Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.06.2012, 17:22:39
N.Priceputu
Guest

Implicit

Impresia mea este că aceste critici, formulate de către neoprotestanții de pe forum, au fost interpretate ca niște atacuri la adresa Ortodoxiei, ca o justificare a migrării spre secte, drept care mulți s-au simțit datori s-o apere.

Eu, unul, nu le-am văzut așa, inițiatoarea topicului având destule cuvinte de apreciere la adresa creștinismului ortodox. S-a atras, însă, atenția, că mulți, chiar foarte mulți dintre botezații ortodox sunt ignoranți sau indiferenți.

Personal, cum am mai spus-o, sunt foarte afectat de necredința societății în care trăim. Și vorbesc de lipsa credinței practice, adică cea roditoare, singura adevărată. N-are importanță faptul că omul la recensământ se declară credincios. Important e că nu-și ia în serios credința, că nu-și ia crucea să-I urmeze lui Hristos, că nu se angajează pe calea mântuirii. E multă suferință provocată de faptele necredinței, lovind în semenii mei. Nu îndrăznesc să înșir aici toate faptele de corupție de toate felurile care otrăvesc, pur și simplu, lumea noastră, viețile, sufletele, care chinuie și ucid, care lasă oameni fără case, fără rost, în stradă, pierzându-și mințile și degradându-se cumplit, încât cu greu mai distinge cineva omul din spatele mizeriei care l-a acoperit.
87% din mizeria lumii în care trăim - corupție în politică, în instituții, în Biserică, curvie și preacurvie, prostituție ș.a.m.d. - ne aparține nouă, ortodocșilor.

Bun, poate veți spune să facem distincția între cei îmbisericiți (vreo 4% după unele estimări) și restul, care sunt „cu numele”. Totuși, cei „cu numele” de ce au ajuns așa? Pentru că acei creștini din jurul lor, nașii și părinți care i-au cresct au fost ei înșiși indiferenți. Indiferența asta e, pur și simplu, monstruoasă. Va deveni, oare, cândva, botezul ortodocșilor un prilej de bucurie duhovnicească, iar nu unul de chef tradițional zgomotos? Sau praznicele bisericești, vor ajunge, ele, a fi sărbătorite altfel decât chefuind, având grijă să respectăm cu „sfințenie” porunca de a nu lucra, dar uitând să dăm pe la biserică?

Nu știu cine este vinovat de toată situația asta, cu siguranță mulți, noi toți, fiecare în relațiile sale cu semenii. Și tot noi toți o putem schimba.

Trebuie să admitem că Ortodoxia este frumoasă, profundă, deplină, îmbogățită de viețile atâtor sfinți iubitori de Hristos, dar că „nu-i lipsește nimic, decât să fie trăită”, cum spunea parcă Părintele Rafail Noica.

Last edited by N.Priceputu; 14.06.2012 at 18:32:04.
Vechi 14.06.2012, 17:44:11
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Desi pare greu de crezut,in ciuda minciunilor abil mascate,exact aceasta este opinia.Altfel nu ar veni sa ,,evanghelizeze"pe niste oameni considerati cumva rataciti prin idolatrie si slujbe religioase ce nu pot fi intelese,depasite si invechite.
Doamne ajuta!+
Asa cred NP. Omenirea n-a avut acces la Cuvant timp de 1850 de ani, pana a venit o doamna gospodina, Hellen White, care a avut acces la Cuvant. Asa cred toate sectele aparute in sec. XIX sau XX despre fondatorii lor. Cu alte cuvinte, Dumnezeu-Cuvantul a "hibernat" 1850 de ani, nu s-a descoperit oamenilor, in ciuda faptului ca acestia l-au cautat. Doar doamna adventista americana a cunoscut Adevarul deplin. Uitati-va pe acest topic si vedeti replicile NP, ca sa vedeti maniera lor de gandire.

Last edited by ioanna; 14.06.2012 at 17:49:52.
Vechi 14.06.2012, 17:49:14
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Impresia mea este că aceste critici, formulate de către neoprotestanții de pe forum, au fost luate ca niște atacuri la adresa Ortodoxiei, drept care mulți au sărit s-o apere. Eu, unul, nu le-am văzut așa, inițiatoarea topicului având destule cuvinte de apreciere la adresa creștinismului ortodox. S-a atras, însă, atenția, că mulți, chiar foarte mulți dintre botezații ortodox sunt ignoranți sau indiferenți.

Totuși, cei „cu numele” de ce au ajuns așa? Pentru că acei creștini din jurul lor, nașii și părinți care i-au cresct au fost ei înșiși indiferenți. Indiferența asta e, pur și simplu, monstruoasă. Se va termina oare, vreodată, cu obiceiul de a face petreceri zgomotoase cu prilejul botezului pruncilor, preferându-se bucuria duhovnicească? Sau cu bețiile pe care unii le fac cu prilejul sărbătorilor bisericești, când respectă cu „sfințenie” porunca de a nu lucra, în schimb merg la cârciumă în loc să meargă la biserică?

