Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.10.2012, 23:33:18
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Au existat multi sfinti, care au fost casatoriti, dar din cate am citit, acestia au ajuns la sfintenie si indumnezeire abia dupa ce sotia sau sotul au murit, iar ei, liberi de orice legatura trupeasca, s-au putut concentra asupra dragostei lor pentru Dumnezeu. Primul, care imi vine in minte, este Sf. Luca al Crimeei, dar sunt si altii.
Chiar daca "nunta este cinstita" (Evrei, 13,4), totusi casatoria nu reuseste decat sa scape de pangarire pe cel casatorit, adica sa nu-l faca sa cada in desfranare; nu sta insa in puterea casatoriei sa faca sfinti. Asta sta in puterea fecioriei. (Sf. Ioan Gura de Aur, Despre feciorie, pg.48)
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 23:46:12
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
nu sta insa in puterea casatoriei sa faca sfinti. Asta sta in puterea fecioriei. (Sf. Ioan Gura de Aur, Despre feciorie, pg.48)
Mă cutremur. Un preot ne poate lămuri chestiunea asta? Din câte știam (dacă știam bine...), căsătoria este un sacrament (și în BC, și în BOR). Ori, sacramentele au fost rânduite de Dumnezeu însuși (greșesc?): botezul, mirungerea, căsătoria, preoția, maslul etc, ca un ajutor concret și puternic pentru sfințire. Astfel încât, cum putem spune că persoanele căsătorite nu pot deveni sfinte? Nu este oare aceasta o afirmație gravă? La ce bun, altfel, sacramentul căsătoriei? În primul rând, într-o accepțiune mai largă, a fi sfânt înseamnă a ajunge în Rai. Persoanele căsătorite nu vor ajunge în Rai?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 23:58:06
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Mă cutremur. Un preot ne poate lămuri chestiunea asta? Din câte știam (dacă știam bine...), căsătoria este un sacrament (și în BC, și în BOR). Ori, sacramentele au fost rânduite de Dumnezeu însuși (greșesc?): botezul, mirungerea, căsătoria, preoția, maslul etc, ca un ajutor concret și puternic pentru sfințire. Astfel încât, cum putem spune că persoanele căsătorite nu pot deveni sfinte? Nu este oare aceasta o afirmație gravă? La ce bun, altfel, sacramentul căsătoriei? În primul rând, într-o accepțiune mai largă, a fi sfânt înseamnă a ajunge în Rai. Persoanele căsătorite nu vor ajunge în Rai?
Afirmatii de bun-simt ati facut, domnule Cosmovici. Vedeti, daca ar exista, domeniul nebulos numit de scriitori futuristi "psihoistorie" ar anticipa clar situatia de acum: pe masura ce creste desfraul in jur, creste si radicalismul fanaticilor care indeamna la o flasa sfintenie si sfintire, in afara Tainelor Bisericii.
Catre toti fanaticii "castitatii": sa inteleg ca indrazniti sa sugerati ca Taina Casatoriei nue Taina, in tot ce este Biserica, de la catolici la ortodocsi, si de la anglicani la miafiziti?! Car fi un fel de pogoramant, o concesie facuta materiei vii si principiului placerii?!? Cred ca ereticii gnostici au momente de placere intensa percepand haosul asta total criptoeretic, acolo unde sunt ei acum, si unde se parlesc de secole bune.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 23:50:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Chiar daca "nunta este cinstita" (Evrei, 13,4), totusi casatoria nu reuseste decat sa scape de pangarire pe cel casatorit, adica sa nu-l faca sa cada in desfranare; nu sta insa in puterea casatoriei sa faca sfinti. Asta sta in puterea fecioriei. (Sf. Ioan Gura de Aur, Despre feciorie, pg.48)
Dar eu am auzit că ar exista cel puțin un sfânt ortodox care nu a practicat deloc fecioria, ci a avut plăcerea să aibă 4 soții, dacă nu cumva 5. Pesemne cu acordul mitropolitului de atunci, alt sfânt. Mă refer numai la soții oficiale. A fost și domnitor al Moldovei.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 01:33:48
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar eu am auzit că ar exista cel puțin un sfânt ortodox care nu a practicat deloc fecioria, ci a avut plăcerea să aibă 4 soții, dacă nu cumva 5. Pesemne cu acordul mitropolitului de atunci, alt sfânt. Mă refer numai la soții oficiale. A fost și domnitor al Moldovei.
Da, ciudat, nu, ca un sfant sa fi fost casatorit de 4 ori; ba a si desfrant, relatie in urma careia s-a nascut un copil, Petru Rares, domnitor si el.
Vremurile erau diferite de cele de azi si doar pentru simplul fapt, ca astazi suntem crestini, nu numai noi, românii, dar si restul Europei, se datoreaza acestui viteaz domn moldovean, lucru pentru care merita sa fi fost canonizat.

Mai jos sunt doua site-uri despre Sf. Stefan cel Mare. Citindu-le vom descoperi ca noi nu ne ridicam nici pana la degetul lui cel mic.

