Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #31  
Vechi 26.05.2012, 00:35:27
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit “Sămânța sădită în sufletul copiilor va rodi cândva”

Reportaj la grădinița ortodoxă cu program prelungit „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”


Cu toții suntem oarecum frământați de soarta copiilor noștri, de educația și viitorul lor într-o lume care se arată tot mai ostilă unei viețuiri creștine, unei vieți cât de cât normale. Și, cum este firesc, această sinceră căutare a început să rodească în mai multe locuri ale țării noastre – căci tot mai mulți înțeleg că viața în Hristos și Biserica rămân cea mai bună asigurare a familiei și a viitorului copiilor noștri; Însuși Mântuitorul ne-o spune: „Fără mine nu puteți face nimic”. Și nu ne referim atât la creștinii care merg regulat la Biserică, cât la aceia care nu au încă o viață creștină, dar care caută cu sinceritate adevărul. Un astfel de loc, o adevărată poieniță în jungla lumii de astăzi, este și grădinița ortodoxă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Înființată încă din 2005, cu binecuvântarea Înalt-Preasfințitului Pimen, grădinița a funcționat într-un spațiu închiriat, dar, pentru că numărul copiilor înscriși a crescut, s-a construit o clădire în care pot fi educați 160 de copii în opt săli de clasă. Acum sunt înscriși 130 de copii. Întrucât costurile de întreținere și funcționare sunt foarte mari, sunt persoane care au înțeles misiunea acestei grădinițe și lucrează ca voluntari: administratorul grădiniței, părintele profesor de religie, profesoarele de engleză și pictură, medicul.

Părintele Vartolomeu Chira, starețul mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, s-a ocupat de construirea acestei grădinițe și coordonează toate activitățile desfășurate aici.

- Părinte Stareț, ce v-a făcut să luați această inițiativă, sfinția voastră, un om dedicat din tinerețe vieții monahale?

- Copiii sunt credincioșii de azi și de mâine ai Bisericii, și scopul este să educăm, să formăm caractere, oameni întregi la suflet și la minte, pregătiți pentru viață, indiferent ce ispite vor întâmpina. Munca a fost asiduă, a fost grea, dar totodată și mulțumitoare – pentru că am simțit harul, ajutorul lui Dumnezeu, căci într-un timp atât de scurt să realizezi o lucrare atât de vastă… Numai cei care au trecut prin așa ceva pot înțelege.
Hristos ne-a spus: „Îndrăzniți, eu am biruit lumea!”, iar Sfântul Apostol Pavel zice: „Toate le pot în Hristos, Care mă întărește”. Aceste cuvinte ne dau curaj și putere să le întâmpinăm pe toate.

- Cum sunt educați copilașii pentru a deveni buni creștini?

- Pe lângă programul educativ pe care-l au potrivit programei școlare, accentul este pus pe familiarizarea copiilor cu viața în Hristos. De asemenea, încercăm să-i apropiem și de tradițiile atât de frumoase ale neamului nostru.

În zilele de sărbătoare, copiii vin la paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava îmbrăcați în costume populare, pentru împărtășanie. Copiii știu că nu trebuie să mănânce înainte de a se împărtăși. Ei știu că prin Sfânta Împărtășanie ne împărtășim cu Domnul, că Sfânta Împărtășanie este hrana necesară sufletului nostru. Sfânta Împărtășanie ne ocrotește pentru că este Trupul și Sângele lui Hristos, ne întărește în credință, ne luminează mintea și ne ferește de tot răul.

Copiii mai mărișori au învățat „Tatăl nostru”, „Cuvine-se cu adevărat”, Crezul – și le spun ei în cadrul Sfintei Liturghii. Copiii învață să postească, primind miercurea doar lactate, iar vinerea mâncare de post. Dacă de mici sunt crescuți într-o astfel de atmosferă, aceste învățături și simțăminte, cele ale evlaviei se întipăresc în sufletul lor și, după cum ne spune Sfântul Ioan Gură-de-Aur, rămân „ca și sigiliul aplicat pe ceară” care nu se mai poate șterge.

Încercăm, bunăoară, să le comunicăm copiilor și dragostea pentru datinile și tradițiile bucovinenilor: portul popular, încondeierea ouălor, olăritul, șezătorile, pictarea icoanelor.
Narcisa Bompa, administrator la Grădinița „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ne-a vorbit mai mult despre activitățile desfășurate în afara grădiniței.

- Milostenia este una din virtuțile pe care încercăm să le sădim în inimile copiilor noștri. De aceea, de marile sărbători sau oricând e cald și frumos îi implicăm pe copii în diferite activități filantropice. Cu sprijinul părinților, micuții de la grădinița noastră merg la copiii din cămine, din orfelinate, cu dulciuri și cu jucării. Ei trebuie să știe că sunt și copii care nu au condițiile lor și nu au atmosfera lor familială, deși nu sunt vinovați cu nimic pentru soarta lor, pe care ar fi putut-o avea oricare dintre noi. Mergem des și la Căminul de bătrâni din vecinătate, ca să-i înveselim uneori pe bătrânii de aici cu câteva cântecele și poezii, alteori cu daruri.

- Ce vă impresionează cel mai mult la acești copilași?

- Faptul că știu să ierte foarte ușor. În cadrul activităților, doamnele educatoare și preotul îi învață să ierte, să-și ceară iertare. De altfel, lor nu le este deloc greu. În mijlocul lor înțelegi de ce Dumnezeu ne cere să fim precum copiii, adică să avem inima lor curată, sinceră, fără răutate, fără a ține minte răul, fără invidie, fără a fi posesivi și materialiști.

- Dumneavoastră ce ați învățat de la ei?

Învăț de la ei iertarea, încredințarea deplină în voia lui Dumnezeu. Ei sunt sinceri fără a răni, sunt iubitori fără a fi fățarnici, sunt drepți fără a fi justițiari…

- Care sunt bucuriile pe care le aveți?

- Cea mai mare bucurie este să știu că ceea ce învață copiii aici va rodi peste un timp. Nu este important să știu neapărat ce și cât asimilează copiii, ci că aici punem bazele unei vieți plăcute lui Dumnezeu. Primim ocazional și copii de la alte grădinițe. S-a întâmplat să avem o fetiță de la o altă grădiniță timp de o lună. M-am întâlnit mai târziu cu părinții ei, care mi-au spus: „Uitați, copilul nostru ne invită la rugăciune înainte de masă, la culcare, seara, și când ne trezim.” Deci a rămas ceva sădit în sufletul ei… Asta ne dorim să se întâmple cu toți copiii. Și chiar cu părinții lor.

