Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2013, 17:04:13
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Asta e și opinia mea: să lăsăm mântuirea în seama Domnului, să nu ne pronunțăm noi cu privire la cine se mântuiește și cine nu. Să nu spunem nici că numai ortodocșii se mântuiesc, nici că se vor mântui, cu siguranță, toți (indiferent de confesiune). Nu știm noi asta; nu e o chestiune dogmatică. Și sunt destui părinți/teologi care adoptă poziția asta cumpătată.
Preocupare poate exista, însă, și este normal să fie așa, căci și ceilalți ne privesc, mai ales dacă fac parte din familie.

P.S. Din teama de a nu deveni liber-cugetători riscăm să devenim ne-cugetători. Calea de mijloc este împărătească.
Sunt lucruri diferite, pentru ca atunci cand vorbim despre mantuire in BO ne reafirmam Crezul in Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Iar cand nu ne angajam in alte speculatii spunem Faca-se voia Ta ! Asta inseamna sa ai incredere in Dumnezeu.
Ce priveliste de tot rasul atunci cand ne suim noi singuri la balcon si-i plangem pe cei care ard jos. ( am citit asa un topic aici, despre cat de nefericiti o sa fim noi in rai ).Ce teologie inalta ! Ce milosi suntem dupa ce ne visam noi insine cu sacii in caruta.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 20:05:32
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Sunt lucruri diferite, pentru ca atunci cand vorbim despre mantuire in BO ne reafirmam Crezul in Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica.
Dacă prin asta vrei să spui „Extra Ecclesiam nulla salus” (sf. Ciprian al Cartaginei), iată un scurt comentariu la acest cuvânt (în engleză, din păcate):
„An Eastern Orthodox bishop has expressed this doctrine as follows:[3]
Extra Ecclesiam nulla salus. All the categorical strength and point of this aphorism lies in its tautology. Outside the Church there is no salvation, because salvation is the Church" (G. Florovsky, "Sobornost: the Catholicity of the Church", in The Church of God, p. 53). Does it therefore follow that anyone who is not visibly within the Church is necessarily damned? Of course not; still less does it follow that everyone who is visibly within the Church is necessarily saved. As Augustine wisely remarked: "How many sheep there are without, how many wolves within!" (Homilies on John, 45, 12) While there is no division between a "visible" and an "invisible Church", yet there may be members of the Church who are not visibly such, but whose membership is known to God alone. If anyone is saved, he must in some sense be a member of the Church; in what sense, we cannot always say.
—Kallistos Ware”

Last edited by N.Priceputu; 03.03.2013 at 16:32:02.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 22:57:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dacă prin asta vrei să spui „Extra Ecclesiam nulla salus” (sf. Ciprian al Cartaginei), iată un scurt comentariu la acest cuvânt (în engleză, din păcate):
„An Eastern Orthodox bishop has expressed this doctrine as follows:
Kallistos Ware”
Episcopul Kallistos Ware are si multe lucruri folositoare, dar se stie ca are si unele conceptii moderniste. Pana la urma este tot sub jurisdictia Patriarhiei de Constantinopol (de care apartin toti cei din afara altor patriarhii). Este convertit de tanar de la anglicanism si exista o poveste foarte frumoasa cum a descoperit ortodoxia in Anglia.
Dar, de exemplu sustine evolutionismul teist (care vine la pachet cu ideile moderniste), unul din putinii care sustin asta (mai era Lazar Puhalo si preotul de la noi). Crede apoi ca toti sunt crestini, la fel ca ortodocsii. Spune despre Filioque: " Filioque nu are ce căuta în Simbolul cre­dinței, dar, în Occident, există maniere de a-l ex­plica în acord cu Ortodoxia." Pe scurt ca nu exisat o disputa si sfintii s-au inselat, catolicii pot explica Filioque la fle ca ortodocsii. Din prezentarea vietii: "Afirmația – curentă în aceste medii, deși nu generalizată – că Duhul Sfînt nu poate fi dobîndit decît de ortodocși îl șochea­ză, cu atît mai mult cu cît contrazice pro­pria sa experiență duhovnicească și trecutul său de anglican." Nu stiu ce legatura au anglicanii cu invatura ortodoxa.
Din cate am citit ii accepta pe monofiziti si nu-mi mai amintesc bine daca si in privinta hirotonirii femeilor are o deschidere. A afirmat si o fraza mai celebra, ca stim unde e Biserica, dar nu stim unde e, care e tocmai o invatatura modernista preluata si de catolici intr-un fel, dupa Conciliul Vatican II. E evident ca in Biserica sunt cei botezati si care si se impartasesc, asa cum reafirma si Sinodul BO a Georgiei: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 "Biserica adevărată este una singură. Membrii ei sunt toti cei ce mărturisesc invătătura ei si participă la viata Bisericii prin comuniunea euharistică."