Nu știu cine este vinovat de toată situația asta, cu siguranță mulți, noi toți, fiecare în relațiile sale cu semenii. Și tot noi toți o putem schimba.

Trebuie să admitem că Ortodoxia este frumoasă, profundă, deplină, îmbogățită de viețile atâtor sfinți iubitori de Hristos, dar că „nu-i lipsește nimic, decât să fie trăită”, cum spunea parcă Părintele Rafail Noica.
Așa cum s-a scris și pe topicul "Ați avut vreodată sentimentul că..." e preferabil să-i "învățăm" pe ceilalți prin exemplul personal, și nu prin predici/ teorii. Eu una, recunosc cu regret, nu am reușit să conving pe nimeni (prieteni, colegi..) să (re)vină în sânul Bisericii... Fiecare are convingeri de viață de care "ține cu dinții". Rugăciunea ar fi singura soluție (dacă nu putem să-i vorbim lui X despre Dumnezeu, atunci să-i vorbim lui Dumnezeu despre X, nu?). Poate doar în familie s-a produs o "revoluție", când le-am pricinuit atâtea necazuri încât nu au mai văzut o altă soluție decât întoarcerea la Dumnezeu, prin rugăciune, Biserică și tainele ei. Aceasta este o interpretare mai îndrăzneață, desigur, altcineva mi-a dat-o (evident, eu nu am intrat în belele conștient, ca să-i determin pe ei să se întoarcă la Dumnezeu, dar nebănuite sunt căile Domnului).

Prin urmare, cum putem schimba situația?
Vechi 14.06.2012, 18:19:03
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Uitati un articol folositor,zic eu,pe acesta tema:Ortodoxia ca mod de viata.Cred ca daca stii locul unde sa cauti,fie si pentru cele mai grele intrebari in cele mai vitrege timpuri, atunci veti gasi si raspunsul. Doamne ajuta!+
Vechi 14.06.2012, 18:35:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Prin urmare, cum putem schimba situația?
Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, vorbește cu Dumnezeu despre ei. La fel de valabil este și cu fratele, sora, tata, mama, prietenul s.a.m.d. Creștinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toată zilele.

Dobândește pacea, și mii de oameni din jurul tău se vor mântui. (Sf. Serafim din Sarov)
Vechi 14.06.2012, 19:47:09
AlinaZ AlinaZ is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2012
Implicit Religia chipului cioplit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Cand voi intalni unul bineintentionat, atunci imi schimb parerea. Pana acum n-am intalnit unul care sa se gandeasca sa ajute un om in suferinta, fara a-i impune convertirea la cultul sau. Era un user, penticostalul care spunea ca cultul penticostal nu face prozelitism, ca ei cred ca oamenii trebuie sa ramana in Biserica lor, sa fie o lumina pentru altii. Asta o fi teoretic, ca in mod practic, primul lucru pe care ti-l spune penticostalul (asta o stiu din experienta) este : pocaieste-te! (prin asta intelegand botezul la ei) Iar cei care stiu ca au trecut la np, au facut-o la insistentele altora, care au avut o vraja lexicala mai buna. Probabil, daca ar fi dat peste un martor, ar fi fost Martori ai lui Iehova.
Draga Doriana, mi se pare cu tu nu stii sensul cuvantului "pocainta". = cainta petru faptele rele, pacate pe care le-ai comis. Iar daca ai citi si tu biblia putin, ai realiza ca BOTEZUL este cerut si necesar (chiar si de catre bisericile "istorice":: "Cine va crede si se va boteza va fi mantuit;(Marc.16:16). Insa acest botez trebuie facut in deplinatatea constiintei tale, sa "marturisesti cu gura ta" credinta in Dumnzeu, nu cu gura nashului sau a nustiu cui. Iar faptul ca un "penticosal" ti-a zis ca trebuie sa te "botezi" nu se datoreaza faptului ca vrea sa te atraga in cultul lui, ci petru ca asa se cere. Botezul nu e o alianta cu un cult. ci este o marturisire publica, un legamant facut cu Dumnezeu, la varsta MATURA.
Iar ca raspuns la topicul controversat al acestei pagini: ei eu "m-am nascut ortodoxa" insa pana la varsta de 20 de ani m-am scarbit de atata ipocrizie afisata de fetele bisericesti (nu generalizez total, probabil mai sunt si oameni sinceri) care tin predica si apoi se intalnesc la birt cu enoriasii, m-am scarbit de atata traditie lipsita de Dumnezeu, de cruci facute cu mana in timp ce injuraturile tzasnesc pe gura, de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.(nu Fecioarei, nu lui Petru, nu ingerilor! De ce se roaga ortodocsii ingerilor? De ce isi fac SEMNUL crucii? asa cere Biblia? De ce se roaga si o slavesc pe Maria? Ati citit voi ca Petru s-a inchinat Mariei? Ortodoxismul, din cate am observat eu, nu e decat o adunatura de traditii, chipuri cioplite si inchinari la sfinti mai mult decat la Dumnezeu! Un om lucid, care intradevar cauta sa IL CUNOASCA PE DUMNEZEU, nu doar sa ramana intr-o RELIGIE, Il va cauta nu intre icoane, ci in sufletul sau, in mijlocul oamenilor care il lauda pe Dumnezeu din inima, nu doar cu buzele, cu aceleasi rugaciuni memorate si rememorate. Omului care il cauta cu adevarat pe Dumnezeu, Dumnezeu i sa va descoperi, nu in RELIGIE, ci in CREDINTA, nu in TRADITII si ICOANE, ci in inchinare sincera, rugaciuni izvorate din inima, nu in rugaciuni recitate! Domnul sa va lumineze!
Vechi 14.06.2012, 20:04:30
AlinaZ AlinaZ is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2012
Implicit