Ne-am întâlnit în vizita noastră la grădiniță și cu părintele Cosmin Cârlioru, profesorul de religie, care purta sub braț icoana Buneivestiri. Cu o față luminoasă, el se grăbea să intre la oră pentru a le vorbi micuților creștini despre acest mare praznic.

- Am înțeles, părinte, că ei merg la slujbe cu grădinița, se împărtășesc des. Cum percep ei Sfintele Taine?

- Cred că în modul cel mai ortodox cu putință. Cred că mai ortodox de multe ori decât noi, cei mari, poate și decât noi, preoții. Pentru că lor toate aceste taine le sunt lucruri firești, adică primesc taina așa cum este: un lucru dăruit de Dumnezeu, o lucrare lăuntrică tainică a lui Hristos. Și ei așa o percep, așa o simt și nu o pun niciodată în discuție – așa cum o facem noi, cei mari, câteodată. Noi poate că ne întrebăm uneori cum poate Dumnezeu să coboare la noi, oamenii, să ne dea nouă Trupul și Sângele Său sub chipul vinului și al pâinii? Ei nu se întrebă, ei acceptă ca atare și tocmai aceasta este adevărata credință.

- Cum decurge o oră de religie?

- Niciodată o oră nu seamănă cu cealaltă și nici o grupă de copii nu seamănă cu cealaltă. De fiecare dată trebuie să fii spontan, trebuie să te adaptezi, trebuie să răspunzi celor mai neașteptate întrebări – și bucuria mea cea mai mare este când mă întâlnesc cu părinții copiilor și-mi spun că au aflat de la copii lucruri noi, pe care ei nu le știau.

- Să încercăm să lărgim puțin subiectul acesta, al roadelor educației primite la această grădiniță…

- Cred că roadele se vor vedea în timp. Acești copii își petrec în grădiniță doar câțiva ani, poate cei mai frumoși ani și după aceea vor merge în societate; cu timpul vor deveni oameni, vor deveni la rândul lor părinți și cred că aceste semințe care sunt sădite astăzi în suflet vor rodi cândva. Mă gândesc că cei din generația noastră au cunoscut credința în principal de la bunici, și au pus-o în lucrare poate un pic mai cu teamă, pentru că trăiam în comunism. Totuși, în momentul, în care intram în biserică, acea sămânță încolțea, își revărsa aromele cu o mirodenie tainică. Sunt bucuros să constat că foarte multe din noțiunile pe care vin eu să le împărtășesc, de multe ori le-au primit chiar de la educatoarele lor sau de acasă și după aceea reușesc să le împărtășească, să le dezvăluie altora. Copii discută între ei, discută cu părinții și îi obligă de multe ori pe părinți să studieze ei ca să le poată da răspunsurile potrivite. Sunt sigur că aceleași probleme le vor pune și în fața viitorilor profesori, colegi din școlile de stat și sper că măcar așa, încetul cu încetul, vor fi un exemplu viu pentru toți ceilalți.
Am citit pe chipurile părinților veniți să-și aducă copii la grădiniță o mare mulțumire.

Corina Istratoaie: Am auzit multe lucruri bune despre această grădiniță. Eu mai am doi copii, dar numai pe cel mic am avut șansa să-l dau la grădinița „Sfântul Ioan ce Nou”. Am simțit că acești copii au parte de dragoste, de afecțiune – și acest lucru se simte în tot, în privirea, în gesturile copiilor. Când mergeam la grădinița de stat, la ceilalți copii, mă întrebam cum rezistă educatoarele patru ore să stea în țipete, într-un spațiu restrâns. Copiii de acolo mi se păreau foarte agitați. Aici copiii sunt foarte liniștiți și au mult spațiu la dispoziție. Mă bucur de faptul că îi duc des la biserică și îi împărtășesc. Am fost și eu de câteva ori cu ei la slujbe și am rămas impresionată să-i văd pe toți în genunchi, spunând rugăciuni. Cred că ei, atunci când sunt adunați împreună la biserică, trăiesc altfel Sfânta Liturghie.
Reply With Quote
  #32  
Vechi 26.05.2012, 00:36:28
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit “Sămânța sădită în sufletul copiilor va rodi cândva”

Dorind să aflu cum îl percep acești copii pe Dumnezeu, am intrat în câteva săli de clasă. Micuții creștini nu s-au intimidat în fața reportofonului și mi-au împărtășit sentimentele lor față de Cel de Sus.

- Pe mine Doamne-Doamne mă ajută să merg, să mă joc, să colorez, mă ajută să construiesc, să lipesc.
- Eu le spun părinților rugăciuni: „Îngerașul”, „Tatăl nostru” și „Cuvine-se cu adevărat”.
- Pe mine mă iubește Doamne-Doamne pentru că este bun.
- Dumnezeu, când vede copiii că se roagă, Îi iubește.
Ultimul popas l-am făcut la grupa mare, unde predă d-na Viorica Antoniac. Am asistat câteva minute la oră și am simțit cât suflet pune domnia sa pentru formarea copiilor. Cu dânsa am vorbit despre ispitele pe care le are în această lucrare.

- Nu toți părinții copiilor noștri au avut parte de o educație religioasă, pentru că au crescut în vremurile știute. Uneori se mai dărâmă unele dintre obiceiurile și deprinderile pe care le formăm noi aici. De aceea facem frecvent ședințe cu părinții, în care le vorbim despre influențele negative ale televizorului, calculatorului, discutăm despre violența care este prezentă în mass-media. La vârsta aceasta nu este indicată vizionarea programelor TV, părinții putând găsi alte modalități în care copiii lor să-și petreacă timpul liber, prin care să-și dezvolte imaginația, creativitatea și să-și exprime sentimentele frumoase față de părinți, frați, surori în timpul jocurilor din familie. Părinții ar trebui să-și petreacă mai mult timp împreună cu copiii lor.

O educație temeinică pentru copilul adus la grădinița noastră este o „împreună-lucrare” a trei grădinari: părinții copilului, educatoarea și părintele duhovnic. Doar așa, acest „boboc de floare” crește și înflorește în duhul evlaviei creștine, iar sub ocrotirea Bisericii ea este sădită în grădina lui Dumnezeu.

În încheierea vizitei pe care am făcut-o la Grădinița „Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, l-am rugat și pe Înalt-Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, să ne spună câteva cuvinte despre importanța pe care o are învățământul care se ghidează după învățătura și viața creștină.

