Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2012, 20:51:31
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
În cadrul oricărui contract de muncă, angajatul este plătit de angajator. În cazul de față Conferința teritorială de care aparține.
uneori ma gandeam ca serviciul de parlamentar e foarte bun...totusi vad o varianta mai buna, adica mai sigura, cea de pastor...cultul nu o sa dea faliment, nu-i asa ...totusi, ca parlamentar risti enorm sa nu mai prinzi locul la urmatoarele alegeri...

Citat:

"Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați" (Matei 23,23 - versiunea ortodoxă)

"Dar vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți și pe acelea să nu le lăsați." (Luca 11,42 - versiunea ortodoxă)
aceste doua versete reprezinta reprosul adus de Domnul unor farisei, adica o partida a evreilor nascuti sub Legea mozaica, deci care aveau obligatia de a plati zeciuiala, eu am intrebat legat de biserica crestina...ma rog, nu ma bagati in seama, daca nu aveti astfel de versete, nu-i nicio problema, probabil din zeciuieli se platesc salariile lunare ale pastorilor mai sus amintiti, daca nu s-ar plati zeciuiala....bietii pastori din ce sa traiasca?? sa faca corturi precum Pavel odinioara?
Reply With Quote
Vechi 31.05.2012, 21:05:36
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
aceste doua versete reprezinta reprosul adus de Domnul unor farisei, adica o partida a evreilor nascuti sub Legea mozaica, deci care aveau obligatia de a plati zeciuiala
Care era reproșul? Că dădeau zecime, ori că erau fățarnici?

Citat:
eu am intrebat legat de biserica crestina...ma rog, nu ma bagati in seama, daca nu aveti astfel de versete, nu-i nicio problema
Păi ce-ați fi dorit să scrie? "Pastorii să primească salariu din zecime în fiecare 15 ale lunii", sau ce? Nu e suficient că Hristos spune clar să nu lăsăm, nefăcută/nedată zecimea? Ori credeți că această poruncă era valabilă doar pentru farisei? Deci creștinii pot să fie fățarnici, ori pot să lase deoparte dreptatea, mila, credința, iubirea de Dumnezeu, că oricum porunca era pentru farisei și nu pentru creștini?

Citat:
probabil din zeciuieli se platesc salariile lunare ale pastorilor mai sus amintiti
Parte din aceste zeciuieli, da.

Citat:
daca nu s-ar plati zeciuiala....bietii pastori din ce sa traiasca?? sa faca corturi precum Pavel odinioara?
Am o întrebare: preoții din ce bani primesc salariul și unde scrie în Biblie lucrul acesta?
Reply With Quote
Vechi 31.05.2012, 22:40:42
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Care era reproșul? Că dădeau zecime, ori că erau fățarnici?
nu are importanta in ce consta reprosul ci faptul ca era facut unor evrei sub Legea lui Moise, care stipula ca obligatie plata zeciuielii in contul levitilor care nu aveau mostenire in Israel; intrebarea mea era pe ce versete biblice se bazeaza zeciuiala in context crestin (ca asta ne intereseaza).

Citat:

Păi ce-ați fi dorit să scrie?Nu e suficient că Hristos spune clar să nu lăsăm, nefăcută/nedată zecimea?
nu ne spune noua, ci celor sub Legea mozaica; daca ne-ar spune noua, am fi gasit indemnuri in acest sens in invatatura apostolica, ori nu gasim asa ceva!

Citat:
Am o întrebare: preoții din ce bani primesc salariul și unde scrie în Biblie lucrul acesta?
intrebati un preot.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2012, 07:38:34
Banned

Implicit

Citat:
nu are importanta in ce consta reprosul ci faptul ca era facut unor evrei sub Legea lui Moise
Dacă așa puneți problema, ar trebui să lepădați cam toate principiile și poruncile rostite de Domnul Hristos pe motiv că au fost "făcute unor evrei sub Legea lui Moise".

