Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2012, 20:43:10
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
A devenit obsesiva acesta absurditate, de a incerca sa argumentezi teoria sufletului nemuritor cu o pilda in care nu se fofolseste absolut deloc cuvantul "suflet". Dimpotriva, ca sa inteleaga omul ca este o pilda care nu trebuie luata literar, se vorbeste despre parti trupesti. Au "sufletele" parti trupesti (degete, limba, etc) si suferinte trupesti?

Interesant si trist este ca, foarte, foarte rar s-a amintit de invatatura pe care ne-o da pilda si care se gaseste, ca o concluzie, la sfarsitul pildei. In schimb, despre ceea ce nu vorbeste pilda, se vorbeste in mod obsesiv.

Cand aveti de gand sa lasati pilda sa ne invete ceea ce ne invata, fara sa o folositi pentru a argumenta ceea ce nu spune nicidecum?
Grasule dar ce inseamna o "pilda" ? Avem destule pilde in Biblie.Ce anume inseamna o pilda ? Adica avem o poveste imaginara de fiecare data dar sant descrise intamplari posibile acolo sau nu ? Ce rost ar avea o pilda daca tu aberezi,daca nu descrii ceva ce este crezut de oamenii aia ?
Vechi 24.01.2012, 20:53:06
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Grasule dar ce inseamna o "pilda" ? Avem destule pilde in Biblie.Ce anume inseamna o pilda ? Adica avem o poveste imaginara de fiecare data dar sant descrise intamplari posibile acolo sau nu ? Ce rost ar avea o pilda daca tu aberezi,daca nu descrii ceva ce este crezut de oamenii aia ?
8. S-au dus odată copacii să-și ungă împărat peste ei. Și au zis către măslin: Domnește peste noi!
9. Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinstește Dumnezeu și oamenii se mândresc și mă voi duce să umblu prin copaci?
10. Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu și domnește peste noi!
11. Dar și smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceața mea și fructul meu cel bun și să mă duc să cârmuiesc copacii?
12. Apoi au zis copacii către vița de vie: Vino tu de domnește paste noi!
13. Și vița de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veselește pe Dumnezeu și pe oameni și să mă duc să cârmuiesc copacii?
14. În cele din urmă au zis toți copacii către un spin: Vino tu și domnește peste noi!
15. Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneți cu adevărat împărat peste voi, atunci veniți și vă odihniți sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieși foc din spini și va arde cedrii Libanului."
(Judecători 9 - versiunea Sinodală)
Vechi 24.01.2012, 21:01:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
8. S-au dus odată copacii să-și ungă împărat peste ei. Și au zis către măslin: Domnește peste noi!
9. Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinstește Dumnezeu și oamenii se mândresc și mă voi duce să umblu prin copaci?
10. Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu și domnește peste noi!
11. Dar și smochinul a răspuns Să-mi las eu oare dulceața mea și fructul meu cel bun și să mă duc să cârmuiesc copacii?
12. Apoi au zis copacii către vița de vie: Vino tu de domnește paste noi!
13. Și vița de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veselește pe Dumnezeu și pe oameni și să mă duc să cârmuiesc copacii?
14. În cele din urmă au zis toți copacii către un spin: Vino tu și domnește peste noi!
15. Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneți cu adevărat împărat peste voi, atunci veniți și vă odihniți sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieși foc din spini și va arde cedrii Libanului."
(Judecători 9 - versiunea Sinodală)

Eu vorbeam despre pildele lui Iisus nu despre literatura SF.Avem foarte multe in Biblie.Cate din ele sant imposibile pentru mintea noastra ? Doar asta cu Lazar si cu bogatul ?
Vechi 25.01.2012, 07:59:30
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
O definitie a pildei, din dex : povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral, producție literară cu caracter moralizator, cu o structură apropiată de fabulă.

Un exemplu de pilda, din Sfanta Scriptura, ti-a dat osutatafaraunu. Numai ca tu o numesti povestire SF. Ciudata afirmatie care spune multe despre respectul pe care-l acorzi Cuvantului lui Dumnezeu. Daca am fi spus noi asa ceva, sa vezi ce percutau luptatorii impotriva "ereticilor".

Vrei sa iei literar pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar? O sa intri in multe incalceli. Nu stiu cum o sa explici in ce stare se afalu bogatul si Lazar (de vreme ce inca aveau trup - fara sa se pomeneasca ceva despre suflet) sau cum este cu sanul lui Avram fara urma de Dumnezeu, s.a.m.d.

Last edited by grasu77; 25.01.2012 at 08:02:11.
Vechi 25.01.2012, 13:47:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
O definitie a pildei, din dex : povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral, producție literară cu caracter moralizator, cu o structură apropiată de fabulă.

Un exemplu de pilda, din Sfanta Scriptura, ti-a dat osutatafaraunu. Numai ca tu o numesti povestire SF. Ciudata afirmatie care spune multe despre respectul pe care-l acorzi Cuvantului lui Dumnezeu. Daca am fi spus noi asa ceva, sa vezi ce percutau luptatorii impotriva "ereticilor".