- Omul de mic simte legătura lui cu Dumnezeu. Dar, în afara acestor simțăminte sădite de Dumnezeu în sufletul nostru, și noi suntem datori să venim în ajutorul acestor ființe atât de mici și atât de nevinovate. De aceea, la grădiniță se predau cunoștințe pentru educarea creștină a copilului, nu numai pentru informarea lui; a omului ca chip al lui Dumnezeu, pentru a dobândi asemănarea cu Dumnezeu.

Mai mult decât atât, prezența acestor grădinițe și mai ales solicitarea părinților de a-și da copiii la grădinițe cu profil accentuat creștin arată că în această lume atât de dezorganizată, atât de laicizată, totuși există conștiința importanței religiei, a credinței în Dumnezeu. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm când luam aminte la atâtea primejdii, mai ales pentru copii care se vatămă foarte mult sufletește când privesc pe ecranele televizoarelor sau pe reviste cu diferite scene. S-a constatat că acești copii, educați creștinește încă de la grădiniță, de multe ori îi corectează și îi îndrumă pe părinții lor în comportamentul lor moral, și le spun: „Tată sau mamă, acest lucru nu este bun. Ieri mi-ai spus într-un fel, astăzi în alt fel!” Ei nu acceptă minciuna. Aceste grădinițe sunt într-adevăr o lucrare a lui Dumnezeu.

- Înalt-Preasfinția voastră, pentru că mai este puțin până la Sfintele Paști, profit de ocazie și vă rog să adresați un cuvânt cititorilor revistei „Familia Ortodoxă”.

- Să rețină permanent jertfa cu care Mântuitorul ne-a adus bucuria Învierii, prin primirea crucii. Permanent să avem conștiința că avem de dus o cruce, o cruce care înseamnă tăierea voii celei rele, înlăturarea egoismului. Deci viața noastră să fie o permanentă purtare a crucii, a nevoințelor duhovnicești, în orice clipă. Și, cum spune Sfântul Ioan Gură-de-Aur: „A trecut Paștile, dar nu au trecut nevoințele duhovnicești!”

A consemnat Raluca Tănăseanu
Material apărut în nr. 15 din “Familia Ortodoxă”
Reply With Quote
  #33  
Vechi 26.05.2012, 00:44:30
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Despre rolul credinței părinților în zămislirea copilului

Doamna Corina Ștefănescu din Bacău ne roagă să precizăm mai bine rolul credinței și a vieții religioase a părinților pentru sănătatea mintală și sufletească a viitorului copil.

După cum am subliniat în ultimele două numere ale revistei noastre, credința joacă un rol esențial în zămislirea și viața copilului, încât multe dintre problemele de sănătate generate de anumite cauze obiective pot fi depășite numai prin lucrarea și harul lui Dumnezeu. Aceasta, însă, în condițiile în care credința ar fi una profundă și lucrătoare în viața omului, nu doar o concepție sterilă privind existența lui Dumnezeu.

Din păcate, în societatea actuală, din cauza influențelor negative din jur, se întâmplă ca oamenii care își declară credința și consideră că au o viață creștină se conduc, de fapt, după concepțiile evoluționiste la modă. În mod paradoxal, se ajunge ca manifestările noastre, prin care ne considerăm credincioși, să fie cu mult mai deviate de la normalitate decât erau atitudinile păgânilor într-o societate tradițională.

De exemplu, întreaga așa-zisă planificare familială este extrem de nocivă, nu numai anticreștină dar și antiumană. Acest lucru este observat chiar și de către oamenii de știință. Astfel, renumitul pediatru francez Françoise Dolto considera că unul dintre pericolele majore cu care se confruntă părinții zilelor noastre este acela că pot să-și trateze copilul ca pe un obiect și nu ca pe o ființă, chiar dinainte de zămislirea acestuia:
„Pe vremuri, erau mai numeroase familiile cu copii mulți decât acum. Astăzi avem tendința să hotărâm dacă copilul trebuie sau nu să vină pe lume; într-un fel, îl «programăm». Într-adevăr, aceasta este una din consecințele liberalizării măsurilor anticoncepționale. Mulți părinți au ajuns să-și «programeze» copiii așa cum își programează să cumpere o mașină de spălat sau un televizor; din nefericire, aceștia se numesc copii doriți. Dar, de fapt, copilul dorit este cel ce vine pe lume dincolo de dorința unui cuplu care-i foarte fericit și așa, fără copii. Apoi, deodată, cei doi devin, pe neașteptate, părinți”.

Dacă la nivel psihologic consecințele acestei atitudini sunt grave, la nivel duhovnicesc rana este cu mult mai profundă. Părintele Paisie Aghioritul atrage atenția că o familie care își face lumește socotelile iese astfel de sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu:
„Unii încearcă mai întâi să le aranjeze pe toate celelalte și după aceea se gândesc la copii. Nu-L pun la socoteală deloc pe Dumnezeu. Alții spun: «Astăzi viața este grea. Ajunge un singur copil, cu toate că și pe acesta îl crești cu destulă greutate!» și nu mai fac alți copii. Aceștia nu-și dau seama cât de mult păcătuiesc cu această concepție a lor, pentru că nu-și pun nădejdea în Dumnezeu…”

În mod paradoxal, o grijă prea mare pentru sine și pentru o viață cât mai liniștită – în care fiecare eveniment, fiind scos de sub oblăduirea Proniei dumnezeiești, ajunge să fie programat matematic – duce la autodistrugere atât fizică, cât și sufletească. Astfel, Părintele Paisie spune: „Pentru mulți care trăiesc lumește, astăzi familia nu mai are sens. De aceea, tinerii fie nu se căsătoresc, fie se căsătoresc dar nu fac copii, fie își omoară copiii prin avorturi, și astfel ei singuri își stârpesc neamul lor. Adică ei singuri se distrug, nu Dumnezeu îi distruge”.

În același timp, familiile creștine cred Evangheliei și simt grija Tatălui ca pe o promisiune împlinită, după cum tot Părintele Paisie Aghioritul o întărește: „Oamenii credincioși, care țin poruncile lui Dumnezeu, primesc harul dumnezeiesc, pentru că Dumnezeu este obligat oarecum să-i ajute în acești ani grei prin care trecem. Și vedem creștini familiști aducând la viață pe toți copiii dăruiți de Dumnezeu și crescându-i în frica Lui. Iar toți acești copii sunt echilibrați, bucuroși, și sporesc în toate, având asupra lor binecuvântarea lui Dumnezeu”.

Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, concepția care ar trebui să stea la baza nașterii de copii. Copilul din pântece trebuie considerat dintru început ca un dar al lui Dumnezeu, ca o persoană care vine pe lume cu un întreg univers de așteptări, un subiect unic și irepetabil. Dacă ne vom raporta la el ca la un compus organic, un „ghemotoc de carne” care capătă un profil uman pe măsură ce crește în pântecul mamei sale, atunci cu siguranță atitudinea noastră față de pruncul care se va naște este total greșită. Să nu ne mire atunci diversele dezechilibre și neîmpliniri care apar în viața copilului încă din primii anișori – și, desigur, în viața familiei care n-a ajuns să înțeleagă că dragostea este înainte de toate jertfă și viață personală, nu iubire egoistă de plăceri.

Din fericire, Dumnezeu lucrează, așa încât mulți își dau seama la timp de greșeala făcută și încearcă să se regăsească pe sine, după multă zbatere și suferință.

Silvia Criveanu
Articol aparut in nr. 9 al revistei “Familia Ortodoxa”
Reply With Quote
  #34  
Vechi 26.05.2012, 00:58:52
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Educația copiilor: nici cu interdicții, nici cu o libertate absolută

Trebuie să îi creștem pe copii într-un duh de mare dragoste. Copiii trebuie să simtă casa ca pe un loc al dragostei și al afecțiunii părinților. Și aceasta va ajuta copiii nu doar să crească normal, dar și, dacă vreodată apucă pe drumul greșit, să se reîntoarcă acasă – unde există această dragoste.
Vă amintiți pilda Fiului Risipitor. Fiul mai mic al tatălui, care a plecat de acasă, a făcut multe păcate și când a ajuns într-o situație grea, părăsit de toți și foarte înfometat, a spus: „Câți oameni în casa tatălui meu mănâncă pâine, primind dragostea tatălui meu, iar eu sufăr și îmi este foame!”. Și îndată s-a hotărât să se întoarcă la el acasă. Adică, ceea ce l-a făcut pe fiu să se întoarcă acasă nu a fost faptul că și-a amintit niște învățături, niște sfaturi, ci că și-a amintit de dragostea Tatălui și de afecțiunea pe care a simțit-o de mic copil acasă.
Așadar, părinții trebuie să-i crească în așa fel pe copii, încât, chiar dacă pleacă de acasă cândva, dragostea pe care au trăit-o acasă să le dea putere să se întoarcă din nou.

Prin urmare, are mare importanță momentul de când începe educația copiilor. Starețul Sofronie (Saharov) spunea că educația copiilor începe din ziua în care este conceput copilul în pântecele mamei sale. De regulă nu arătăm o atenție deosebită pentru copii și, când ajung la vârsta de 12-13 ani, când intră în adolescență, atunci înțelegem că ceva trebuie să facem în plus – și începem să ne rugăm și să cerem ajutor!
Însă, așa cum am spus mai înainte, rugăciunea trebuie să înceapă imediat, când mama are în pântece fătul. Mama trebuie să se roage pentru făt, trebuie ea însăși să ducă o viață bisericească, duhovnicească, să se roage, să se împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos – pentru că, de vreme ce mama are în suflet și în trup pe Hristos, iar fătul comunică cu mama, primește și el din harul dumnezeieștii Împărtășanii.

Vă amintiți de situația în care Maica Domnului, îndată după Bunavestire, adică după zămislirea lui Hristos, a mers la Elisaveta, care era însărcinată cu Cinstitul Înainte-mergător în șase luni. Și când Maica Domnului s-a apropiat de Elisaveta, atunci fătul, Cinstitul Înainte-mergător a tresăltat cu bucurie mare în pântecele ei. Sfântul Grigorie Palama spune că Cinstitul Înainte-mergător, făt de șase luni, a primit Sfântul Duh – și, prin Sfântul Duh, a recunoscut-o pe Maica Domnului care tocmai îl zămislise pe Hristos. Adică fătul de șase luni s-a făcut proroc și a transmis harul profetic și mamei sale. Și astfel Elisaveta a înțeles de la făt că aceasta care vine este Maica lui Dumnezeu.

Prin urmare, fătul primește harul lui Dumnezeu prin rugăciunea mamei sale. De aceea și mama trebuie să se roage. De asemenea, în timp ce se naște, adică în timp ce iese din pântecele mamei, atunci mama trebuie să se roage pentru copilul care vine pe lume. Pentru că, dacă în acel timp se face rugăciune, atunci, după cum spunea Starețul Sofronie, copilul primește pecetea lui Dumnezeu și dobândește un alt ADN duhovnicesc, care o să-l ajute în viață.

Cândva am scris o broșură numită „Glasul Domnului”, care se citea în toate bisericile și printre altele am consemnat și această întâmplare despre Cinstitul Înainte-mergător și despre toate la câte m-am referit mai înainte. L-a citit mama mea și mi-a spus la telefon plângând: „Fiule, ce-ai scris aici! Eu știam asta și de aceea, când te aveam în pântece, mă rugam pentru tine”. Eu am scris ce spunea Sfântul Grigorie Palama, dar mama mea o trăise în practică. Sunt sigur că rugăciunea mamei m-a ajutat în viața duhovnicească.

Astfel este sigur că atunci când mama se roagă pentru făt și pentru copil, atunci copilul, când va crește, va învăța și el să se roage.
Mai mult încă, în timp ce copilul crește, va trebui să existe acasă o atmosferă de rugăciune. Când copilul doarme, mama trebuie să meargă la patul lui, să îl închine și să se roage pentru el. Când pleacă la școală, trebuie să îl închine, să se roage și să spună: „Dumnezeul meu, apără-l, ajută-l pe copilul meu”. Așadar mama trebuie să se roage lui Dumnezeu să-l apere pe copil, iar îngerul păzitor să fie mereu cu el.

În același timp, când copilul este mic – așa cum văd acești copii minunați din fața mea – să i se istorisească din viețile Sfinților. Există părinți care le spun copiilor basme. Noi nu trebuie să spunem basme, trebuie să povestim viața sfântului zilei sau a unor anumiți sfinți. Iar ceea ce aud copiii din viețile Sfinților intră înlăuntrul inimii lor și nu vor uita niciodată. Mai ales ceea ce aud copiii la o vârstă fragedă va juca un rol foarte mare în toată viața lor.

De asemenea, părinții trebuie să îi învețe pe copii, cât sunt mici, să se roage cu rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă…”. Eu recomand ca și copiii mici, înainte să adoarmă, seara, să spună de 10-15 ori „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă…” și apoi să se culce. Când se trezesc din somn, din nou să spună de 10-15 ori această rugăciune.
Este sigur că atunci când îl învățăm pe copil de mic să fie în Biserică, să se roage și să asculte viețile Sfinților, va rămâne mereu în Biserică. Punem, adică, în inima lui un magnet care îl atrage pe copil în Biserică. Și dacă la un moment dat copilul va face un mare păcat, foarte repede se va pocăi.
În consecință, nu trebuie să îl sfătuim continuu, să îi refuzăm ceva; trebuie să acționăm inteligent, nu moral. Un copil, pe la vârsta de 15 ani, i-a spus mamei sale: „Mamă, clasa mea va face party la școală, vreau și eu să merg”. Era foarte ușor pentru mamă să spună: „Nu, să nu mergi la petrecere.” Era foarte ușor și să spună: „De vreme ce merg toți copiii, mergi și tu”.

