Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2014, 00:24:29
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eliza-georgiana Vezi mesajul
Mihaile dragule, sunt convinsa ca exagerezi cu ideea asta oripilata!

Eu cred ca reprezentarea lui Dumnezeu-Tatal este conventionala si deci nu se greseste prin aceasta. De altfel, mi se pare ca este pictat Dumnezeu-Tatal in toate sau macar in majoritatea Bisericilor Ortodoxe. Au gresit oare inaintasii nostri ? Daca era asa cum spune in articolul postat de Ovidiu, oare i-ar mai fi inspirat Duhul Sfant pe Înalt Prea Sfințiti sa dea binecuvantare, si pe pictori sa picteze pe Dumnezeu-Tatal ? Dar si argumentul ca nu stim cum arata nu e prea potrivit. Cu adevarat, dupa Fiinta Lui nu stim cum arata si de fapt probabil ca nici nu ”arata” intr-un anumit fel (in sensul in care intelegem termenul). La Fiinta lui Dumnezeu se referea Duhul Sfant cand l-a inspirat pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan sa scrie: ”Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodata” ( Ioan 1, 18). Si prin Parintele Cleopa a spus Duhul Sfant: ”Fiinta lui Dumnezeu este inaccesibila mintilor rationale din cer si de pe pamant” dar asta nu inseamna ca pentru cele irationale – daca exista asa ceva – este accesibila. Numai Persoanele Preasfintei Treimi se cunosc deplin pe Ele Insele si Unele pe Altele. Dar tot in acel verset gasim si pe ce baza este pictat in Biserica Dumnezeu-Tatal: ”Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut” ( Ioan 1, 18). Ce inseamna ”L-a facut cunoscut” ? Nu ca ne-ar fi aratat cum este concret sau poate fi si aceasta, dar in sens duhovnicesc. Ne-a facut cunoscute atributele Lui, care sunt comune pentru Persoanele Sfintei Treimi. Mi se pare ca intr-un sens duhovnicesc, Chipul lui Dumnezeu este format din atributele Lui; adica asa cum noi avem maini, picioare, față etc, așa Dumnezeu este format din iubire, intelepciune, blandete, rabdare, si celelalte virtuti....

mă incred in blandetea Sfantului Grigorie Palama de a nu ma condamna dacă ma inchin intr-o biserica ortodoxa unei icoane a Sfintei Treimi!! Doamne-ajută!
Mi-ai scris iar un amalgam de aberații.....

Citat:
"Chipul lui Dumnezeu este format din atributele Lui"
Unde ai găsit tâmpenia asta? Cred că doar în puțul gândirii tale te-ologice!

Citat:
"”Fiinta lui Dumnezeu este inaccesibila mintilor rationale din cer si de pe pamant” dar asta nu inseamna ca pentru cele irationale – daca exista asa ceva – este accesibila"
Dragă Eliza Georgiana, citind cu atenție fraza de mai sus, cred că poți să ai certitudinea că există cel o minte irațională în toată Creația: a ta!

Citat:
"Dar tot in acel verset gasim si pe ce baza este pictat in Biserica Dumnezeu-Tatal: ”Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut” ( Ioan 1, 18)."
Să presupunem că versetul acela stă la baza unei reprezentări iconologice (în realitatea comună tuturor oamenilor nu există așa ceva), care este legătura între felul cum L-a făcut cunoscut Hristos Tatăl și moșul din pictură.

Citat:
Nu ca ne-ar fi aratat cum este concret sau poate fi si aceasta, dar in sens duhovnicesc. Ne-a facut cunoscute atributele Lui, care sunt comune pentru Persoanele Sfintei Treimi. Mi se pare ca intr-un sens duhovnicesc, Chipul lui Dumnezeu este format din atributele Lui; adica asa cum noi avem maini, picioare, față etc, așa Dumnezeu este format din iubire, intelepciune, blandete, rabdare, si celelalte virtuti....
Adică moșul din poza cu pseudotreimea este de fapt o imagine alegorică vrei să zici? Prin urmare, tu te închini nu unei persoane ci unui contruct imaginar în formă umană reprezentând personificări ale unor presupuse "virtuți" ale lui Dumnezeu... no comment!

Last edited by Mihailc; 07.02.2014 at 02:20:33.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2014, 00:32:09
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Doamne ajută.

Of, cînd vă văd că vă contrariați ca niște copii mici, fără strop de iubire, mă mîhnesc cumplit.

Fără pace, fără dragoste, vă spuneți unul altuia: eu am dreptate ! Ba nu, eu am dreptate. Și fiecare crede și susține că el are dreptate, în loc să ne ajutăm cu blîndețe, cu oace și iubire.

