Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.10.2012, 16:07:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Pui probleme importante.
Recunosc ca ai argumente bune pentru folosirea manualelor la religie.

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Poate dezvolti ideea ca nu mi-e prea clar la ce se refera.
Nu imi amintesc sa fi citit ceva de tine in care sa scrii ca s-ar putea sa te inseli si sa dai dreptate si partenerului de discutie, cum tocmai am facut eu mai sus. Esti intransigenta intruchipata, cel putin eu asa te vad.
Si aici, de altfel, s-ar putea sa gresesc, ca nu citesc tot ce scrii.

Citat:
Ciudat.
Despre ce grupa de invatamant vorbim?
La facultati asa este si aici.Cu problemele de rigoare.
Adica cursurile devin la majoritatea obiectelor, ore de dictat.
Vorbesc despre invatamantul de stat.
Si nu zic ca este neaparat bine.
Se poate da si bibliografe, la facultati, nu numai dicta. Asa era la facultatile unde am fost eu.
Exista, totsi, o programa, din cate stiu, la majoritatea materiilor.

Citat:
Nu cred esti obligat sa urmezi litera cu litera manualul.
Dar mai bine un sprijin (manualul) + talentul profesorului decat doar talentul care la unii s-ar putea sa nu existe.
Asta e adevarat.
Pana la urma, si la manual depinde f. mult de profesor ce reuseste sa transmita elevilor.

Citat:
La care obiect ti s-a parut ca manualul corespunde cu standardul exprimat de tine mai sus?
De manualele de religie vorbeam.

Citat:
E ca si cand ai spune "scoala ar trebui sa fie interesanta".
Intr-adevar, scoala nu trebuie sa fie numai interesanta...
Si eu le mai zic elevilor ca la scoala e normal sa se SI plictiseasca.

Dar exista o cale de mijloc.. mai ales in zilele noastre unde au atatia factori disturbanti. Daca nu reusim sa le atragem si atentia si interesul, nu mai invata chiar nimic.

Citat:
Si crezi ca la matematica de exemplu ar fi mai multe directii de gandire?
Nu, dar religia nu e matematica. Si chiar si acolo exista mai multe abordari posibile.

La religie exista si diverse moduri de a formula acelasi adevar.
Dumnezeu este infinit, si nu poate fi cuprins de o singura formula sau de un maldar de formule. Nu asta fac dogmele ortodoxe de altfel.

Citat:
Si care e linia dintre "directii de gandire" si "erezie"?
Uite-te la literatra patristica si la formularea dogmelor. Au fost formulate numai cand era in pericol dreapta credinta. Altfel, exista si pareri teologice, exista si spatiu deschis discutiei si mai ales, participarii si rugaciunii.

Linia o traseaza dogmele formulate clar: despre Sfanta Treime, despre cele doua naturi ale lui Hristos, despre Biserica...
Dar sunt multe lucruri care nu sunt dogmatizate in ortodoxie.

Si oricum, trebuie sa ii lasi pe adolescenti si sa teoretizeze, sa discute, sa isi puna intrebari, sa fie sceptici. Este in firea lor. La cursul de religie si deci si in eventualele manuale ar trebui sa fie si un spatiu conceptual deschis pentru asa ceva.

Citat:
Depinde cat de departe merge coruptia..
Daca o comisie nu e in stare sa aleaga un manual corect (sau de ce nu, mai multe), ce incredere avem ca profesorii si-au castigat posturile pe criterii de competenta autentica?
Aici cred ca ai dreptate.

Citat:
Greselile din manuale se pot corecta mult mai usor decat cele din profesori!

Manualul are un "failsafe" care este profesorul.
"failsafe" pentru profesor este doar discernamantul elevului care este o perla rara!
Si aici, probabil.
Adica din argumentele tale imi dau seama ca exista pur si simplu argumente si pro si contra pentru manuale.. Si ca depinde de context. Pe cel romanesc nu il cunosc destul.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tradatorii lui Hristos - cei care-si abandoneaza copiii sau parintii! laurastifter Morala Crestina 62 05.12.2012 12:41:00
Copiii care nasc copii anastasia2008 Generalitati 22 23.03.2012 04:57:30
Dumnezeu a dorit o singura religie care sa uneasca toate popoarele lumii... mehiel Despre Biserica Ortodoxa in general 22 01.09.2009 17:58:48
CUNUNIA RELIGIOASA carmenpenzes Nunta 4 06.04.2008 15:22:55
intoleranta. Glamorous_witch Generalitati 5 17.12.2007 11:50:41