Mama aceasta Îl iubea foarte mult pe Hristos și a dat alt răspuns: „Copilul meu, noi, creștinii, suntem copiii lui Dumnezeu și trebuie ca tot ce facem să facem cu binecuvântarea lui Dumnezeu – să ne dea Dumnezeu binecuvântarea de a o face. De aceea, mergi la icoana lui Hristos, roagă-te și, dacă înțelegi că Hristos vrea să mergi la party, du-te”. S-a dus copilul în fața unei icoane, s-a rugat și a spus: „Mamă, am înțeles că Hristos mi-a spus să merg la party”. Desigur, mama nu s-a împotrivit. Când copilul s-a dus la petrecere și a văzut că se petrec unele lucruri care nu erau bune, s-a întrebat: „Oare acestea le-ar fi vrut Hristos? Ar fi vrut Hristos să fiu acum, aici, unde există această atmosferă? Nu cred c-ar fi vrut, mai degrabă am înțeles eu greșit”. A plecat imediat de acolo și s-a dus la mama lui, căreia i-a spus: „Mamă, Hristos nu dorea să merg acolo!”
Acesta este un exemplu din care se vede cum trebuie cineva să educe copiii. Nici cu interdicții, nici printr-o libertate absolută, spunând: „Fă-o și lasă-mă-n pace, sunt obosit”. Ci să îi legăm pe copii de părinți duhovnicești buni și să îi conducem la Hristos.

După cum știți, am venit aici la un congres în cinstea Sfântului Vasilie cel Mare. Este foarte important faptul că întreaga familie a Sfântului Vasilie cel Mare era sfântă. Tata, mama și frații. Este foarte important acest lucru.
Scrie undeva Sfântul Vasilie cel Mare, laudându-o pe bunica sa Macrina, care era ucenica Sfântului Grigorie Episcopul Neocezareei: „Macrina cea vestită, de la care am învățat cuvintele Sfântului Grigorie”. Adică, asta înseamnă că bunica le spunea mereu copiilor: „Așa a spus Sfântul Grigorie, așa a făcut Grigorie”, părintele ei duhovnicesc. Este foarte important ca mama sau tatăl, bunica sau bunicul să lege copiii de Biserică și de un părinte duhovnicesc.

Să vă dau un exemplu din viața mea. M-am născut în anul 1945, atunci când tocmai se terminase războiul și perioada de ocupație germană. Sunt al doilea copil din familie. Părinții mei erau foarte săraci, dar erau oameni ai lui Dumnezeu și iubeau mult Biserica. După ce s-a născut primul copil, la scurt timp m-a zămislit mama pe mine, și s-a dus la părintele ei duhovnicesc să se spovedească. Era supărată. Avea un copil alături de ea și pe mine în pântece. I-a spus duhovnicului: „Părinte, am o mare supărare, s-a zămislit și alt copil. Ce să fac, cum să cresc cei doi copii în această sărăcie?”. Și el i-a răspuns: „Nu fi supărată, să nădăjduiești în Dumnezeu, să crezi în Dumnezeu – și pe acest copil pe care îl ai în pântece, când se va naște, îl voi lua eu și-l voi face teolog”. Vreau să spun că i-a dat curaj, i-a spus să se roage și că Dumnezeu o va ajuta. Era fericitul întru pomenire Mitropolit al Patrei, Nicodim. Și, când îl întâlneam mai târziu, îmi spunea: „Te știu din pântecele maicii tale!”.

De asemenea, un mare rol în educația copiilor nu îl au doar părinții, ci și întreaga familie și toate persoanele care sunt legate de familie. Spre exemplu, pe Marele Vasilie l-a ajutat foarte mult sora lui mai mare, care și ea se numea Macrina.

Când Marele Vasilie și-a terminat studiile și s-a întors din Atena în Cezareea, practica profesia de avocat, de retor. Avea multe harisme și dobândise mare faimă ca mare avocat. Atunci Macrina, sora lui cea mare, i-a spus: „Vasilie, ce sunt acestea ce văd, ce vei face cu toate acestea? Ce vei face cu cunoștințele tale? Toate acestea sunt mincinoase și deșarte. Să-ți afierosești viața lui Dumnezeu!” Era o femeie foarte puternică și l-a îmboldit puțin. Pe toate le-a părăsit Vasilie și s-a dus în pustie – apoi a crescut și a ajuns Marele Vasilie, Dascăl al Bisericii. Sfânta Macrina, sora Marelui Vasilie, i-a ajutat pe toți frații, încă și pe Sfântul Grigorie al Nissei, căruia i-a dat curaj în viață.

Toate acestea arată că există mulți factori care ajută copiii în renașterea lor duhovnicească. Rolul de bază îl au părinții, prin rugăciunea și viața lor duhovnicească, dar ajută și toate celelalte rude, după cum ajută și un frate pe toți ceilalți frați. De asemenea, Biserica ajută foarte mult familia în educația copiilor.
Mitropolitul Ierothei al Nafpaktei
Articol aparut in nr 14 al revistei “Familia Ortodoxa”
Reply With Quote
  #35  
Vechi 17.01.2013, 15:17:00
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit Sfaturi pentru parinti

Iata cateva sfaturi de la care puteti porni pentru a nu gresi atunci cand, de fapt, vreti sa corectati:

• Pentru a mustra copilul, luati-l de-o parte si discutati cu el intre patru ochi. Nu e bine sa-l certam in fata altora, nici macar in fata celor apropiati din familie, pentru a nu-l umili.

• Copilul trebuie intotdeauna sa inteleaga pentru ce a fost pedepsit, mai ales in cazul prescolarilor. Parintii sa-i explice cu rabdare celui mic ce a gresit si cum trebuia sa se poarte, chiar daca nu este la prima abatere de acest fel. Sa nu pedepsim niciodata copilul pentru ca „ne-am saturat si nu mai putem”. De asemenea, sa nu pedepsim copilul pentru neajunsurile pe care le are din fire (de exemplu o capacitate intelectuala limitata, sau agitatia celor cu ADHD), pentru greseli in care au fost tarati prin forta imprejurarilor, sau pentru pozne ce tin de usuratatea si impulsivitatea specifica varstei, nu de reaua vointa (de exemplu, cand un copil sparge ceva, sau strica un lucru din curiozitate).

