Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.07.2012, 15:15:08
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
În ce privește "aspectul juridic", acesta nu e de neglijat, căci nici Hristos nu l-a trecut cu vederea.
Aspectul juridic al mantuirii (rascumpararii) este strain ortodoxiei crestine (filocalice, patristice, academice).

Citat:
[..]"plata păcatului este moartea". Moartea înlocuitoare (în locul nostru) ...
Efectul pacatului este moartea... si nu plata in sens juridic (comercial) de achitare. Adica nu achit datoria pacatului care este moartea persoanei umane, cu sagele Domnului (nu are loc un schimb). Doamne fereste o asemenea cugetare! Cum am putea sa dam sangele Domnului mortii si diavolului in schimb pentru viata noastra?!

Dupa cum am afirmat anterior in alta postare este diferita viziunea teologica romano-catolica de cea ortodoxa cu privire la mantuire.

teologia ortodoxa afirma ca: "pcatuim pentru ca murim", in sensul ca pierzand harul Duhului Sfant suntem morti duhovniceste si astfel pacatuim (caci nu mai stim si nu mai putem conclucra binele cu harul lui Dumnezeu). Deci pacatul este cauzat de moarte. Astfel mantuirea este vazut sub aspect tamaduitor, curativ in centru fiind dobandirea harului Duhului Sfant ceea ce implica nemurirea si astfel lucrarea virtutilor in mod firesc, nemaramanand energie pentru lucrarea pacatului.

teologia romano-catolica (bazata in principal pe scrierile Sfantului Augustin) afirma: "murim pentru ca pacatuim", in sensul ca moartea este cauzata de savarsirea pacatului. Astfel mantuirea este privita sub aspect juridic in centru fiind pacatul, actiunea de savarsire a pacatului.

teoloigia protestanta si invatatura cultelor neoprotestante exacerbeaza aspectul juridic al mantuirii.
Vechi 10.07.2012, 15:47:32
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Efectul pacatului este moartea... si nu plata in sens juridic (comercial) de achitare.
E foarte adevărat că moartea este un efect al păcatului, însă în textul la care făceam trimitere (Romani 6,23), se accentuează tocmai acest aspect "juridic (comercial)" cum îl numiți. [όψώνια] tradus în toate versiunile românești prin "plată", are sensul de soldă, salariu, compensație. Ideea apostolului Pavel se continuă în același verset când spune că viața veșnică este primită fără plată, prin har, prin Iisus Hristos.

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Adica nu achit datoria pacatului care este moartea persoanei umane, cu sagele Domnului (nu are loc un schimb). Doamne fereste o asemenea cugetare! Cum am putea sa dam sangele Domnului mortii si diavolului in schimb pentru viata noastra?!
În Scriptură nu se spune că "plata" aceasta de sânge ar fi cerută/dată diavolului și nici eu n-am susținut așa ceva. În schimb, se spune că Legea (caracterul just al lui Dumnezeu) cere principial sânge, căci fără sânge nu există iertare și mântuire:

"După Lege, aproape toate se curățesc cu sânge, și fără vărsare de sânge nu se dă iertare."(Evrei 9,22 - versiunea ortodoxă)

Altfel pentru ce credeți că au curs mii de tone de sânge animal la Templu, iar după Noul Legământ sângele infinit mai prețios al Domnului nostru Iisus Hristos care ne spală de păcat?
Vechi 10.07.2012, 15:57:13
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Hristos n-a pomenit nimic de "Sfânta Biserica Ortodoxă"
Lasa-ma sa ghicesc , Hristos a pomenit de biserica adventista :))).
Lasand , gluma la o parte , la inceput (pana in anul 1054) Biserica era Universala - si a avut contact cu Sfintii Apostoli ( intemeiata/infiintata de insisi apostolii ). Dupa care in anul 1054 s-a despartiti in Biserica Ortodoxa si catolica - Important! ambele au aceleasi radacini apostolice. Deci noi ortodocsii avem siguranta ca la carma Bisericii Ortodoxe se afla Hristos.(efeseni 1,22)
In timp ce , la adventisti capul bisericii este Ellen White (pentru ca ea a infiintat aceasta adunare , si nicidecum Sfintii Apostoli).

