Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.09.2012, 22:23:40
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

In post nu ai voie nici alcool,chiar daca e de provenienta animala.

Totusi,va puneti prea multe intrebari si va rataciti in amanunte. In fond nu in asta consta postul. Unii tin regim si atat,nu post. E insa o diferenta.

EDIT: tutunul (fumatul) e un viciu! Vedeti vreo compatibilitate cu rugaciunea si apropierea de Dumnezeu?? Bine ca nu va puneti intrebarea daca marijuana e de post sau nu!
Reply With Quote
Vechi 29.09.2012, 22:31:02
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
In post nu ai voie nici alcool,chiar daca e de provenienta animala.

Totusi,va puneti prea multe intrebari si va rataciti in amanunte. In fond nu in asta consta postul. Unii tin regim si atat,nu post. E insa o diferenta.

EDIT: tutunul (fumatul) e un viciu! Vedeti vreo compatibilitate cu rugaciunea si apropierea de Dumnezeu?? Bine ca nu va puneti intrebarea daca marijuana e de post sau nu!
Dar mincatul sanatos poate fi viciu ? Poate fi o capcana , ca si fumatul ?
Dar bautul de 15 ani de Mirinda sau de apa plata , cite 4 litrii pe zi , poate fi viciu ?

Chiar spunea Sophia ca cu burta plina poti scapa lesne de obsesia mincatului, a rosului in stomac de foame, si atunci te poti ruga mai bine , ai spor mai mare deoarece esti mai liber de nevoile trupului si mintea poate zburda mai bine ?

Asta cum mai este ?
Vechi 29.09.2012, 23:22:39
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Dar mincatul sanatos poate fi viciu ? Poate fi o capcana , ca si fumatul ?
Dar bautul de 15 ani de Mirinda sau de apa plata , cite 4 litrii pe zi , poate fi viciu ?
Daca tu compari nocivitatea sucului si a apei plate cu tigarile... atunci nu mai zic nimic.

Si stomacul este un mare diavol,si trebuie sa il infruntam! Asa cum este greu sa ne abtinem de la prajituri si ciocolate,asa sa ne ostenim sa ne si rugam cu burta goala! Dupa fapta si rasplata!

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Si... si.... mai sunt persoane care mananca in fata calculatorului chiar acum! Ciocolata.
Eu stau cu doza de bere pe birou. Ca si tine,chiar acum

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si ei folosesc si vase sperate si frigidere/dulapuri separate.
Dar asta n-are legatura cu postul nostru.

Legat de spalatul vaselor - trebuie f.bine frecate si curatate, pentru ca raman totusi urme (grasime in porii emailului).
De ex. la noim acasa existau si am preluat regula si eu, vase speciale pentru dulciuri (prajituri, dulceata), si altele pentru mancaruri. Dar asta din alte cauze (de ex. mirosuri).
Si instalatiile in fabrici nu se curata? Parca nu cred, tare m-as duce sa vizitez o fabrica de ciocolata.
Si daca painea se face in vase in care a fost inainte cozonac?
NU in asta consta postul. Cum spunea Mantuitorul: strecurati tantarul si inghititi camila!

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Unii spun ca nici ciocolata amaruie, deci fara lapte, fara unt, fara nimic, nu este totusi de post, ca este o delicatesa, sau ceva in sensul asta.
Probabil ca nici cafeaua.
Dar pentru unii si painea este o mare delicatesa si placere. Si atunci?

Nu vreti sa ne lamurim totusi?
Iti pot da si exemple din Pateric in care monahii mancau cate o coaja uscata si aia stand in picioare,tot ca sa se nevoiasca,sa nu stea asezati comod. Intrebare: ne comparam cu aceia? Daca nu,atunci poti manca linistita ciocolata amaruie.

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Doar la catolici !
Nu zau? Noi avem voie sa fumam in afara postului? Ce preot ti-a zis asta?

Citat:
De aceea threadul a luat o turnura relaxant-neserioasa , in capcana cazand si Raul , care nu a inteles sensul celor postate , dar ma rog fiecare este liber in intelegerea sa .
Ce anume nu am inteles si in ce capcana am cazut? Nu stiu ce threaduri mai exista,doar pe asta am intrat. Iar initiatoarea topicului vorbea la modul cat se poate de serios.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2012, 23:28:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:

Nu zau? Noi avem voie sa fumam in afara postului? Ce preot ti-a zis asta?

