Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.09.2012, 17:17:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Daca mesajul este corect transmis si nu este primit, atunci vina ramane a celui ce nu il primeste si acesta va fi osandit in timp ce mesagerul trebuie sa-si scuture praful de pe incaltaminte si sa mearga mai departe, scuturatul prafului insemnand simbolic faptul ca vina necredintei celuilalt nu cade pe umerii sai ci strict pe umerii celuilalt ce a refuzat credinta atunci cand i-a fost prezentata in mod CORECT. Si tocmai aceasta corectitudine este problematica pentru ca ea nu sta in dogme si adevaruri declarate ci in cele traite. Iar ceea ce ni s-a cerut de catre Domnul sa traim este exact iubirea la modul desavarsit. Nu ne-a cerut nimic altceva, ci absolut toate sunt incluse in aceasta, toate, inclusiv botezul, Impartasania etc. Ma botez si ma Impartasesc pentru ca Il iubesc pe cel ce m-a salvat din ghearele mortii si a Iadului si El asta mi-a cerut sa fac ca si prieten al Lui pentru a fi mereu in Comuniune cu El spre binele meu, si nicidecum nu o fac pentru ca asa imi zice o "dogma" exclusivista. Este diferenta ca de la Cer la pamant intre cele doua abordari, si de aici pleaca si restul.
Si revenind, daca cineva ramane stana de piatra in fata unuia ce traieste iubirea lui Hristos pentru el si i-o propovaduieste si lui prin FAPTE, inseamna ca are inima impietrita din propria-i vina, ca altfel nimeni nu ramane stana de piatra doar din simpla ignoranta. Insa daca i se propovaduieste doar dogme si adevaruri dar in practica vede o lipsa de traire la acela, normal ca refuza propovaduirea iar vina cade asupra celui ce a propovaduit oricat de adevarate erau dogmele sale.

Judecata despre trairea celuilat poate fi una subiectiva, falsa.

Judecata despre un adevar teologic, atunci cand e facuta fara prejudecati si cu sinceritate, nu poate gresi.
Vechi 03.09.2012, 21:45:02
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Judecata despre trairea celuilat poate fi una subiectiva, falsa.

Judecata despre un adevar teologic, atunci cand e facuta fara prejudecati si cu sinceritate, nu poate gresi.
Judecata despre trairea celuilalt poate fi intr-adevar falsa. Ce fel de traire a avut Hitler de exemplu?

Judecata despre un adevar teologic nu poate gresi daca se face fara prejudecati si cu sinceritate? Unde este locul revelatiei in cazul asta daca totul este cuprins in judecata? Si ce inseamna de fapt "Teologie" si "judecata teologica"?
Vechi 03.09.2012, 22:18:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Judecata despre trairea celuilalt poate fi intr-adevar falsa. Ce fel de traire a avut Hitler de exemplu?
Sigur, matematica este extrem de simpla.

Cat face de exemplu 1+1 ?

Vedeti, oricine stie matematica.

Inclusiv ala care zice ca 4x4 fac 20 cand trebuie sa ia si 12 cand trebuie sa dea.

Citat:
Judecata despre un adevar teologic nu poate gresi daca se face fara prejudecati si cu sinceritate? Unde este locul revelatiei in cazul asta daca totul este cuprins in judecata?
Ce intelegi in acest context prin "revelatie"?

Citat:
Si ce inseamna de fapt "Teologie" si "judecata teologica"?
teologia = stiinta, adevarul despre Dumnezeu, invatatura crestina in ansamblu (confesional specifica) - in acest caz.

"judecata teologica" ar fi in contextul afirmatiei respectiva, evaluarea unui ansamblu de invataturi care tine de o anumita teologie, in sensul unei doctrine particulare, specifice unei confesiuni.

Last edited by AlinB; 04.09.2012 at 00:13:50.
Vechi 04.09.2012, 00:31:55
Banned

Implicit

Citat:
Sigur, matematica este extrem de simpla.

Cat face de exemplu 1+1 ?

Vedeti, oricine stie matematica.

Inclusiv ala care zice ca 4x4 fac 20 cand trebuie sa ia si 12 cand trebuie sa dea.

Ce intelegi in acest context prin "revelatie"?

teologia = stiinta, adevarul despre Dumnezeu, invatatura crestina in ansamblu (confesional specifica) - in acest caz.

"judecata teologica" ar fi in contextul afirmatiei respectiva, evaluarea unui ansamblu de invataturi care tine de o anumita teologie, in sensul unei doctrine particulare, specifice unei confesiuni.
Ce legatura are matematica cu Hitler? A fost prea grea intrebarea? :)

Ma intrebi ce inteleg prin revelatie si apoi vorbesti despre stiinta despre Dumnezeu. Stiinta sau credinta? Sau credinta e stiinta?...
Vechi 04.09.2012, 11:53:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce legatura are matematica cu Hitler? A fost prea grea intrebarea? :)
Te laudai cu capacitatea analitica si de abstractizare, a disparut brusc inspiratia?

Citat:
Ma intrebi ce inteleg prin revelatie si apoi vorbesti despre stiinta despre Dumnezeu. Stiinta sau credinta? Sau credinta e stiinta?...
Ai fost rugata sa definesti revelatia in contextul discutiei respective.
Ai pierdut firul?

P.S.

Incep sa-i dau dreptate lui Ioan ..mergi la culcare, ia pauza o zi sau doua ca au inceput sa fileze lampile.