In concluzie, invatatura ortodoxa e data de cea existenta in Biserica, nu e bine sa cautam ce spune cineva care nu e chiar in acord cu ea. De exemplu cineva care sustine apocatstaza il va cita pe Sf. Grigorie de Nazians, dar aceasta nu e invatatura Bisericii. Toti avem aceeasi inavatatura revelata.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 23:06:08
N.Priceputu
Guest

Implicit

Frate, episcopul acesta a fost și la noi publicat după '90 (o importantă cărticică fiind Puterea Numelui - despre rugăciunea inimii), și împreună cu el și alții, de aceeași factură. Eu de la ei am învățat Ortodoxia, și pe asta o îmbrățișez. De asta îți spuneam la un moment dat de două ortodoxii, după reprezentanții pe care îi au în Biserică. Merg cu cei despre care tu consideri că se abat, că sunt moderniști sau ecumeniști. Eu cred că sunt rugători și gânditori ai Bisericii, unii dintre ei fiind, iată, episcopi.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 23:20:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Frate, episcopul acesta a fost și la noi publicat după '90 (o importantă cărticică fiind Puterea Numelui - despre rugăciunea inimii), și împreună cu el și alții, de aceeași factură. Eu de la ei am învățat Ortodoxia, și pe asta o îmbrățișez. De asta îți spuneam la un moment dat de două ortodoxii, după reprezentanții pe care îi au în Biserică. Merg cu cei despre care tu consideri că se abat, că sunt moderniști sau ecumeniști. Eu cred că sunt rugători și gânditori ai Bisericii, unii dintre ei fiind, iată, episcopi.
Eu asta iti spun, nu exista doua ortodoxii si nu au existat niciodata. Exista doar ortodoxia si invataturi gresite, care intotdeauna au pretins ca sunt tot ortodoxe. ca exista doua tabere e posibil, dar astfel de tabere au fost tot timpul, de exemplu ortodocsi si arieni, ortodocsi si monofiziti, ortodocsi si iconoclasti, etc. In zilele noastre exista cativa credinciosi care imbratiseaza cocneptiile moderniste aduse din protestantismul liberal. Cum stim sunt chiar si preoti sau de exemplu un fost ierarh de la noi, IPS. Corneanu. Intotdeauna baza in ortodoxie e invatatura Bisericii, nu conceptia cuiva, asa cum ar putea fi in BC (infailibilitatea). Daca ce spune acea persoana e in acord cu invatatura e corect, daca nu nu. De la toti luam doar ce este bun, nu luam de la Fericitul Augustin ce e in dezacord cu invatatura Bisericii.
De aceea noi suntemde acord cu toti ceilalti ierarhi din Sfantul Sinod, nu cu o singura persoana, ca de exemplu IPS. Corneanu.
Eu asta observ la unii credinciosi, pentru ca nu doresc sa accepte invatatura ortodoxa asa cum e cauta permanent o justificare, macar un mic citat care sa justifice ceea ce cred.

Last edited by catalin2; 03.03.2013 at 23:27:19.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
POSTARE agapius Generalitati 1 04.08.2025 21:27:02
Cum poate cineva sa isi stearga propria lui postare ? mbarboi Reguli generale de utilizare a forumului 11 13.02.2013 18:30:35
buna costan bianca Umanitare 21 10.12.2010 16:27:25
Buna Liliane Generalitati 22 31.08.2010 18:56:23
Buna llaurentiu Stiri, actualitati, anunturi 2 14.10.2008 22:09:55