Atentie la "zau" !
Eu am spus ca fumatul la catolici nu este considerat pacat , fie ca-i post sau nu ! De nu crezi intreaba pe orice catolic de aici , asta pentru lamurire imediata .
Doamne ajuta!
Vechi 29.09.2012, 23:33:47
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atentie la "zau" !
Eu am spus ca fumatul la catolici nu este considerat pacat , fie ca-i post sau nu ! De nu crezi intreaba pe orice catolic de aici , asta pentru lamurire imediata .
Doamne ajuta!
Ai spus ca doar la catolici "nu este permis nicicand",citandu-l pe @ovidiu.b parca. Asa ca daca te-ai exprimat gresit imi cer iertare,nu e vina mea. Posibil sa fi facut o confuzie. Oricum desi mi-am luat "concediu" ceva timp de pe forum,nu incetezi a ma ataca :)

Si pentru restul: mierea nu e facuta de albine,ci din polenul florilor. Asa si cozonacul de post e facut in fabrici de catre oameni,dar asta nu inseamna ca e de dulce :)
Reply With Quote
Vechi 29.09.2012, 23:38:06
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:

Si pentru restul: mierea nu e facuta de albine,ci din polenul florilor. Asa si cozonacul de post e facut in fabrici de catre oameni,dar asta nu inseamna ca e de dulce :)
Sa nu uitam nicicand , ca cel mai mare postitor , Sfantul Ioan Botezatorul folosea mierea in perioada de postire , iar ca mancare de "dulce" , insectele , dar nu mai stiu exact care anume .
Vechi 29.09.2012, 23:45:43
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Sa nu uitam nicicand , ca cel mai mare postitor , Sfantul Ioan Botezatorul folosea mierea in perioada de postire , iar ca mancare de "dulce" , insectele , dar nu mai stiu exact care anume .
E discutabil aici. Traducerea se pare ca nu era buna, locustae nu facea referire la lacuste, ci la niste roscove...
Vechi 29.09.2012, 23:51:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
Ai spus ca doar la catolici "nu este permis nicicand",citandu-l pe @ovidiu.b parca. Asa ca daca te-ai exprimat gresit imi cer iertare,nu e vina mea. Posibil sa fi facut o confuzie. Oricum desi mi-am luat "concediu" ceva timp de pe forum,nu incetezi a ma ataca :)

Doamne, Maica Domnului, cu biologia asta la care unii au lipsit. Mierea se face asa:
Se duce albina si ia polen din flori si pe urma o prelucreaz in stup. Din polen, cu o substanta din organismul ei se face mierea pe care o pune in fagure.
Vechi 29.09.2012, 23:51:39
andravenache andravenache is offline
Member

Data înregistrării: 26.03.2011
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Si pentru restul: mierea nu e facuta de albine,ci din polenul florilor.
"Mierea este o substanta zaharoasa pe care albinele o produc prin colectarea nectarului si
transformarea acestuia cu ajutorul unei substante prezente in gusa albinei, numita invertina.
O albina culegatoare, zboara dupa nectar si se aseaza pe o floare.Aici, ea suge nectarul
cu ajutorul trompei si il depoziteaza in gusa pe durata transportului spre stup.Din acest moment, incepe prelucrarea mierii:o parte din apa continuta in nectar se elimina prin peretii gusei si intra in actiune fermentii specifici care influenteaza transformarea nectarului in miere.

Ajunsa la stup, culegatoarea transmite nectarul adus, unei alte albine,
"albina de stup" pentru a fi depus in celulele din fagure.Cu prilejul trecerii la alta albina, nectarul se imbogateste cu noi cantitati de fermenti si in special cu invertina.
Nectarul nu ramane in prima celula in care a fost depozitat.Noaptea, mai ales, apar albinele" ventilatoare" care muta nectarul din celula in celula, intensificand astfel procesul de transformare in miere.
Cand albinele incep sa capaceasca celulele de fagure este semn ca mierea este maturata, adica nectarul a pierdut din procentul initial de apa si s-a transformat in miere de buna calitate"
(Sursa: http://geoene.go.ro/produc_mierii.htm ) - sunt sigura ca poti gasi si altele.

Eu inteleg ca albina amesteca polenul cu o secretie proprie. Asa cum laptele secretat de vaca este un produs de origine animala, eu consider ca si mierea (obtinuta din polen si secretia albinei) intra in aceeasi categorie - chiar daca stiu ca sunt multi care nu sunt deacord ....

Totusi, atunci cand e post si aleg sa nu mananc miere, ma bazez pe "Dar cine se îndoiește și mănâncă, este osândit, pentru că nu mănâncă din încredințare. Tot ce nu vine din încredințare, e păcat" (Romani14:23)
Reply With Quote
Vechi 30.09.2012, 00:02:57
N.Priceputu
Guest

Implicit

@andravenache: Mie mi se pare că scrupulozitatea excesivă riscă să ne abată de la adevăratul sens al postului, pe care, de altfel, l-ai precizat bine.
Trebuie să ascultăm ce ne învață Biserica cu privire la asta, și să nu mai analizăm în amănunt fiecare fărâmă pe care o înghițim. Nu ne spurcăm dacă ne-am atins de o proteină de origine animală. Mai curând dacă ne-am prea săturat mâncând... ghiveci.

Ne putem ghiftui cu legume și putem posti (la limită) mâncând carne. Bine a zis cristiboss, de Sf. Ioan Botezătorul, că postea cu miere și lăcuste. Cred, însă, că nu le făcea tocăniță, cum am face noi dacă am avea dezlegare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Produse de igiena Florin-Ionut Postul 104 24.05.2021 11:40:11
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! guardian knight Generalitati 8 17.12.2011 20:53:22
produse bio Life-Care arifa Generalitati 5 31.08.2010 18:43:02
Omul cel mai feroce animal de pe Terra elenavioletacocos Generalitati 74 03.12.2009 15:16:48