Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.08.2012, 19:59:51
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Cat priveste lista de carti propusa de Eugen, am de zis doua lucruri:
1) Sunt acolo adevarate bunatati, minunatii mari (dupa gustul meu). Frumoasa recomandare, Eugen! Multumesc!
2) Ofer un premiu de 5000 lire sterline celui care, in urmatorii 5 ani (vedeti ca nu pun presiune) le va citi pe toate si va face un rezumat de 2-3 pagini pentru fiecare...:)
Asta asa ca gluma. Intrucat chiar si pe alocuri, capitole sau fragmente mai mici, daca citim, cu vremea sigur ne vom imbogati sufleteste si vom trai ameliorari semnificative ale felului nostru de a trai crestineste. Inca o data multumiri, frate Eugen!
Cred ca te referi la prima parte, cu carti ortodoxe, pentru ca in partea a doua e vorba de teoria evolutionista si Big-Bang. Si ar fi doar o pierdere de vreme, s-ar putea ca in cinci ani sa cada aceste teorii. :) Deja Big-Bang-ul e sub presiune, practic e pus sub semnul intrebarii din cauza descoperirii expansiunii accelerate a Universului.
Sunt si cateva lucrari despre evolutionismul teist, o eroare pe care au primit-o in ortodoxie prima data stilistii. Lucrarea lui Kalomiros sta la baza oricarei carti de evolutionism teist ortodox, Kalomiros era deja stilist cand a scris-o. Rarisimile carti ce trateaza evolutionismul teist in ortodoxie se bazeaza pe interpretari false, masluite, ale sfintilor parinti. Acesti autori, luandu-se dupa Kalomiros (si Puhalo i-a tinut partea, si el a devenit stilist la un moment dat, cand a fost exclus din ROCOR), dau citate din sfinti care ar arata ca acestia ar fi spus si ei de evolutionism. Total fals, parintele Serafim Rose i-a si raspuns detaliat lui Kalomiros si a rezultat o lucrare de baza in acest dimeniu. Iata de fapt ce spun sfintii parinti, exact invers decat ce vor sa arate evolutionistii teisti (e din cartea parintelui Serafim): http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Facerea.html
Parintele si numeste aceasta teorie ceea ce si este, o erezie.

Printre cartile date sunt si autori care scriu impotriva ecestor doua teorii, ca acel parinte de la Draganescu si Adrian Lemeni. Reprezentative pentru invatatura ortodoxa adevarata sunt cartile parintelui Serafim Rose care a tratat si evolutionismul, si evolutionismul teist. Cartea impotriva evolutionismului am citit-o mai demult pe sfaturiortodoxe.ro, mai sunt si alte carti despre evolutionism acolo: http://www.sfaturiortodoxe.ro/teoria-evolutionista.htm
Intre timp stiinta a evolutat si mai mult, cazand una cate una dovezile evolutionismului.

P.S. Mai e o problema, parerea mea e ca cine se apuca sa citeasca teologie inalta cand nu a ajuns la acel nivel si nu are o baza a invataturii ortodoxe inteleasa nu face decat sa isi creasca mandria, crezand ca ajuns teolog. Pentru noi catehismul si vietile sfintilor sunt baza, ca si lucrari de baza ale sfintilor, deoarece noi suntem la nivelul de jos, multi ortodocsi nici nu au ajuns sa inteleaga catehismul si au o invatatura gresita luata din ecumenism (adica protestanta).
Reply With Quote
Vechi 17.08.2012, 20:21:17
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
2) Ofer un premiu de 5000 lire sterline celui care, in urmatorii 5 ani (vedeti ca nu pun presiune) le va citi pe toate si va face un rezumat de 2-3 pagini pentru fiecare...:)
La cartea lui Kalomiros exista deja rezumatul si recenzia critica. In schimb acesta are o lucrare valoroasa, pentru care este de fapt cunoscut (a devenit cunoscut si pentru evolutionismul teist din cauza unora care au preluat entuziasmati aceasta gogoasa), scrisa in 1964, cand mai era ortodox, numita "Impotriva falsei uniri bisericesti": http://www.ortodoxia.md/phocadownloa...isericesti.pdf

