Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.09.2012, 13:44:16
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Nu religia este mantuitoare... caci un singur Mnatuitor ESTE: Iisus Hristos (care lucreaza mai ales in Sfata Sa Biserica prin Sfintele Taine).
Fiecare om ESTE (exitsta, vietuieste, fiinteaza) fiind facut dupa "chipul si asemanarea" lui Dumnezeu (mai exact a Logosului, Hristos Iisus) adica orice om (indiferent de epoca, rasa, cultuira...) este chip al pecetii Logosului.

"paganii care din fire face ale legii" adica iubesc aproapele si pe Dumnezeu (atat cat pot ei, fara sa fi auzit de Evanghelie) "le sunt loruri lege si faptele lor ii vor osanda sau ii vor indreptati in ziua judecatii... si ei va vor judeca pe voi" (Romani cap 2) care desi il cunoasteti pe Hristos Iisus nu faceti TOATA voia LUI.

Repet: Conform filocaliei, mantuirea are mai multe nivele (in mare: despatimire, iluminare, indumnezeire). In afara Bisericii (lui Hristos, in afara Sfintelor Taine, in afara invataturii Sfintilor Parinti) oamenii care iubesc virtutea pot atige ce ajutorul lui Dumnezeu despatimirea, insa de indumenzeira este posibila exclusiv in Sfanta Biserica prin Sfintele Taine, dupa invatatura Sfintilor Parinti.

Doamne ajuta.

"ei va vor judeca pe voi" - este raspunsul la intrebarea ce mi-am pus-o tot mai serios in ultimul timp, imi scapase faptul ca raspunsul se gasea deja in Biblie. In cazul asta, cine mai crede in continuare ca ar fi privilegiat pe alte criterii decat propriile lui fapte care il vor acuza sau apara in ceasul judecatii sale, inca nu-i destul de treaz. Eu acum ma cutremur de ignoranta in care am trait pentru ca pe noi, crestinii, faptele ne vor acuza mult mai mult pentru ca am stiut si nu am facut, vom fi supusi la umilinta suprema de a fi judecati de cei ce au facut fara sa cunoasca... adica musulmani, budisti si altii... Cutremurator...

Multumesc Eugen pentru postare!

Pentru Catalin daca cumva citeste aici: poruncile legate de idolatrie ii privesc la judecata doar pe cei ce au auzit de adevaratul Dumnezeu dar au preferat sa creada in idoli, nu ii priveste si pe ceilalti care inca nu au auzit de El, si deci nu sunt supusi decat legii iubirii scrisa in inima lor. De aceea noi vom fi mai aspru judecati, fiind judecati chiar de acestia daca am facut mai putin ca ei in iubirea fata de aproapele...

Last edited by Tartaruga; 03.09.2012 at 13:56:26.
Vechi 03.09.2012, 14:15:35
Decebal Decebal is offline
Banned

Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Pentru Catalin daca cumva citeste aici: poruncile legate de idolatrie ii privesc la judecata doar pe cei ce au auzit de adevaratul Dumnezeu dar au preferat sa creada in idoli, nu ii priveste si pe ceilalti care inca nu au auzit de El, si deci nu sunt supusi decat legii iubirii scrisa in inima lor. De aceea noi vom fi mai aspru judecati, fiind judecati chiar de acestia daca am facut mai putin ca ei in iubirea fata de aproapele...
O rog încă o dată pe Tartaruga să prezinte fundamentele doctrinare pentru afirmația îngroșată de mine, afirmație care este din același registru cu cele subliniate mai sus și pentru care deasemenea am solicitat fundamentele doctrinare fără ca să le aducă până acum Tartaruga.
Vechi 03.09.2012, 21:37:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
O rog încă o dată pe Tartaruga să prezinte fundamentele doctrinare pentru afirmația îngroșată de mine, afirmație care este din același registru cu cele subliniate mai sus și pentru care deasemenea am solicitat fundamentele doctrinare fără ca să le aducă până acum Tartaruga.
Stii ce raspuns am? Citeste Biblia, Sfanta Traditie, Sfintii Parinti, catehismul, cartile de dogmatica si toate cartile ortodoxe existente care sunt o biblioteca imi pare, ca doar eu nu sunt secretarul tau sa iti dau mura in gura si nici nu pot citi in locul tau. Iata cate surse ti-am dat, spor la treaba!
Vechi 03.09.2012, 15:58:05
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
"ei va vor judeca pe voi" - este raspunsul la intrebarea ce mi-am pus-o tot mai serios in ultimul timp, imi scapase faptul ca raspunsul se gasea deja in Biblie. In cazul asta, cine mai crede in continuare ca ar fi privilegiat pe alte criterii decat propriile lui fapte care il vor acuza sau apara in ceasul judecatii sale, inca nu-i destul de treaz. Eu acum ma cutremur de ignoranta in care am trait pentru ca pe noi, crestinii, faptele ne vor acuza mult mai mult pentru ca am stiut si nu am facut, vom fi supusi la umilinta suprema de a fi judecati de cei ce au facut fara sa cunoasca...
Nu intram in detalii ...

"Sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta..." evident nu de Dumnezeu (caci Dumnezeu nu lucreaza raul) si nici de diavoli (pentru a nu li se conferi satisfactie) ci de propria constiinta.
Parintii filocalici afirma inechivoc: iadul nu este un loc ci o stare.

Judecata (ca si mantuirea) nu trebuie vazuta in sens juridic ci in sens tamaduitor (specific ortodoxiei). Astfel judecata este un "proces" (evident nu in sens juridic ci in sens tamaduitor) prin care omul este ajutat de Hristos Iisus si de Sfintii Sai sa constientizeze ce a ales in viata sa: viata sau moartea (duhovniceasca definitiva... irevocabila... asemnea demonilor)

Citat:
Multumesc Eugen pentru postare!
Doamne ajuta. Sa multumim Domnului si Sfintei Sale Biserici.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 03.09.2012, 21:41:35
Banned

Implicit

Citat:
Nu intram in detalii ...

"Sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta..." evident nu de Dumnezeu (caci Dumnezeu nu lucreaza raul) si nici de diavoli (pentru a nu li se conferi satisfactie) ci de propria constiinta.

Judecata (ca si mantuirea) nu trebuie vazuta in sens juridic ci in sens tamaduitor (specific ortodoxiei). Astfel judecata este un "proces" (evident nu in sens juridic ci in sens tamaduitor) prin care omul este ajutat de Hristos Iisus si de Sfintii Sai sa constientizeze ce a ales in viata sa: viata sau moartea (duhovniceasca definitiva... irevocabila... asemnea demonilor)

Doamne ajuta. Sa multumim Domnului si Sfintei Sale Biserici.
Deacord cu cele scrise.
Vechi 03.09.2012, 22:21:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Nu intram in detalii ...