Citat:
El a fondat Biserica Creștină. De fapt, nici "Creștină" n-a numit-o, aceasta e denumirea dată mai târziu de urmașii Lui ca semn că e Biserica lui Hristos, adică a Aceluia care Mântuiește. Hristos mântuiește și nu Biserica.
Hristos se afla in Biserica Sa. Hristos este prezent in orice Sfanta Taina (Euharistiei, Spovedaniei , Botezului) , este prezent la Sfanta Liturghie , prezent oricand in Biserica. Biserica este trupul Lui (Efeseni 1,23). Deci DA , Biserica este mantuitoare. Cand zici Biserica zici (automat) si Hristos - Fiul lui Dumnezeu.

Citat:
Acesta e și substratul cuvintelor "nu vă cunosc pe voi!"(Mat.7,23). Citiți cu atenție cuvintele Mântuitorului și vedeți că El nu va respinge din Împărăția Sa prin acele cuvinte pe eretici ori atei, ci pe cei care se dau cu cărămida-n piept că sunt drept credincioși, că fac exorcizări și au minuni. Motivul respingerii este altul și ar trebui să vă umple de groază; nu să aruncați în stânga și-n dreapta cu judecăți cine va fi mântuit și cine nu...
Am inteles , mai degraba intra in Imparatia lui Dumnezeu un ateu ,care a ponegrit Biserica -toata viata lui, si un eretic ,care a propovaduit o erezie (o minciuna -Diavolul este tatal minciunii ->Ioan 8,44) deci care l-a propovaduit pe satana..... iar ortodocsii nici macar nu au ce cauta in rai.
Dumneata realizezi ce prostii spui ?
Nu crezi ca Hristos face minuni in Biserica Sa ? Nu crezi ca cu ajutorul lui Hristos nu putem scoate (exorciza) diavolii din oamenii posedati ?
In plus , nu ne laudam pe noi insine ca suntem drep credinciosi , ci laudam ca Biserica calauzeste oamenii catre dreapta credinta.
Vechi 10.07.2012, 16:21:38
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
E foarte adevărat că moartea este un efect al păcatului, însă în textul la care făceam trimitere (Romani 6,23), se accentuează tocmai acest aspect "juridic (comercial)" cum îl numiți. [όψώνια] tradus în toate versiunile românești prin "plată", are sensul de soldă, salariu, compensație. Ideea apostolului Pavel se continuă în același verset când spune că viața veșnică este primită fără plată, prin har, prin Iisus Hristos.
Apreciez tenacitatea dvs. insa invatatura pe care o sustinet este straina de duhul teologiei ortdoxe si incomptibila.

Sfantul Pavel intodeauna isi adapta limbajul mesajului evangheliei potrivit interlocutorilor.

Reamintesc ca in conformitate cu teologia ortodoxa, dupa caderea lui Adam, pacatul este cauzat de moarte (duhovniceasca evident, care inseamna incetarea conlucrarii omului cu harul Duhului Sfant).

Nu moartea este cauzata de savarsirea pacatului ("boldul mortii este pacatul" 2 corinteni 15,56) ci pacatul este cauzat de moartea duhovniceasca.

Deci chiar daca teoretic ar putea fiinta (exista) vre un om care dupa nastere sa nu savarseasca pacat el tot ar muri si biologic caci nu are are deplinatatea vietii duhovnicesti intru Hristos Iisus prin Sfintele Taine ale Bisericii. Numai prin harul Duhului Sfant omul conclucreaza mantuirea intru Hristos Iisus.

De aceea teologia ortodoxa despre adormirea Maicii Domnului (Nascatoara de Dumnezeu, Pururea Fecioara) este inechivoca si relevanta. Maica Domnului trebuia sa moara (adoarma) datorita firii muritoare a lui Adam, si sa fie inviata (mantuita, indumnezeita prin harul Duhului Sfant) intru viata duhovniceasca de Fiul ei si Dumnezeul ei (si al nostru): Iisus Hristos.

Last edited by Eugen7; 10.07.2012 at 16:26:49.
Vechi 10.07.2012, 16:53:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bluester Vezi mesajul
Lasa-ma sa ghicesc , Hristos a pomenit de biserica adventista :))).
N-ai ghicit, stai jos!

