![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Oare din acelasi motiv pentru care un ortodoxist impietrit e altceva decat un crestin ortodox? |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Scurt si la obiect. (Ce-o fi asa de greu sa pricepem?)
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si nu e doar ca nu vrea cineva sa inteleaga, dar intelege doar ce s-a pregatit sa inteleaga. Cauza e alta, nu discutiile despre evolutionism sau orice altceva, ci un alt mod de gandire si intelegere, luat din modernism (ecumenism cum zic ortodocsii). E un mod de a privi lucrurile asemanator protestantismului, din care s-a si inspirat ecumenismul, o "libertate", o rearanjare a invataturii dupa credinta personala. De aceea avem multe diferente de a privi lucrurile, nu doar in ce priveste evolutionismul. Tot la fel de adevarat e ca pe forum sunt mai multi care au aceasta intelegere (as spune chiar ca mai mult de jumatate din useri) si de aceea e si o astfel de atmosfera pe forum, pentru ca apar dispute cu cei ce nu au si nu vor sa aiba o astfel de intelege protestantizata a ortodoxiei. Iar unii eterodocsi ecumenisti prind curaj sa atace si ei vazand ca si unii ortodocsi au aceleasi conceptii ca si ei. In cazul de fata eu am mai dat raspunsul, dar ori nu l-ai citit ori nu l-ai luat in seama. In primul rand ti-am mai arata ca Eugen a inceput cu condamnarea celor ce nu accepta evolutionismul teist, mergand pana la sublinierea subtila ca isi pericliteaza mantuirea cei ce nu cred in asa ceva. In al doilea rand eu am citat ca evolutionismul din stiinta nu afeceteaza cu nimic ortodoxia, pana nu au avut pretentia unii ortodocsi sa il integreze in invatatura ortodoxa, rezultand evolutionismul teist. Evolutionismul teist spune ca revelatia din Facerea trebuie sa o intelegem asa cum spun oamenii de stiinta, sa lasam deoparte invatatura sfintilor. Si am dat si ce spune Cuv. Paisie Aghioritul: "„dacă te gândești că Hristos s-a născut din om, din MaicaDomnului! Adică strămoșul lui Hristos a fost maimuță? Ce blasfemie! Și nu își dau seama că spun blasfemii”. Cine cauta adevarul chiar daca ar avea o conceptie gresita si-o schimba cand afla adevarul, cine nu cauta justificari. Sau cum am mai spus eu, cine nu e in adevar ori va veni la adevar, ori va cauta sa isi justifice conceptia gresita mergand pana la atacarea adevarului sau a celui ce il sustine. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Apoi, lucru deloc minor: s-a vazut cine, si mai ales cum este fiecare dintre noi. Si se vede, zilnic, mai departe, caracterul si inima fiecaruia. Last edited by ioan cezar; 12.10.2012 at 03:11:41. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cu siguranta cei ce vor sa cunoasca, sa inteleaga, sa slaveasca pe Creator precum psalmistul: "Doamne TU toate cu intelepciune le-ai facut, umplutu-s-a pamantul (universul) de zidirea (lucrarea) Ta" (Ps. 103), culeg cu ajutorul harului Duhului Sfant si al dragostei lor (cognitive intelectual-afective, duhovnicesti) de Adevar, informatiile folositoare precum albinele culeg polenul florilor pentru a face mierea... si ce este mai dulce decat "mierea" hristica a harului Duhului Sfant intru Hristos Iisus? Precum albinele care ocoloesc firesc fara intristare, fara suparare... plantele ce nu au polen (ce nu au rod, flori rodiotoare) asa si acestia ocolosesc "informatiile" sterpe, neroditoare din "postarile" sterile... "interpretarile" ad litteram fie din Sfanta Scriptura, fie din Sfanta Traditie (Sfintii Parinti); precum si "atacurile" la persoana (injurii, calomnii, batjocoriri...) Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Maica Domului sa ne ocroteasca cu dragostea ei de mama, potentata de deplinatatea harului Domnului nostru Iisus Hristos, spre mantuirea noastra spre slava lui Hristos Iisus si a Sfintei Sale Biserici. AMIN.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; Last edited by Eugen7; 12.10.2012 at 12:31:16. |
|
|
|||
|
|||
|
Ar mai fi un motiv, cel putin.