• Purtati o discutie cu copilul pentru a-l ajuta sa-si dea singur seama ce a gresit. Acest lucru il va ajuta in continuare sa-si autoevalueze comportamentul si sa nu mai repete greselile, atunci cand se va afla in contexte asemanatoare. Nu-l intrebati niciodata pe un ton acuzator: „De ce ai facut asta?”, ci folositi intrebari care sa-l ajute sa descopere el insusi care ii este vina (de exemplu: „Mami ti-a spus sa strangi jucariile, nu-i asa? Ai facut ce ti s-a spus? Cum ai fost: ascultator sau neascultator?”).

• Explicati-i copilului ca este pedepsit pentru ca doriti indreptarea lui. Pedeapsa este eficienta cu adevarat atunci cand copilul simte ca nu a fost mustrat din rautate, sau la manie, ci fiindca orice lucru rau are o consecinta negativa fireasca si orice incalcare a unei legi aduce cu sine o „amenda”, in functie de gravitatea ei.

• Si, mai ales, nu uitati ca sa fiti si ingaduitori uneori, mai ales cand vedeti parere de rau reala din partea celui mic. Astfel, copilul va invata o alta lectie duhovniceasca importanta, aceea a iertarii. In cele din urma, sa luam aminte la faptul ca o educatie eficienta nu se face doar prin pedepse, ci prin construirea unei relatii calde, apropiate si bogate cu copilul. Iar aceasta se realizeaza alocand timp – timp pentru a sta de vorba cu el, timp pentru a face lucruri interesante impreuna, timp pentru a-l cunoaste si pentru a-i arata dragostea noastra. Cu cat ne asumam mai mult copiii prin timpul petrecut impreuna, cu atat vor primi mai usor sfaturile sau mustrarile noastre. Pana la urma, dragostea si durerea parintilor pentru caderile copiilor lor este cea care eficientizeaza cel mai bine orice act educational, si poate ca de aici ar trebui pornit totul. Dar fara o credinta vie in Dumnezeu, lucrata cu discernamant in viata de fiecare zi, lucrul acesta este din ce in ce mai greu in conditiile zilelor noastre. Sfantul Nectarie, de cate ori greseau elevii de la seminarul pe care-l conducea, nu pe ei ii pedepsea, ci pe sine, cu aspre postiri si cu nevointa. si astfel, din rusine, se indreptau si copiii pentru purtarea lor cea rea. Asadar, cand fiii nostri gresesc, sa stim ca si noi purtam o parte din vina, iar indreptarea lor depinde mult si de indreptarea noastra sufleteasca. Este si acesta un mijloc de educatie punitiva, unde insa incepem prin a ne pedepsi pe noi insine. Cand toate acestea sunt facute cu „mintea la Dumnezeu” (I Corinteni 2:l6), El se va implica cu mult mai mult in educarea copiilor nostri. E ca si cum ne-am creste copilul… impreuna cu Dumnezeu! (Revista Familia Ortodoxa)
Reply With Quote
  #36  
Vechi 17.01.2013, 23:33:44
mekahekaleka mekahekaleka is offline
Member
 
Data înregistrării: 26.10.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 40
Implicit

Pe copil poti sa-l inveti ceva cand e mic , dar pana la urma tot el o sa fie cel care va alege
oricat de mult s-ar chinui un parinte sa-l educe tot de el depinde ceea ce va face in viata .
+ toti ne nastem diferiti nu suntem niste clone cand ne nastem ( ma refer la psihic) unii sunt mai inclinati spre bine altii spre rau . si cum spuneam mai devreme tot de ei va depinde pana la urma .

+ce a zis Ekaterina e f.b.
Reply With Quote
  #37  
Vechi 20.01.2013, 03:40:25
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Viața de zi cu zi într-o familie cu opt copii

În familia ortodoxă nu există contracepție (mărturii)
- Aveți opt copii, Cum decurge o zi din viața familiei Capsali ?