Citat:
Lasand , gluma la o parte , la inceput (pana in anul 1054) Biserica era Universala - si a avut contact cu Sfintii Apostoli
Contact vizual, ori contact electric?

Citat:
( intemeiata/infiintata de insisi apostolii ).
Lăsând gluma la o parte, apostolii n-au întemeiat nici Biserica Universală (Catolică), nici Biserica Ortodoxă. Dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit ca denumirea să apară în Evanghelii, F.A., Epistole ori măcar în Apocalipsa. Timp de 60 de ani să nu scri un cuvințel despre asta? Nț, Nț!

Citat:
Dupa care in anul 1054 s-a despartiti in Biserica Ortodoxa si catolica - Important! ambele au aceleasi radacini apostolice. Deci noi ortodocsii avem siguranta ca la carma Bisericii Ortodoxe se afla Hristos.(efeseni 1,22)
Or fi rădăcinile apostolice, dar fructele sunt amare...

Citat:
In timp ce , la adventisti capul bisericii este Ellen White
Capul Bisericii este Hristos. Așa scrie și așa credem.

Citat:
(pentru ca ea a infiintat aceasta adunare , si nicidecum Sfintii Apostoli).
Tocmai am spus că nici Biserica Catolică, nici cea Ortodoxă n-au fost înființate de apostoli. Nici cea Adventistă, ca să fi împăcată... ar fi absurd să afirm asta (la data înființării ei apostolii erau morți de mult).

Citat:
Hristos se afla in Biserica Sa. Hristos este prezent in orice Sfanta Taina (Euharistiei, Spovedaniei , Botezului) , este prezent la Sfanta Liturghie , prezent oricand in Biserica. Biserica este trupul Lui (Efeseni 1,23). Deci DA , Biserica este mantuitoare. Cand zici Biserica zici (automat) si Hristos - Fiul lui Dumnezeu.
Când zici trup, zici automat Cap!?

Citat:
Am inteles , mai degraba intra in Imparatia lui Dumnezeu un ateu ,care a ponegrit Biserica -toata viata lui, si un eretic ,care a propovaduit o erezie (o minciuna -Diavolul este tatal minciunii ->Ioan 8,44) deci care l-a propovaduit pe satana..... iar ortodocsii nici macar nu au ce cauta in rai.
Dumneata realizezi ce prostii spui ?
"Prostia" asta a spus-o mai întâi Hristos când a afirmat (Mat.21,31) că vameșii și desfrânatele merg în Împărăția lui Dumnezeu înaintea "dreptcredincioșilor" ce postesc de două ori pe săptămână, fac exorcizări și au minuni. Și nu din cauza lucrurilor bune care le fac și le au ("dreptcredincioșii"), ci din cauza fără-de-Legii pe care nu doar o săvârșesc, dar o și predică. Nah, că am spus-o!

Citat:
Nu crezi ca Hristos face minuni in Biserica Sa ? Nu crezi ca cu ajutorul lui Hristos nu putem scoate (exorciza) diavolii din oamenii posedati ?
Ba cred, dar asta nu-i va scuti pe respectivii dreptcredincioși (că or fi ortodocși ori adventiști - să fie clar!) să ajungă în foc. Pentru ce-am spus mai sus. De fapt Hristos a spus (Mat.7,23).
Vechi 10.07.2012, 21:21:40
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Macar vom avea cu ce sa ne prezentam in fata DOmnului. Apostolul Ioan ne-a spus ca in special caldiceii nu sint placuti Domnului.
Citat:
Doar la modul declarativ. Domnul nostru Isus Hristos a spus "Acesta este Trupul meu." Ellen White a spus ca nu e adevarat. Iar voi o credeti pe ea.
Vechi 10.07.2012, 21:48:30
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
N-ai ghicit, stai jos!

Contact vizual, ori contact electric?

Lăsând gluma la o parte, apostolii n-au întemeiat nici Biserica Universală (Catolică), nici Biserica Ortodoxă. Dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit ca denumirea să apară în Evanghelii, F.A., Epistole ori măcar în Apocalipsa. Timp de 60 de ani să nu scri un cuvințel despre asta? Nț, Nț!