Last edited by AlinB; 04.09.2012 at 12:02:59.
Vechi 04.09.2012, 12:55:39
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:

Incep sa-i dau dreptate lui Ioan ..mergi la culcare, ia pauza o zi sau doua ca au inceput sa fileze lampile.
Aline frate, lasa-ma sa-ti spun ca eu nu am voit acolo si nu vreau nicicum si niciodata sa o jignesc pe Adriana. Daca i-am recomandat putina linistire nu am facut asta la modul ironic ci pur si simplu asa mi se pare mie ca ar fi bine sa faca. Desigur, poate face cum si ce doreste, intrucat are capacitatea sa se autoaseze unde si cum vrea, nu e nevoie sa o port eu in responsabilitatea mea (a se citi carca).

Mai mult, o admir pe Adriana pentru multe din insusirile pe care am constatat ca le detine si le pune in folosul semenilor, asa cum crede de cuviinta.
E drept ca din pacate o face deseori cu de-a sila...
Nu e suficient de atenta la reactia partenerului si de aici o anumita interpretativitate pe care si-o neaga insa o vede la altii, la mine de pilda.... (asta am vazut in special la doctori, la cei tineri mai ales, inca nedeprinsi sa monitorizeze relatia clinica, de la om la om, procesul interpersonal, ci doar universul rationamentelor proprii. In fine, e chestie de timp/experienta de viata, de psihologie medicala, adica de contactele nemijlocite cu bolnavul, cu cel viu desigur iar nu cu lamela tesuturilor-foste-vii din cabinetul anatomopatologului...)

Consider totodata ca, totusi, din pacate, s-a cam aprins iar asta o face sa devina patimasa, suspicioasa, in fine ....e prea implicata emotional. De aici unele exagerari si devieri de la cursul care noua ni se pare a fi unul ortodox.

Un singur lucru ma face sa am retineri si sa iau oarecare distanta: Adriana nu e atenta la limite... La multe feluri de limite... Asta nu imi miroase a bine, daca intelegi unde bat...

Oricum, nu imi place in general pe forum cand se isca furtuni de suficienta de sine si lipsa de consideratie pentru interlocutor. Uneori si eu cad in capcana asta si regret mai apoi. Iuteala, asta regret, dispozitia patimasa spre conflict, spre afirmarea de sine, narcisista si desigur infantila, cu totul lipsita de exercitiul smereniei.

Sa discutam ceva mai potolit, in definitiv doar suntem pe un forum si nu in calea turcilor.

Oare nu mai reusim sa distingem calatoriile noastre in realitatea virtuala de Razboiul pentru Independenta?... E careva p-aici Penes Curcanul? De unde asadar atatia fulgi zburataciti prin ograda forumului?...:)
Vechi 04.09.2012, 12:57:31
Banned

Implicit

Eugen,
Ce parere aveti de acest citat pe care Decebal a avut bunavointa sa il dea:

34. Si nu se vor mai invata unul pe altul si frate pe frate, zicand: “Cunoasteti pe Domnul” ca toti de la sine Ma vor cunoaste, de la mic pana la mare, zice Domnul, pentru ca Eu voi ierta faradelegile lor si pacatele lor nu le voi mai pomeni”. (Ieremia 31, 27-34)

?
Vechi 04.09.2012, 16:41:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Aline frate, lasa-ma sa-ti spun ca eu nu am voit acolo si nu vreau nicicum si niciodata sa o jignesc pe Adriana. Daca i-am recomandat putina linistire nu am facut asta la modul ironic ci pur si simplu asa mi se pare mie ca ar fi bine sa faca. Desigur, poate face cum si ce doreste, intrucat are capacitatea sa se autoaseze unde si cum vrea, nu e nevoie sa o port eu in responsabilitatea mea (a se citi carca).

Mai mult, o admir pe Adriana pentru multe din insusirile pe care am constatat ca le detine si le pune in folosul semenilor, asa cum crede de cuviinta.
E drept ca din pacate o face deseori cu de-a sila...
Nu e suficient de atenta la reactia partenerului si de aici o anumita interpretativitate pe care si-o neaga insa o vede la altii, la mine de pilda.... (asta am vazut in special la doctori, la cei tineri mai ales, inca nedeprinsi sa monitorizeze relatia clinica, de la om la om, procesul interpersonal, ci doar universul rationamentelor proprii. In fine, e chestie de timp/experienta de viata, de psihologie medicala, adica de contactele nemijlocite cu bolnavul, cu cel viu desigur iar nu cu lamela tesuturilor-foste-vii din cabinetul anatomopatologului...)
Mai Ioane, dupa atata teorie nu trebuie sa se adune si oleaca de experienta de viata?
Sau Internetul asta e asa inselator?

Citat:
Consider totodata ca, totusi, din pacate, s-a cam aprins iar asta o face sa devina patimasa, suspicioasa, in fine ....e prea implicata emotional. De aici unele exagerari si devieri de la cursul care noua ni se pare a fi unul ortodox.
Ni se pare? Cui i se pare?
Mie nu mi se pare.
Daca s-a dat ortodoxa de cateva ori, nu inseamna ca este.
Nu stiu unde ai vazut tu ortodoxie, eu vad un sistem de gandire 100% neoprotestant.

Citat:
Un singur lucru ma face sa am retineri si sa iau oarecare distanta: Adriana nu e atenta la limite... La multe feluri de limite... Asta nu imi miroase a bine, daca intelegi unde bat...
Stii vorba aia..bate saua ... :)

Eu zic sa treci de faza de miros si sa folosesti si vazul :P

Last edited by AlinB; 04.09.2012 at 16:44:53.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 11 02.06.2010 12:15:26
Mantuirea in lume Nicolae Calugarul 21 18.06.2007 15:24:08
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15
Mantuirea vsm Stiri, actualitati, anunturi 1 02.11.2006 23:56:38