Cleo: Foarte rapid! Începe la 6 dimineața și se termină noaptea târziu. Copiii sunt de diferite vârste, au programe diferite. Avem grădiniță, avem școală, avem liceu, ore de dimineață, ore de după-miază – întotdeauna este un du-te-vino. Trebuie să te scoli dis-de-dimineață pentru că cineva va pleca la prima oră. Apoi sunt unii care se întorc la amiază de la grădiniță, de la școală, cei care învață după- amiază se întorc pe la 6. .. Totdeauna trebuie să fie mâncarea gata și casa pregătită.
Cum vã împărțiți sarcinile în ce privește creșterea și educarea lor?
Cleo: Fiecare după puteri. Cu treaba în casă și cu lecțiile, mai mult eu. Soțul meu, mai mult cu cei mari...
Iulian: Fiecare are rolul lui, dar mai preluăm unul de la altul: mai fac și eu de mâncare, mai ajută și copiii, la lecții se mai ajută între ei când e cazul. .. Totul e să fie o ,,simfonie", să nu cânte cineva fals în timpul ăsta. În general, lucrurile merg de la sine. Nu facem ceva deosebit, luăm lucrurile așa cum dă Dumnezeu și ne lăsăm în voia Sa. Asta-i important! Nu ne gândim ce-o să fie a doua zi; spunem: „Ce-o da Dumnezeu, asta o să fiel”.
Nu ne facem planuri de viitor, nu știu ce-o să ajungă vreunul dintre ei peste 10 sau 20 de ani. Nu vrem să ne facem asemenea planuri. Datoria noastră față de aceste daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu este să le creștem și să avem grijă de ele, dar și de sufietele lor. Copiii noștri trăiesc într-un mediu în care Biserica și Dumnezeu nu sunt ceva exotic, ci o prezență permanentă în viața familiei. Altfel, e foarte greu să crești copii mulți. Nu poți să-ți permiți. Dacă nu te lași în voia lui Dumnezeu, nu poți crește mai mult de un copil, maxim doi. Familiile numeroase - din experiența pe care o avem atât noi, cât și prietenii noștri care au mai mulți copii – se lasă în voia lui Dumnezeu. De fapt, nici nu ai cum altfel, nu poți controla atâția copii, n-ai cum să ai grijă de ei în permanență, de la cap la coadă, toată ziua. Este imposibil fizic să-i iei, să-i duci la școală etc. - cum sunt alții, care își controlează copiii pas cu pas. La noi n-a fost așa.
Noi am avut copii de clasa I, gemenii noștri, care plecau cu tramvaiul singuri! Asta e bine și pentru copii, pentru că le dă puterea să răzbească. Și sper să răzbească, să poată să facă treabă în viață.
- Doamnã Capsali, aveți vreun regret că nu ați făcut carieră și că v-ați dedicat „profesiei” de mamă?
Cleo: Nici un singur regret! Primii patru copii au venit așa, unul după altul. În doi ani și zece luni, noi aveam deja patru copii (între ei fiind și o sarcină gemelară). După ce am născut primul copil, încă mai cochetam cu ideea că poate mă întorc și fac ceva; după al doilea, la fel. Dar după ce i-am născut pe gemeni, mi-am dar seama că nu ai cum să te ocupi de copii și să ai și-o carieră. Adică deja aveam patru copii, și-ar fi însemnat să-mi bat joc de ei. Ar fi trebuit să angajez cel puțin două bone – și, chiar și-așa, mi-am dat seama că nu se poate. Bona, oricât ar fi ea lângă copil, nu poate să înlocuiască mama. Așa că nu regret nici o secundă faptul că nu mi-am format o carieră.
Iulian: I s-a propus la un moment dat un job. Cleo știe limba arabă și a terminat Dreptul; avem prieteni avocați, cu case de avocatură, care au chemat-o să lucreze, pentru că aveau nevoie de vorbitori de limbă arabă. Ar fi câștigat foarte bine, dar mi-au spus că, în acest job, copiii ar fi văzut-o doar în week-end! Atunci am hotărât să refuzăm oferta - de altfel foarte generoasă, pentru care le-am mulțumit prietenilor. Dar nu puteam lăsa copiii fără mamă. Să avem o bunăstare materială, dar copiii să nu-și mai vadă mama decât sporadic, ar fi fost păcat! Sunt lucruri care nu se mai întorc... Odată pierdute, degeaba le mai regreti. Și toate lucrurile astea mici, de zi cu zi, din viața de familie, se duc - și te trezești la un moment dat, după o carieră trãlucită că, de fapt, nu ți-ai trăit viața...
„Cel mai important model este modelul părinților”
Sunteți o familie de intelectuali cu opt copii. Cum vă privesc cei care nu merg la biserică? Multora, cred, le pare un lucru ciudat. ..
Cleo: Suntem ciudați oricum pentru cei care nu merg la biserică! Pe noi nu ne afectează, ca adulți, dar pentru copiii noștri acest lucru este de multe ori o presiune – pentru că în jurul lor, mai ales la școală, stârnesc mirarea. Da, simt și ei că sunt un pic altfel, dar nu suferă din cauza asta, pentru că noi stăm de vorbă cu ei tot timpul, avem o relație deschisă, și ajung să înțeleagă și singuri lucrurile fără rost care sunt în afară, felul in care își duc viața ceilalți, care nu merg la biserică...
Iulian: Eu am avut și experiențe foarte bune. De multe ori, ești privit cu admirație și de către oameni care nu merg la biserică. Cred că, de cele mai multe ori, exemplul personal este mult mai important decât ceea oe spui. Înainte să nască soția mea, am fost la ziua unui copil al unor buni prieteni ai noștri. Era un mediu de arhitecți și acolo am stat de vorbă cu oameni care m-au încurajat- și erau oameni care nu mergeau la biserică. O mamă chiar a stat foarte mult de vorbă cu mine, fiind foarte curioasă cum decurge viața într-o familie cu atâția copii. Ei nu aveau decât unul și le era fitică să facă mai mulți. Am liniștit-o, pentru-că și gazda noastră avea trei copiii și este o foarte bună cloctoriță, medic ortodont. Dacă ții neapărat să faci o meserie, aceasta nu este o piedică atât de mare, mai ales dacă faci meserii liberale. Sigur, nu poți merge la serviciu opt ore pe zi, asta este exclus, dar sunt meserii în, care îți poți permite lucml acesta: să stai acasă și să ai și-o carieră. Așa că, repet, eu am avut și multe experiențe bune.
Acum, copiii de azi sunt în general mai agresivi, îndeosebi din pricina stimulilor care se transmit prin televizor, în viața de zi cu zi. Ei îi văd pe copiii noștri cum se uită și nu participă la anumite jocuri, că nu urmăresc anumite seriale la modă - mai ales că noi nu avem nici un televizor conectat la cablu; punem filme pe DVD sau pe calculator... Sigur că există o mică diferență între ei și ceilalți, dar copilul nu trebuie să simtă lucrul acesta. Nu trebuie crescut cu ideea că este altfel decât ceilalți, deosebit și mai bun decât ei. E bine ca, în familie, lucrurile astea să nu fie atât de evidente, să nu fie inoculate în mod sectar. Eu nu sunt de acord să-i spui copilului: „noi nu facem așa, noi suntem diferiți de restul lumii, suntem mai buni, suntem altfel” - sigur, suntem altfel, dar cu păcatele noastre. Avem drumul nostru mântuitor în Biserică. Însă nu trebuie făcute diferențe nete între ei și ceilalți copii, pentru că altcumva apar rupturi între ei, ceea ce nu poate să fie bine. Copiii noștri se vizitează cu prietenii lor, și prietenii lor, vin pe la noi, uneori chiar mănâncă aici, există o interacțiune. E important ca, în familiile cu copii mulți, copiii să vadă că părinții au o viață socială, că poți să mergi cu ei la spectacole, la concerte de muzică, te poți duce în vizite, poți primi vizite... Nu suntem singularizați într-o insulă, unde tragem obloanele și punem zăvorul la ușă!
Reply With Quote
  #38  
Vechi 20.01.2013, 03:41:22
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Viața de zi cu zi într-o familie cu opt copii

- Care sunt modelele vopiilor dumneavoastră?

Iulian:
Eu cred că cel mai important model este modelul părinților. E primul model cu care se nasc și cu care cresc în fața ochilor. De asta cred că și familia este atât de lovită în lumea actuală, pentru că ea, fiind un model și reprezentând un model, creează niște legături, niște structuri. Este un model ontologic, pe care nu-l poate oferi altcineva. Sunt convins că acesta e un motiv pentru care familia este atât de lovită - cu încercările de a fi demantelată ideea de familie creștină, de familie tradițională în general. Se dorește a i se da copilului modelul oferit în mass-media, tot felul de modele culturale de tip post-modern. Dar familia în sine este un model pentru copil.

- În țara noastra, foarte multe femei care au făcut avorturi... Cum credeți că ar fi arătat Rumania dacă mamele acestea și-ar fi păstrat pruncii?