Tocmai am spus că nici Biserica Catolică, nici cea Ortodoxă n-au fost înființate de apostoli. Nici cea Adventistă, ca să fi împăcată... ar fi absurd să afirm asta (la data înființării ei apostolii erau morți de mult).

Când zici trup, zici automat Cap!?

"Prostia" asta a spus-o mai întâi Hristos când a afirmat (Mat.21,31) că vameșii și desfrânatele merg în Împărăția lui Dumnezeu înaintea "dreptcredincioșilor" ce postesc de două ori pe săptămână, fac exorcizări și au minuni. Și nu din cauza lucrurilor bune care le fac și le au ("dreptcredincioșii"), ci din cauza fără-de-Legii pe care nu doar o săvârșesc, dar o și predică. Nah, că am spus-o!

Ba cred, dar asta nu-i va scuti pe respectivii dreptcredincioși (că or fi ortodocși ori adventiști - să fie clar!) să ajungă în foc. Pentru ce-am spus mai sus. De fapt Hristos a spus (Mat.7,23).
Se vede ca orice as zice , tot nu pot sa-ti scot erezia din cap.
E trist sa vad cum eu vorbesc de istoria Bisericii Ortodoxe , de radacinile ei apostolice si imposibilitatea existentei Lui Hristos in celalate asa-zise biserici infintate de catre nu stiu ce reformator eretic ; in timp ce dumneata o tii cu "dreptcredinciosii care fac fara-de-legi si care le si propovaduiesc".
Ce fara de lege ? : ca spunem ca credinta Ortodoxa este calea cea dreapta ? Si care ar fi problema ? Nu am voie sa ma mandresc ca Mantuitorul ne-a aratat , TUTUROR neamurilor, calea cea dreapta ?
Daca Dumnezeu ar fi vazut ca credinta ortodoxa nu este credinta cea dreapta , nu crezi ca si-ar fi retras Harul Sau ?
Nu am voie sa spun ca Biserica Ortodoxa este Biserica cea dreapta? Ca enoriasii sunt si pacatosi si au si patimi - este partea a2a.
A fi credincios nu inseamna a fi fara de pacat.
Vechi 11.07.2012, 00:23:38
Adrianna Adrianna is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2012
Implicit

Ma bag din nou ca musca in lapte. S-a afirmat ca in Ortodoxie nu ar exista ideea rascumpararii. Nu am inteles prea bine ce ati dorit sa spuneti. Va intreb mai ales legat de parabola in care unui om ii este iertata (de catre Dumnezeu) o datorie foarte mare iar acesta, in loc sa ierte la randul sau o datorie mica unui datornic, ia si pielea de pe acesta. Ca urmare, cel ce-i iertase lui se supara si il arunca la inchisoare pana va plati totul. Iata o parabola care vorbeste de plata si de iertare, ori ceea ce a facut posibila aceasta iertare a marii datorii a omului catre Dumnezeu nu este tocmai Jerfa de Sange al Domnului? De ce sa fie nevoie o asemenea Jertfa daca nu pentru plata pacatelor noastre? De ce era gresit cele afirmate anterior?
Multumesc de raspuns!
Vechi 11.07.2012, 08:08:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Doar la modul declarativ.
Doar la modul declarativ pentru catolici, pentru ei capul fiind papa de la Roma.
Vechi 11.07.2012, 08:10:46
Banned

Implicit

Citat:
dumneata o tii cu "dreptcredinciosii care fac fara-de-legi si care le si propovaduiesc".
Ce fara de lege ? : ca spunem ca credinta Ortodoxa este calea cea dreapta ?
Fărădelegea care înseamnă călcarea legii. A Legii lui Dumnezeu. Nu la nivel personal, căci toți greșim și suntem păcătoși; ci la nivel dogmatic. Mă refer în mod special la porunca a II-a și a IV-a din Legea lui Dumnezeu. Ontopic: iată de ce [mai] pleacă oamenii din Bisericile istorice!

"Și am auzit un alt glas din cer, zicând: Ieșiți din ea, poporul meu, ca să nu vă faceți părtași la păcatele ei și să nu fiți loviți de pedepsele sortite ei;"(Apoc.18,4 - versiunea ortodoxă)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09