As vrea sa precizez ca Sf. Taina a cununiei are efect doar atata timp cat traiesc ambii parteneri. Cand unul dintre ei moare, datoria celuilalt sot dispare si se poate recasatori. Desi stim acest lucru, gasim insa de cuviinta, unii dintre noi, sa criticam si ceea ce nu e de criticat.
http://www.stefancelmare.info/viata.php
http://agonia.ro/index.php/prose/130366/index.html
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 12:52:44
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Gresit, dar cred ca am mai discutat in trecut despre asta. A avut trei sotii, dar nu pentru ca ar fi divortat, a ramas vaduv de fiecare data dupa putin timp. Iata un articol din Magazin istoric, restul sunt povestiri scrise de unii scriitori de la noi: http://istoriiregasite.wordpress.com...efan-cel-mare/
Reply With Quote
Vechi 09.10.2012, 00:06:21
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
...Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Avraam și pe Sarra. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Isaac și pe Rebeca. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Iacov și pe toți patriarhii. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Iosif și pe Asineta. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Moise și pe Semfora. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Ioachim și pe Ana. Binecuvintează‑i pe dânșii, Doamne Dumnezeul nostru, precum ai binecuvântat pe Zaharia și pe Elisabeta.

Ma intreb cum ar fi fost lumea fara ei?

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 09.10.2012, 00:48:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
asta de unde ai scos-o? Oare de ce unii pun mai sus de Biblie cuvintele unor parinti ai Bisericii?
Reply With Quote
Vechi 09.10.2012, 01:02:00
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu nu cred ca Sfantul Ioan Gura de Aur a spus asa ceva, este o interpretare gresita. Poate daca am citi fara sa scoatem din context si fara sa interpretam, am intelege altfel ce a vrut Sfantul sa spuna. Avem atatia Sfinti casatoriti...
Reply With Quote
Vechi 09.10.2012, 01:23:27
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Eu nu cred ca Sfantul Ioan Gura de Aur a spus asa ceva, este o interpretare gresita. Poate daca am citi fara sa scoatem din context si fara sa interpretam, am intelege altfel ce a vrut Sfantul sa spuna. Avem atatia Sfinti casatoriti...
Bun topicul asta, ca mai citim cate ceva. iata ce am inceput a citi la Sf. Ioan Gura de Aur in "Despre feciorie":

Să înceteze deci și ereticii de a se mai chinui zadarnic ca să trăiască în feciorie! Nu vor primi nici o răsplată! Nu pentru că Domnul e nedrept – ferească Dumnezeu! -, ci pentru că ei sunt răi și fără judecată. Pentru ce? Am demonstrat că omul care se ferește de a săvârși fapte rele n-are nici un merit; iar ereticii se feresc de căsătorie tocmai pentru că o socotesc rea. Cum vor putea deci pretinde răsplata, o dată ce se feresc să facă o faptă pe care o socotesc rea? După cum noi, creștinii, nu merităm cununi pentru că ne ferim să trăim în desfrânare, tot astfel nici ereticii nu merită cununi pentru că fug de căsătorie. Hristos, Care ne va judeca în ziua cea înfricoșată, le va spune: “Nu dau o cinstire deosebită celor care s-au ferit de a face răul; puțin preț are aceasta înaintea ochilor Mei! Dimpotrivă, dau moștenirea cea nepieritoare a cerurilor celor care au săvârșit toate faptele cele bune. Pentru ce voi, care socotiți căsătoria necurată și blestemată, pretindeți răsplățile cuvenite celor care au săvârșit fapte bune, o dată ce n-ați făcut altceva decât să vă feriți de o faptă rea și blestemată?”. Hristos rânduiește oile de-a dreapta(7), le binecuvântează și le primește în împărăția cerurilor, nu pentru că n-au răpit bunurile altora, ci pentru că au împărțit bunurile lor altora(8). Hristos primește în împărăția Sa pe cel căruia i-a dat cinci talanți; îl primește nu pentru că n-a împuținat talanții dați, ci pentru că i-a înmulțit, pentru că a adus de două ori mai mult decât i s-a dat(9). Nu încetați deci o dată, ereticilor, de a mai alerga în van, de a vă osteni degeaba, de a lovi și a bate cu pumnii în zadar în aer? De-ar fi numai în zadar! Căci nu e mică pedeapsa ca, după ce s-au ostenit atât de mult, după ce au așteptat răsplătiri mai mari decât oboselile lor, să fie rânduiți în vremea împărțirii răsplăților printre cei care nu primesc nici o cinstire.

Este drept că Dumnezeu vrea ca toți oamenii să nu se căsătorească. Martor este Pavel, prin care vorbește Însuși Hristos: “Vreau, spune Pavel, ca toți oamenii să fie ca și mine”(10), să trăiască în înfrânare. Mântuitorul însă pe noi ne cruță; știe că “duhul este osârduitor, iar trupul neputincios”(11); din pricina aceasta n-a transformat dorința Sa într-o poruncă constrângătoare, ci ne-a lăsat să facem ceea ce vrem: să trăim în feciorie sau să ne căsătorim. Dacă fecioria ar fi fost o poruncă, o lege, nu s-ar fi bucurat de nici o cinste cei care-și păstrează fecioria, ci ar fi auzit din gura Domnului: “Ați făcut ceea ce erați datori să faceți!” (12), și nici n-ar fi fost iertați cei care se căsătoresc și nu-și păstrează fecioria, ci ar fi fost pedepsiți, ca niște călcători de lege.
10. I Cor. 7, 7.

http://www.ioanguradeaur.ro/542/despre-feciorie/

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 21:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 14:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 20:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 22:30:02