Iulian:
Fără avorturi sunt sigur că ar fi fost o altă Românie - totuși, avem 21 de milioane de prunci nenăscuți uciși... Deseori mă întreb cum de ne mai îngăduie Dumnezeu, ca neam... Lucrurile astea ar trebui înțelese și gestionate duhovnicește, altfel nu se poate. Chiar și Statul, sistemul de sănătate, ar trebui să înțeleagă că lucrurile nu mai pot continua așa. Un popor cu natalitate scăzută, care are un spor demografic negativ, într-o perspectivă de nu mai mult de 1O0 de ani are șanse reale să dispară, sã piarã. Lucrurile acestea ar trebui să dea de gândit. . . Acum, bineînțeles, noua ideologie globalistă încurajează de multe ori așa ceva; ei nu au nevoie de state naționale, nu au nevoie de oameni care să aibă legături cu tradiția și cu Dumnezeu, sub nicio formă, pentru că toate lucrurile astea le-ar zădărnici un proiect utopic - care momentan se cheamă „Statele Unite ale Europei”. Și se știe că, în esență, toate proiectele utopice sunt criminale.
Absolut toate utopiile sociale au dus la crimă! Sigur că acum lucrurile nu sunt atât de directe și pe față, însă rezultatele sunt aceleași. Acest sistem, această ideologie nu își dorește să existe o familie puternică. Se încearcă, de fapt, să se distrugă însăși ideea de familie, modelul familial să dispară - aici se lucrează foarte puternic. Însă la toate acestea numai Biserica poate da răspuns, numai Biserica poate avea reacția potrivită. Acest tsunami globalist nu poate fi oprit decât de Sfânta Cruce.

- Ce v-au dat copiii voștri, ce ați învățat de la ei?

Cleo:
Tot timpul copiii îți dau prilejul să te descoperi și să dăruiești. Trebuie să dai mereu mai mult, și mai mult. Și asta e ceva care nu mai ține de tine, pentru că tu, ca mamă, ca om, ai resurse limitate. Dar Dumnezeu, Care este izvor nesecat de dragoste, îți umple mereu inima...
Iulian: De la copii, și când îi binecuvintezi atunci când dorm, înveți ceva. Și când sunt mici și te privesc îngerește, și când mai cresc și se încăpățânează uneori să facă exact pe dos decât ce le spui. Așa suntem și noi în fața Domnului: niște catâri, care fac de multe ori exact pe dos decât ce ne cere El! Deseori, în îndărătnicia lor, mă văd pe mine, mai ales pe mine, cel care am fost adolescentul și tânărul revoltat. Iar în atitudinile mele de acum Îl văd uneori pe tatăl meu, în mod foarte clar, identificabil pană la amănunte de gest (care atunci mă scoteau din sărite) - Dumnezeu să-l ierte pe tata...
Cum spune și Părintele meu duhovnic, copilul într-o familie este o mare taină. Copiii se nasc preluând din înzestrătile noastre genetice și din aplecările noastre către păcat: unii sunt născuți ca să ne smerească, alții să ne bucure la bătrânețe, alții să ne biruie neputințele... Până la urmă, copilul te obligă la dragoste, la cedarea unor tabieturi, comodități - și asta o spune un om care nu excelează în hărnicie, fiind mai degrabă predispus la meditație. Un copil te obligă la o revizuire continuă a ceea ce crezi despre tine, mai ales. Îmi dau seama că ne proiectăm uneori în ei dorințele noastre neîmplinite, visurile, și deseori uităm noi, ca părinți, că ei sunt niște persoane care au datele lor specifice, talentele, căderile și, până la urmă, drumul lor. Deși sunt ai noștri, uităm că ei nu suntem noi, ca să zic așa... Sunt un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l îngrijim - și să nu uităm că nu sunt „proprietatea” noastră, care deseori este o formă de egoism cumplit. Nu depind de noi decât în mică măsură. Sunt doar alături de noi, Într-un drum al mântuirii.

Material reafizat de Raluca Tănăseanu. Fotografii de Ana Capsali.
(Revista Familia Ortodoxă – numărul 12 (47) / 2012, paginile 24 - 28)
Reply With Quote
  #39  
Vechi 21.01.2013, 15:48:07
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Astfel, renumitul pediatru francez Françoise Dolto considera că unul dintre pericolele majore cu care se confruntă părinții zilelor noastre este acela că pot să-și trateze copilul ca pe un obiect și nu ca pe o ființă, chiar dinainte de zămislirea acestuia:

„Pe vremuri, erau mai numeroase familiile cu copii mulți decât acum. Astăzi avem tendința să hotărâm dacă copilul trebuie sau nu să vină pe lume; într-un fel, îl «programăm». Într-adevăr, aceasta este una din consecințele liberalizării măsurilor anticoncepționale. Mulți părinți au ajuns să-și «programeze» copiii așa cum își programează să cumpere o mașină de spălat sau un televizor; din nefericire, aceștia se numesc copii doriți. Dar, de fapt, copilul dorit este cel ce vine pe lume dincolo de dorința unui cuplu care-i foarte fericit și așa, fără copii. Apoi, deodată, cei doi devin, pe neașteptate, părinți”.

Părintele Paisie Aghioritul atrage atenția că o familie care își face lumește socotelile iese astfel de sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu:
„Unii încearcă mai întâi să le aranjeze pe toate celelalte și după aceea se gândesc la copii. Nu-L pun la socoteală deloc pe Dumnezeu. Alții spun: «Astăzi viața este grea. Ajunge un singur copil, cu toate că și pe acesta îl crești cu destulă greutate!» și nu mai fac alți copii. Aceștia nu-și dau seama cât de mult păcătuiesc cu această concepție a lor, pentru că nu-și pun nădejdea în Dumnezeu…”
Multumim Laura pentru interesantele materiale postate din Revista Familia Ortodoxa, m-au impresionat in mod special textele de mai sus, gasesc in ele adevar si intelepciune.
Reply With Quote
  #40  
Vechi 21.01.2013, 16:27:25
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Multumim Laura pentru interesantele materiale postate din Revista Familia Ortodoxa, m-au impresionat in mod special textele de mai sus, gasesc in ele adevar si intelepciune.
dar să-ți pui nădejdea în Dumnezeu, că apoi să aștepți milă oamenilor, nu este păcat?
în ziua de azi majoritatea celor ce au mai mult de trei copii, cu puține excepții, sunt persoane extrem de sărace și lipsite aproape total de educație și cultura, inclusiv relegioasa.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Limbul copiilor Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 28 21.08.2012 10:22:12
spovedania copiilor mirelat Pocainta 35 29.03.2012 01:16:25
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Carte - Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lum Ioan_Ciobota Generalitati 3 22.10.2008 19:22:50