Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.11.2012, 08:48:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
prin rastalmacirea spuselor mele
Evident ca este dificila comunicarea in acest mod insa va asigur ca nu este vorba de restalmacire intentionata, tendetioasa, ci de ceea ce se intelege... mai exact ce am inteles din insiruirea de termeni folositi de dvs. in postare.

Citat:
Eu insa va multumesc pt. dialogul de pina acum si va doresc nevointa rodnica pe drumul ortodoxiei !
Si eu va multumesc de asemenea. Harul si pacea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti spre mantuirea noastra spre slava Sa si a Sfintei Sale Biserici, dupa voia LUI si nu a nostra.

Citat:
Ma retrag rugindu-va ca inafara de parerile personale sa lecturati macar Canonul Sf. Andrei Criteanul , asa la repezeala si apoi puteti incerca si lucruri mai elaborate .
Multumesc pentru sugestie.
Preciez totusi ca nu este vorba de pareri personale in afirmatiile mele, ci daca ete nevoie pot oferi referinte concrete.

Citat:
O seara cu pace adevarata !
Asemenea.
Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 01.11.2012 at 09:12:46.
Reply With Quote
Vechi 01.11.2012, 10:19:29
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Evident ca este dificila comunicarea in acest mod insa va asigur ca nu este vorba de restalmacire intentionata, tendetioasa, ci de ceea ce se intelege... mai exact ce am inteles din insiruirea de termeni folositi de dvs. in postare.

Si eu va multumesc de asemenea. Harul si pacea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti spre mantuirea noastra spre slava Sa si a Sfintei Sale Biserici, dupa voia LUI si nu a nostra.

Multumesc pentru sugestie.
Preciez totusi ca nu este vorba de pareri personale in afirmatiile mele, ci daca ete nevoie pot oferi referinte concrete.

Asemenea.
Doamne ajuta.

Ma bucur tare mult de faptul ca chiar daca nu reusim sa dialogam mai mult (din cauza convingerilor personale, a lecturilor uneori diferite mult si poate chiar si a nivelului diferit de practica duhovnniceasca) pe teme religioase totusi putem evita sau stopa incipient o polemica nefolositoare nimanui .
Va rog sa ma intelegeti si sa ma iertati ca nu voiesc absolut deloc sa ma maresc pe mine , sa cistig vreun ascendent asupra dvs. sau sa dau de inteles cuiva ca eu sunt "vocea ortodoxiei" si ca ce zic eu ... este eternul adevar .
Sunt limitat in propriile mele idei si mentalitati mai ales din cauza ca nu voiesc sa fiu mai rivnitor si mai smerit, mai intelegator si mai iertator .
Cei mai cistigati ortodocsi sunt cei care stiu sa asculte si sa taca . Fara a intelege prin aceasta ca asa abjura de la convingerile sale religioase.
Cred ca marturisim ortodoxia adevarat numai atunci cind o traim neconditionat , desigur, fara a trai falsuri si nu mai ales cind o filosofam .
Aparentele legate de mine (daca ele ar fi contrare la ceea ce afirm) sunt inselatoare desi eu ma tot lupt cu ele .

Ma bucura mult ingaduinta si fratietatea pe care o marturisiti , limbajul si atitudinea !

Eu nu v-am retinut pina acum cum ca ati fi "epatat" cu ceva neplacut , motiv pt. care am si intrat in dialog cu dvs. fara prejudecati. Si ma bucur ca ne putem desparti frateste , adica , chiar daca nu am putea sa ne iubim (sa zicem asa !) macar ne suportam/toleram si mai ales nu nutrim sentimente nelalocul lor unul asupra celuilalt !

Pt. toate acestea , care ar fi putut sa va deranjeze , va rog sa ma iertati , iar daca va veti mai aduce aminte de numele meu va rog sa rabdati si sa spuneti cea mai scurta rugaciune si pt. mine , spre mila si iertare divina !

Sa fim binecuvintati cu pace si bucurie !

NB: 1. nu am la indemina un parinte magistral din care sa va citez o parere despre sfirsitul creatiei umane , dar din ceea ce cunosc eu , din citeva cuvinte luate de ici si colo si puse cap la cap, c r e d ca sfirsitul creatiei este Eva.

2. sunt mirean dar f. apropiat de viata/mediul monahal .

Last edited by zaharia_2009; 01.11.2012 at 10:31:59.
Reply With Quote
Vechi 01.11.2012, 10:52:41
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ma bucur tare mult de faptul ca chiar daca nu reusim sa dialogam mai mult (din cauza convingerilor personale, a lecturilor uneori diferite mult si poate chiar si a nivelului diferit de practica duhovnniceasca) pe teme religioase totusi putem evita sau stopa incipient o polemica nefolositoare nimanui .
Sunt in asentimentul dvs.
Doresc sa precizez totusi ca nu toate polemicile sunt negative. Spre exemplu polemica aprinsa dintre Sfintii Petru si Pavel a fost benefica pentru Biserica. Polemica nu exclude nici dragostea frateasca si nici partasita Duhului Sfant daca avem ca scop mantuirea, adevarul, voia LUI Hristos si nu a noastra.

Citat:
Va rog sa ma intelegeti si sa ma iertati ca nu voiesc absolut deloc sa ma maresc pe mine , sa cistig vreun ascendent asupra dvs. sau sa dau de inteles cuiva ca eu sunt "vocea ortodoxiei" si ca ce zic eu ... este eternul adevar .
Asemenea.
Mentionez ca nu am de ce sa va iert. In postarile dvs dati dovada de onestitate si bun simt, iar intentia dvs pe care o marturisiti ("marirea" propriei persoane, "injosirea" altora, "infailibilitatea") este evidenta.

