Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 28.06.2013, 23:09:03
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Care parinte Calistrat? Pr.Calistrat Chifan(man.Barnova) sau Pr.Calistrat Ifrim?
Este vorba de parintele Calistrat Chifan, iar povestea se gaseste pe unul din CD-urile sale care s-au gasit de cumparat prin unele pangare de minastire in urma cu 4-5 ani .

La biserica la care merg eu, de paste, de inaltare, de rusalii, de adormirea MD, de hramul bisericii, de craciun, de boboteaza, atit barbatii cit si femeile vin in port popular specific unei zone folclorice din judet. Desigur, nu toti fac asta(mai sunt si dintre cei care sunt mai reticenti asupra obiceiului ca si dintre aceia care nu vor sa dea bani multi pe un costum doar asa, pt. un moft, pt. ca moft inteleg ei din aceasta atitudine !) dar sunt destui care obisnuiesc si care aduc costume de mare valoare, adica deosebit de frumoase, de bine intretinute si cu o vechime suficient de mare .
Si asta se intimpla in sudul tarii, acolo unde oamenii de la oras nici nu mai pastreaza cultul portului popular.
Dar toate lucrurile bune, cite sunt ele in ziua de astazi, se datoresc unui parinte mult staruitor in ale preotiei si nu numai !
Biserica nu este o entitate separata de societate, nu este indiferenta la societate si la valorile ei culturale traditionale, la valorile poporului, la temelia sociala a ei, la cultivarea virtutilor ca neam, la pastrarea identitatii etnice .
Atita vreme cit, vorba gheronului Cleopa, Dumnezeu are numiti arhangheli pazitori peste fiecare popor, peste fiecare neam, isemneaza ca Acesta are El o socoteala cu neamurile. De ce pe unele le stinge din istorie iar pe altele le creste, le ingrijeste, le apara chiar si impotriva lorusi, de ce pe unele le-a rinduit sa implineasca evenimente primordiale si memorabile (scrierea, sticla, navigatia maritima, organizarea statala, democratia sociala/teocratica, teserea de matase, roata carului, roata olarului si cite si mai cite) iar pe altele le-a rinduit sau ingaduit sa fie in postura de conducatori peste zeci si zeci de neamuri... numai Dumnezeu stie !
Dar daca in Rai vor sta sufletele segregate pe culoarea parului, a pielii, a ochilor, dupa inaltime, greutate sau etnie, nu cred ca nu vom afla curind . Dar asta nu insemneaza ca portul popular ar fi ceva perimat, anacronic si chiar jenant pt. a fi purtat la biserica .
Porul popular da identitatea neamului . Daca vezi un barbat in kild si mai este si putin pistruiat si roscovan atunci sigur nu vei crede ca este din Mozambic. Sau daca vei vedea o femeie cu ie sigur nu vei crede ca este din Suedia. Si daca tot asa vei vedea un om cu o cruce la git, este f. probabil sa fie crestin, iar daca se mai si insemneaza cu semnul sfintei cruci de la dreapta la stinga, sigur este ortodox.
Portul da apartenenta la poporul lui Dumnezeu, la cel al Sf. Treimi, la poporul la care cuvintul Domnului a fost facut cunoscut si iubit. Daca vezi un om cu fes rosu sau turban pe cap vei sti cu mare probabilitate ca nu are nici o treaba cu Sf. Treime. Daca are palarie neagra, barba si zulufi lungi cirliontati pe la favoriti, iarasi sti ca nu are treaba cu Sf. Treime . Dar daca il vezi in port popular romanesc vei sti cu o probabilitate de 87% ca se inchina si cinsteste Sf. Treime .
De ce ? Daca spunem ca suntem ortodocsi nu mai este necesar sa ne insemnam cu semnul sf. cruci ? Ba da ! Dimpotriva ! Si daca spunem ca suntem ortodocsi nu mai are rost sa purtam costumul popular deoarece este desuet si ca in rai oamenii sunt si asa otova ? Ba da ! Dincontra !
Fiecare lucru trebuie luat, inteles, in buna rinduiala a sa. Daca schimbam sau ne opunem acestei bune rinduieli dumnezeuiesti ale lucrurilor nu cred ca facem mare lucru.
Sau poate se crede ca este mai bine, mai nimerit, mai potrivit si mai actual sa venim la Biserica in costum de venerabil mason, ori de cavaler de Malta, sau poate in costum de viking sau de ce nu in costumul pielii bronzate si cu cearsaf alb petrecut dinainte a bosimanilor kalaharezi ! Sau poate in surtuc, cu joben si lornion si pe bratul sting agatind bastonul cu miner de argint iar la buzunarul jiletcii ceasul de aur... eeee !?
Merge ?
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cind imi aduc aminte de portul popular, cel frumos croit si bogat inflorat, parca mi se imbujoreaza inima si imi tresalta sufletul simtind in aer parfum de roman ! Parca mi-e drag ca sunt roman si parca nici odata nu m-am rusinat ca de pe virful Omul am vazut marea, ca padurea Vlasiei este de la mine si ca obcinele bucovinene sunt un loc de vis . Ca... intr-un cuvint, mi-e drag ca sunt de aici si ca am multe de spus multora a caror istorie nu are decit 200 de ani !

Si daca nu este asa, macar sa imi ramina marturisirea de ortodox ca de roman pare ca o cam pierd, si-apoi 'oi vedea eu cum ma va repartiza in Rai !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 28.06.2013 at 23:58:18.
Reply With Quote