Sincer vă spun și simt, nu mai am de spus nimic pe acest topic, fiind inițiatorul lui, propun adminului, închiderea topicului !

Îmi cer iertare pentru orice am smintit. Pomeniți-mă, pe mine nevrednicul de toată bunătatea.

Aș vrea să mai adaog un cuvînt biblic, de la Matei 24, 12-13:

"Iar din pricina înmulțirii fărădelegii, iubirea multora se va răci.
Dar cel ce va răbda până sfârșit, acela se va mântui."

Bucurii.

Last edited by Daniel_Ortodox; 07.02.2014 at 00:34:36.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2014, 00:54:57
eliza-georgiana eliza-georgiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Mi-ai scris iar un amalgam de aberații.....

Unde ai găsit tâmpenia asta? Cred că doar în puțul gândirii tale te-ologice!

Dragă Eliza Georgiana, citind cu atenție fraza de mai sus, cred că poți să ai certitudinea că există cel o minte irațională în toată Creația: a ta!

Să presupunem că versetul acela stă la baza unei reprezentări iconologice (în realitatea comună tuturor oamenilor nu există așa ceva), care este legătura între felul cum L-a făcut cunoscut Hristos Tatăl și moșul din pictură.

Adică moșul din poza cu pseudotreimea este de fapt o imagine alegorică vrei să zici? Prin urmare, tu te închini nu unei persoane ci unui contruct imaginar în formă umană reprezentând personificări ale unor presupuse "virtuți" ale lui Dumnezeu... no comment!
Ar trebui cu luare-aminte sa ne alegem cuvintele cand e vorba de-a ne da cu parerea (proprie) despre sfintenie, sfinti, virtuti, nevointe, si cu adevarat sa fim cutremurati cand ne incumetam sa aducem vreo "descriere" vreuneia din Persoanele Sfintei Treimi!! Nu ma pricep la iconografie sau arta religioasa dar ma incred in descrierile si marturiile celor induhovniciti, ale Sfintilor Parinti si tuturor celor care vorbesc cu raspundere despre astfel de lucruri.
Prin urmare, aduc ca si exemplu cartea Parintelui Cleopa - Calauza in credinta ortodoxa, in care sfintia sa, face urmatoarele precizari referitoare la Dumnezeu-Tatal:

Pe Dumnezeu-Tatăl L-a văzut Avraam în chipul a trei călători la stejarul Mamvri (Fac. 18, 1-3); L-a văzut Iacov, care a zis apoi: Am văzut pe Dumnezeu în față și mântuit a fost sufletul meu (Fac. 32, 30); L-a văzut Moise tot în chip de om, grăind cu el «față către față», cum ar grăi cineva cu prietenul său (Ieș. 33, 11);

tot Moise L-a văzut în Muntele Horeb, în rugul ce ardea și nu se mistuia (Ieș. 3, 2-4); L-a mai văzut apoi Isaia Proorocul, după cum însuși mărturisește: …am văzut pe Domnul… Vai mie, că sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate și locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. Și pe Domnul Savaot L-am văzut cu ochii mei! (Isaia 6, 1, 5);
L-a văzut Sfântul Prooroc Daniel în chip de om bătrân și într-un cadru foarte minunat (Dan. 7, 9-10); iarăși, Amos Proorocul ne mărturisește zicând: Văzut-am pe Domnul stând lângă altar (9,1).
Și tot așa Miheia zice: Am văzut pe Domnul stând pe tronul Său, și toată oștirea cerească stătea lângă El, la dreapta și la stânga Lui (III Regi 22, 19).

Însuși Dumnezeu a anunțat că Se va arăta unora în chip văzut, după cum spune Sfânta Scriptură: Apoi a zis (lui Aaron și surorii lui, Mariam): Ascultați cuvintele Mele: De este între
voi vreun prooroc al Domnului, Mă arăt lui în vedenie și în somn vorbesc cu el. Nu tot așa am grăit și cu robul Meu Moise… Cu el grăiesc gură către gură, la arătare și aievea, iar
nu în ghicituri, și el vede fața Domnului… (Num. 12, 6-8).
http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa

Sunt absolut convinsa ca nu avem cum, Dumnezeu n-ar ingadui asa o blasfemie in Biserica SA, pentru ca noi, robii Lui, sa ne inchinam "unor presupuse virtuti"!! Doamne apara si pazeste!! atentie la sminteala.. ca tot ne atragea Daniel, atentia!!
Mai zicea un sfant: Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare!
Reply With Quote
Răspunde