) in cazul asta.
Prefer sa gandesc ca Arsenie Papacioc si Arhimandritul Epifanie Teodoropulos.
Subiect incheiat pentru mine.
Succes, si sanatate! Treaba ta. Eu raman cu sfintii parinti. Desi am si eu niste repere contemporane, de 100 de ori mai sfinti decat cei doi de care zici (un taranus legionar banal, si un simplu preot scribalau fara nimic duhovnicesc in biografie - sper ca aici nu te-am smintit, ca nici unul nu mai poate sa-ti fie duhovnic). Dar nu mi se pare decent sa ii expun. E de altfel unul din excesele catolicilor, pe care il inghit pe nemestecate tocmai ortodocsii antiecumenisti. Facem sfinti cu ghiotura, in timp ce lumea e fara pic de dumnezeire. Dar asta e altceva.
Cu bine

Last edited by calinp; 08.05.2014 at 02:50:55.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2014, 20:12:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
pai ia defineste-o tu atunci
Cred ca am scris peste 1000 de mesaje doar despre ecumenism, nu are rost sa scriu ceva ce poti gasi in orice articol ortodox gasit pe internet. Pe scurt, e exact ceea ce sustii tu. Adica dogma protestanta, nu ortodoxa, asta e ecumenismul.
Citat:
Poate nu ai citit cum s-au format dogmele, cand, si in ce conditii. Primii crestini desenau un peste pe perete, apoi erau umflati de politie si executati - cam asta, pe scurt. Dar converteau toti paganii prin viata lor. Dogmele s-au definit in urma unor dezbateri lungi si serioase fata in fata cu ereticii, gata de orice argument.
Spui ca ai facut facultatea de teologie, ar trebui sa stii ca invatatura ortodoxa, dogmele, au fost revelate si expuse de Iisus si Apostoli, nu facute la sinoadele ecumenice. Sinoadele se tineau doar cand aparea o erezie, o invatatura contrara dogmelor existente. Atunci se definea mai exact acea invatatura, ca sa raspunda ereticilor. Si aceea ce spui aici e tot o conceptie a protestantilor, ei spun ca dogmele au aparut la sinoade sau in timp.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2014, 23:13:47
calinp calinp is offline
Member

Implicit

Citat:
Cred ca am scris peste 1000 de mesaje doar despre ecumenism, nu are rost sa scriu ceva ce poti gasi in orice articol ortodox gasit pe internet. Pe scurt, e exact ceea ce sustii tu. Adica dogma protestanta, nu ortodoxa, asta e ecumenismul.
cum tu esti asa lapidar si sigur spunand ca tu esti ortodox si eu nu, atunci sunt si eu la fel: eu sunt ortodox si tu habar n-ai de ortodoxie - o confunzi cu un fel de stilism + rascol amestecat cu fariseism.

Citat:
Spui ca ai facut facultatea de teologie, ar trebui sa stii ca invatatura ortodoxa, dogmele, au fost revelate si expuse de Iisus si Apostoli, nu facute la sinoadele ecumenice. Sinoadele se tineau doar cand aparea o erezie, o invatatura contrara dogmelor existente. Atunci se definea mai exact acea invatatura, ca sa raspunda ereticilor. Si aceea ce spui aici e tot o conceptie a protestantilor, ei spun ca dogmele au aparut la sinoade sau in timp.
ce bla-bla
erau dogmele dintotdeauna, dar uite ca ereticii nu le stiau. Si ei se numeau tot ortodocsi, si se raportau la invatatura apostolica, pana cand erau dovediti de sinod eretici, si chiar si dupa aceea. Cum nici tu nu esti ortodox decat cu pretentiile si cu cele 1000 de articole indraznete despre ecumenism. Dogma ortodoxa, dogma protestanta, dogma antiecumenismului ce simplu e sa spui vorbe goale. oameni care isi numesc ura crestinism si rautatea ortodoxie. mai multa minte au ateii decat astfel de ortodocsi anticrestini
Reply With Quote
Vechi 10.05.2014, 23:29:13
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

O țâră cam dure cuvintele ortodoxule procreștin.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2014, 23:37:05
calinp calinp is offline
Member

Implicit

oameni ca de acest gen au rupt biserica intotdeauna cu arogantele lor. si chiar si acum o fac de ras inaintea necredinciosilor.
si daca tu esti fericit cu ce a zis, atunci, iti adresez tie aceeasi mica remarca: nici tu nu esti ortodox, ci orice altceva. o sa fii ortodox cand o sa iti dau eu, sfantul, voie in rai. e bine?
Reply With Quote
Vechi 10.05.2014, 23:59:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

E perfect. Continuați.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2014, 00:22:13
calinp calinp is offline
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
E perfect. Continuați.
OK, mersi.
Am vazut ca e o tendinta a antiecumenistilor sa inceapa discutia despre ecumenisti cu termenii farisei, iuda, antihristi, fatarnici (si altele, care imi scapa acum). Si au intotdeauna impresia ca ei sunt niste profeti carora le e permis orice, iar ceilalti trebuie sa intoarca 100 de obraji, sa vorbeasca sfios, sa-si ceara scuze dupa fiecare virgula. Eu sunt un ecumenist putin diferit: am cate un blestem si cate o anatema pentru toti antiecumenistii care blestema si anatemizeaza. Si am si altele. Orice. Se pare ca trebuie sa le apelam la toate. Ori ca sa ramana asa, ori ca sa putem trece pana la urma si la argumente, cu mai mult respect.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2014, 00:10:34
antoniap
Guest

Implicit

Daca-L avem ca model pe Iisus, nu gresim. Daca vrem sa ne asemanam Lui, e minunat. Valorificam talantul dat spre slava Sa si spre ajutorul aproapelui, ne ducem crucea vietii in smerenie etc. Daca vrem sa facem o religie din care Iisus, adica Acela Care ne-a lasat o credinta capabila sa mute muntii din loc, sa lipseasca de fapt, atunci suntem de plans. Sa nu cream forme fara fond!

Sa ne intoarcem la credinta primilor crestini, la simplitatea lor, la frumusetea relatiilor umane intre ei.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism Tartaruga Biserici Protestante 230 04.12.2012 02:46:41
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 04:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 17:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 21:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 10:35:57