Citat:
Cei mai cistigati ortodocsi sunt cei care stiu sa asculte si sa taca .
... care isi doresc mantuire, conlucrarea cu harul Duhului Sfant in Sfanta Biserica, dupa voia LUI Hristos si nu dupa voia proprie.

Citat:
Ma bucura mult ingaduinta si fratietatea pe care o marturisiti , limbajul si atitudinea !
Asemenea.
Eu va numesc frate, iar asta nu impiedica sa comunicam potrivit constiintei noastre, chiar daca polemizam (civilizat) pe anumite teme. Consider ca invatam din toate...

Citat:
ma bucur ca ne putem desparti frateste , adica , chiar daca nu am putea sa ne iubim (sa zicem asa !) macar ne suportam/toleram si mai ales nu nutrim sentimente nelalocul lor unul asupra celuilalt !
Frate Zaharia, eu nu am avut si nu am sentimente inadecvata fata de persoana dumitale.
Incerc pe forum (si in general) sa nu pun la inima "nici laudele nici injuriile, calomniile" altora.
Sunt de parere ca trebuie sa fim judecati intai de constiinta noastra...

Citat:
Pt. toate acestea , care ar fi putut sa va deranjeze , va rog sa ma iertati ,
Nu am de ce sa va iert. M-ar "deranja" daca nu ati spune ceea ce simtiti, daca nu ati fi onest...
Va rog in continuare sa spuneti ceea ce va indeamna inima si de asemenea va rog sa imi permiteti si mie sa fac comentarii... in stilul propriu.

Citat:
Sa fim binecuvintati cu pace si bucurie !
Amin.

Citat:
nu am la indemina un parinte magistral din care sa va citez o parere despre sfirsitul creatiei umane , dar din ceea ce cunosc eu , din citeva cuvinte luate de ici si colo si puse cap la cap, c r e d ca sfirsitul creatiei este Eva.!
Imi permit eu sa va recomand un parinte: Sfantul Simeon Noul Teolog.
De asemnea sa precizez ca sfarsitul existential al creatiei omului este Hristos Iisus si nu Adam.

Citat:
sunt mirean dar f. apropiat de viata/mediul monahal .
Multumesc pentru aceste informatii. Voi tine cont de aceste aspecte in discutiile si eventualele polemici viitoare.

Doamne ajuta frate.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 01.11.2012 at 10:54:54.
Reply With Quote
Vechi 01.11.2012, 11:18:04
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Sunt in asentimentul dvs.
Doresc sa precizez totusi ca nu toate polemicile sunt negative. Spre exemplu polemica aprinsa dintre Sfintii Petru si Pavel a fost benefica pentru Biserica. Polemica nu exclude nici dragostea frateasca si nici partasita Duhului Sfant daca avem ca scop mantuirea, adevarul, voia LUI Hristos si nu a noastra.

Asemenea.
Mentionez ca nu am de ce sa va iert. In postarile dvs dati dovada de onestitate si bun simt, iar intentia dvs pe care o marturisiti ("marirea" propriei persoane, "injosirea" altora, "infailibilitatea") este evidenta.

... care isi doresc mantuire, conlucrarea cu harul Duhului Sfant in Sfanta Biserica, dupa voia LUI Hristos si nu dupa voia proprie.

Asemenea.
Eu va numesc frate, iar asta nu impiedica sa comunicam potrivit constiintei noastre, chiar daca polemizam (civilizat) pe anumite teme. Consider ca invatam din toate...

Frate Zaharia, eu nu am avut si nu am sentimente inadecvata fata de persoana dumitale.
Incerc pe forum (si in general) sa nu pun la inima "nici laudele nici injuriile, calomniile" altora.
Sunt de parere ca trebuie sa fim judecati intai de constiinta noastra...

Nu am de ce sa va iert. M-ar "deranja" daca nu ati spune ceea ce simtiti, daca nu ati fi onest...
Va rog in continuare sa spuneti ceea ce va indeamna inima si de asemenea va rog sa imi permiteti si mie sa fac comentarii... in stilul propriu.

Amin.

Imi permit eu sa va recomand un parinte: Sfantul Simeon Noul Teolog.
De asemnea sa precizez ca sfarsitul existential al creatiei omului este Hristos Iisus si nu Adam.

Multumesc pentru aceste informatii. Voi tine cont de aceste aspecte in discutiile si eventualele polemici viitoare.

Doamne ajuta frate.
Frumos! Daca asa am comunica cu totii...indiferent de opinii opuse...
Reply With Quote
Vechi 01.11.2012, 12:18:57
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Frumos! Daca asa am comunica cu totii...indiferent de opinii opuse...
Multumesc. Apreciez onestitatea dvs.

Cu aceasta ocazie doresc sa reamintesc ca aceeasi modalitate (onesta, obiectiva, nepartinitoare) o consider adecvata nu doar in dialogul intrareligios ci si interreligios, elocvente in acest sens fiind topicuruile in care am propus sa discutam onest avand ca scop intelegerea invataturilor de credinta ortodoxa, romano-catolica, protestanta...
Expunerea si dialogul onest nu implica nici negarea nici ascunderea diferentelor si asemanarilor.

Doamne ajuta.

P.S. Dupa acesta postare probabil voi acuzat de "ecumenism"... insa repet ma raportez la constiinta proprie si consider ca ortodoxia trebuie traita si marturisita adecvat atat in traire cat si in cuvinte la nevoie, nadajduim in harul Duhului Sfant, caci Sfanta Treime apara adevarul si Biserica si nicidecum noi...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02