![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica daca prima parte urmeaza un sablon (rigid, dupa parerea ta ) cealalta parte se increde ( prea mult ? ) in Domnul ? Nu cumva te increzi ( prea mult ? ) tot in parerea ta despre Domnul ? |
|
|||
|
|||
![]()
deja suntem off-topic, iar despre diferențele astea cred că se pot scrie multe pagini. Ar trebui să facem un topic separat, însă eu n-am timp acum.
Pe scurt, însă, consider că nu se poate să nu avem și păreri personale, dacă nu gândim și cu mintea noastră înseamnă că ea nu participă. Însă aceste păreri trebuie verificate mereu, să nu se abată de la învățătura dreaptă. |
|
|||
|
|||
![]()
corect! :))
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Acum, dacă tot m-ai provocat...
Dogma înseamnă libertate, căci „veți cunoaște Adevărul și el vă va face liberi”. A descoperi, înțelege și trăi dogma înseamnă a fi în adevăr și a fi în libertate. Ea (dogma) trebuie nu doar repetată și învățată pe din afară, ci pe dinăuntru, adevărul ei trebuie să devină viața noastră. Iar pentru asta e nevoie de participare. Dacă iubim sfinții care au formulat dogmele trebuie să facem și noi ce au făcut ei: să cugetăm. Nu doar că avem libertatea, ci și datoria. De la ei învățăm cum să cugetăm, nu doar să repetăm ceea ce ei au cugetat. Un părinte duhovnicesc nu se va bucura dacă fiii săi vor învăța bine și vor repeta întocmai cuvintele sale, ci dacă vor învăța să viețuiască și să gândească drept, putând ei înșiși, mai departe, să dea răspunsuri celor care au nevoie de ele. P.S. Asta am învățat de la duhovnicul meu, care mereu repeta în predici: „Gândiți, iubiților!”. Last edited by N.Priceputu; 02.03.2013 at 21:06:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Exemplu concret : De ce se discuta despre mantuire in afara BO ? Care este motivul pentru care tu si ceilalti va puneti asemenea intrebari ? Va incredeti ( prea mult ? ) in Domnul sau in parerea voastra despre Domnul ? Daca v-ati increde in Domnul nu ati discuta astfel de lucruri ci ati lasa mantuirea in grija Domnului. |
|
|||
|
|||
![]()
Asta e și opinia mea: să lăsăm mântuirea în seama Domnului, să nu ne pronunțăm noi cu privire la cine se mântuiește și cine nu. Să nu spunem nici că numai ortodocșii se mântuiesc, nici că se vor mântui, cu siguranță, toți (indiferent de confesiune). Nu știm noi asta; nu e o chestiune dogmatică. Și sunt destui părinți/teologi care adoptă poziția asta cumpătată.
Preocupare poate exista, însă, și este normal să fie așa, căci și ceilalți ne privesc, mai ales dacă fac parte din familie. P.S. Din teama de a nu deveni liber-cugetători riscăm să devenim ne-cugetători. Calea de mijloc este împărătească. Last edited by N.Priceputu; 02.03.2013 at 16:36:02. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce priveliste de tot rasul atunci cand ne suim noi singuri la balcon si-i plangem pe cei care ard jos. ( am citit asa un topic aici, despre cat de nefericiti o sa fim noi in rai ).Ce teologie inalta ! Ce milosi suntem dupa ce ne visam noi insine cu sacii in caruta. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Nici nu stiu daca suntem off-topic (oricum acest topic era departe de a-si fi aflat menirea), si poate ar fi fost mai indicat sa se mute discutia intr-o alta sectiune ca sa nu amestecam lucrurile.
@iuliu46, imi place punctul tau de vedere, dar ca orice punct de vedere lasa loc de interpretari. Nu-mi place sa scot din context anumite idei, pentru a scimba directia mesajului in sine, dar daca totusi se intampla, n-as vrea sa-mi fie luat ca si rautate, ci doar pentru o mai buna lamurire a lucrurilor, fiindca la urma urmei, toti cautam "ceva mai bun" Citat:
Imi place mult punerea in valoare a acestei: "asta putem spune despre mare", dar eu cred ca este doar un inceput de drum, este o "ucenicie", cum de altfel ai facut si tu aluzie. In mijlocul marii va trebui sa intampini furtuni si valuri inspaimantatoare, sau... sa fii vrednic sa spui Linistiti-va! Domnul va porunceste!" Ori asta se intampla dincolo de orice sabloane sau dorinte de a fi mai "cititi" decat ceilalti! Nu fiindca "poate in timp cu mila lui Dumnezeu descoperi ceva mai mult", ci mai ales, daca ramai in "sablon" sau in "mai mult decat altii", chiar vom avea nevoie de mila lui Dumnezeu, iar asta in mod foarte frecvent. Iar: "De ce se discuta despre mantuire in afara BO?" ma pune pe ganduri. Cu alte cuvinte: "Cei chemati, iesiti! Cei chemati, iesiti!" - si discutati afara, despre mantuire!...... Eu am inteles ideea, dar modul in care ai spus-o, pe mine ma amuza! Eu cred ca tot omul care isi asuma calitatea de crestin, isi pune intr-un fel sau altul problema mantuirii. Ca trebuie mai intai sa "cunoastem totul despre mare", e doar in parte adevarat. Cand mergi la un curs de istorie, spre exemplu, aceeasi istorie poate sa-ti fie prezentata in mot total diferit, de catre doi profesori care au facut aceiasi facultate... Asta tine numai de Dumnezeu si de harul Lui, nicidecum de noi. Nu noi decidem unde sa se nasca un om si nici cine anume are dreptul sa se mantuiasca. Ideea asta cu "DOAR NOI!", ca si cum am anticipa voia lui Dumnezeu, mi se pare extrem de riscanta, ca si "indreptare de sine" inaintea lui Dumnezeu... Parerea mea!...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum poate cineva sa isi stearga propria lui postare ? | mbarboi | Reguli generale de utilizare a forumului | 11 | 13.02.2013 18:30:35 |
buna | costan bianca | Umanitare | 21 | 10.12.2010 16:27:25 |
Buna | Liliane | Generalitati | 22 | 31.08.2010 18:56:23 |
Buna | llaurentiu | Stiri, actualitati, anunturi | 2 | 14.10.2008 22:09:55 |
POSTARE | agapius | Generalitati | 0 | 21.09.2007 19:48:02 |
|