Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.09.2012, 11:12:29
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu cred ca sunt moemnte, in practica vietii reale in Biserica, cand ingaduinta poate fi acceptata, cu nadejde in mila lui Dumnezeu. Altminteri avem o practica elitista, discriminatorie la modul exagerat si, in definitiv, plina de rautate. Iar asta eu n-o pot accepta, ca om crestin.
Dar preotul duhovnic e cel care trebuie, in definitiv, sa cantareasca lucrurile. Nu vad cum as trece eu pe cineva in pomelnic daca parintele mi-a spus clar ca nu e cazul. In aceasta situatie, da, nu as mai avea nici o scuza si as fi probabil bun de dus la balamuc sau de scos din Biserica. Insa in realitate avem rar de-a face cu altfel de situatii. In fapt pe-acolo pe la proscomidie trec tot felul de amariti, oameni necajiti care spera, nadajduiesc, cu gandul la Mila lui Hristos, pentru indreptatarea sotului, sotiei, prietenului, copilului, fratelui, surorii s.a.m.d.
Mi-e greu sa accept prea multa corectitudine a unora. Viata insasi nu-i corecta. Viata e, mai nainte de corectitudine, pur si simplu grea si uneori surprinzator de nedreapta.
A spune ca viata nu e corecta e ca si cum am spune ca Dumnezeu nu e corect.
Indreptarea cuiva care nu vrea sa stie de Hristos , neaga existenta Lui , nu se face prin pomenirea la sf.Liturghie ,mai mult la Proscomidie.
In Imparatia lui Dumnezeu nimic necurat nu poate intra.
Pomenirea la Proscomidie nu se face oricum si oricui.
Se poate face pomenire la sf.Liturghie cu mentiunea "fara Proscomidie" dar eu ,personal nu as risca pentru cei necredinciosi sau necununati.
Sfintii parinti spun ca mai mult rau le facem acestora daca ii pomenim pt.ca nimic necurat nu poate intra in Imparatie.
Avem destule slujbe unde pot fi pomeniti acestia si rugaciunile noastre particulare pentru cei apropiati.
Milostenia este o cale prin care putem sa castigam indurare de la Hristos pentru cei pe care ii iubim si sunt departe de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2012, 11:51:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Indreptarea cuiva care nu vrea sa stie de Hristos , neaga existenta Lui , nu se face prin pomenirea la sf.Liturghie ,mai mult la Proscomidie.
In Imparatia lui Dumnezeu nimic necurat nu poate intra.
Pomenirea la Proscomidie nu se face oricum si oricui.
Se poate face pomenire la sf.Liturghie cu mentiunea "fara Proscomidie" dar eu ,personal nu as risca pentru cei necredinciosi sau necununati.
Sfintii parinti spun ca mai mult rau le facem acestora daca ii pomenim pt.ca nimic necurat nu poate intra in Imparatie.
Din cate stiu pomelnicele ce se dau la Sfanta Liturghie sunt pentru Proscomidie. Preotul ne-a si spus de cateva ori ca pomelnicele se dau pana incepe Sfanta Liturghie, adica pentru Proscomidie. Ne-a si explicat cum se iau mirinde care intruchipeaza pe toti cei pomeniti in pomelnice. Desigur ca se accepta si dupa aceea pomelnice.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2012, 12:32:13
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Din cate stiu pomelnicele ce se dau la Sfanta Liturghie sunt pentru Proscomidie. Preotul ne-a si spus de cateva ori ca pomelnicele se dau pana incepe Sfanta Liturghie, adica pentru Proscomidie. Ne-a si explicat cum se iau mirinde care intruchipeaza pe toti cei pomeniti in pomelnice. Desigur ca se accepta si dupa aceea pomelnice.
Preotul pomeneste in timpul slujbei atat pe cei vii cat si pe cei adormiti ,la ecteniile respective.
Pentru Proscomidie am dat acatist separat si am vorbit cu preotul .
Am platit o pomenire pt.mai multe sfinte Liturghii.
Daca pomelnicul e dat mai tarziu ,ceea ce se intampla in majoritatea cazurilor ,se intelege ca pomenirea nu se poate face la slujba Proscomidiei care se desfasoara la prima ora.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2012, 23:17:33
ioan cezar
Guest

Implicit

Am simtamantul straniu ca ma aflu in sinagogile acelea... Ce de "sfinti" radicali si "drepti" faceau "ordine" pe-acolo...
Si cum a dat Dumnezeu cu ei de pamant, de n-au mai iesit in veci la lumina...
Sa fim cu bagare de seama, oameni buni!

Last edited by ioan cezar; 26.09.2012 at 01:38:21.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Liturghie danyel Sfanta Liturghie 81 02.11.2015 16:22:22
Sfanta liturghie Andy00 Resurse ortodoxe on-line 10 30.01.2015 15:29:07
Sfanta Liturghie alecsandru Sfanta Liturghie 26 05.02.2013 21:41:47
Sfanta Liturghie EDI Despre Biserica Ortodoxa in general 8 02.05.2009 16:52:24
Sfanta Liturghie anavictoria Sfanta Liturghie 57 12.01.2009 19:38:22