Vrei sa iei literar pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar? O sa intri in multe incalceli. Nu stiu cum o sa explici in ce stare se afalu bogatul si Lazar (de vreme ce inca aveau trup - fara sa se pomeneasca ceva despre suflet) sau cum este cu sanul lui Avram fara urma de Dumnezeu, s.a.m.d.
Dar tu poti sa explici asta ?

Căci dacă n-a cruțat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjurați de întuneric, legați cu lanțuri și păstrați pentru judecată;

Uite cum duhurile stau legate in lanturi .
Vechi 25.01.2012, 14:10:46
Senior Member

Implicit

99 ce parere ai de versetele astea din cartea apocrifa Intelepciunea lui Solomon ?

El se face pe sine că are cunoștință despre Dumnezeu și se numește: fiul Domnului.
El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre și ne este greu chiar când ne uităm la el.
Căci viața lui nu seamănă cu viața celorlalți și cărările lui sunt schimbate.
Înaintea lui suntem socotiți ca necurați și de căile noastre se ferește ca de o spurcăciune; el fericește sfârșitul celor drepți și se laudă că are pe Dumnezeu drept tată.
Deci să vedem dacă cuvintele lui sunt adevărate și să cercetăm ce i se va întâmpla ieșind din această viață.
Căci dacă dreptul este fiul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu îl va apăra și-l va scoate din mâna potrivnicilor săi.
Să-l încercăm cu ocări și cu chinuri, ca să vedem cât este de răbdător și să încercăm suferința lui.
Să-l dăm unei morți de ocară căci, după vorba lui, "Dumnezeu va avea grijă de el".
Vechi 25.01.2012, 15:48:01
Banned

Implicit

Citat:
99 ce parere ai de versetele astea din cartea apocrifa Intelepciunea lui Solomon ?

El se face pe sine că are cunoștință despre Dumnezeu și se numește: fiul Domnului.
El este pentru noi ca o osândă a gândurilor noastre și ne este greu chiar când ne uităm la el.
Căci viața lui nu seamănă cu viața celorlalți și cărările lui sunt schimbate.
Înaintea lui suntem socotiți ca necurați și de căile noastre se ferește ca de o spurcăciune; el fericește sfârșitul celor drepți și se laudă că are pe Dumnezeu drept tată.
Deci să vedem dacă cuvintele lui sunt adevărate și să cercetăm ce i se va întâmpla ieșind din această viață.
Căci dacă dreptul este fiul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu îl va apăra și-l va scoate din mâna potrivnicilor săi.
Să-l încercăm cu ocări și cu chinuri, ca să vedem cât este de răbdător și să încercăm suferința lui.
Să-l dăm unei morți de ocară căci, după vorba lui, "Dumnezeu va avea grijă de el".
Nu am nicio părere. Pentru mine această apocrifă nu e altceva decât o "carte bună de citit" (așa ar trebui să fie și pentru voi, căci voi le-ați dat această denumire generică), nici mai bună, nici mai rea decât Evanghelia după Iuda, Talmudul, ori De Bello Judaorum.
Vechi 25.01.2012, 18:40:19
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu am nicio părere. Pentru mine această apocrifă nu e altceva decât o "carte bună de citit" (așa ar trebui să fie și pentru voi, căci voi le-ați dat această denumire generică), nici mai bună, nici mai rea decât Evanghelia după Iuda, Talmudul, ori De Bello Judaorum.
de vreme ce sant in Biblia noastra si in LXX inseamna ca merita citite .De unde stii tu cum ar trebui sa fie pentru noi ? Doar pentru ca unii le-au eliminat de tot din Biblie pentru ca asa i-a luminat pe ei "duhul" ?
Vechi 25.01.2012, 19:13:07
Senior Member

Implicit

Uite si Isaia 42:5

ουτως λεγει κυριος ο θεος ο ποιησας τον ουρανον και πηξας αυτον ο στερεωσας την γην και τα εν αυτη και διδους πνοην τω λαω τω επ' αυτης και πνευμα τοις πατουσιν αυτην
Așa grăiește Domnul cel Atotputernic, Care a făcut cerurile și le-a întins, Care a întărit pământul și cele de pe el, Care a dat suflare poporului de pe el și duh celor ce umblă pe întinsul lui:
Vechi 25.01.2012, 20:54:39
Banned

Implicit

Citat:
de vreme ce sant in Biblia noastra si in LXX inseamna ca merita citite .
Am spus eu că nu merită citite? Citește-le, dar nu-mi adu argumente din apocrife!

Citat:
De unde stii tu cum ar trebui sa fie pentru noi ?
Din cum le-ați pus denumirea... că doar nu noi le-am numit așa.

Citat:
Doar pentru ca unii le-au eliminat de tot din Biblie pentru ca asa i-a luminat pe ei "duhul" ?
În originalul ebraic nu există, iar evreii nu le recunosc ca și canonice. Se găsesc doar în Septuaginta care e doar o traducere a VT.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31