Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.03.2013, 14:37:49
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusseptimus Vezi mesajul
Corect. Doar că nu se numea repaos dominical (care tot "a Domnului" înseamnă), ci repaus în cinstea zeului Soare ["venerabili die Solis"].
Daca eu sunt imparat si sarbatoresc sa-i spunem Festivus in fiecare sambata si maine dau un decret in care spun ca toata lumea se odihneste in venerabila zi a Festivus-ului o sa spui ca de acolo ti-a venit tie ideea cu sambata ? Ce legatura are una cu alta ?
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 15:21:12
centesimusseptimus centesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 27.02.2013
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
amice, m-ai documenteaza-te
Amice, mai pune mâna pe gramatică că m-ai exasperat!

Uite aici: "Codex Justinianus," lib. 3, tit. 12, 3; trans. in Phillip Schaff "History of the Christian Church," Vol. 3, p. 380.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 15:22:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Daca eu sunt imparat si sarbatoresc sa-i spunem Festivus in fiecare sambata si maine dau un decret in care spun ca toata lumea se odihneste in venerabila zi a Festivus-ului o sa spui ca de acolo ti-a venit tie ideea cu sambata ? Ce legatura are una cu alta ?
"Ideea cu sâmbăta" mi-a venit din Scriptură, ideea cu ziua Soarelui a venit de la romanii păgâni cu Constantin (și-al lui decret imperial) în frunte.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 18:26:44
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
... care este este îngust, superficial și presetat cognitiv.
Ei, aici atingi o altă culme a sincerității, la care n-a ajuns până acum niciun alt suporter al ideologiilor religioase postcreștine

Citat:
Dar nu spuneți către ce trimite expresia, căci (nu-i așa?) s-ar putea să ne trimită exact unde nu vrem, unde ne temem cu gândul să gândim: la prăbișirea unui întreg sistem dogmatic construit cu migală și pasiune timp de secole.
Vezi că nu te lasă nici măcar tastatura să scrii tâmpenii. Uite că nu s-a prăbișit și nu se va prăbiși nimic din tot ce s-a clădit pe închinarea în Duh și Adevăr, timp de milenii cu migală, pasiune și jertfă. Biserica a trecut cu asupra măsură proba de autenticitate propusă de fariseul Gamaliel (vezi Fapte 5:38,39)
Desigur, micul tău puseu de triumfalism unilateral conține și o doză importantă de ingratitudine (sau ignoranță) , întrucât rudimentele de hristologie, triadologie etc. din doctrina adventistă sunt tributare, în parte, sistemului dogmatic pe care matale l-ai vrea cu desăvârșire surpat.

Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului.
Mi-ai adus aminte de un prieten care a participat la un curs de câteva ore și, întrebat fiind la final ce i-a plăcut mai mult din cursul respectiv , a răspuns: pauza de cafea.

Last edited by Mihailc; 05.03.2013 at 20:03:55.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 19:05:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Vezi că nu te lasă nici măcar tastatura să scrii tâmpenii. Uite că nu s-a prăbișit
Deh, ține cu tine ca să poți "trumfa".

Citat:
și nu se va prăbiși nimic
Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8.

Citat:
Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului.
N-am dorit să-ți dau [noi] motive de mâhnire, respectiv de furie pentru cei cu aceaastă predispoziție. E bine uneori să rămânem cu un zâmbet în colțul gurii...
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 19:49:24
zabulon zabulon is offline
Banned

Data înregistrării: 05.03.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
sa-si hraneasca sufletul cu invataturile cele sfinte,adica sa pastreze(sa aiba) ziua odihnei ca sa o sfinteasca.
Care este singura zi a saptamanii sfintita de Dumnezeu? Ziua a saptea. Poate omul sa sfinteasca o alta zi, ca o contrafacere a ceea ce a sfintit Dumnezeu?

Exista doua mari asemanari intre ortodoxie si adventism, referitoare la pazirea zilei de odihna inchinata Domnului:
1. "Datoria de a pazi ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului" (cine va lua foc - sa vina pompierii) este o invatatura care se gaseste atat in Catehismul Ortodox cat si in doctrina adventista;
2. Ziua a saptea este sambata iar duminica este ziua intaia, atat la ortodocsi cat si la adventisti.

Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Pentru asta trebuie sa ne hotaram ce pazim: ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu sau alta zi?

P.S. Argumnetul cu "tot a saptea zi" este bun si pentru musulmani. Si ei pazesc "tot a saptea zi" (vinerea).
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 19:55:59
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
"Ideea cu sâmbăta" mi-a venit din Scriptură, ideea cu ziua Soarelui a venit de la romanii păgâni cu Constantin (și-al lui decret imperial) în frunte.
Care ziua soarelui daca pentru crestini era ziua Domnului ? Nici macar adventistii nu mai marseaza la prostia asta cu decretul lui Constantin desi aveau sanse sa mai prosteasca pe unii prin occident ca acolo chiar se numeste ziua soarelui.
Deja exista dovezi cu 200 de ani mai devreme de decretul lui Constantin despre Duminica.Dar cand iti bazezi 50% din propaganda pe decretul lui Constantin si 50% pe donatia lui Constantin e greu sa accepti asta.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 20:19:49
Banned

Implicit

Citat:
Care ziua soarelui daca pentru crestini era ziua Domnului ?
Pentru Constantin era ziua Soarelui, așa o numea el, la fel ca și creștinii de la acea dată (AD 321).

Citat:
Dar cand iti bazezi 50% din propaganda pe decretul lui Constantin si 50% pe donatia lui Constantin e greu sa accepti asta.
Ce-are a face Constitutum Constantini cu discuția noastră? În fine, oricum suntem offtopic... Propun să revenim la subiect.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2013, 20:34:19
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Deh, ține cu tine ca să poți "trumfa".
????

Citat:
Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8.
Versetul ăla se poate referi la multe lucruri, în niciun caz la Biserica lui Hristos. La ce "tradiție" de rateuri profetice are ong-ul adventist, amenințarea ta voalată e chiar apă de ploaie.

Citat:
N-am dorit să-ți dau [noi] motive de mâhnire, respectiv de furie pentru cei cu aceaastă predispoziție. E bine uneori să rămânem cu un zâmbet în colțul gurii...
Singura mâhnire pe care-o mai am, în ceea ce te privește, este faptul că ești hrănit constant de colegii de forum ca să-ți etalezi "argumentele" la fel de leșinate precum erau la începuturile "activității" tale pe acest forum, aceleași aberații repetate la nesfârșit cu aceeași nesimțire ambalată într-o politețe vicleană.
Vechi 05.03.2013, 20:40:00
Banned

Implicit

Citat:
????
Șmechere, ți-ai editat postarea și acum te faci că plouă! Nu e notă bună, să știi...

Citat:
Versetul ăla se poate referi la multe lucruri, în niciun caz la Biserica lui Hristos.
Acum chiar îți dau dreptate.

Citat:
Singura mâhnire pe care-o mai am, în ceea ce te privește, este faptul că ești hrănit constant de colegii de forum
Ai dreptate... colega!
Reply With Quote
Răspunde