Si continuarea citatului? "Si cea care n-a stiut, dar a facut lucruri vrednice de bataie, va fi batuta putin."
Vechi 04.09.2012, 00:51:45
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Si continuarea citatului? "Si cea care n-a stiut, dar a facut lucruri vrednice de bataie, va fi batuta putin."
Si ai priceput ca se refera la ceea ce face sluga, la fapte? Tu nu vezi ca nu se refera la faptul de a-si cunoaste sau nu stapanul ci de a face sau nu ceea ce vrea stapanul? Faptele, draga Catalin, faptele...
Singura pedeapsa pentru faptul de a nu-si cunoaste stapanul stii care este? Asteptarea sa vina ziua il cunoasca. La unii ziua vine mai repede si sunt fericitii care au parte de invierea dintai si pe care moartea a doua nu-i mai atinge, in timp ce la altii ziua vine mai tarziu si trece prin Judecata...
Vechi 03.09.2012, 22:17:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Gresit, idolatria este inchinarea la idoli. Daca cineva se inchina la un idol insemana ca se inchina la un idol. Adica nu la Dumnezeu. Nu are importanta ca stie sau nu stie, tot nu se inchina la Dumnezeu.
Am mai scris, in lumea asta larga nimeni nu crede ca ce face e gresit (sau aproape nimeni). Si cei ce resping invatatura cred ca ce fac e bine.
Vechi 04.09.2012, 00:44:42
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Gresit, idolatria este inchinarea la idoli. Daca cineva se inchina la un idol insemana ca se inchina la un idol. Adica nu la Dumnezeu. Nu are importanta ca stie sau nu stie, tot nu se inchina la Dumnezeu.
Am mai scris, in lumea asta larga nimeni nu crede ca ce face e gresit (sau aproape nimeni). Si cei ce resping invatatura cred ca ce fac e bine.
Ba are importanta, Catalin, are, pentru ca nu tu stabilesti regula jocului. Ca iti place, ca nu iti place, acestia care nu Il cunosc pe Domnul sunt judecati la Judecata de Apoi dupa faptele lor de milostenie conform Matei 25 in timp ce ceilalti care il cunosc pe Domnul vor fi judecati mult mai repede: au crezut si au facut rezulta mantuire, nu au crezut inseamna condamnare imediata, au crezut dar nu au facut inseamna judecata aspra la Judecata de Apoi unde vor fi judecati exact de cei care nu il cunoscusera pe Domnul si pe care tu ii excluzi de la mantuire. Tu ai vazut pasajul in care exact acestia "idolatrii" ii judeca pe crestinii nevrednici? Cum poti spune apoi ca nu are importanta? Tu inca nu ai priceput ca pacatul este incalcare de lege iar legea lor nu este si legea ta, legea lor fiind cea a firii iar a ta fiind toata Legea lui Hristos pe care il cunosti iar ei nu, si deci tu ai in plus cerinta Botezului, Impartasaniei etc, si o cerinta de a le indeplini mai sarguincios pe toate?

Last edited by Tartaruga; 04.09.2012 at 02:52:25.
Vechi 04.09.2012, 01:19:57
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
Tu ai vazut pasajul in care exact acestia "idolatrii" ii judeca pe crestinii nevrednici? Cum poti spune apoi ca nu are importanta? Tu inca nu ai priceput ca pacatul este incalcare de lege iar legea lor nu este si legea ta, legea lor fiind cea a firii iar a ta fiind cea a lui Dumnezeu?...
Păi parcă de fapt alta era legea lor, anume "legea iubirii scrisă în inima lor". Ia vezi ce scriai mai sus.

Citat:
Noul Legamant deci a fost scris in inima tuturor, paganii de dupa Hristos nu au mai fost aceeasi cu paganii dinainte de Hristos, Duhul Sfant Mangaietorul le-a amintit multora ca acum au ceva scris in inima, adica legea/porunca iubirii, de care trebuie sa tina cont.
Citat:
caci in inima Il cunosteau toti (conform Noului Legamant platit cu sangele lui Iisus si in care voia lui Dumnezeu a fost scrisa direct in inimile oamenilor)
Citat:
poruncile legate de idolatrie ii privesc la judecata doar pe cei ce au auzit de adevaratul Dumnezeu dar au preferat sa creada in idoli, nu ii priveste si pe ceilalti care inca nu au auzit de El, si deci nu sunt supusi decat legii iubirii scrisa in inima lor.
Văd că ai schimbat placa cu legea, cam repede ai schimbat-o, dar dacă nu te luam eu la rost nu știu dacă o mai schimbai și îi dădeai înainte cu "legea iubirii din inimă pe care o au păgânii toți". Deci să înțeleg că ai capitulat singură fără ca să mai fie nevoie să aduc vreun argument pentru ereziile para-biblice pe care le proferezi pe aici pe forum. Legea iubirii a devenit așa repede și dintr-o dată legea firii, nu-i așa? Cred că este absolut suficient pentru a se vedea ce aberații lipsite de orice fundamente doctrinare proferezi pe aici pe forum și cam care este nivelul credibilității pe care o ai și al creditului care îți poate fi acordat. Ceea ce ai făcut aici nu este în nici un caz vreo probă de teologie, este o probă de diletantism și superficialitate, și o probă de felul în care joci "alba-neagra" cu Sfânta Scriptură.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 23:42:56
Mantuirea Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 11 02.06.2010 13:15:26
Mantuirea in lume Nicolae Calugarul 21 18.06.2007 16:24:08
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 23:39:15
Mantuirea vsm Stiri, actualitati, anunturi 1 03.11.2006 00:56:38