Citat:
În prealabil postat de Fani71
1) S-ar putea sa ai dreptate in privinta manualelor. Nu sunt sigura ca am dreptate eu (dar, intre paranteze fie spus, mi-ar placea sa te citesc si pe tine odata scriind asta pe aici; am impresia, sau ma insel, ca esti intotdeauna 100 la 100 sigur de ceea ce spui, si la fel de sigur ca interlocutorul tau se inseala)
|
Poate dezvolti ideea ca nu mi-e prea clar la ce se refera.
Citat:
3) Trebuie sa stii ca aici in Belgia nu exista manuale pentru nici o materie. Exista doar programa. Deci, nu prea vad cum ar putea tocmai ortodocsii sa introduca un manual. Sigur, in Romania este alta situatie.
|
Ciudat.
Despre ce grupa de invatamant vorbim?
La facultati asa este si aici.Cu problemele de rigoare.
Adica cursurile devin la majoritatea obiectelor, ore de dictat.
Citat:
4) Nu am avut in mana toate manualele de religie romanesti, dar au citit si auzit de la persoane in care am incredere, acum mai multi ani ce-i drept, ca nu sunt prea grozave, au fost facute prea in graba si nu inbunatatite destul. De asta am zis: decat proaste, mai bine de loc. Dar poate le-or fi inbunatatit pe urma. Cele pe care le-am vazut mi s-au parut ca inghesuie prea multa informatie si dau prea putina ocazie elevilor sa analizeze un text, sa reflecteze asupra unei probleme, sa gandeasca si ei insisi.
|
Nu cred esti obligat sa urmezi litera cu litera manualul.
Dar mai bine un sprijin (manualul) + talentul profesorului decat doar talentul care la unii s-ar putea sa nu existe.
Citat:
Un manual nu ar trebui sa blocheze cunoasterea, inclusiv religioasa, ar trebui sa deschida si sa faca foame elevului interesat, ca sa poata citi si afla mai mult. Nu mi s-au parut asa manualele pe care le-am deschis. In plus, erau foarte aride.
|
La care obiect ti s-a parut ca manualul corespunde cu standardul exprimat de tine mai sus?
E ca si cand ai spune "scoala ar trebui sa fie interesanta".
Citat:
Poate pentru mine, ideea de manual este prea mult legata de manualele de pe vremuri (eu am facut scoala in Romania inainte de 89) la materii 'ideologizanbile' ca istoria, de exemplu, care dau elevului o gandire unica;
|
Si crezi ca la matematica de exemplu ar fi mai multe directii de gandire?
Citat:
Nu asa ar trebui sa faca Biserica. Dogmatica nu este ideologie si nici in ortodoxie nu exista o gandire unica, ca in partid. Exista dogme, da, dar ele au fost formulate doar ca sa evite ereziile. Mai ales negativ. Sa opreasca gandirea de la pericole.
|
Si care e linia dintre "directii de gandire" si "erezie"?
Citat:
Nu, nu propun 'free thinking' cum insinuezi tu.. propun ortodoxia!
|
Una originala?:)
Citat:
5) Nu are neaparat incredere in noi toti, insa nici in eventuala comisie care ar crea un manual sau chiar o programa foarte exacta.
|
Depinde cat de departe merge coruptia..
Daca o comisie nu e in stare sa aleaga un manual corect (sau de ce nu, mai multe), ce incredere avem ca profesorii si-au castigat posturile pe criterii de competenta autentica?
Citat:
Poate situatia este alta in Romania insa predarea religiei este o chestiune foarte delicata care cere mult discernamant si aplicare la persoane (nu uita ca aici, avem fdoarte putini elevi in clasa: uneori unul singur!). Daca face un profesor greseli in documentele facute de el, macar nu se va reprosa Bisericii asa de usor ca preda greseli. Daca insa o greseala se gaseste in manual, atunci cantareste mai greu.
|
Greselile din manuale se pot corecta mult mai usor decat cele din profesori!
Manualul are un "failsafe" care este profesorul.
"failsafe" pentru profesor este doar discernamantul elevului care este o perla rara!