Iata recenzia la cartea despre evolutionismul teist: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/ind...-este-o-erezie
"Insa, impotriva tuturor acestor sustineri "teologice", vom arata in continuare ca evolutionismul test este o erezie, intrucat contrazice flagrant revelatia Facerii lumii, relatata in Sfanta Scriptura, precum si invatatura Sfintilor Parinti despre aceasta."
Kalomiros spune: "„Nu trece oare embrionul nostru prin toate nivelele evoluției pe care le-au urcat animalele? Nu are embrionul uman branhiile ce au produs sistemul nostru respirator atunci când noi (adică strămoșii noștri biologici) eram încă pești ce înotau în mare? ”
Intre timp s-a aratat de oamenii de stiinta ca plansele lui Haeckel sunt total false.
"„la porunca lui Dumnezeu, peștii au început să iasă din mare pe uscat, târându-se, mergând pe aripioarele lor și cu cozile lor, acum în afara apelor și apoi din nou în ele, devenind reptile amfibii, luând diferite forme și diferite dimensiuni. [...] Unele din aceste reptile și-au dezvoltat la porunca lui Dumnezeu în genele și cromozomii lor, abilitatea manifestată în capacități zburătoare, devenind primele păsări.”
Reply With Quote
Vechi 17.08.2012, 21:16:11
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
P.S. Mai e o problema, parerea mea e ca cine se apuca sa citeasca teologie inalta cand nu a ajuns la acel nivel si nu are o baza a invataturii ortodoxe inteleasa nu face decat sa isi creasca mandria, crezand ca ajuns teolog. Pentru noi catehismul si vietile sfintilor sunt baza, ca si lucrari de baza ale sfintilor, deoarece noi suntem la nivelul de jos, multi ortodocsi nici nu au ajuns sa inteleaga catehismul si au o invatatura gresita luata din ecumenism (adica protestanta).
Si ca sa fiu in ton cu unii de pe aici ,consider ca prin acesta postare "ati pus degetul pe rana" domnule Catalin.
Subscriu asertiunii dvs.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Vechi 19.08.2012, 22:35:01
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de catalin2;
Si ca sa fiu in ton cu unii de pe aici ,consider ca prin acesta postare "ati pus degetul pe rana" domnule Catalin.
Subscriu asertiunii dvs.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Oare vorbiți de așchii sau de bârne?

Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 08:23:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Am găsit ceva foarte ontopic. Iată piatra de mormânt a lui Wernher von Braun, tăticul misiunilor Apollo de la NASA, care a lucrat și la primele proiecte de trimitere a sondelor pe Marte:

Trimiterea la Ps 19.1 (corespunde Psalmului 18.2 în numerotare catolică): Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria (caeli enarrant gloriam Dei et opus manus eius adnuntiat firmamentum).

Văzând credința unor asemenea oameni, care nu au fost exploratori prin almanahe, ci adevărați cercetători ai spațiului cosmic, îți spui: iată cum adevărata știință duce la credință !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 08.09.2012 at 08:34:22.
Reply With Quote
Vechi 15.09.2012, 10:31:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

"Nașterea este mai sigură decât avortul", este concluzia unui nou studiu (care, dealtfel, confirmă studii mai vechi). Sursa.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 16.09.2012, 00:26:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Am găsit ceva foarte ontopic. Iată piatra de mormânt a lui Wernher von Braun, tăticul misiunilor Apollo de la NASA, care a lucrat și la primele proiecte de trimitere a sondelor pe Marte:

Trimiterea la Ps 19.1 (corespunde Psalmului 18.2 în numerotare catolică): Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria (caeli enarrant gloriam Dei et opus manus eius adnuntiat firmamentum).

Văzând credința unor asemenea oameni, care nu au fost exploratori prin almanahe, ci adevărați cercetători ai spațiului cosmic, îți spui: iată cum adevărata știință duce la credință !
Același Wernher von Braun este părintele rachetelor naziste V1 și V2 care au terorizat Londra în WW2; de aceea l-au ”transferat” americanii la NASA.

Dacă mă uit mai atent observ că versetul este din Psalmi(VT), nu din NT.

P.S. Am căutat on-line numerotarea catolică și versetul citat de dvs l-am găsit la locul lui, acolo unde e scris și pe mormânt(Ps19,1), iar în Biblia ortodoxă la (Ps18,1); oare în numeroaterea iudaică unde o fi?
Reply With Quote
Vechi 16.09.2012, 00:53:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Același Wernher von Braun este părintele rachetelor naziste V1 și V2 care au terorizat Londra în WW2;
Numai V2. Nu știu cât de tare au apucat să terorizeze Londra. Ceea ce știu este că englezii au terorizat Hamburgul, Dresda și multe alte orașe atacate, peste care au trimis, potrivit expresiei de atunci "covoare de bombe".

Citat:
Da. Și ? Ce ar demonstra acest lucru ?

Citat:
P.S. Am căutat on-line numerotarea catolică și versetul citat de dvs l-am găsit la locul lui, acolo unde e scris și pe mormânt(Ps19,1)
http://www.intratext.com/IXT/LAT0001/_PEI.HTM

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 16.09.2012, 01:34:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Da. Și ? Ce ar demonstra acest lucru ?
Că e iudeu.

http://www.bibliacatolica.ro/Psalmi.php
Reply With Quote
Vechi 16.09.2012, 01:43:01
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul

P.S. Am căutat on-line numerotarea catolică și versetul citat de dvs l-am găsit la locul lui, acolo unde e scris și pe mormânt(Ps19,1), iar în Biblia ortodoxă la (Ps18,1); oare în numeroaterea iudaică unde o fi?
Este în Cornilescu, deci omul a fost cel mai probabil protestant

http://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/19

Citat:
Dacă te uiți bine în Ceaslov, o să observi că psalmii din VT ocupă cam 2/3 din slujbe.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
"Interconfesionalitate" in aceeasi credinta praxis Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 0 18.11.2008 12:42:40