Pe de o parte mi s-a parut ca inteleg asa, pe de alta parte mi s-a spus deseori pe privat ca unii oameni apreciaza postarile care au un vadit folos sufletesc. Nu intram pe forum pentru a posta neaparat teorii si pentru a ne apara teoriile preferate, cu virulenta si chiar violenta verbala extrema. Cu insulte si injurii etc. Mai degraba ne strangem aici pentru a impartasi sentimente si pentru a exersa sprijinul sufletesc reciproc. Daca voim musai informatii ferme (in sensul normativului), nu avem decat sa mergem la studiu individual. Sunt mii si mii de carti pe care le putem citi fie in biblioteci, fie in format digital de pe internet etc. Dar se pare ca pe forum oamenii cauta si altceva, nu numai informatii si indrumari doctrinare. Unii se imprietenesc de-a binelea, iar eu m-am bucurat mereu cand am cunoscut prin relatie directa pe unii dintre forumisti. Problema e ca avem unele metehne in relationare, ca avem deseori scheme disfunctionale si deloc crestinesti de raportare la aproapele, ca suntem egoisti, individualisti, mizantropi, aspri, tiranici, batarnici (bate virtuale), KGBisti de buzunar, securisti onanisti s.a.m.d. Asta-i problema, nu invatatura X sau Y. In acest sens, am tot repetat ca imi pare secundara teoria evolutionista sau mai stiu eu care teorie, raportat la modul batjocoritor in care unii se lafaie sa expuna propriile lor acte de credinta. O invatatura dreapta in litera dar moarta in duhul faptelor, cui foloseste? O cocotare in varful muntelui desteptaciunii si lansarea unor arogante semnale spre cei de jos, cui foloseste? Tensiunea care se strange uneori pe forum arata ca suntem incapabili de a ne fi unii altora persoane de suport afectiv. Structuri vechi de caracter, pline uneori de toata josnicia, ne joaca feste mari tuturor, iar unii dintre noi se vadesc schimonositi cu totul la suflet. Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne lumineze si sa ne tamaduiasca cu harul Sau! |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. P.S. Din nefericire sunt multi care considera avatarul personalitatii virtuale de pe internet (forumuri etc) mai important decat persoana reala... si in acest spatiu virtual, la "adapostul" falsei puterii virtuale cauta sa urce cat mai sus... in neantul (mandriei, slavei desarte) virutale. Multi nici nu sunt "bagati in seama" in realitate (socializare interpersonala adecvata, studiu adecvat, conferinte, colocvii etc) si aleg calea "razborii" virutale sa arate ca "sunt cineva"... acestia sunt asemenea "croitorasului cel viteaz" care trambita "7 dintr-o lovitura"... ascunzandu-si meschin neputintele si traind intr-o minciuna care este "realitatea virtuala".
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
In legatura cu forumul si eu ma gandeam in trecut ce e in neregula cu acest forum, de ce e asa o atmosfera negativa. Si raspunsul pe care l-am gasit este ca cei ce au conceptii ecumeniste sunt mai agresivi, incearca sa isi sustina si impuna conceptiile si neavand argumente recurg si la atacuri, se aliaza, etc. Dar desigur ca ei vad lucrurile invers. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tu ai fost de la inceput invatat? Te-ai nascut asa? Iar daca acum te socoti bine infipt in solul dreptei credinte, ai uitat oare ce debitai in trecut? Si oare tu esti Lumina care iti da oarecare sanse de intelegere? Ca urmare, e posibil ca unii sa caute raspunsuri la intrebari care i-ar putea apropia de Biserica, de sfanta invatatura. dar daca dau de tot soiul de furiosi care impun adevarul lor cu batele, ce sansa mai au cei bine intentionati sa ramana pe aici? Ca sa invete: ce anume? Si uite-asa oamenii isi vad de drum, in timp ce unii se lafaie pe forum ca pe mosia lor personala, falfaind steaguri triumfaliste cusute din presupusele lor cunostinte, pe care de fapt nici nu le detin in sinea lor ci doar fac transportul unor fraze culese din carti, peste podul ignorantei proprii. Cei ce sustin evolutionismul (cel putin deocamdata, macar ca or fi oameni tineri si inca nu s-a ostoit trufia tineretii in ei, iar soarele intelepciunii poate ca inca nu s-a ridicat suficient) s-ar putea sa aiba o inima si o vietuire mai curata decat fariseii care imbatrinesc in rau, in ura si desconsiderarea semenilor, dar care sustin creationismul. Cunoaste Domnul mai bine pe fiecare dintre noi in parte! Last edited by ioan cezar; 13.10.2012 at 01:39:44. |
![]() |
| Tags |
| creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 18:36:17 |
| Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 13:25:23 |
| creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 20:10:27 |
| Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 20:25:54 |
| Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 23:09:45 |
|
|