Citat:
intrebarea mea era pe ce versete biblice se bazeaza zeciuiala in context crestin (ca asta ne intereseaza).
Iată un context cât se poate de creștin (ce-L are pe Cristos):

"Și aici iau zeciuială niște oameni muritori, pe când dincolo, unul care e dovedit că este viu." (Evrei 7,8 - versiunea ortodoxă)

Citat:
nu ne spune noua, ci celor sub Legea mozaica; daca ne-ar spune noua, am fi gasit indemnuri in acest sens in invatatura apostolica, ori nu gasim asa ceva!
"Au nu știți că cei ce săvârșesc cele sfinte mănâncă de la templu și cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot așa a poruncit și Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.(1 Cor.9,13.14-versiunea Sinodală)

Iată nu un "îndemn", ci o poruncă în "învățătura apostolică". Desigur veți replica (că doar așa ne-ați dovedit până acum) că principiul (porunca) aceasta nu prevede neapărat zecimea (10%). Aveți dreptate, dumneavoastră sunteți liber să dăruiți 100% - așa cum făceau primii creștini.

Citat:
intrebati un preot.
Ori nu știți, ori mai degrabă întrebarea a fost prea incomodă.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2012, 10:39:47
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dacă așa puneți problema, ar trebui să lepădați cam toate principiile și poruncile rostite de Domnul Hristos pe motiv că au fost "făcute unor evrei sub Legea lui Moise".

Iată un context cât se poate de creștin (ce-L are pe Cristos):

"Și aici iau zeciuială niște oameni muritori, pe când dincolo, unul care e dovedit că este viu." (Evrei 7,8 - versiunea ortodoxă)
lepad tot ceea ce ne invata Pavel sau alt apostol ca nu mai e de actualitate.

in plus de asta, am si eu o curiozitate, dumneavoastra aveti leviti carora le platiti zeciuiala?

Citat:

"Au nu știți că cei ce săvârșesc cele sfinte mănâncă de la templu și cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot așa a poruncit și Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.(1 Cor.9,13.14-versiunea Sinodală)
puteti aduce dovezi ca presbiterii/pastorii fiecarei biserici primare erau intretinuti? stiti ce inseamna a "propovadui Evanghelia" ? probabil ca nu, deoarece confundati activitatea de pastorire facuta de presbiter cu evanghelizarea, facuta de apostoli (presbiterul nu evanghelizeaza pe nimeni, el pastoreste biserica deja evanghelizata).
Reply With Quote
Vechi 01.06.2012, 10:44:46
Banned

Implicit

Citat:
lepad tot ceea ce ne invata Pavel sau alt apostol ca nu mai e de actualitate.
Interesantă optică. Probabil faceți parte dintr-o biserică ne-apostolică. Nu știu ca apostolul Pavel să fi învățat pe creștini ceva ce "nu mai e de actualitate".

Citat:
in plus de asta, am si eu o curiozitate, dumneavoastra aveti leviti carora le platiti zeciuiala?
Sistemul levitic a fost desființat. "Nu mai e de actualitate".

Citat:
iputeti aduce dovezi ca presbiterii/pastorii fiecarei biserici primare erau intretinuti? stiti ce inseamna a "propovadui Evanghelia" ? probabil ca nu, deoarece confundati activitatea de pastorire facuta de presbiter cu evanghelizarea, facuta de apostoli (presbiterul nu evanghelizeaza pe nimeni, el pastoreste biserica deja evanghelizata).
E suficient să vă spun că în biserica mea, prezbiterii nu sunt întreținuți, nu sunt retribuiți.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2012, 10:50:49
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Interesantă optică. Probabil faceți parte dintr-o biserică ne-apostolică. Nu știu ca apostolul Pavel să fi învățat pe creștini ceva ce "nu mai e de actualitate".
Nu apostolul, ci Moise a invatat lucruri care acum nu mai sunt de actualitate (cred ca am fost destul de clar)

Citat:
Sistemul levitic a fost desființat. "Nu mai e de actualitate".
Dar dumneavoastra stiti de ce levitii primeau zeciuiala de la alte semintii? pentru ca nu primisera drept de proprietate, prin urmare nu aveau sursa de venit.
Acum stau si ma intreb daca acei pastori sunt in aceasta situatie !

Citat:

E suficient să vă spun că în biserica mea, prezbiterii nu sunt întreținuți, nu sunt retribuiți.
pai tocmai asta e, pastorii iau malaiul iar presbiterii cu activitatea spirituala neretribuita, vi se pare corect?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atentie! sfantul_calinic Umanitare 11 14.03.2010 11:32:44
Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte Iustin32 Secte si culte 1872 20.12.2009 22:41:43
Misiune vs prozelitism georgeval Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 30 12.10.2009 12:41:05