Citat:
Asa cred NP. Omenirea n-a avut acces la Cuvant timp de 1850 de ani, pana a venit o doamna gospodina, Hellen White, care a avut acces la Cuvant. Asa cred toate sectele aparute in sec. XIX sau XX despre fondatorii lor. Cu alte cuvinte, Dumnezeu-Cuvantul a "hibernat" 1850 de ani, nu s-a descoperit oamenilor, in ciuda faptului ca acestia l-au cautat. Doar doamna adventista americana a cunoscut Adevarul deplin. Uitati-va pe acest topic si vedeti replicile NP, ca sa vedeti maniera lor de gandire.
Ironia nu-ti este de ajutor, draga Ioana. Nu este vorba ca a "hibernat Dumnzeu Cuvantul" cu am hibernat noi oamenii, asa, stand pe bancile Bisericii, ascultand predica parintelui cu o ureche,si cu celealalta ascultand glasul gandurilor noastre impanzite de grijuri. Cu un ochi privind parintele si altaru, si cu celalalt cine are mai fain costum ca noi. Degeaba invinovatim neoprotestantii, singura solutie e sa se invinovateasca fiecare pe el insusi, sa se pocaiasca, in adevarul sens al cuvantului, si sa-L caute pe Domnezeu din toata inima : Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima. (Ier.29:13)
Vechi 14.06.2012, 20:04:30
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinaZ Vezi mesajul
ini: ei eu "m-am nascut ortodoxa" insa pana la varsta de 20 de ani m-am scarbit de atata ipocrizie afisata de fetele bisericesti (nu generalizez total, probabil mai sunt si oameni sinceri) care tin predica si apoi se intalnesc la birt cu enoriasii, m-am scarbit de atata traditie lipsita de Dumnezeu, de cruci facute cu mana in timp ce injuraturile tzasnesc pe gura, de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.
E ciudat cum toti np aduc aceste "argumente" si nu zic: m-am saturat de calugari ca si Mitropolitul Antonie Bloom sau Ioan Maximovici sau Sofronie Saharov, de acestia care au putere in cuvant si in fapta, toata viata lor e o pilda vie; prefera sa asculte predicile rasuflate si teatrale ale pastorilor lor.
Vechi 14.06.2012, 20:07:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinaZ Vezi mesajul
Ironia nu-ti este de ajutor, draga Ioana. Nu este vorba ca a "hibernat Dumnzeu Cuvantul" cu am hibernat noi oamenii, asa, stand pe bancile Bisericii, ascultand predica parintelui cu o ureche,si cu celealalta ascultand glasul gandurilor noastre impanzite de grijuri. Cu un ochi privind parintele si altaru, si cu celalalt cine are mai fain costum ca noi. Degeaba invinovatim neoprotestantii, singura solutie e sa se invinovateasca fiecare pe el insusi, sa se pocaiasca, in adevarul sens al cuvantului, si sa-L caute pe Domnezeu din toata inima : Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima. (Ier.29:13)
Deci ati parasit Ortodoxia din cauza oamenilor? De ce a te "pocai" e echivalent cu a trece la un cult np?
Daca ati fi citit raspunsul domnului osutafaraunu de pe pagina anterioara, ati fi inteles replica mea.

Vei gasi si pastori care vor cadea din demnitatea functiei si atunci ma intreb ce veti face? Treceti la alta confesiune? Adeziunea d-voastra depinde de oameni?

Last edited by ioanna; 14.06.2012 at 20:13:52.
Vechi 14.06.2012, 20:14:32
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Deh, unii cu "maniera lor de gândire", alții cu obsesia pentru "doamna gospodină".Apropo, aveți ceva împotrivă că Dumnezeu alege ciobani, pescari, ori femei, pentru a-i folosi spre slava Lui?

V-ați legat de expresia mea "acces la Cuvânt", dar eu mă refeream la Cuvântul lui Dumnezeu-Biblia, nu degeaba am folosit pronumele cu minusculă. În sec. XIX și mai ales în sec. XX nu mai putem vorbi de analfabetism ori slabă răpândire a Scripturii în mediile creștine. În schimb putem vorbi de o mai mare responsabilitate vis a vis de Biblie și adevărurile ei atâta amar de vreme uitate ori neglijate. Deci încă un posibil răspuns la întrebarea "Pentru ce pleacă oamenii din bisericile istorice?"
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09